НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Генералният щаб на Русия: САЩ изграждат ПРО за възможно нанасяне на ядрен удар по Русия

Генералният щаб на Русия: САЩ изграждат ПРО за възможно нанасяне на ядрен удар по Русия

24 Април 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ разполагат системи за противоракетна отбрана (ПРО) край границите на Русия с цел да получат възможност за нанасяне на внезапен ядрен удар по руската територия, заяви в сряда първият заместник на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската Федерация генерал-лейтенант Виктор Познихир, предава ТАСС.
„Разполагането на противоракетни средства по нашите граници създава мощен ударен потенциал на САЩ за възможно нанасяне на внезапен (атакуваната страна не може да удари в отговор) ракетно-ядрен удар по Руската Федерация“, заяви генералът на VIII Московска конференция за международна сигурност.
Познихир добави, че САЩ, също така, се стремят за сметка на развиването на глобална система за ПРО да получат възможност за нанасяне на такъв безответен удар „по всяка неугодна за тях страна“.
По-рано в своя доклад генералът поясни, че Вашингтон разработва концепция за „достартово“ унищожаване на междуконтиненталните балистични ракети на Русия, Китай и всяка страна, т.е., те трябва да бъдат поразени в своите шахти преди да бъдат изстреляни. Ракетите, които успеят да стартират, ще бъдат унищожавани от системите за ПРО.
Познихир предупреди държавите, на чиито територии вече са разположени или ще бъдат разположени елементи от американската ПРО, че обектите от тази система ще станат първостепенни за унищожаване. От друга страна, отбеляза представителят на Генералния щаб, използването на ПРО по ракети с ядрени бойни глави е свързано със заплахи за продължително радиоактивно замърсяване на териториите. „При това могат да пострадат държави, които не участват в реализацията на противоракетните планове на Пентагона“, поясни той.

Мерки против ПРО на САЩ

Русия е предприела адекватни мерки срещу глобалната противоракетна отбрана на САЩ, създавайки ракетни системи с увеличени възможности за преодоляване на тази система – комплексите „Сармат“ и „Авангард“.
По думите на генерала, в условията на мащабно разгръщане по границите на Русия на отбранителни и ударни въоръжения, се налага да се предприемат „адекватни ответни мерки“. Той напомни, че именно такива мерки са били изложени от президента на Русия Владимир Путин в посланията пред Федералното Събрание.
„Към тях, на първо място, се отнася оборудването на стратегическите настъпателни сили с перспективни ракетни системи с повишени възможности за преодоляване на системите за ПРО, като например, „Авангард“ и „Сармат“, съобщи Познихир.
Генералът напомни думите на руския държавен глава, че Русия не е заинтересована в надпревара във въоръжаването „и призовава САЩ да се върнат на масата за преговори за конструктивен диалог по проблематиката за ПРО и търсенето на взаимноприемливи решения“.

Ракетите на Русия и Китай

САЩ са разработили концепция за достартово прихващане и планират да унищожат междуконтиненталните балистични ракети на Русия, Китай и други страни, докато те още се намират в пусковите установки, добави Познихир.
По неговите думи, Вашингтон планира да създаде космически ешелон с ударни средства за ПРО за поразяване на балистични ракети в ранния стадий на техния полет, по същество, възраждайки концепцията за „звездни войни“. При това, отбеляза генералът, не се изключва възможността за използване на тези средства за нанасяне на превантивен удар по обекти на Русия и Китай и всяка друга страна.
„Анализът на вероятните действия на САЩ показва, че американците имат намерение да получат стратегическо превъзходство за сметка на реализацията на т.нар. достартово прихващане, когато почти всички балистични ракети трябва да бъдат унищожени още в пусковите установки“, заяви Познихир.
Останалите ракети, добави генералът, които успеят да излетят след този внезапен удар, ще бъдат прихванати от системите за ПРО. Той напомни, че САЩ активно развиват сегмента на ПРО в Европа и по-специално, в Полша, където се създава позиция за противоракетната система с наземно базиране Aegis Ashore, а друга такава система вече е на бойно дежурство в Румъния. Вашингтон, също така, разширява азиатско-тихоокеанския сегмент заедно с Япония, Южна Корея и Австралия, добави генералът.

Ескадрени миноносци в Черно море

Всеки ескадрен миноносец в акваторията на Черно море може да носи на борда от 30 до 80 крилати ракети „Томахоук“, съобщи Познихир.
Генерал-лейтенантът отбеляза, че освен наземната ПРО, Вашингтон активно развива морския компонент на тази система. За тази цел се използват универсалните пускови установки Мк-41, които позволяват да се използват не само противоракети, но и крилати ракети с голям обсег „Томахоук“, за които се разработват нови ядрени бойни части.
„Дори сега американските кораби за ПРО (разрушители от вида Arleigh Burke, снабдени със системи Aegis) редовно влизат в акваторията на Балтийско и Черно море и са на бойно дежурство в Японско и Южнокитайско море. При това в зависимост от варианта на оборудване на всеки кораб за ПРО, на него може да има от 30 до 80 крилати ракети“, заяви Познихир.
Той добави, че заявленията на американската страна за създаване на ядрени бойни заряди с малка мощност за ракетите „Томахоук“ и възможността за тяхно използване „стимулира стремежа на други страни да се сдобият с аналогично оръжие“. „В резултат се случва разгръщане на нова надпревара във въоръжението, включително ядреното. При това САЩ блокират приемането на каквито и да е инициативи за предотвратяването й, както и за неразполагането на оръжия в космоса“, добави Познихир.

ТАСС отбелязва, че VIII Московска конференция за международна сигурност се провежда от 23 до 25 април. В дневния ред са най-значимите проблеми, възникващи при формирането на възгледите за международната сигурност. Ще се проведе обмен на мнения по въпросите за съвременните военни опасности и заплахи, включително усъвършенстването на системите за контрол над въоръженията; участниците ще обсъдят също ситуацията в Близкия Изток, Азия, Африка и Латинска Америка. Очаква се да участват министрите на отбраната на не по-малко от 35 държави и повече от хиляда експерти от повече от 100 страни.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: В центъра на вниманието на Московската конференция по сигурността ще са Близкият Изток и Африка

Владимир Путин: В центъра на вниманието на Московската конференция по сигурността ще са Близкият Изток и Африка

24 Април 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин се надява участниците в откритата в Москва международна конференция по сигурността ще обсъдят теми, като нормализацията на живота в Сирия и Ирак и перспективите за развитието на ситуацията в Африка и Близкият Изток, предава руската агенция EA Daily.
„През тази година в центъра на вниманието са цяла редица актуални теми, в това число и съдействието за възстановяване и нормализация на живота в Сирия и Ирак след разгрома на терористичните групировки, перспективите за развитие на ситуацията в Африка и Близкия Изток“, се казва в телеграма на Путин до участниците във форума.
„Убеден съм, че тази конференция ще премине в конструктивна атмосфера и има голям принос за консолидацията на усилията в борбата с тероризма и екстремизма, разрешаването на регионалните конфликти и обезпечаването на глобалната сигурност, както и в осъществяването на необходими миротворчески мисии“, отбеляза руският президент.
Путин добави, че високият интерес към форума убедително свидетелства, че той трайно е влязъл сред авторитетните и признатите международни дискусионни площадки в сферата на сигурността.
EA Daily припомня, че по-рано на VIII Московска конференция за международна сигурност министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обърна внимание на участниците във форума, че в концептуалните документи на системата за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ официално е закрепено антируското направление. Той отбеляза също, че излизането на САЩ от Договора за ПРО е показал, че развитието на тази сфера цели сдържането на Русия и Китай. При това Русия своевременно и в пълен обем изпълнява задълженията си за ограничаване на въоръженията.
Секретарят на Съвета по сигурността на Руската Федерация Николай Патрушев подчерта, че терористичната групировка „Ислямска държава“ е понесла значителни загуби, но да се говори за победа над тероризма все още е рано. По неговите думи, „към днешна дата по света има повече от 200 терористични групировки, които активно променят своята тактика, създават „спящи“ клетки, нови канали на финансиране, механизми за разпространяване на екстремистката идеология и вербовка на нови членове“.
На свой ред началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов констатира, че „в момента военната фаза на конфликта в Сирия вече е завършена“, „с руска подкрепа бе предотвратен разпада на сирийската държава, а под контрола на правителствените войски бе върната по-голямата част от територията на страната“. В Сирия действа механизъм за политическо разрешаване на сирийския конфликт и за примиряване на враждуващите страни, отбеляза той.
На конференцията пристигнаха военните министри на 35 страни. На форума се обсъждат въпроси за сигурността на Близкия Изток, Азия, Африка и Латинска Америка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.