НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Депутатите ще решат на първо четене дали да създадат Съвместно командване на специалните операции

Депутатите ще решат на първо четене дали да създадат Съвместно командване на специалните операции

24 Април 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на първо четене. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. В законопроекта е заложено да бъде сформирано Съвместно командване на специалните операции (СКСО). Сформирането на такова командване се обуславя от поетите ангажименти към Алианса и от необходимостта от използването на силите за специални операции за мирновременните задачи, изпълнявани в отговор на съвременните рискове и заплахи пред националната сигурност на страната. С приемането на законодателните промени ще се регламентират функциите на СКСО по подбор, подготовка на личен състав и формирования, планиране, координиране, осигуряване на взаимодействието и централизираното провеждане, командване и управление на пълния спектър от специални операции самостоятелно, в състава на съвместни сили и във взаимодействие с други държавни структури от архитектурата за националната сигурност. Със законопроекта се определя йерархически мястото на СКСО на оперативно ниво и неговото непосредствено подчинение на началника на отбраната. С друга част от измененията се прецизира кръгът от задължените лица – военнослужещи и цивилни служители по, извън тези, заемащи висши публични длъжности по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.
Народните представители ще разгледат на второ четене промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. На вниманието на депутатите е предложен общ доклад по законопроекта на Министерски съвет и ВМРО. Предложените изменения от Министерски съвет осигуряват съответствие с принципа за доброволност на стандартите за пиротехнически изделия и взривни вещества за граждански цели, заложен в съответните директиви на ЕС. С промените се въвежда забрана за придобиване, носене и употреба на пълнители с голям капацитет, както и допълнителни изисквания към лицата, извършващи дейности с огнестрелно оръжие за спортни цели. Със закона се създава ред за временно ползване на ловно оръжие от лица, посещаващи Република България за ловен туризъм. Законопроектът внесен от ВМРО предвижда да се даде право на юридически лица с нестопанска цел да извършват ремонти дейности на оръжие. Според тях по този начин ще се намалят техните разходи по заплащането на тези външни към момента за тях услуги, а от друга страна ще им се даде възможност да привличат допълнителни средства. По този начин и в двата случая ще се подпомогне развитието на стрелковите спортове в Република България. Към настоящия момент се дава право единствено на търговци според Търговския закон да извършват ремонтни дейности на оръжие.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.