НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация: Фермерите, отглеждащи овце и кози, предвиждат създаването на общ бранд, под който да преработват и продават продукцията си

Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация: Фермерите, отглеждащи овце и кози, предвиждат създаването на общ бранд, под който да преработват и продават продукцията си

24 Април 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Българските фермери, отглеждащи овце и кози, предвиждат създаването на общ бранд, под който да преработват и продават продукцията си. Това съобщи по време на пресконференция във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че в момента по инициатива на асоциацията се създават регионални сдружения на фермерите в страната и още от следващия месец ще започне преработка на млякото им на ишлеме.
„Нямаме възможност към момента да си построим мандра, но заедно можем да събираме млякото, да го вкарваме в една мандра и да го преработваме на ишлеме, по наша рецепта и стандарт. Така под един общ бранд българските фермерски продукти да намират място на отделни витрини в магазините. Ще се опитаме в една малка част от веригите магазини да пренесем фермерските пазари“, отбеляза Караколев.
Той посочи, че се работи и по изработване и защитаване на браншови стандарт, който да различава фермерския продукт от индустриалното производство. Съпредседателят на НОКА посочи, че в момента броят на регистрираните фермери е около 400 лева. Той цитира данни на Министерството на земеделието и храните, според които в период от 10 години – между 2007 и 2017 година овцете и козите в България са намалели с около 1 милион. С 800 000 по-малко са овцете, а козите – с около 200 000.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация: 6 лева е цената на дребно на килограм живо тегло агнешко месо

Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация: 6 лева е цената на дребно на килограм живо тегло агнешко месо

24 Април 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 6 лева е цената на дребно на килограм живо тегло агнешко месо. Това съобщи по време на пресконференция във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че търговците изкупуват на едро на цени между 4,50 и 5 лева за килограм живо тегло, а в магазинната мрежа българското агнешко варира между 13 и 18 лева. Караколев подчерта, че вносното месо е с 20% по-евтино от българското. По думите му общото количество българско агнешко, разпространено в магазинната мрежа за празните е около 200 тона.
Той припомни, че агнешкото месо с произход България задължително трябва да е маркирано със син печат, а вносното – с червен. Червена маркировка трябва да има и на закланите в български кланици вносни агнета.
Маркировката трябва да бъде поставена на външната повърхност на кланичния труп, по такъв начин, че ако той се разреже на половини или четвъртини, всяко парче да има печат. При покупка на по-дребни разфасовки в магазините задължително трябва да се обозначава и страната на произход.
Според новите изисквания на всеки магазинен щанд, където се предлага агнешко трябва да има и табела с три обозначения: страна на произход на животното, на отглеждане и на клане. Целта е потребителите .да имат възможност за информиран избор, уточни председателят на НОКА Симеон Караколев.
Поставянето на табели е инициатива на браншовата организация, утвърдена от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ от този месец.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация: 80 тона македонско агнешко месо с размазани червени печати е заляло българския пазар

Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация: 80 тона македонско агнешко месо с размазани червени печати е заляло българския пазар

24 Април 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 80 тона македонско агнешко месо с размазани червени печати е заляло българския пазар. Това съобщи по време на пресконференция във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че за това е сигнализирано Министерството на земеделието и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), които са започнали проверки по случая. Вече са проверени няколко търговски обекта, които разпространяват месото. Караколев отбеляза, че фирмите вносителки са две. Агнешкото се разпространява в голяма верига магазини. Проверките са установили, че то идва от кланица в македонския град Кавадарци, влиза в Гърция, където се проверява от санитарни власти, след което преминава българската граница и се транспортира в три склада в София, Добрич и Пловдив. Имаме съмнение, че това са пратки, насочени за Гърция, които по една или друга причина са и така са се озовали в България“, допълни Караколев.
По думите му на месото личи червен печат, който обаче е неясен и крайният потребител не може да установи произхода му. Вчера представители на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са провели среща с министъра на земеделието и директора на БАБХ с искане да бъде проверен централният склад и месото да бъде възбранено до изясняване на случая. „Имаме притеснения за качеството на месото. Притеснително е, че е проверено не от български санитарни власти, а от гръцки. От друга страна печатът не си личи. Месото трябва да се възбрани и изследва. Директорът на БАБХ увери, че има издадено заповед да се извърши проверка в магазинната мрежа. Чакаме да се видим какви са предварителните резултати, но според нас трябва да се провери централния склад“, посочи Караколев. Той допълни, че цената на въпросното македонското месо е с 20% по-ниска от тази на българското. Съпредседателят на асоциацията посочи, че за разлика от другите меса, специално за агнешкото Македония не плаща мито. Караколев посочи, че въпросът ще бъде повдигнат и пред европейските власти. По думите му сега количеството на това месо е 80 тона, но ако не се вземат навременни мерки, то ще достигне 150 тона, а следващата година вносът може да е още по-голям.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.