НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Генералният щаб на Русия: САЩ изграждат ПРО за възможно нанасяне на ядрен удар по Русия

Генералният щаб на Русия: САЩ изграждат ПРО за възможно нанасяне на ядрен удар по Русия

24 Април 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ разполагат системи за противоракетна отбрана (ПРО) край границите на Русия с цел да получат възможност за нанасяне на внезапен ядрен удар по руската територия, заяви в сряда първият заместник на началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската Федерация генерал-лейтенант Виктор Познихир, предава ТАСС.
„Разполагането на противоракетни средства по нашите граници създава мощен ударен потенциал на САЩ за възможно нанасяне на внезапен (атакуваната страна не може да удари в отговор) ракетно-ядрен удар по Руската Федерация“, заяви генералът на VIII Московска конференция за международна сигурност.
Познихир добави, че САЩ, също така, се стремят за сметка на развиването на глобална система за ПРО да получат възможност за нанасяне на такъв безответен удар „по всяка неугодна за тях страна“.
По-рано в своя доклад генералът поясни, че Вашингтон разработва концепция за „достартово“ унищожаване на междуконтиненталните балистични ракети на Русия, Китай и всяка страна, т.е., те трябва да бъдат поразени в своите шахти преди да бъдат изстреляни. Ракетите, които успеят да стартират, ще бъдат унищожавани от системите за ПРО.
Познихир предупреди държавите, на чиито територии вече са разположени или ще бъдат разположени елементи от американската ПРО, че обектите от тази система ще станат първостепенни за унищожаване. От друга страна, отбеляза представителят на Генералния щаб, използването на ПРО по ракети с ядрени бойни глави е свързано със заплахи за продължително радиоактивно замърсяване на териториите. „При това могат да пострадат държави, които не участват в реализацията на противоракетните планове на Пентагона“, поясни той.

Мерки против ПРО на САЩ

Русия е предприела адекватни мерки срещу глобалната противоракетна отбрана на САЩ, създавайки ракетни системи с увеличени възможности за преодоляване на тази система – комплексите „Сармат“ и „Авангард“.
По думите на генерала, в условията на мащабно разгръщане по границите на Русия на отбранителни и ударни въоръжения, се налага да се предприемат „адекватни ответни мерки“. Той напомни, че именно такива мерки са били изложени от президента на Русия Владимир Путин в посланията пред Федералното Събрание.
„Към тях, на първо място, се отнася оборудването на стратегическите настъпателни сили с перспективни ракетни системи с повишени възможности за преодоляване на системите за ПРО, като например, „Авангард“ и „Сармат“, съобщи Познихир.
Генералът напомни думите на руския държавен глава, че Русия не е заинтересована в надпревара във въоръжаването „и призовава САЩ да се върнат на масата за преговори за конструктивен диалог по проблематиката за ПРО и търсенето на взаимноприемливи решения“.

Ракетите на Русия и Китай

САЩ са разработили концепция за достартово прихващане и планират да унищожат междуконтиненталните балистични ракети на Русия, Китай и други страни, докато те още се намират в пусковите установки, добави Познихир.
По неговите думи, Вашингтон планира да създаде космически ешелон с ударни средства за ПРО за поразяване на балистични ракети в ранния стадий на техния полет, по същество, възраждайки концепцията за „звездни войни“. При това, отбеляза генералът, не се изключва възможността за използване на тези средства за нанасяне на превантивен удар по обекти на Русия и Китай и всяка друга страна.
„Анализът на вероятните действия на САЩ показва, че американците имат намерение да получат стратегическо превъзходство за сметка на реализацията на т.нар. достартово прихващане, когато почти всички балистични ракети трябва да бъдат унищожени още в пусковите установки“, заяви Познихир.
Останалите ракети, добави генералът, които успеят да излетят след този внезапен удар, ще бъдат прихванати от системите за ПРО. Той напомни, че САЩ активно развиват сегмента на ПРО в Европа и по-специално, в Полша, където се създава позиция за противоракетната система с наземно базиране Aegis Ashore, а друга такава система вече е на бойно дежурство в Румъния. Вашингтон, също така, разширява азиатско-тихоокеанския сегмент заедно с Япония, Южна Корея и Австралия, добави генералът.

Ескадрени миноносци в Черно море

Всеки ескадрен миноносец в акваторията на Черно море може да носи на борда от 30 до 80 крилати ракети „Томахоук“, съобщи Познихир.
Генерал-лейтенантът отбеляза, че освен наземната ПРО, Вашингтон активно развива морския компонент на тази система. За тази цел се използват универсалните пускови установки Мк-41, които позволяват да се използват не само противоракети, но и крилати ракети с голям обсег „Томахоук“, за които се разработват нови ядрени бойни части.
„Дори сега американските кораби за ПРО (разрушители от вида Arleigh Burke, снабдени със системи Aegis) редовно влизат в акваторията на Балтийско и Черно море и са на бойно дежурство в Японско и Южнокитайско море. При това в зависимост от варианта на оборудване на всеки кораб за ПРО, на него може да има от 30 до 80 крилати ракети“, заяви Познихир.
Той добави, че заявленията на американската страна за създаване на ядрени бойни заряди с малка мощност за ракетите „Томахоук“ и възможността за тяхно използване „стимулира стремежа на други страни да се сдобият с аналогично оръжие“. „В резултат се случва разгръщане на нова надпревара във въоръжението, включително ядреното. При това САЩ блокират приемането на каквито и да е инициативи за предотвратяването й, както и за неразполагането на оръжия в космоса“, добави Познихир.

ТАСС отбелязва, че VIII Московска конференция за международна сигурност се провежда от 23 до 25 април. В дневния ред са най-значимите проблеми, възникващи при формирането на възгледите за международната сигурност. Ще се проведе обмен на мнения по въпросите за съвременните военни опасности и заплахи, включително усъвършенстването на системите за контрол над въоръженията; участниците ще обсъдят също ситуацията в Близкия Изток, Азия, Африка и Латинска Америка. Очаква се да участват министрите на отбраната на не по-малко от 35 държави и повече от хиляда експерти от повече от 100 страни.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на Генералния щаб на Русия: САЩ и съюзниците водят агресивна политика и нарушават международното право, за да запазят контрола си над природните ресурси и транспортните комуникации

Началникът на Генералния щаб на Русия: САЩ и съюзниците водят агресивна политика и нарушават международното право, за да запазят контрола си над природните ресурси и транспортните комуникации

24 Април 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия армейски генерал Валерий Герасимов заяви, че политиката на САЩ и техните съюзници е агресивна, предава ТАСС.
„Най-голямо влияние върху състоянието на глобалната и регионалната сигурност оказват фактори от субективен характер, обусловени от агресивното направление на политиката на САЩ и техните съюзници“, заяви военният в сряда по време на VIII Московска конференция по сигурността.
Герасимов добави, че за запазване на глобалната си доминация, контрола над световните запаси на природни ресурси и транспортни комуникации, Вашингтон пренебрегва нормите на международното право и целенасочено разрушава механизма за колективна сигурност, закрепен с Устава на ООН. Според оценката на генерала, това води към разрушаване на цялата система за стратегическа стабилност.
Началникът на Генералния щаб обърна внимание, че „Вашингтон последователно се освобождава от поетите договорни задължения в областта на контрола над въоръженията“.
„Методите за водене на хибридна война не са разработени от нас. Специалните служби на Запада отдавна ги използват, на първо място срещу Русия“, отбеляза Герасимов.
По неговите думи, западните страни обвиняват в подобни действия Русия, за да замаскират своите собствени дела. Но „готовите да повярват в тази лъжа става все по-малко и по-малко“, подчерта военният.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.