НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация: Над 200 изложители ще се включат в осмия Националния събор на овцевъдите в България

Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация: Над 200 изложители ще се включат в осмия Националния събор на овцевъдите в България

24 Април 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 200 изложители ще се включат в осмия Националния събор на овцевъдите в България. Това съобщи по време на пресконференция във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Събитието по традиция ще се проведе край Петропавловския манастир, в дните от 10 до 12 май. Тази година във форума ще се включат представители на браншови организации от 17 държани – Азербайджан, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Испания, Казахстан, Киргизстан, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Узбекистан и Франция.
На 11 май чуждестранните представители на отрасъла ще обсъждат на кръгла маса цифровизацията и предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди и пред младите потребители. Насърчаването на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини ще е във фокуса на тазгодишния събор на овцевъдите, който ще се проведе под мотото „Българските храни от български суровини“. Съборът ще е разгърнат на терен от 140 дка, на който ще има две сцени, над 5500 кв. м. изложбени пощи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв. м за представянето на различни видове овце и кози, терен за състезанията по теглене на товари от коне-тежковози, изложбени площи за техника и съоръжения за животновъдството и други. Посетители ще могат да видят над 16 породи овце, 8 породи млечни кози, различни видове пастирски и овчарски кучета, коне-тежковози, магарета. Традиционно ще се проведе Националното изложение по млечно козевъдство, а в последния ден на събора ще е аукционът на чистопородни овце, кочове и агнета. 13 специализирани фирми ще представят селскостопанска техника, оборудване и фуражи в дните на събора. 30 български животновъди, преработващи собствено мляко, ще участват в изложението на продукти от овче и козе мляко и ще предлагат директно продукция в специално обособена зона. Едни от големите атракции на събора ще са фермерските състезания по доене, стрижба на овце и теглене на товари от коне-тежковози. За първи път ще се проведе състезание за най-тежък коч и пръч, като наградите за призовото място ще са по 1000 лева. В занаятчийското изложение ще се представят 60 майстори от цялата страна, а в мобилната музейна експозиция ще има автентични народни носии и възстановки на обичаите от старите женски седянки.
На две сцени ще се проведе осмото издание на Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ с участието на 2000 изпълнители , а в изложба ще са подредени 200 творби от националния конкурс за детска рисунка на тема „Гергьовден и овчарството“.
През трите дни на събитието кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“ ще възроди стари български рецепти с овче мляко, сирене и месо от различни краища на страната.
На събора ще има концерт на оркестър „101 каба гайди“, демонстрации на Прабългарската школа „Бага-Тур“, хоротека, нестинари, а специален гост ще е Пътуващо читалище „Бащино огнище“ .
За събитието е организирана зона за паркиране на 5000 автомобила. За осигуряване безопасността на посетителите движението на моторни-превозни средства ще е еднопосочно от Арбанаси и Велико Търново към Петропавловския манастир и Лясковец. През трите дни на събора ще има и временна автобусна линия между Лясковец и Петропавловския манастир.
Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
Националният събор на овцевъдите в България се провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г., а през миналата година събитието бе посетено от над 130 000 души.
Официалното откриване на Осми Национален събор на овцевъдите в България е в 11.00 часа на 10 май.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация: 6 лева е цената на дребно на килограм живо тегло агнешко месо

Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация: 6 лева е цената на дребно на килограм живо тегло агнешко месо

24 Април 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 6 лева е цената на дребно на килограм живо тегло агнешко месо. Това съобщи по време на пресконференция във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че търговците изкупуват на едро на цени между 4,50 и 5 лева за килограм живо тегло, а в магазинната мрежа българското агнешко варира между 13 и 18 лева. Караколев подчерта, че вносното месо е с 20% по-евтино от българското. По думите му общото количество българско агнешко, разпространено в магазинната мрежа за празните е около 200 тона.
Той припомни, че агнешкото месо с произход България задължително трябва да е маркирано със син печат, а вносното – с червен. Червена маркировка трябва да има и на закланите в български кланици вносни агнета.
Маркировката трябва да бъде поставена на външната повърхност на кланичния труп, по такъв начин, че ако той се разреже на половини или четвъртини, всяко парче да има печат. При покупка на по-дребни разфасовки в магазините задължително трябва да се обозначава и страната на произход.
Според новите изисквания на всеки магазинен щанд, където се предлага агнешко трябва да има и табела с три обозначения: страна на произход на животното, на отглеждане и на клане. Целта е потребителите .да имат възможност за информиран избор, уточни председателят на НОКА Симеон Караколев.
Поставянето на табели е инициатива на браншовата организация, утвърдена от Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ от този месец.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация: 80 тона македонско агнешко месо с размазани червени печати е заляло българския пазар

Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация: 80 тона македонско агнешко месо с размазани червени печати е заляло българския пазар

24 Април 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 80 тона македонско агнешко месо с размазани червени печати е заляло българския пазар. Това съобщи по време на пресконференция във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че за това е сигнализирано Министерството на земеделието и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), които са започнали проверки по случая. Вече са проверени няколко търговски обекта, които разпространяват месото. Караколев отбеляза, че фирмите вносителки са две. Агнешкото се разпространява в голяма верига магазини. Проверките са установили, че то идва от кланица в македонския град Кавадарци, влиза в Гърция, където се проверява от санитарни власти, след което преминава българската граница и се транспортира в три склада в София, Добрич и Пловдив. Имаме съмнение, че това са пратки, насочени за Гърция, които по една или друга причина са и така са се озовали в България“, допълни Караколев.
По думите му на месото личи червен печат, който обаче е неясен и крайният потребител не може да установи произхода му. Вчера представители на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация са провели среща с министъра на земеделието и директора на БАБХ с искане да бъде проверен централният склад и месото да бъде възбранено до изясняване на случая. „Имаме притеснения за качеството на месото. Притеснително е, че е проверено не от български санитарни власти, а от гръцки. От друга страна печатът не си личи. Месото трябва да се възбрани и изследва. Директорът на БАБХ увери, че има издадено заповед да се извърши проверка в магазинната мрежа. Чакаме да се видим какви са предварителните резултати, но според нас трябва да се провери централния склад“, посочи Караколев. Той допълни, че цената на въпросното македонското месо е с 20% по-ниска от тази на българското. Съпредседателят на асоциацията посочи, че за разлика от другите меса, специално за агнешкото Македония не плаща мито. Караколев посочи, че въпросът ще бъде повдигнат и пред европейските власти. По думите му сега количеството на това месо е 80 тона, но ако не се вземат навременни мерки, то ще достигне 150 тона, а следващата година вносът може да е още по-голям.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.