НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът забрани придобиването, съхраняването, носенето и употребата на автоматични огнестрелни оръжия, които са преработени

Парламентът забрани придобиването, съхраняването, носенето и употребата на автоматични огнестрелни оръжия, които са преработени

24 Април 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът забрани придобиването, съхраняването, носенето и употребата на автоматични огнестрелни оръжия, които са преработени, с приемането на второ четене на текстове от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На вниманието на народните представители бяха поставени изменения внесени от Министерски съвет и ВМРО. В досега действащото законодателство този вид оръжие не бе включено в обхвата на забраната. Съгласно текстовете оръжия по смисъла на този закон са и тези, които са преработени. Текстовете предвиждат всяко устройство, което е проектирано за употреба само на халосни боеприпаси, боеприпаси с дразнещи вещества, други активни вещества или пиротехнически сигнални изделия и което е преработено така, че да произвежда изстрел с куршум или снаряд чрез действието на взривно вещество, да се смята за огнестрелно. Депутатите решиха лицата, придобили до влизането в сила на този закон копия на оръжия, да уведомяват за това началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта в срок до една година от влизането му в сила. Ограничението не касае фабрично произведеното полуавтоматично оръжие.
Съгласно промените в единния автоматизиран регистър на МВР ще се съхраняват данни за всички преработвания или модификации на огнестрелно оръжие, водещи до промяна на неговата категория. Регистърът ще включва и данни за лицата, преминали курс и успешно положили безопасно боравене с огнестрелно оръжие, данни за номер, дата на издаденото удостоверение и издаващата структура. Текстовете предвиждат още лицата, получили разрешение за производство на огнестрелни оръжия да нанасят уникална маркировка, която включва: името, производителя или марката, държавата или адреса на производствения обект, серийния номер и годината на производство.
С промените се въвежда и двоен регистрационен режим за газовите оръжия така при покупко-продажба на газово оръжие, освен купувачът, вече и продавачът ще е длъжен да го регистрира.
Съгласно приетите предложения спортните организации ще могат да извършват ремотни дейности на оръжия след издадено разрешение от директора на Главна дирекция „Национална полиция“ или от оправомощено от него длъжностно лице, или от началника на Районното управление на МВР по местонахождението на обекта за ремонт.
Законопроектът дефинира и понятието предупредително сигнално оръжие. По смисъла на приетия закон това е устройство, което е проектирано само за употреба на халосни боеприпаси, на боеприпаси с дразнещи вещества и други активни вещества или на пиротехнически сигнални изделия и което не може да бъде преработено така, че да произвежда изстрел с куршум или снаряд чрез действието на взривно вещество. С промените се въвежда забрана за придобиване, носене и употреба на пълнители с голям капацитет, както и допълнителни изисквания към лицата, извършващи дейности с огнестрелно оръжие за спортни цели. Със закона се създава ред за временно ползване на ловно оръжие от лица, посещаващи Република България за ловен туризъм.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.