НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

FAZ: Европейски избори 2019: Предстои последен телевизионен дуел между Вебер и Тимерманс

FAZ: Европейски избори 2019: Предстои последен телевизионен дуел между Вебер и Тимерманс

17 Май 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Берлин. Десет дни преди изборите за Европейски парламент водещите кандидати за наследник на поста на Жан-Клод Юнкер -Манфред Вебер и Франс Тимерманс ще излязат за последен телевизионен дуел, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Във вечерните часове на деня политикът от Христиансоциалния съюз (ХСС) и социалдемократът ще изложат гледните си точки за защитата на климата, данъците, политиката за бежанците и правовата държава. След тях в дуела ще се включат и водещите кандидати на по-малки германски партии.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манфред Вебер: Американците са ни приятели, но политиката на Белия дом не е нашата политика

Манфред Вебер: Американците са ни приятели, но политиката на Белия дом не е нашата политика

15 Май 2019 | 23:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Кандидатът за председател на ЕК от ЕНП Манфред Вебер заяви, че "американците са ни приятели, но политиката на Белия дом не е нашата политика" в дебата между водещите кандидати за председател на ЕК, предаван от сайта на Европейския парламент.
Той акцентира, че със САЩ имаме общи цели, като свободата на словото, демокрацията и гражданското общество. Тук отново Манфред Вебер настоя решенията във външната политика да се вземат с квалифицирано мнозинство, а не с единодушие.
Кандидатът на ПЕС Франс Тимерманс каза, че не може, докато отделни политици се кланят на Доналд Тръмп и Владимир Путин, да се говори за обща европейска политика, като визира управляващите в Италия и Унгария. Той настоява за твърда общоевропейска позиция срещу сили, които се противопоставят на европейското единство.

ЮЛИЯН МАРКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Франс Тимерманс настоява за минимална европейска данъчна ставка

Франс Тимерманс настоява за минимална европейска данъчна ставка

15 Май 2019 | 23:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Водещият кандидат на ПЕС Франс Тимерманс настоява за минимална европейска данъчна ставка от 18 процента и да бъдат задължени държавите да облагат цифровите корпорации, в дебата между водещите кандидати за председател на ЕК, предаван от сайта на Европейския парламент.
Кандидатът на ЕНП Манфред Вебер подкрепи решението да се настоява Ирландия да промени данъчното си законодателство и подчерта, че трябва да се води борба с данъчните убежища и акцентира върху необходимостта решенията да се вземат с мнозинство, а не с единодушие в областта на финансовата политика.

ЮЛИЯН МАРКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мафред Вебер: Нужен е план "Маршал" за Африка за контрол на миграцията

Мафред Вебер: Нужен е план "Маршал" за Африка за контрол на миграцията

15 Май 2019 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Нужен е план "Маршал" за Африка за контрол на миграцията, заяви водещият кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия в дебат предаван на сайта на Европейския парламент.
Той акцентира върху нуждата от увеличаване на правомощията на Фронтекс и засилване на охраната на външните граници. В същия момент той обърна внимание върху хуманитарната отговорност на европейските страни и необходимостта от споразумения със страните от Африка, подобно на това с Турция.
Кандидатът на Европейските социалисти и социалдемократи Франс Тимерманс, заяви че при всеки загинал мигрант в Средиземно море, Европа губи от своя потенциал. Той също така защити правото на хуманитарните организации и рибари и и други търговски кораби да могат да качват мигранти на борда си и осъди политиката на Италия за неприемане на мигранти в италианските пристанища.

ЮЛИЯН МАРКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Победата на Манфред Вебер е под въпрос заради атаките срещу системата Шпитценкандидат

Hungary Today: Победата на Манфред Вебер е под въпрос заради атаките срещу системата Шпитценкандидат

14 Май 2019 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Системата Шпитценкандидат в Европейския парламент, т.е., начинът, по който се избира председателят на Европейската комисия на основата на сделка между най-големите партии в парламента – е подложена на атака с приближаването на деня на изборите. Въпреки че кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер остава фаворит за поста, има сигнали, които предполагат различен изход, пише електронното издание Hungary Today в материал, представен без редакторска намеса.
В интересен обрат на събитията, унгарският премиер Виктор Орбан и френският президент Еманюел Макрон оттеглиха подкрепата си за кандидатурата на Вебер. Това е изключително необичайно, защото двамата политици се придържат към крайно противоположни възгледи по стратегическите въпроси относно бъдещето на ЕВропейския съюз. Мотивите на Макрон може да са свързани с желанието да се създаде контратежест на Германия. В края на краищата, тя стана прекалено доминантна, което пречи на възможността Франция да спаси поне част от миналото си величие.
Говори се, че неговият протеже за поста е Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Брекзит. Липсата на опит на Вебер в управлението се споменава от критиците доста често и мнозина предполагат, че той може да действа като марионетка, контролирана или от Меркел, или от нейния наследник.
Конкретната причина за решението на Орбан беше изявлението на Вебер, в което той заяви, че не иска да става председател на ЕК, ако за това са му нужни гласовете на „Фидес“. Орбан реагира, като заяви, че германският политик е обидил всички унгарци и незабавно изтегли подкрепата си за него. Въпреки това, премиерът вероятно не иска напълно да изключи възможността неговата партия да остане в ЕНП. С този неотдавнашен спор около системата Шпитценкандидат, разногласията в рамките на ЕНП, които изглежда бяха решени, могат да възникнат отново, особено ако се превърнат в германо-френски конфликт. Освен това преосмислянето на процеса на вземане на решения в Съюза може да се окаже в полза на целите на Орбан, което потенциално би могло да придаде на неговите идеи за този важен въпрос по-голямо значение. В същото време, всичко това може да отклони вниманието от Унгария, отслабвайки нейните пламенни критици.
Германската вътрешна политическа сцена може да бъде от още по-голямо значение. Германското влияние върху Унгария - главно, но не изключително, чрез икономиката - едва ли ще намалее през следващите години. Орбан знае, че не може директно да повлияе на вътрешните работи в Германия. Той би искал ХДС и ХСС да се върнат към традиционна, консервативна линия. Тъй като Вебер принадлежи към либералното крило на ХСС, неговият провал ще бъде шамар за политиците, които продължават да се преместват към левия / либерален лагер, включително самата Ангела Меркел.
Ако „Фидес“ се отдели от ЕНП и се присъедини или формира радикална дясна формация в ЕП, тогава атаката срещу Вебер би била логична. Тя ще служи на целта да привлече политиците от дясноцентристката група към радикалната група.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: ЕК предупреди за опасност от дезинформация в кампанията за европейските избори

FAZ: ЕК предупреди за опасност от дезинформация в кампанията за европейските избори

13 Май 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел.Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова предупреди за организирана дезинформационна кампания в навечерието на изборите за Европейски парламент, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Не можем да допуснем дори в една държава-членка резултатите от изборите да бъдат манипулирани. Тези избори са съдбоносно решение за Европа”, заяви чешкият политик пред германски медии.
От редакцията припомнят, че Европейската комисия се тревожи от месеци, че Русия може да се намеси в предизборната кампания и да окаже влияние върху изхода от гласуването в края на месеца. Изборите за следващия състав на ЕП ще се проведе в периода 23-26 май.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Виктор Орбан оттегли подкрепата си за Манфред Вебер

Hungary Today: Виктор Орбан оттегли подкрепата си за Манфред Вебер

9 Май 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Будапеща. На съвместна пресконференция, проведена в понеделник със вицеканцлера на Австрия Хайнц-Кристиан Страхе, премиерът Виктор Орбан обяви, че "унгарското правителство и неговия лидер" вече няма да подкрепят Манфред Вебер. Изявлението на Орбан предизвика силни реакции от страна на политици от ЕНП, пише англоезичното унгарско издание Hungary Today.
Причината за оттеглянето на Орбан се основава на тълкуване на коментар, направен от кандидата за президент на ЕНП пред германската телевизия, където Вебер е заявил, че по-скоро ще се откаже да бъде председател на Европейската комисия, отколкото да спечели поста с помощта на „популистките гласове на Фидес“. В отговора си, повече от месец по-късно, Орбан оттегли подкрепата, заявявайки, че Вебер не желае гласа на Унгария: "Министър-председател на нация, която е била обидена по този начин, няма да даде подкрепа за кандидатурата на такъв човек."
След тази реакция много членове на ЕНП очакват от „Фидес“ да напусне европейската политическа партия.
В понеделник лидерът на християндемократите на канцлера Ангела Меркел, Анегре Крам-Карренбауер, заяви пред Reuters, че цялата ситуация е ясен знак, че Орбан и ЕНП ще се разделят:
С поведението си през последните няколко дни и срещата с италианския вицепремиер Матео Салвини той даде ясен знак, че ще напусне. ЕНП се опита да построи мост към Орбан“, добави тя, „но избра друг маршрут“.
По-късно говорителят на групата на ЕНП заяви пред Politico:
„Манфред Вебер няма да бъде първият президент на Комисията, избран без гласовете на Fidesz. "
Коментарът е очевидна препратка към факта, че унгарският премиер не гласува в полза на Жан-Клод Юнкер за поста през 2014 г.
Някои от политиците от ЕНП виждат оттеглянето на подкрепата на Орбан като потвърждение, че ЕНП взе правилното решение за замразяване на членството на „Фидес“.
Себастиан Курц даде по-умерен отговор на изявлението на Орбан. Австрийският канцлер и председател на Австрийската народна партия Курц заяви пред германската обществена телевизия Deustchlandfunk, че ЕНП вече е избрала да замрази „Фидес“ и че след период от шест месеца ще има разследване на дейността на партията, преди да реши дали тя може да бъде част от партийната група в бъдеще.
Във вторник, в отговор на думите на Орбан, Манфред Вебер изрази своето съжаление, че "Унгария отива в грешната посока" при този премиер. Той подчерта, че „тези, които не вярват в нашите общи ценности, в нашите общи идеали, в идеята за бъдещето на Европа, трябва да напуснат ЕНП”.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манфред Вебер: Само „няколко десни побърканяци“ отхвърлят нуждата от политика за климата, в Комисията ми ще има 50% жени

Манфред Вебер: Само „няколко десни побърканяци“ отхвърлят нуждата от политика за климата, в Комисията ми ще има 50% жени

8 Май 2019 | 06:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Само „няколко десни побърканяци“ биха поставили под въпрос важността на борбата с климатичните промени, заяви шпитценкандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, който е с най-големи шансове да стане следващият председател на Европейската комисия, пише европейската редакция на Politico.
В хода на телевизионен дебат във вторник вечерта с шпитценкандидата на европейските Социалисти и Демократи Франс Тимерманс, Вебер заяви, че освен „няколкото десни побърканяци, всеки от нас знае, че темата за климата е екзистенциална за нас“, като се извини за избора си на думи само няколко секунди след това.
Дебатът по германската обществена телевизия ARD беше вторият между двамата водещи кандидати от най-големите партии в Европейския парламент.
„Като европейци, ние няма да спасим климата сами“, подчерта политикът, като призова ЕС да работи с други страни по въпроса, включително САЩ и Китай.
„Следващият председател на ЕК трябва да е отговорен за защитата на климата“, заяви холандецът Тимерманс на немски.
Той също така обвини ЕНП, че е „динозавър що се отнася до тези въпроси“. Той посочи, че в миналото, повечето от работата за климата и политиките за околната среда са дошли „от лявото, от Зелените и от нас“.
Освен изменението на климата, сигурността и миграцията на ЕС бяха горещи теми по време на 90-минутния дебат. Тимерманс похвали германския канцлер Ангела Меркел за действията й по време на кризата с бежанците през 2015 г., като заяви, че „е спасила Европа с хуманността си“.
Двамата разговаряха и за бъдещите си планове за Европейската комисия, ако станат председатели. „Моята мечта е да можем да избераме пряко председател на Комисията в Европа в бъдеще“, каза Тимерманс.
„Моята комисия ще се състои от 50 процента жени“, каза германският евродепутат Вебер.
Тимерманс предполага, че Германия трябва да изпробва това, като постави кандидат-жена за техен комисар, като отбеляза, че предишните кандидати за комисари от Германия са предимно мъже.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Будапеща-Рим: Новата ос?

Hungary Today: Будапеща-Рим: Новата ос?

8 Май 2019 | 05:35 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Матео Салвини, министър на вътрешните работи на Италия и председател на партия „Лига“, завърши визитата си в Унгария. Независимо, че официалната цел на посещението беше да се потвърди сътрудничеството в защитата на границите между двете страни, двамата лидери очевидно бяха фокусирани и върху това, какво ще се случи след изборите за Европейски парламент. Въпреки че „Фидес“ още не е излязла официално от Европейската народна партия (ЕНП), сигналите от двете страни след спирането на комуникацията говорят за евентуално скъсване на отношенията. ЕНП не иска да се отвори за радикални десни формации, а управляващата унгарска партия не иска да формулира политиката си с европейските левичари, либерали и зелени, пише електронното издание Hungary Today.
Сътрудничеството Орбан-Салвини може да има много интересни последствия. Унгарският министър-председател с право заяви, че антимиграционната европейска десница не може да стане по-силна, ако не бъде подкрепена от голяма западноевропейска държава. Това би могло да бъде възможно в Рим, тъй като „Лигата“ удвои подкрепата си до над 30%. Заедно с други десни партии, Салвини може да формира правителство при едни предсрочни избори. С това той ще поеме ролята на Християндемократическата партия, която доминираше на политическата сцена в Италия в продължение на десетилетия след Втората световна война до средата на 90-те години. Ако това стане така, постоянната лоялност към Брюксел по отношение на основните интеграционни процеси ще бъде поставена под въпрос. До въвеждането на еврото Италия беше ентусиазиран защитник на интеграцията. В продължение на почти половин век след войната икономическото развитие на Италия се възприемаше като обещаващо, въпреки някои слабости в нейната система. Оттогава, отчасти поради проблеми с адаптацията, свързани с въвеждането в действие на общата валута, икономическата позиция на Италия отслабна. През последните двадесет години страната изостава от северния регион на ЕС и се натрупват някои структурни, икономически и социални проблеми. В допълнение, миграционната вълна през 2015 г. силно засегна напълно неподготвеното италианско общество, причинявайки фрустрация и конфликти между хората и политиците. Това може би е обяснението за нарастващата популярност на Салвини.
Орбан има няколко общи точки със Салвини: силна антимиграционна позиция, защитата на националната държави, която се противопоставя на федералните амбиции на брюкселските бюрократи, подчертавайки значението на християнството и традиционните ценности като семейства, основани на хетеросексуални бракове и т.н.
Ако към Вишеградската група се присъедини Италия и те формират блок от 120 милиона жители, ще бъде много по-трудно за френско-германската ос, държавите от Бенелюкс, а вероятно и за скандинавците, да я контролират. Стратегията на Орбан е ясна: той би искал да сформира съюз с държави-членки на ЕС на юг и на изток, които се чувстват неуспешни, подтиснати от Брюксел или и двете. Засега Гърция и Испания са изключени поради присъствието на силни леви партии, но това може да се промени. „Вокс“ може да се утвърди в Испания, като измести политическия спектър надясно. Подобни движения не могат да бъдат изключени в Гърция и то в средносрочен план.
Антимиграционната и антифедералистическата европейска фракция може потенциално да се състои от италианската „Лига“, унгарската „Фидес“, испанската „Вокс“, германската „Алтернатива за Германия“, австрийската „Партия на свободата“, френския „Национален фронт“ (партията на Льо Пен), холандската „Партия за свободата“ и някои други по-малки европейски десни партии. В момента не е ясно дали партията на Качински ще бъде готова да се присъедини, въпреки разликата в тълкуването на ролята на Русия в Европа.
Тази група – определеня като крайно-дясна от мейнстрийма – няма шанс да получи мнозинство в Европейския парламент на изборите през май. . И все пак, ако те получат инерция и засенчат умерените консерватори, техните гласове ще бъдат по-силни, когато бъдещето на Европа е на дневен ред през следващите години. До 2024 г. те могат да имат още по-голямо влияние.
Основният въпрос е дали анализът на Орбан на проблемите и решенията на Европа е правилен. Ако той греши, настоящият скок на радикалното дясно ще бъде епизод. Ако той е прав - което изглежда по-разпространено сега, отколкото преди няколко години - задачата да убеди европейските граждани и политици все още предстои. По-важното е, че правилната диагноза в историята никога не е била автоматична гаранция за успех.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Жан-Клод Юнкер съжалява, че си е мълчал за лъжите около Брекзит

Bloomberg: Жан-Клод Юнкер съжалява, че си е мълчал за лъжите около Брекзит

7 Май 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз не е трябвало да се съобразява с искането на британското правителство да не се намесва в референдума за Брекзит през 2016 година, за да предупреди хората във Великобритания, че ги лъжат, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Bloomberg.
Юнкер, чийто мандат изтича по-късно тази година, заяви, че зачитането на искането на тогавашния министър-председател Дейвид Камерън ръководителите на ЕС да останат тихи в навечерието на гласуването, е една от най-големите грешки, докато той е бил на длъжността.
„Беше грешка да не се намесим“, подчерта председателят на ЕК пред журналистите в Брюксел. „Точни ние трябваше да сме тези, които да унищожат лъжите, които циркулираха“.
По онова време, британското правителство смяташе, че всякаква намеса от ЕС ще донесе повече вреди, отколкото ползи, в опита Обединеното кралство да остане в Съюза. Някои в Европа се съгласиха, но други бяха фрустрирани, че не успяха да изкажат мнението си, че ги е грижа за членството на Великобритания и че искат хората да гласуват за оставане, обяснява американската агенция.
„Сгреших, че си замълчах в този важен момент“, призна Юнкер.
В Брюксел някои смятат, че британските избиратели не са чули истината за парите, които Обединеното кралство отделя за общия европейски бюджет. Кампанията за излизане настояваше, че Лондон дава по „350 милиона паунда на седмица“, но, както пише „Блумбърг“, това не отчита парите, които Великобритания взима обратно.
ЕС също така смята, че на избирателите е дадена погрешна информация за перспективите на Турция за членство и лекотата, с която Великобритания ще получи благоприятни търговски сделки, ако напусне.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Жан-Клод Юнкер призова европейците да преценят внимателно за кого ще гласуват на предстоящите избори за ЕП

Kathimerini: Жан-Клод Юнкер призова европейците да преценят внимателно за кого ще гласуват на предстоящите избори за ЕП

7 Май 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призовава гражданите на страните-членки на Общността внимателно да преценят за кого ще гласуват на предстоящите избори за ЕП на фона на социологическите проучвания, които показват, че популистките и националистическите партии могат да спечелят място, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Юнкер препоръча на избирателите да се запитат как ще изглежда „европейският пейзаж“ през следващите години, ако всички гласуват за екстремисти. Той подчертава, че гласуването от 23-26 май за избор на членове на Европейския парламент „е най-големият наднационален избор в целия свят".
Юнкер критикува политическите атаки срещу председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, който бе сравнен с Хитлер и Сталин - нещо „напълно неприемливо, трябва да кажа, много отвратително".
Проучванията показват, че традиционните партии ще загубят известна подкрепа, но все още ще имат контрол върху ЕП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Жан-Клод Юнкер отговаря на въпроси на европейските медии в Брюксел

ЕК: Жан-Клод Юнкер отговаря на въпроси на европейските медии в Брюксел

7 Май 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи резултатите от днешното заседание на Комисията пред акредитираните в Брюксел представители на медиите, съобщават от Отдел "Преса и медии" на Представителството на ЕК в България.
Председателят Юнкер ще отговаря на въпросите на журналистите в навечерието на лидерската среща на високо равнище на ЕС на 9 май в град Сибиу, Румъния, която е посветена на бъдещето на Европа.
Можете да проследите на живо пресконференцията на Жан-Клод Юнкер чрез сателитния канал EbS, която се очаква да започне около 13:00 ч българско време и ще се превежда на български език.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Орбан и Салвини: Границите на Европа трябва да бъдат защитени срещу мигрантска инвазия

Орбан и Салвини: Границите на Европа трябва да бъдат защитени срещу мигрантска инвазия

3 Май 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Премиерът на Унгария Виктор Орбан и вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини изразиха сългасие за нуждата от силни национални държави, които да запазят европейската култура на Европа и да защитават границите й по време на срещата им в Будапеща в четвъртък, пише електронното издание Hungary Today.
По време на съвместната пресконференция, Орбан подчерта, че и двамата лидери са убедени, че в основата на една силна Европа стоят силни и успешни национални държави.
По думите на премиера, континентът трябва да приоритизира европейската култура на Християнските ценности и границите на Европа трябва да бъдат защитени срещу „инвазия на мигранти“.
Орбан похвали Салвини за неговите усилия да спре миграцията по море, както Унгария е направила по земя.
Министър-председателят е уверен, че европейците биха били „по-добре“, ако се вслушваха в Италия и Унгария по въпросите на защитата на границите вместо във френския президент Еманюел Макрон.
Салвини обясни, че европейците се нуждаят не от система за разпределение на мигрантите, а по-скоро от Европа, която може да защитава своите морски и земни граници.
Председателят на партия „Лига“ заяви, че Унгария прави законни проверки на влизащите в страната лица, като добави, че Будапеща е затворила границите на страната бързо и ефективно.
По думите на италианския вицепремиер, ситуацията за Европа и нейните народи ще се промени след изборите на 26 май. „Искаме да имаме определяща роля“ в ЕС и нейната трансформация и да предложим алтернатива на сегашното европейско ръководство, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Кампанията на Манфред Вебер е фокусирана върху „Северен поток 2“ и брюкселската бюрокрация

New Europe: Кампанията на Манфред Вебер е фокусирана върху „Северен поток 2“ и брюкселската бюрокрация

27 Април 2019 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) да застане начело на Европейската комисия Манфред Вебер стартира нова фаза на своята кампания в изложбената зала на Атина "Запейон" с нови лозунги и обещание, че ще блокира изграждането на противоречивия руски газопровод „Северен поток 2“, ако успее да наследи Жан-Клод Юнкер на най-високата позиция в Европа, пише базираното в Брюксел издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса.
Вебер, чието ястребово отношение към Москва го поставя в противоречие с по-голямата част от германския политически естаблишмънт, по-голямата част от който е прекалено дружелюбен към Кремъл, каза, че "Северен поток 2" не е в интерес на ЕС. "Аз не съм германският кандидат за ръководител на Европейската комисия, а кандидат за Европейската народна партия", каза Вебер, като добави, че строителството на газопровода създава сериозни рискове за сигурността на енергийната независимост на блока.
"Аз съм против проекта "Северен поток 2“, каза Вебер, като обясни, че: „Това ще увеличи зависимостта на ЕС от руския газ и няма да я намали. И се нуждаем от повече независимост, а не от руски газ“.
По-рано тази година изпълнителната власт на ЕС се обяви срещу руския проект за газопровода, като се надяваше да измени газовата директива на блока, подписана през ноември 2017 г. Предложените изменения бяха насочени към „Северен поток 2“ и предупредиха главния акционер на проекта, руският „Газпром“, че трябва да спазва правилата на ЕС за конкуренцията или той ще бъде блокиран.
"Северен поток 2 търси недискриминационно третиране, като се третира еднакво с други сравними вносни офшорни тръбопроводи, в които вече са направени инвестиции преди приемането на изменената Газовата директива“ каза пред New Europe представителят на "Северен поток 2" Себастиан Сас.
Спорната нова енергийна връзка на стойност 11 милиарда евро между Русия и Германия ще тече под Балтийско море и ще удвои доставките на руски газ за ЕС. Съединените щати, Великобритания и много страни в Източна Европа, както и Украйна, се противопоставят на тръбопровода.
Като част от старта на кампанията си, Вебер заяви, че неговата кандидатура „ни дава ясна представа, че силата означава единство... че отваряме нова глава за европейската мечта, нова глава с оптимизъм“, която се основава на надежда, единство и в полза на „силна Европа“.
Довършвайки своя 12-точков план за Комисия под наблюдението си, той обеща да увеличи граничната охрана на ЕС с още 10 000 души персонал и подобрени технологии до 2022 г. Той също така планира да се бори с тероризма, като удвои броя на служителите, работещи за Европол, европейският отговор на ФБР.
„Ще дадем възможност на нашите национални полицейски сили да хващат терористите, преди те да могат да извършат първи удар срещу нашите граждани“, обещава Вебер.
В това, което ще се разглежда като решаващ ход в нарастващия разрив между Запада и авторитарното управление на турския Реджеп Тайип Ердоган, Вебер обеща трайно да спре присъединителните преговори с Турция, но заяви, че Брюксел и Анкара „трябва да се съсредоточат върху партньорството и сътрудничеството“, икономическите връзки и всеобхватното споразумение за миграция.
„Членството в ЕС не е възможност за Турция, а преговорите трябва да бъдат преустановени“, каза той, като се позова на авторитаризма и ислямизма на Ердоган, като и двете са в противоречие с основните европейски ценности.
Той също така обеща да създаде, въпреки че Вебер не е влезе в специфика, механизъм за върховенство на закона, който е "защитен от политически натиск" и е упълномощен да „гарантира независимостта на съдебната власт, свободата на печата и борбата с корупцията в Европейския съюз“, добави Вебер за борбата за защита на върховенството на закона на блока.
В усилията си да подобри позорното тресавище на регулаторната бюрокрация на ЕС, Вебер ще премахне над 1000 „остарели“ регулации, което според него ще „направи системата по-ефективна“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Кампанията на Манфред Вебер е фокусирана върху „Северен поток 2“ и брюкселската бюрокрация

New Europe: Кампанията на Манфред Вебер е фокусирана върху „Северен поток 2“ и брюкселската бюрокрация

26 Април 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) да застане начело на Европейската комисия Манфред Вебер стартира нова фаза на своята кампания в изложбената зала на Атина "Запейон" с нови лозунги и обещание, че ще блокира изграждането на противоречивия руски газопровод „Северен поток 2“, ако успее да наследи Жан-Клод Юнкер на най-високата позиция в Европа, пише базираното в Брюксел издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса.
Вебер, чието ястребово отношение към Москва го поставя в противоречие с по-голямата част от германския политически естаблишмънт, по-голямата част от който е прекалено дружелюбен към Кремъл, каза, че "Северен поток 2" не е в интерес на ЕС. "Аз не съм германският кандидат за ръководител на Европейската комисия, а кандидат за Европейската народна партия", каза Вебер, като добави, че строителството на газопровода създава сериозни рискове за сигурността на енергийната независимост на блока.
"Аз съм против проекта "Северен поток 2“, каза Вебер, като обясни, че: „Това ще увеличи зависимостта на ЕС от руския газ и няма да я намали. И се нуждаем от повече независимост, а не от руски газ“.
По-рано тази година изпълнителната власт на ЕС се обяви срещу руския проект за газопровода, като се надяваше да измени газовата директива на блока, подписана през ноември 2017 г. Предложените изменения бяха насочени към „Северен поток 2“ и предупредиха главния акционер на проекта, руският „Газпром“, че трябва да спазва правилата на ЕС за конкуренцията или той ще бъде блокиран.
"Северен поток 2 търси недискриминационно третиране, като се третира еднакво с други сравними вносни офшорни тръбопроводи, в които вече са направени инвестиции преди приемането на изменената Газовата директива“ каза пред New Europe представителят на "Северен поток 2" Себастиан Сас.
Спорната нова енергийна връзка на стойност 11 милиарда евро между Русия и Германия ще тече под Балтийско море и ще удвои доставките на руски газ за ЕС. Съединените щати, Великобритания и много страни в Източна Европа, както и Украйна, се противопоставят на тръбопровода.
Като част от старта на кампанията си, Вебер заяви, че неговата кандидатура „ни дава ясна представа, че силата означава единство ... че отваряме нова глава за европейската мечта, нова глава с оптимизъм“, която се основава на надежда, единство и в полза на „силна Европа“.
Довършвайки своя 12-точков план за Комисия под наблюдението си, той обеща да увеличи граничната охрана на ЕС с още 10 000 души персонал и подобрени технологии до 2022 г. Той също така планира да се бори с тероризма, като удвои броя на служителите, работещи за Европол, европейският отговор на ФБР.
„Ще дадем възможност на нашите национални полицейски сили да хващат терористите, преди те да могат да извършат първи удар срещу нашите граждани“, обещава Вебер.
В това, което ще се разглежда като решаващ ход в нарастващия разрив между Запада и авторитарното управление на турския Реджеп Тайип Ердоган, Вебер обеща трайно да спре присъединителните преговори с Турция, но заяви, че Брюксел и Анкара „трябва да се съсредоточат върху партньорството и сътрудничеството“, икономическите връзки и всеобхватното споразумение за миграция.
„Членството в ЕС не е възможност за Турция, а преговорите трябва да бъдат преустановени“, каза той, като се позова на авторитаризма и ислямизма на Ердоган, като и двете са в противоречие с основните европейски ценности.
Той също така обеща да създаде, въпреки че Вебер не е влезе в специфика, механизъм за върховенство на закона, който е "защитен от политически натиск" и е упълномощен да „гарантира независимостта на съдебната власт, свободата на печата и борбата с корупцията в Европейския съюз“, добави Вебер за борбата за защита на върховенството на закона на блока.
В усилията си да подобри позорното тресавище на регулаторната бюрокрация на ЕС, Вебер ще премахне над 1000 „остарели“ регулации, което според него ще „направи системата по-ефективна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манфред Вебер, ЕНП: Турция не може да стане член на ЕС

Манфред Вебер, ЕНП: Турция не може да стане член на ЕС

24 Април 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Според кандидата на Европейската народна партия (ЕНП) за поста на председател на Европейската комисия – Манфред Вебер, Турция не може да стане член на Общността. Съответното той заяви за Euronews.
„По отношение на Турция, аз вярвам в силното сътрудничество, както направихме с договора за миграцията" каза Вебер пред Euronews, добавяйки, че трябва да се обмислят и „по-силни" икономически и културни връзки.
Но той отново подчерта, че е против членството на Турция: „Вие искате да имате силни и солидни, добри отношения между Турция и ЕС, но мисля, че трябва да бъдем честни и това включва да признаем, че Турция не може да стане член на ЕС".
Турция официално е кандидат за присъединяване към ЕС от 1999 г. насам. Преговорите за членството започнаха през октомври 2005 г., но бяха прекратени през 2016 г., след като двете страни постигнаха споразумение за мигрантите и бежанците.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Манфред Вебер започна кампанията за европейските избори, подкрепи оставането на Великобритания в Общността

Kathimerini: Манфред Вебер започна кампанията за европейските избори, подкрепи оставането на Великобритания в Общността

23 Април 2019 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Манфред Вебер, водещ кандидат за дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП) за поста на председател на Европейската комисия, посети Гърция, за да стартира кампанията си за изборите на 23 и 26 май в 28-те държави-членки на Общността, отбелязва електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Водещият консервативен кандидат на изборите за Европейски парламент следващия месец подчерта, че би искал Великобритания да остане в структурите на Общността. Вебер увери, че уважава резултата от референдума в Обединеното кралство от 2016 г., на който гражданите се изказаха в подкрепа за излизането на страната от ЕС. Но той добави, че „лично аз наистина бих се радвал, ако Великобритания реши да остане".
Същевременно германецът предупреди популистките партии в Европа, че нямат да имат място в най-големия политически блок в Европа, освен ако не споделят визията за „интегрирана и по-амбициозна Европа“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.