НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Затвориха всички католически църкви в Шри Ланка

AFP: Затвориха всички католически църкви в Шри Ланка

25 Април 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Всички католически църкви в Шри Ланка ще останат затворени до второ нареждане, предава AFP, като пояснява, че мярката на властите е в отговор на серията бомбени атентати в столицата Коломбо от неделя.
„По съвет на силите за сигурност ще затворим всички църкви. Няма да има литургии до второ нареждане“, се казва в официалното съобщение.
Сигурността вече е засилена в църквите в цялата страна, увериха правителствени служители.
Серия от самоубийствени атентати срещу три църкви - две от тях католически - и три хотела в неделя убиха най-малко 359 души и раниха стотици, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Армията на Шри Ланка ще се включи в издирването и залавянето на заподозрени за  атентатите в неделя

AFP: Армията на Шри Ланка ще се включи в издирването и залавянето на заподозрени за атентатите в неделя

25 Април 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Шри Ланка разполага хиляди допълнителни военни, за да помогне на полицията в издиравнето и залавянето на заподозрени по време на великденските самоубийствени атентати, при които загинаха близо 360 души, предава AFP.
Бригаден генерал Сумит Атапату каза, че армията ще разположи до 6300 войници, като Военноморските и Военновъздушните сили също разполагат с още 2000 души персонал.
"Ние сме въоръжени с правомощия за претърсване, изземване, арест и задържане по реда на извънредното положение", каза Атапату за AFP.
Правителството също така обяви забрана на всички полети на безпилотни летателни апарати и заяви, че лицензите, издадени на всички търговски оператори, са преустановени незабавно.
Полицията съобщи, че са арестували още 16 заподозрени през нощта с предполагаеми връзки с екстремистката група на National Thowheeth Jama'ath (NTJ), обвинена за взривовете в три църкви и три луксозни хотела.
Полицията съобщи, че в момента около 75 души са разпитвани във връзка с най-смъртоносната атака срещу цивилни в историята на страната.
Властите в Шри Ланка също така разследват провала на силите за сигурност, които не са предприели действия след предварителната информация за предстоящите бомбени атентати на Великден.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Шри Ланка е била предупредена преди месеци за мрежата от екстремисти

The Guardian: Шри Ланка е била предупредена преди месеци за мрежата от екстремисти

25 Април 2019 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Властите на Шри Ланка са били информирани от чуждестранните агенции за сигурност преди повече от четири месеца, че мрежа от ислямски екстремисти е активна в страната и има вероятност да извърши терористични атаки, заявиха регионални и западни власти, цитирани от британския вестник The Guardian.
Откровението, че официалните лица може би са знаели от миналата година за заплахата от лицата, отговорни за бомбените атентати на Великден, които убиха над 350 души предизвикват възмущение от многобройните и систематични пропуски в разузнаването.
В сряда президентът Майтрипала Сирисена поиска оставката на висши служители, които не са успели да предадат три отделни официални предупреждения, изпратени от индийските разузнавателни агенции в рамките на три седмици преди атаката.
Източниците съобщиха, че тези официални предупреждения са последвали месеци на неформални разговори между индийски следователи и техните колеги от Шри Ланка, в които са предадени подробности за мрежата, включително самоличността на нейния лидер и членове.
Сирисена вече призова за мащабно преструктуриране на силите за сигурност след неуспеха да се предотврати една от най-смъртоносните терористични атаки през последните години.
Сарат Фонсека, шриланкски фелдмаршал и политик, заяви пред парламента, че нападението изглежда е било „седем или осем месеца в процес на организиране“ и разкрива „монументален провал в събирането на разузнавателни данни“.
"Във всяка друга страна, цялото правителство щеше да подаде оставка заради този хаос, но това няма да се случи тук", каза той. „Сигурността е станала за посмешище“.
Индийската информация беше събрана от огромно проучване на данни, конфискувани по време на арести срещу съмишленици на „Ислямска държава“ през ноември, както и последващия им разпит.
Големият брой телефони, дискове и USB памети, събрани по време на набезите, разкриват връзки между задържаните и Мохамед Захран Хашим, заподозряния лидер на терористичната мрежа на Шри Ланка, отговорен за бомбените атентати.
След това операция по наблюдение разкри, че радикалният проповедник, който вече е бил известен на службите за сигурност на Шри Ланка, многократно е контактувал с известни активисти на „Ислямска държава“ в Бангладеш. Според някои съобщения Хашим е бил в контакт с екстремисти в източна Афганистан, свързани с терористичната групировка.
„Ислямска държава“ пое отговорността за бомбените атентати, за които се смята, че са най-смъртоносните, извършени от групировката.
Индийските служби са увеличили неформалните си предупреждения до Шри Ланка след като експлозиви бяха намерени в отдалечена ферма в национален парк в северозападната част на Шри Ланка. Мрежата на Хашим е свързана с тази находка. По това време не са знаели за планиран заговор за взривяване на църкви или хотели, съобщиха източниците.
Не е ясно защо Индия е чакала до април, за да издаде официално съобщение за заплахата.
В сряда броят на жертвите от атаките срещу три църкви и три луксозни хотела в и около столицата Коломбо достигна 359, като 500 са ранени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Чуждестранни групи стоят зад атентатите в Шри Ланка, твърди посланикът на САЩ

Reuters: Чуждестранни групи стоят зад атентатите в Шри Ланка, твърди посланикът на САЩ

24 Април 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Мащабът и сложността на терористичните атаки на католическия Великден в хотели и църкви в Шри Ланка предполага участието на външна група, като „Ислямска държава“, заяви посланикът на САЩ в Коломбо Алайна Теплиц в сряда, докато броят на жертвите се увеличи до 359 души, предава Reuters.
Терористичната групировка „Ислямска държава“ вече пое отговорността за координираните бомбени атаки, но към момента няма доказателства за това.
Длъжностни лица на Шри Ланка обвиниха две местни ислямистки групи, за които има подозрения, че имат връзки с джихадистката групировка. Започнали са да се появяват детайли за група от деветима, добре образовани самоубийствени атентатори, включително жена, от заможни семейства.
„Ако погледнете мащаба на атаките, нивото на координация, колко са сложни, не е невероятно да се смята, че има външни връзки“, заяви Телиц пред журналистите в Коломбо.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Броят на задържаните за нападенията в Шри Ланка достигна до 58 души

ТАСС: Броят на задържаните за нападенията в Шри Ланка достигна до 58 души

24 Април 2019 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Броят на задържаните във връзка с вълната от бомбени атентати в столицата на Шри Ланка Коломбо навръх Католическия Великден, достигна до 58 души, предава TACC, като се позовава на местни медии, цитирали полицията на островната държава.
Уточнява се, че през последното денонощие са арестувани 18 души в различни градове на страната. По-рано се съобщаваше за 40 задържани, припомня агенцията.
По последни данни загиналите при нападенията са 360 души, сред които множество деца, а повече от 520 други са пострадали.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Броят на жертвите на бомбените атентати в Шри Ланка достигна до 359

AFP: Броят на жертвите на бомбените атентати в Шри Ланка достигна до 359

24 Април 2019 | 06:52 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Загиналите в поредицата от взривове, които разтърсиха столицата на Шри Ланка Коломбо навръх Великден, се увеличи до 359, предава AFP, като се позовава на данни от местната полиция.
Агенцията пояснява, че броят на жертвите се увеличава заради смъртни случаи сред ранените. Припомня се, че при вълната от атаки пострадаха около 500 души.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Увеличава се напрежението върху властите в Шри Ланка

The Guardian: Увеличава се напрежението върху властите в Шри Ланка

24 Април 2019 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Ислямска държава“ пое отговорността за бомбените атентати в Шри Ланка, при които загинаха над 320 души, пише британският вестник The Guardian. Експерти също заявиха, че нападенията носят почерка на терористичната организация. Това са най-смъртоносните атентати извън Близкия Изток, за които терористичната организация поема отговорност, след като обяви своя „халифат“ преди почти пет години. Атентатите са свидетелство за запазените възможности на „Ислямска държава“ да извършва унищожителни терористични нападения по света, независимо от претърпените поражения в Близкия Изток.
Терористичната организация публикува изявление, в което обяви, че нейни „бойци“ са отговорни за атентатите в Шри Ланка.
Експерти смятат, че за разлика от някои други случаи, този път изглежда, че разследването ще покаже връзка на „Ислямска държава“ със самоубийствените атентати срещу църкви и луксозни хотели в островната държава.
Изявлението на терористичната организация идва в момент, когато властите в Шри Ланка са поставени под засилващ се натиск, във връзка с информации, че са били предупредени от индийските разузнавателни служби относно потенциални самоубийствени атентати срещу църкви.


Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Ислямска държава“ пое отговорността за атентатите в Шри Ланка

AFP: „Ислямска държава“ пое отговорността за атентатите в Шри Ланка

23 Април 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Терористичната групировка „Ислямска държава“ във вторник пое отговорността за серията бомбени атентати в Шри Ланка, в резултат от които загинаха повече от 320 души, а пострдаха още стотици, предава AFP.

„Тези, които проведоха атаката срещу членове на коалицията начело със САЩ и християните в Шри Ланка завчера, са бойци на „Ислямска държава“, се казва в съобщение, публикувано от официалната агенция на групировката „Амак“.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Най-малко 45 деца са загинали в Шри Ланка

AFP: Най-малко 45 деца са загинали в Шри Ланка

23 Април 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Най-малко 45 деца са сред повече от 320-те убити в резултат от терористичните атентати в Шри Ланка, съобщиха от ООН във вторник, предава AFP.

„Най-малко 45 деца са загинали според последните данни“, заяви говорителят на УНИЦЕФ Кристоф Буйерак пред репотерите в Женева, като отбеляза, че други „са ранени и сега се борят за живота си“, което означава, че жертвите сред децата от неделните атентати може да се увеличат.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Броят на жертвите в Шри Ланка нарасна до 321 души

РИА Новости: Броят на жертвите в Шри Ланка нарасна до 321 души

23 Април 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Броят на загиналите в резултат от взривовете в Шри Ланка се увеличи до 321 души, а повече от 520 души са пострадали, съобщават местните медии, като се позовават на министъра на средствата за масова информация на страната, предава РИА Новости.
В неделя в Шри Ланка избухнаха серия от взривове: първите шест бяха в Коломбо, Негомбо и Батикалоа, седмият е в Дехивале в западната част на острова, а осмата в предградията на Коломбо. Правозащитните органи са обезвредили още една бомба на пътя, водещ към международното летище Бандаранайка.
Полицията вече е задържала 40 заподозрени за участие в терористичните актове.
23 април е обявен за ден на траур за загиналите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Броят на загиналите при атентатите в Шри Ланка достигна 310

AFP: Броят на загиналите при атентатите в Шри Ланка достигна 310

23 Април 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Броят на загиналите при атентатите в Шри Ланка достигна 310, като няколко души са починали през последната нощ в болниците, заяви говорител на полицията във вторник, цитиран от AFP.
Около 500 души бяха ранени при взривовете, се казва в изявление на говорителят на полицията Руан Гунасекера.
Той добави, че 40 души са били арестувани във връзка с нападенията, за които правителството на Шри Ланка е обвинявало по-рано малко известна местна ислямистка група.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР препоръчва на българските граждани да не пътуват до Шри Ланка до нормализиране на обстановката

МВнР препоръчва на българските граждани да не пътуват до Шри Ланка до нормализиране на обстановката

22 Април 2019 | 19:10 | Агенция "Фокус"
София. Предвид развитието на ситуацията в Шри Ланка и евентуалната вероятност от нови терористични актове, Министерство на външните работи предупреждава отново българските граждани да не предприемат пътуване до тази страна до нормализиране на обстановката. Това съобщават от пресцентъра на МВнР. За тези на територията на Шри Ланка се съветва да поддържат връзка с посолството в Делхи, с близките си и да изчакат ситуацията да се нормализира. По информация на българското посолство в Делхи днес на брифинг с ръководителите на дипломатически мисии в Коломбо министър-председателят на Шри Ланка Ранил Викремесингхе е посъветвал намиращите се в страната туристи да останат, но е препоръчал тези, на които тепърва предстои да посетят страната да изчакат няколко дни, тъй като все още не всички терористи са разкрити. Той е посочил, че са идентифицирани 30 терористи, 9 атентатори-камикадзе, но се предполага, че те са общо 50 и са възможни още самоубийствени атентати. Сред идентифицираните до момента чуждестранни граждани, жертви на бомбените експлозии в Шри Ланка на 21 април, няма български граждани. Няма данни и за ранени български граждани. По данни на мисията ни в Делхи е установен контакт с над 20 български граждани, намиращи се на територията на Шри Ланка. Всички те са невредими след атентатите.
Българското посолство в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолствата на страните от ЕС в индийската столица, където се подава актуална информация от Коломбо. Посолството ни е в постоянен контакт и с хотели, и с болниците в Коломбо, където са настанени пострадали при атентатите.
Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.
При необходимост или при извънредна ситуация българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 , тел. в извън работно време: + 91 9910999498.
Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Броят на задържаните за серията бомбени атентати в Шри Ланка достигна до 29 души

ТАСС: Броят на задържаните за серията бомбени атентати в Шри Ланка достигна до 29 души

22 Април 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Броят на задържаните за серията бомбени атентати в Шри Ланка достигна до 29 души, предава TACC, като се позовава на информация от местни медии.
По-рано се съобщаваше за 24-ма арестувани. Пояснява се, че още един заподозрян е задържан в предградие на столицата Коломбо, а останалите четирима са арестувани в други градове в централната част на островната държава.
При вълната от бомбени атентати навръх Католическия Великден в неделя загинаха около 290 души, а други 450 бяха ранени, припомня агенцията.
По-рано бе съобщено, че полицията в Шри Ланка е открила 87 бомбени детонатора в столицата Коломбо. В изявление се казва, че полицията е открила детонаторите в автогара, като 12 от тях са били разпръснати на земята, а други 75 в близко разположено сметище.
Властите на Шри Ланка обявиха и въвеждането на извънредно положение от полунощ в понеделник в отговор на вълната от смъртоносни нападения в столицата Коломбо навръх Великден. Специалните мерки се въвеждат, „за да се позволи на полицията и трите сили (армията, флота и Военновъздушните сили) да осигурят обществена сигурност", се казва в изявление от президента на островната държава.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Още една експлозия е разтърсила Шри Ланка

Reuters: Още една експлозия е разтърсила Шри Ланка

22 Април 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Още една експлозия разтърси столицата на Шри Ланка Коломбо при опит на сапьори да обезвредят бомба, предава Reuters.
По-рано бе съобщено, че полицията в Шри Ланка е открила 87 бомбени детонатора в столицата Коломбо, ден след поредицата от атаки срещу църкви и хотели, в които загинаха близо 300 души. В изявление се казва, че полицията е открила детонаторите в автогара, като 12 от тях са били разпръснати на земята, а други 75 в разположено в близост сметище.
Властите на Шри Ланка обявиха и въвеждането на извънредно положение от полунощ в понеделник в отговор на вълната от смъртоносни нападения в столицата Коломбо навръх Великден. Специалните мерки се въвеждат, „за да се позволи на полицията и трите сили (армията, флота и Военновъздушните сили) да осигурят обществена сигурност", се казва в изявление от президента на островната държава.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: В Коломбо са намерени 87 детонатора за бомби

AFP: В Коломбо са намерени 87 детонатора за бомби

22 Април 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Полицията в Шри Ланка е открила 87 бомбени детонатора в столицата Коломбо, ден след поредицата от атаки срещу църкви и хотели, в които загинаха близо 300 души, предава AFP.
В изявление се казва, че полицията е открила детонаторите в автогара, като 12 от тях са били разпръснати на земята, а други 75 в близкоразположено сметище.
По-рано през деня властите на Шри Ланка обявиха въвеждането на извънредно положение от полунощ в понеделник в отговор на вълната от смъртоносни нападения в столицата Коломбо навръх Великден. Специалните мерки се въвеждат, „за да се позволи на полицията и трите сили (армията, флота и Военновъздушните сили) да осигурят обществена сигурност", се казва в изявление от президента на островната държава.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Правителството на Шри Ланка обяви извънредно положение

AFP: Правителството на Шри Ланка обяви извънредно положение

22 Април 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Властите на Шри Ланка обявиха въвеждането на извънредно положение от полунощ в понеделник в отговор на вълната от смъртоносни нападения в столицата Коломбо навръх Великден, предава AFP, като се позовава на информация от местните власти.
Специалните мерки се въвеждат, „за да се позволи на полицията и трите сили (армията, флота и Военновъздушните сили) да осигурят обществена сигурност", се казва в изявление от президента на островната държава.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посолството ни в Индия установи контакт с още шестима български граждани в Шри Ланка

Посолството ни в Индия установи контакт с още шестима български граждани в Шри Ланка

22 Април 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. По последна информация от посолството ни в Делхи е установен контакт с още шестима български граждани, намиращи се на почивка в Шри Ланка, за които по-рано сигнализираха техни близки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Шестима българи се намират в град Тамбуа. Единият от тях е потвърдил пред близките си, че всичките са добре. Посъветвани са да не предприемат пътувания и да изчакат нормализирането на ситуацията в страната. Предадени са им и телефоните за връзка с посолството в Индия, което е готово да им окаже съдействие при необходимост.
Така мисията ни в Индия вече е във връзка 18 български граждани в Шри Ланка. Всички те са невредими след атентатите от 21 април.
Шестима българи се намират в един от пострадалите хотели при атентатите в Коломбо, но не са били засегнати. Други шестима български граждани са в различни градове, извън Коломбо, и са посъветвани да изчакат пълното успокояване на ситуацията преди да пътуват.
Българското посолство в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолствата на страните от ЕС в индийската столица, където се подава актуална информация от Коломбо. Посолството ни е в постоянен контакт и с хотели, и с болниците в Коломбо, където са настанени пострадали при атентатите.
Българските граждани са съветвани да поддържат връзка с посолството в Делхи, с близките си и да изчакат ситуацията в Шри Ланка да се нормализира. Тя постепенно се успокоява.
Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.
Сред идентифицираните до момента чуждестранни граждани, жертви на бомбените експлозии в Шри Ланка, няма български граждани. Няма данни и за ранени български граждани. По последна информация от посолството ни в Индия 293 са загиналите, 502 души са пострадали при атентатите.
При необходимост или при извънредна ситуация българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 , тел. в извън работно време: + 91 9910999498.
Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мисията ни в Делхи установи контакт с 12 български граждани в Шри Ланка

Мисията ни в Делхи установи контакт с 12 български граждани в Шри Ланка

22 Април 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. По последна информация на посолството ни в Индия министерството на външните работи в Шри Ланка официално е оповестило идентифицираните чуждестранни граждани, жертви на атентатите от 21 април, и сред тях няма български граждани. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Сред загиналите чужденци са граждани на Индия, Португалия, Турция, Великобритания, САЩ. По последни данни на властите в Шри Ланка 290 души са загинали при атентатите, а 500 са ранени.
Мисията ни в Делхи е установила контакт с общо 12 български граждани на територията на Шри Ланка, които са добре. Шестима от тях се намират в един от пострадалите хотели при атентатите в Коломбо, но не са били засегнати. Другите шестима български граждани са в различни градове, извън Коломбо, и са посъветвани да изчакат пълното успокояване на ситуацията преди да пътуват.
С посолството ни в Индия са се свързали и близки на български гражданин, който е на почивка в Шри Ланка заедно с още петима свои приятели. Мисията ни в Делхи е в процес на установяване на неговото местонахождение.
Българското посолство в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолствата на страните от ЕС в индийската столица, където се подава актуална информация от Коломбо. Посолството ни е в постоянен контакт и с хотели, и с болниците в Коломбо, където са настанени пострадали при атентатите.
Българските граждани са съветвани да поддържат връзка с посолството в Делхи, с близките си и да изчакат ситуацията в Шри Ланка да се нормализира. Тя постепенно се успокоява. Въведеният вчера полицейски час в столицата на Шри Ланка вече е отменен.
Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.
При необходимост или при извънредна ситуация българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 , тел. в извън работно време: + 91 9910999498.
Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Броят на загиналите в Шри Ланка се увеличи до 262 души

ТАСС: Броят на загиналите в Шри Ланка се увеличи до 262 души

22 Април 2019 | 05:46 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Най-малко 262 души са загинали, а още 452 са ранени в резултат от серията взривове в неделя в Шри Ланка, предава ТАСС, като се позовава на местния новинарски канал News First.
По-рано се знаеше за 215 загинали и около 500 ранени.
Поредица от експлозии гръмнаха в неделя в църкви по време на Великденски служби, в хотели, както и в близост до зоопарка на столицата и в района Дематагода.
Досега нито една от екстремистките групи не е поела отговорност за бомбените атентати.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Повече от 200 души загинаха при осем синхронизирани експлозии в хотели и църкви в Шри Ланка

Independent: Повече от 200 души загинаха при осем синхронизирани експлозии в хотели и църкви в Шри Ланка

22 Април 2019 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Най-малко 207 души загинаха, а още поне 450 са пострадали в резултат от осем синхронизирани експлозии в хотел и и църкви в Шри Ланка на католическия Великден, пише ляво-либералното британско издание Independent.
Три от църквите, в Кочичикаде, Негомбо и Батикалоа, са взривени по време на великденската служба в около 08:45 местно време.
В едната църква, Свети Себастиян в Негомбо, са загинали повече от 50 души, съобщиха от местната полиция, докато в тази в Батикалоа жертвите са 25.
Смята се, че нападателят в Свети Себастиян, за когото полицията на Шри Ланка казва, че е самоубийствен атентатор, е влязъл в сградата малко след края на молитвата преди да се взриви. Св. Себастиан публикува снимки на унищожението в църквата на своята страница във Фейсбук, показвайки кръв на пейките и пода и помоли за помощ от обществеността.
„Помислих си, че има земетресение“, каза Виджайа Кумар, която е присъствала на великденската служба в църквата Свети Антоний в Кочичикаде, който се намира много близо до Коломбо.
Междувременно бяха взривени и луксозните хотели Шангри Ла, Кинамон Гранд и Кингсбъри, всичките в столицата Коломбо. Докато екипите на специалните части и съдебномедицинските екипи оглеждаха окървавените обекти, хотелският персонал на „Канела Гранд“ заяви, че един атентатор-самоубиец се е взривил в ресторанта на хотела.
Три часа по-късно седма експлозия удари хотел в Дехивала, Коломбо, близо до националния зоопарк. Най-малко четирима души са загинали, според полицията.
За осмия взрив бе съобщено само няколко минути след това в жилищен комплекс в предградието Дематагода в Коломбо. Трима полицейски служители бяха убити, докато са разпитвали съседи. – „Експлозията дойде от горния етаж на къщата“ - каза свидетел.
Министърът на отбраната на Шри Ланка потвърди, че 13 души са били арестувани.
Правителството е признало, че е имало “предварителна информация” за планирани атаки срещу църкви, включващи малко известна местна ислямистка група.
Известен телевизионен готвач и дъщеря й бяха първите жертви на нападението. Шанта Маядуне и дъщеря й Нисанга са били в хотел „Шангри-Ла“, когато той е нападнат.
Дъщерята на г-жа Маядуне сподели групова снимка във Фейсбук в сутринта на бомбените атентати с надпис: „Великденска закуска със семейството“. Според нейната страница във Фейсбук Нисанга е учила в Лондонския университет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Помпео потвърди за смъртта на американски граждани в Шри Ланка

AFP: Майк Помпео потвърди за смъртта на американски граждани в Шри Ланка

21 Април 2019 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео потвърди, че в серията бомбени експлозии в столицата на Шри Ланка Коломбо са загинали американски граждани, предава AFP.
Първият дипломат на Вашингтон не конкретизира броя им, като заяви единствено, че става въпрос за „няколко“ жертви от американска страна.
„Въпреки че все още се появяват много подробности за нападенията, можем да потвърдим, че сред убитите има няколко американски граждани. Посолството на САЩ работи неуморно, за да предостави цялата възможна помощ на американските граждани, засегнати от нападенията, както и на техните семейства", се казва в изявление на Помпео.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Полицията в Шри Ланка арестува осем души във връзка със серията бомбени атентати

AFP: Полицията в Шри Ланка арестува осем души във връзка със серията бомбени атентати

21 Април 2019 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Осем души са арестувани във връзка с поредицата от смъртоносни взривове, които убиха над 200 души в Шри Ланка навръх Католическия Великден, предава AFP.
Министър-председателят на островната държава Ранил Викремесингхе поясни, че арестуваните са „местни“, но следователите ще проучат дали са имали „връзки зад граница“.
По последни данни на полицията в Шри Ланка при серията бомбени нападения в столицата Коломбо и околностите й са загинали най-малко 207 души.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Срещу съвременния тероризъм са неадекватни както военните, така и полицейските методи

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Срещу съвременния тероризъм са неадекватни както военните, така и полицейските методи

21 Април 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
София. Срещу съвременния тероризъм са неадекватни както военните, така и полицейските методи Това каза експертът по антитероризъм Христо Смоленов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с атентатите в Шри Ланка. „И армията, и полицията са силно йерархизирани структури, които не могат да влязат в крачката на самоорганизиращия се на мрежов принцип съвременен тероризъм. Затова се убеждаваме колко трудно става дори на професионалните, добре изградени и съвестно гледащи работата си полицейски формации да успяват да надушат и разнищят терористичната мрежа“, заяви Смоленов. Той посочи, че е нелепо да се мисли, че военното присъствие някъде може да доведе до изтриване на терористичния потенциал. „В Шри Ланка военните отдавна са взели нещата в свои ръце и след една достатъчно дълга пауза, в която не се говореше за страната, виждаме взрив от взривове, виждаме вълна от тероризъм с толкова много жертви и с нов момент – нова религиозна насоченост на тероризма. Досега бяхме свикнали да работим в руслото на противопоставяне на християнство и ислям и изведнъж се намесва и трета религиозна определеност. Изведнъж вместо двуполюсна, логиката става тризначна – логика на едно чудовищно противопоставяне, което не е въпрос на спонтанно отношение на хората, които изповядват тези религии. А по-скоро става дума за една чудовищна постановка, един кървав театър, чиито режисьори са някъде високо в световната финансова система“, коментира експертът по антитероризъм.
„Мисля, че можем да бием тревога, че човечеството навлиза в една не просто отговорна, а много опасна траектория на движение, от която изходът може да е трагичен. Някой се опитва да предизвика вампирясването на Студената война и използва за тази цел най-лесно възпламенимите човешки страсти и най-лесно отдаващите се на провокация общности от хора. Бия тревога, защото интересът на някой да окървави земята в глобален мащаб изглежда, че не е за подценяване“, заяви Смоленов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Нападението в Шри Ланка е изключително нетривиален случай на масов тероризъм

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Нападението в Шри Ланка е изключително нетривиален случай на масов тероризъм

21 Април 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Нападението в Шри Ланка е изключително нетривиален случай на масов тероризъм. Това каза експертът по антитероризъм Христо Смоленов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с атентатите в Шри Ланка.„Това е изключително нетривиален случай на масов тероризъм. Става дума за осем взрива, докладвани от Коломбо – столицата на Шри Ланка. Шест от тях са в значими обекти – три църкви и три хотела. Църквите са обект на системно нападение в една страна, където двата основни етнически компонента са синхали и тамили“, заяви Смоленов. Той посочи, че в случая става въпрос за напрежение, което съществува от много десетилетия и е свързано с една продължителна партизанска война и с дълга история на атентати. „Това, което става в столицата Коломбо, е безпрецедентно, защото навръх католическия Великден обект на системна агресия са три църкви. Католицизмът в Шри Ланка очевидно е свързан със столетията португалско колониално присъствие там. Аз съм бил там, имам представа от този много драматичен, изпълнен с жестокости и безогледен терор между двете общности – синхали и тамили. Странното е, че в случая се появява религиозна окраска – т.е. извършването на тези атентати на тази свещена дата за католическата общност навсякъде по света говори за ново измерение на този толкова отдавнашен междуетнически конфликт“, каза още Смоленов.
„Бих добавил, че това, което се случи в Париж в началото на Страстната седмица – пожарът в Нотр Дам, от гледна точка на сега ставащото по някакъв странен начин реверберира опасността. И не съм сигурен дали в случилото се в Париж няма също елемент на някакво религиозно или етническо напрежение. Не мога да говоря празни хипотези, но мога да си спомня, че преди много години срещу катедралата в Страсбург имаше подготовка за терористичен акт, базиран върху факта, че тя се държи изцяло на дървени подпори – подобно дърво, каквото беше на тавана на катедралата Нотр Дам в Париж“, заяви Смоленов и припомни, че тогава атентатът бе своевременно разобличен от службите и предотвратен. „Но за мен продължава да е източник на сериозно напрежение фактът, че от началото на Страстната седмица до самата кулминация преди католическия Великден и навръх Великден се случват такива странни и бих казал уникални събития, свързани с такова напрежение и такава трагедия. А трагедията в Шри Ланка е огромна – над 160 убити и над 400 ранени. Това говори за мащабна радикализация, ожесточаване на конфликта. И ще има обратна реакция и всъщност това е един нов етап от развитието на стария конфликт“, заяви експертът по антитероризъм.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при терористичните атаки в Шри Ланка

МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при терористичните атаки в Шри Ланка

21 Април 2019 | 17:19 | Агенция "Фокус"
София. По информация на посолството ни в Индия към този момент няма данни за пострадали български граждани при осемте терористичните атаки в църкви и хотели в Шри Ланка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Съобщава се за общо над 185 загинали, вследствие на експлозиите. В един от пострадалите хотели в град Коломбо се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи, с оглед оказване на съдействие при необходимост.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до Тилак Марапана, министър на външните работи на Шри Ланка, и осъди насилието във връзка с терористичните атаки в страната, довели до множество жертви и ранени.
Правителството на Шри Ланка е обявило вечерен час от 18.00 вечерта до 06.00 сутринта местно време, който влиза в сила веднага след обявяването му.
Към момента летището в Коломбо функционира в нормален режим със засилена охрана, но придвижването към него е затруднено, поради вечерния час.
Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявават предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.
При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 или при извънредна ситуация и в извън работно време на тел.: + 91 9910999498.
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Броят на жертвите на серията бомбени атентати в Шри Ланка достигна до 207

AFP: Броят на жертвите на серията бомбени атентати в Шри Ланка достигна до 207

21 Април 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Коломбо. По последни данни на полицията в Шри Ланка при серията бомбени нападения в столицата Коломбо и околностите й са загинали най-малко 207 души, а около 450 други са ранени, предава AFP.
В рамките на пресконференция бе обявено и за арестуването на трима души във връзка с атаките срещу луксозни хотели и църкви, в които е била отслужвана молитва за Великден. Към настоящия момент продължава разследването за връзката между самоубийствения атентат и останалата поредица от взривове в Коломбо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Международната общност осъди серията смъртоносни атаки в Шри Ланка (ОБЗОР)

Международната общност осъди серията смъртоносни атаки в Шри Ланка (ОБЗОР)

21 Април 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Между 160 и 190 души загинаха при серия експлозии в столицата на Шри Ланка Коломбо и околностите й. Градът и прилежащите му райони бе разтърсен от осем взрива, един от които – предизвикан от самоубийствен атентатор. Събитията, които разтърсиха малката островна държава в Индийския океан в деня, в който католиците честват Великден, предизвикаха острото осъждане на международната общност.

В традиционното си обръщение от Ватикана по повод Възкресение Христово папа Франциск подчерта: „С тъга научих новината за нападенията, които днес, на Великден, донесоха траур и болка. Искам да изразя своята привързаност към християнската общност, атакувана, докато се е молила,и към всички жертви на такова жестоко насилие."

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изказа „сърдечни съболезнования" на народа на Шри Ланка след поредицата от смъртоносни експлозии в църкви и хотели на островната държава. „Искрени съболезнования от народа на САЩ на народа на Шри Ланка за ужасните терористични атаки срещу църкви и хотели. Готови сме да помогнем!“, увери американският президент.

Реджеп Тайип Ердоган, президентът на Турция определи събитията в Шри Ланка като „атака срещу цялото човечество“.

Съболезнования поднесе и канцлерът на ФРГ Ангела Меркел, която подчерта, че „религиозната омраза и нетолерантността, които се показаха по такъв ужасен начин днес, не трябва да побеждават".
„Шокиращо е, че хората, които се събраха, за да отпразнуват заедно Великден, бяха съзнателно подбрани за цели на тази злонамерена атака", се казва в съболезнователната телеграма, която Меркел е изпратила на правителството на Шри Ланка. В текста се уверява, че „Германия застава до Шри Ланка като партньор в тези трудни часове“.

Президентът на Франция Еманюел Макрон се присъедини към западните лидери, оказали подкрепа на Шри Ланка след вълната от бомбени атентати. „Ние категорично осъждаме тези омразни действия. Пълна солидарност с хората от Шри Ланка, нашите мисли са за всички, които са близо до жертвите, загинали на този Великден", написа Макрон в социалната мрежа „Туитър“.

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей също публикува съобщение в „Туитър“: „Действията на насилие в църквите и хотелите в Шри Ланка са наистина отвратителни. Изразявам дълбоките си съболезнования на всички, които са засегнати от тези трагични инциденти. Трябва да работим заедно, за да гарантираме, че никой никога няма да почувства страх, признавайки своята вяра”.

Държавният глава на България Румен Радев поднесе съболезнования на президента на Шри Ланка Майтрипала Сирисена по повод загиналите и ранени много граждани при днешните атентати в Демократична социалистическа република Шри Ланка. „Няма кауза, която да оправдава смъртта на хора, мирно честващи един светъл празник на възраждането и добродетелта“, е позицията на президента Радев. Държавният глава определя нападенията срещу религиозни храмове и невинни граждани, при които бяха убити и ранени стотици души, като особено отвратителен и варварски акт. Румен Радев изразява от името на българския народ и от свое име най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите граждани на Шри Ланка и отправя пожелание за бързо и успешно възстановяване на пострадалите при нападенията.

Българският министър-председател Бойко Борисов също изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе.„Потресен съм от новината за ужасяващите атентати в църкви и хотели в Шри Ланка, довели до загубата на живота на толкова много хора и стотици ранени. Осъждам най-категорично тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи", написа Борисов. „От името на българското правителство и от свое име изказвам най-дълбоки съболезнования на Вас и близките на жертвите, както и най-искреното ни съчувствие към болката на приятелския народ на Шри Ланка. Пожелавам бързо възстановяване на всички пострадали", допълни още премиерът.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на президента Майтрипала Сирисена по повод многобройните жертви при атентатите в Шри Ланка

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на президента Майтрипала Сирисена по повод многобройните жертви при атентатите в Шри Ланка

21 Април 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на президента Майтрипала Сирисена по повод загиналите и ранени много граждани при днешните атентати в Демократична социалистическа република Шри Ланка. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Няма кауза, която да оправдава смъртта на хора, мирно честващи един светъл празник на възраждането и добродетелта“, е позицията на президента Радев. Държавният глава определя нападенията срещу религиозни храмове и невинни граждани, при които бяха убити и ранени стотици души, като особено отвратителен и варварски акт. Румен Радев изразява от името на българския народ и от свое име най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите граждани на Шри Ланка и отправя пожелание за бързо и успешно възстановяване на пострадалите при нападенията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Последната експлозия в Шри Ланка е задействана от самоубийствен атентатор, загинали са трима полицейски служители

AFP: Последната експлозия в Шри Ланка е задействана от самоубийствен атентатор, загинали са трима полицейски служители

21 Април 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Осмият взрив в Шри Ланка е задействан от самоубийствен атентатор и в резултат от него са загинали трима полицейски служители, предава AFP, като се позовава на информация от местните власти.
Източник, пожелал анонимност, разкри, че нападателят е задействан взривно устройство при влизане на полицията в дома му северно предградие на столицата Коломбо. Експлозията е станала причина за рухване на втория етаж на сградата, в резултат на което са загинали полицейските служители. Това е последният, осми взрив, които разтърсиха столицата на Шри Ланка през последните часове.
Според различни оценки жертвите на поредицата експлозии са между 160 и над 190 души, сред които най-малко 35 чужденци, включително от САЩ, Великобритания и Нидерландия. Информация за пострадали или загинали българи няма, потвърдиха от МВнР в София.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе

21 Април 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе. Това съобщиха от правителствената информационна служба. "Потресен съм от новината за ужасяващите атентати в църкви и хотели в Шри Ланка, довели до загубата на живота на толкова много хора и стотици ранени. Осъждам най-категорично тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи", пише Борисов. "От името на българското правителство и от свое име изказвам най-дълбоки съболезнования на Вас и близките на жертвите, както и най-искреното ни съчувствие към болката на приятелския народ на Шри Ланка. Пожелавам бързо възстановяване на всички пострадали", посочва още Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до своя колега от Шри Ланка Тилак Марапана

Вицепремиерът Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до своя колега от Шри Ланка Тилак Марапана

21 Април 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до Тилак Марапана, министър на външните работи на Шри Ланка, и осъди насилието във връзка с терористичните атаки в страната, довели до множество жертви и ранени. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. „Моля да предадете най-искрените ни съболезнования към семействата на жертвите и пожеланията ни за бързо възстановяване на всички ранени. Скърбим заедно с шриланкийския народ “, посочва Захариева. Вицепремиерът допълни, че България осъжда по най-категоричен начин тероризма във всичките му форми и вярва, че отговорните за тези атентати ще бъдат изправени пред правосъдието.
Към момента в посолсвото ни в Делхи няма данни за пострадали български граждани.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Властите в Шри Ланка наложиха полицейски час

ТАСС: Властите в Шри Ланка наложиха полицейски час

21 Април 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Правителството на Шри Ланка въведе полицейски час, след като столицата Коломбо и околностите й бяха разтърсени от осем експлозии, задействани в хотели и църкви навръх Католическия Великден, предава ТАСС, като се позовава на местни медии.
Съгласно разпространената информация той важи ще бъде в сила между 18:00 часа до 6:00 часа сутринта в понелник местно време.
След шестия взрив бе потвърдено за 185 жертви, включително най-малко 35 чужденци от САЩ, Великобритания и Нидерландия. По-късно съобщиха за още двама загинали.
Информация за пострадали или загинали българи няма, потвърдиха от МВнР в София, но препоръчаха на нашите съграждани в Шри Ланка да избягват оживени места и центрове, в които се извършват религиозни обреди.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Осми взрив разтърси столицата на Шри Ланка

AFP: Осми взрив разтърси столицата на Шри Ланка

21 Април 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Нов, осми по ред взрив разтърси столицата на Шри Ланка Коломбо, предава AFP, като се позовава на данни от полицията. Уточнява се, че последната експлозия е в северно предградие на града.
Малко по-рано седма експлозия избухна в хотел в предградията на столицата. В резултат загинаха още двама души.
По последни данни, разпространена преди последните два взрива, загиналите са 185, сред които най-малко 35 чужденци, включително от САЩ, Великобритания и Нидерландия. Информация за пострадали или загинали българи няма, потвърдиха от МВнР в София.
Серията експлозии в Шри Ланка се случва навръх Католическия Великден. По данни на полицията те са осем- три в църкви и четири в хотели, всички на територията и околностите на столицата Коломбо. За мястото на последния взрив все още няма информация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Шестима българи се намират в един от пострадалите хотели при нападението в Шри Ланка, всички те са в безопасност

МВнР: Шестима българи се намират в един от пострадалите хотели при нападението в Шри Ланка, всички те са в безопасност

21 Април 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. По информация на посолството ни в Индия към 12.00 часа няма данни за пострадали български граждани при терористичните атаки в три църкви и три хотела в Шри Ланка. Взривни устройства бяха задействани в църквите Kochikade Church, Katuwapitiya Church и Church in Batticaloa, както и в хотелите Shangri La hotel, Cinnamon Grand Hotel и Kingsbury Hotel. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.
В един от пострадалите хотели - Shangri La Hotel се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи, с оглед оказване на съдействие при необходимост.
Посолството на Република България в Делхи е в постоянен контакт по линия на местното консулско сътрудничество с посолството на страните от ЕС в Делхи, където се подава актуална информация от Коломбо, в тази частност и от Делегацията на Европейския Съюз (ДЕС).
Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.
При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 или при извънредна ситуация и в извън работно време на тел.: + 91 9910999498.
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Още една експлозия разтърси столицата на Шри Ланка, загинали са двама души

AFP: Още една експлозия разтърси столицата на Шри Ланка, загинали са двама души

21 Април 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Нов, седми по ред взрив разтърси столицата на Шри Ланка Коломбо навръх Католическия Великден, предава AFP, като се позовава на информация от местни власти.
Седмата експлозия е избухнала в хотел в предградията на столицата. В резултат са загинали още двама души.
По последни данни, разпространена преди последния взрив, загиналите са 185, сред които най-малко 35 чужденци, включително от САЩ, Великобритания и Нидерландия. Информация за пострадали или загинали българи няма, потвърдиха от МВнР в София.
Серията експлозии в Шри Ланка се случва навръх Католическия Великден. По данни на полицията те са седем - три в църкви и четири в хотели, всички на територията и околностите на столицата Коломбо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Продължава да се увеличава броят на жертвите в Шри Ланка, по последни данни загиналите са 185

РИА Новости: Продължава да се увеличава броят на жертвите в Шри Ланка, по последни данни загиналите са 185

21 Април 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Продължава да се увеличава броят на жертвите на серията експлозии в Шри Ланка - по последни данни загиналите са 185, предава РИА Новости, като се позовава на данни от местни медии.
По-рано се съобщаваше за 160 загинали, сред които най-малко 35 чужденци, включително от САЩ, Великобритания и Нидерландия.
Серията експлозии в Шри Ланка избухнаха навръх Католическия Великден. По данни на полицията те са били общо шест – три в църкви и три в хотели, всички на територията и околностите на столицата Коломбо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Към 11.00 часа няма информация за пострадали българи при нападенията в Шри Ланка

МВнР: Към 11.00 часа няма информация за пострадали българи при нападенията в Шри Ланка

21 Април 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма информация за пострадали българи при нападенията в Шри Ланка. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Министерството на външните работи. По информация на посолството ни в Индия към 11.00 часа няма данни за пострадали български граждани при терористичните атаки в три църкви и три хотела в Шри Ланка.
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Индия на дежурен телефон : +919910999498.
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04 или имейл: crisis@mfa.bg.
„Фокус“ припомня: По последни данни загиналите при серията експлозии в Шри Ланка навръх Католическия Великден са най-малко 160 души. По данни на полицията са избухнали общо шест експлозии – три в църкви и три в хотели, всички на територията и околностите на столицата Коломбо. Най-малко 35 от загиналите са чужденци.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Най-малко 35 чужденци са загинали в серията експлозии в Шри Ланка

AFP: Най-малко 35 чужденци са загинали в серията експлозии в Шри Ланка

21 Април 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Най-малко 35 чужденци са загинали в серията експлозии в Шри Ланка, предава AFP.
Източник на агенцията разкрива, че сред жертвите и пострадали има граждани на САЩ, Великобритания и Нидерландия.
По последни данни загиналите при серията експлозии в Шри Ланка навръх Католическия Великден са най-малко 160 души. По данни на полицията са избухнали общо шест експлозии – три в църкви и три в хотели, всички на територията и околностите на столицата Коломбо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Броят на жертвите в Шри Ланка достигна до 160 души

TAСС: Броят на жертвите в Шри Ланка достигна до 160 души

21 Април 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Броят на жертвите на серията експлозии в Шри Ланка навръх Католическия Великден достигна до 160 души, предава TACC, като се позовава на данни от местни медии.
По-рано се съобщаваше за 129 загинали. По данни на полицията са избухнали общо шест експлозии – три в църкви и три в хотели, всички на територията и околностите на столицата Коломбо.
Съгласно разпространената информация сред жертвите има чужденци – най-малко деветима.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Началникът на полицията в Шри Ланка е предупредил за заплаха от самоубийствени атентати, жертвите достигнаха до 129 души

AFP: Началникът на полицията в Шри Ланка е предупредил за заплаха от самоубийствени атентати, жертвите достигнаха до 129 души

21 Април 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Началникът на полицията в Шри Ланка е предупредил за заплаха от самоубийствени атентати 10 дни преди бомбените атентати в страната, като е сигнализирал, че са налице планове за нападения срещу „популярни църкви“, предава AFP.
Началникът на полицията Пуджут Джаясундара e изпратиl предупреждение до началниците на разузнаването на 11 април, в което излага подробно информацията за заплахите.
„Чуждестранна разузнавателна агенция съобщава, че се планират самоубийствени атаки срещу популярни църкви, както и... в Коломбо", се казва в текста, с който разполага агенцията.
Заплахата произтича от радикална мюсюлманска групировка в Шри Ланка, която миналата година бе заподозряна във вандализъм срещу будистки обекти.
Най-малко 129 души бяха убити в шест бомбени атаки в неделя, включително три църкви.
По-рано се съобщаваше за 52-ма загинали. По данни на полицията са избухнали общо шест експлозии – три в църкви и три в хотели, всички на територията и околностите на столицата Коломбо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Броят на жертвите в Шри Ланка се увеличи до 52, задействани са шест експлозии

AFP: Броят на жертвите в Шри Ланка се увеличи до 52, задействани са шест експлозии

21 Април 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Броят на жертвите, загинали при серия взривове в хотели и църкви в Шри Ланка, достигна до 52-ма души, предава AFP, като припомня, че по-рано се съобщаваше за 42-ма загинали.
По данни на полицията са избухнали общо шест експлозии – три в църкви и три в хотели, всички на територията и околностите на столицата Коломбо.
Поне една от жертвите е убита в луксозния Гранд хотел „Канемона" в Коломбо, разположен близо до официалната резиденция на премиера. Експлозията там е задействана в ресторант, потвърди представител на хотела.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Най-малко 42 души са загинали при серия взривове в църкви и хотели в Шри Ланка

AFP: Най-малко 42 души са загинали при серия взривове в църкви и хотели в Шри Ланка

21 Април 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Коломбо. Най-малко 42 души са убити в редица взривове в хотели и църкви в Шри Ланка навръх честването на Католическия Великден, предава AFP, като се позовава на информация от местната полиция.
Експлозиите разтърсиха три луксозни хотела в Коломбо. Взрив разтърси и няколко църкви, включително една в града и друга в източната част на страната, поясниха правоохранителните органи.
Поне една от жертвите е убита в Гранд хотел „Канемона" в Коломбо, разположен близо до официалната резиденция на премиера. Експлозията там бе задействана в ресторант, потвърди представител на хотела.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.