НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Шест нови случая на морбили са регистрирани на територията на областта за изминалата седмица

Кюстендил: Шест нови случая на морбили са регистрирани на територията на областта за изминалата седмица

8 Май 2019 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Шест нови случая на морбили са регистрирани на територията на област Кюстендил за изминалата седмица. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. Първият случай на заболяването за тази година е установен през месец март. За месец април случаите са нараснали с още шест, а през последната седмица има нови шест случая на заболели хора от морбили. Към всички тях са предприети действия по лечение на заболяването. Регионалната здравна инспекция е предприела мерки за уведомяване и предотвратяване разпространението на заболяването в региона.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Шест са регистрираните случаи на заболели от морбили в областта през последните две седмици

Пазарджик: Шест са регистрираните случаи на заболели от морбили в областта през последните две седмици

2 Май 2019 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Шест са регистрираните случаи на заболели от морбили в област Пазарджик през последните две седмици, сочи справка на РЗИ - Пазарджик. Техните резултати са потвърдени в Национална референтна лаборатория. Пет са от община Велинград и едно от община Сърница. Децата са били в контакт със заболели от община Гоце Делчев и имат епидемиологична връзка помежду си. Здравната инспекция в Пазарджик извършва епидемиологични проучвания, издирва останалите контактни и имунизационния им статус и предприема съответните противоепидемични мерки. "Опасността от болести, срещу които се прави ваксинация, е реална. Те не са изчезнали, и единственият начин да защитите децата си е те да бъдат имунизирани своевременно", уточняват от Инспекцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Три случая на морбили са регистрирани на територията на областта

Велико Търново: Три случая на морбили са регистрирани на територията на областта

26 Април 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Три случая на морбили са регистрирани на територията на областта. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция. Диагнозите са лабораторно потвърдени от Националната референтна лаборатория по „Морбили, паротит, рубеола“ в град София. При един случаят е установен отрицателен лабораторен резултат.
От РЗИ – Велико Търново са предприели противоепидемични мерки. На лечебните заведения за болнична помощ в областта е разпредено да създадат организация за изолиране в отделенията на пациенти с неясни температурни състояния и липсваща имунизация срещу морбили, суспектни за морбили. Препоръчва се обслужването на пациенти съмнителни за морбили да се извършва от персонал, който е преболедувал или имунизиран срещу морбили.
РЗИ – Велико Търново препоръчва консултиране с лекар със специалност по инфекциозни болести при всеки съмнителен или установен случай на морбили, наблюдение на всички контактни на морбили лица до 17 ден от началото на контакта и незабавно имунизиране на всички контактни на лицето неимунизирани деца от 13 месеца до 18 години, при липса на противопоказания за имунизация и наблюдение до 17-ия ден от контакта.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на здравеопазването: 497 са случаите на морбили на територията на страната

Министерство на здравеопазването: 497 са случаите на морбили на територията на страната

24 Април 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. Случаите на морбили на територията на страната към 24 април са 497. Затихва огнището в Благоевградска област, но се разраства в София-град и София-област. В други региони към момента няма отчетливи огнища. Данните изнесе главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на пресконференция, посветена на Европейската имунизационна седмица 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Всяка година държавата отделя 40 милиона лева за изпълнение на имунизационния календар, който е идентичен с тези на другите европейски страни. Осигурени са най-добрите ваксини за българските деца. Въпреки това за 2018 година седем процента от тях не са получили първата ваксинация срещу морбили, която се поставя на 13-месечна възраст, а 13 процента не са се явили за втората. Най-голям брой неваксинирани деца има в две групи - в ромската общност и сред родителите с антиваксърски настроения“, посочи доц. д-р Ангел Кунчев.
Според д-р Кунчев притеснителен е и фактът, че неимунизирани деца всъщност се водят имунизирани, затова в момента се прави изследване, което да даде реалната картина.
Експертите от Световната здравна организация съветват да се търси достоверна информация относно приложението на ваксините. Според тях ефектът може да бъде само положителен и посочиха за пример, че благодарение на ваксинация, в Европа вече са изчезнали заболявания, сред които е и полиомиелитът. С два процента се е увеличило ваксиналното покритие срещу полиомиелит в Европа за 2017 г. в сравнение с 2016 г.
Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова подчерта, че страната ни е една от 53-те държави в Европейския регион на СЗО, в които се отбелязва Европейската имунизационна седмица 2019 г. Тази година тя ще се проведе от 24 до 30 април, като основната цел е да бъде повишена информираността на населението относно значението на ваксинирането, особено при децата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.