НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Милорад Додик в ексклузивно интервю за „Российская газета“: Експериментите на Запада на Балканите продължават

Милорад Додик в ексклузивно интервю за „Российская газета“: Експериментите на Запада на Балканите продължават

17 Април 2019 | 02:08 | Агенция "Фокус"
Сараево. В ексклузивно интервю за вестник „Российская газета“ сръбският член на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина Милорад Додик увери, че страната му никога не би рискувала добрите отношения с Москва. Той говори също и за опитите на Запада да вкарат Босна и Херцеговина в НАТО, като в тази връзка заключи, че Западът продължава да „експериментира“ на Балканите.
Коментирайки ситуацията на полуострова, Додик подчерта: „Експериментите на Запада в балканския регион продължават. Тук все още има незавършени различни конфликти, което запазва възможността на Запада, в случай на необходимост, отново да извърши интервенция. В същото време в региона преобладават двойни стандарти: това, което е позволено на една страна, се забранява на друга. По-специално, от една страна, става въпрос за създаването на „етнически чиста" Хърватия и обявяването на това за голямо постижение, а от друга, има отделяне на Косово и запазване на Република Сръбска като част от Босна и Херцеговина, която всъщност не функционира. Така могат да се видят негативните намерения по отношение само на един народ - сръбския. Ръководствата на Република Сръбска и Сърбия са наясно с това, което трябва да се направи, за да се предотврати насилието и опитите за незаконно завземане на властта от хора, които действат в интерес на Запада. Получихме недвусмислена подкрепа от хората на изборите и трябва да оправдаем тяхното доверие“.
Сръбският член на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина коментира и ситуацията около Косово, като увери, че ако най-младата държава на Балканите бъде приета в ООН, то Република Сръбска ще обяви незабавно независимост. По отношение на възможностите за обедняване на всички сърби в една държава, той сподели, че вярва в осъществимостта на тази идея.
„Вярвам, разбира се, че това ще се случи и ще бъде честно. Щом се позволява на другите, защо да не бъде и за сърбите? Ако се вгледаме внимателно в историческия процес, то и по-рано приложените на Балканите британските концепции, не позволиха на сърбите да създадат силна Сърбия като народна държава, включително и след големите ни страдания по време на световните войни. В създадената Югославия сръбският национален въпрос беше ретуширан. В същото време сърбите… бяха отново потиснати, правата им бяха ограничени не само от комунистическата идеология, която защитаваше братството и единството, но и от нарастващия национализъм тук, предимно хърватски. Това в крайна сметка доведе до разпадането на Югославия“, коментира Додик.
Политикът на Баня Лука обърна внимание на политическата парализа в Сараево и я свърза с усилията на НАТО да привлече Босна и Херцеговина в редиците си. „Води се тежка борба, която режисират определени политически сили. Крайната им цел е да подтикнат Босна и Херцеговина към НАТО. От друга страна, ние, представители на Република Сръбска, не искаме членство в Северноатлантическия съюз. Помним, че НАТО ни бомбардира – първо Република Сръбска, а по-късно и Сърбия. Исторически факт е, че по време на югославския конфликт хърватите и бошняците се ползваха с подкрепата на членовете на НАТО. Ето защо, естествено, те се стремят да ускорят процеса на евроатлантическа интеграция на Босна и Херцеговина. Те вярват, че след това ще получат още по-голяма политическа подкрепа на Запад, тъй като НАТО е не само военна, но и политическа организация. За сърбите от Босна и Херцеговина самият въпрос на сближаване с Алианса, който ни бомбардира, е унижение. Освен това не искаме границата на НАТО със Сърбия да минава по река Дрина. Не искаме да губим политическата автономия поради това, а също и да загубим нашия приятел, Русия“, категоричен бе Додик.
В заключение Додик говори и за решението да назначи като свой съветник световноизвестния режисьор Емир Костурица. „Неговата подкрепа е крайно важна за мен. Той е мой приятел, велик интелектуалец, способен да изясни същността на проблемите, избягвайки бюрократичните изрази. Емир ми помага да разбера тънкостите на глобалните процеси. Оценявам факта, че той е близо и ме подпомага при вземането на определени решения“, призна сръбският член на Тристранното председателство на Босна и Херцеговина.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.