НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Египтяните гласуват на референдум за удължаване на управлението на Сиси

AFP: Египтяните гласуват на референдум за удължаване на управлението на Сиси

20 Април 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Кайро. В събота египтяните гласуват на референдум за удължаване на управлението на президента на страната Абдел Фатах ас-Сиси, който дойде на власт след военен контрапреврат през 2013 година и се представя за стълб на стабилността в силно турбулентния близкоизточен регион, предава AFP.
Тридневният плебисцит се очаква да одобри конституционни промени, които ще удължат мандата на Сиси в най-многолюдната арабска държава най-малко до 2024 година
Освен това, измененията ще позволят на 64-годишният държавен глава да се кандидатира за още шест години, като същевременно ще увеличат контрола на президентската институция над съдебната система и ще дадат на военните още по-голямо влияние в политическия живот.
Както отбелязва „Франс прес“, референдумът противоречи на тенденциите за „мини арабска пролет“ в региона“, където през този месец чрез протести бяха свалени президентите-ветерани на Алжир и Судан.
Сиси овладя властта през турбулентните години след протестите от оригиналната „арабска пролет“ през 2011 година, когато бе свален дългогодишния египетски лидер Хосни Мубарак и на негово място дойде представителя на ислямистките партии Мохамед Морси.
Сиси, начело на военните, направи контрапреврат срещу правителството на „Мюсюлмански братя“ през 2013 година и през следващата бе избран за първия си мандат като президент, а след това беше преизбран през март 2018 година с повече от 97% от гласовете.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Египет гласува на референдум за затвърждаване на властта на президента Сиси

AFP: Египет гласува на референдум за затвърждаване на властта на президента Сиси

20 Април 2019 | 05:41 | Агенция "Фокус"
Кайро. Египтяните гласуват в събота на референдум, който има за цел да затвърди властта на президента Абдел Фатах ал-Сиси, настоящия президент на Египет, който дойде на власт с военен преврат след арабската пролет през 2011 година , предава AFP.
Въпреки протестите на защитниците на правата на човека, тридневният плебисцит се очаква да одобри радикални конституционни промени, които ще удължат мандата на Сиси поне до 2024 г. в най-голямата арабска държава.
Освен това, измененията ще позволят на Сиси, на 64 години, да се кандидатира за още шест години, като същевременно ще засили контрола си над съдебната система и ще даде на военните още по-голямо влияние в политическия живот.
Референдумът контрастира с тенденцията на мини-арабската пролет в региона, в която масовите продемократични протести през този месец свалиха президентите- ветерани в Алжир и Судан.
Сиси дойде на власт в бурните години след Арабската пролет през 2011 г., свалила дългогодишния управник Хосни Мубарак, който бе последван от ислямисткия президент Мохамед Морси.
Сиси свали Морси през 2013 г. и през следващата година спечели първия си мандат като президент. Той бе преизбран през март 2018 г. с повече от 97% от гласовете, след като беше практически единствен кандидат.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.