НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Венцеслава Генова, РУО – Варна: Още три гимназии в областта въвеждат дуално обучение

Венцеслава Генова, РУО – Варна: Още три гимназии в областта въвеждат дуално обучение

23 Април 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Варна. От следващата учебна година още три учебни заведения във Варна и областта ще въведат дуална форма на обучение, след Професионалната гимназия по дървообработване. Това обясни преди откриването на първия уъркшоп „Работилница за иновации“ началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Венцеслава Генова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й това са Варненската морска гимназия, Търговската гимназия и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия. „Опитваме се да подготвяме кадри за пазара на труда, а не да следваме онази порочна практика – да се създават готови безработни“, обясни началникът на РУО и посочи, че от повече от една година насоката, по която работи Регионалното управление на образованието с директорите и учителите, е не толкова да се обучават учениците, отколкото да се научат да учат.
„Ние не можем да предвидим кои качества на бъдещето ще са необходими на младия човек, за да го възпитаме в тях. Затова решаваме, че е по-добре да го научим да учи, а след това той да бъде гъвкав със своите качества и умения“, каза още Венцеслава Генова. Според нея от тук нататък предизвикателството към българското образование е да се осигури качествен достъп до образование и всички усилия са насочени в тази посока. За целта от РУО оказват методическа помощ, както и работят за допълнителната квалификация на учителите, за да могат те да напаснат своите знания към търсенето на учениците. Все повече ще се залага на компетентностният подход в работата. Фокусът ще е върху поставянето на проектни екипни задачи. „Българският учител си остава онзи възрожденец по дух, помисли и действия, затова сме тук“, допълни още началникът на Регионалното управление по образованието.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Разкриват се 13 нови паралелки в училищата в областта за учебната 2019/2020 година

Варна: Разкриват се 13 нови паралелки в училищата в областта за учебната 2019/2020 година

23 Април 2019 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Варна. 13 нови паралелки са предвидени в план-приема след седми клас във Варненска област за учебната 2019/2020 година. В тази бройка има защитени професии, професии с недостиг на пазара, STEM – профили. Това обясни преди откриването на уъркшопа „Работилница за иновации“ началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Венцеслава Генова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й през следващата учебна година,целият план-прием ще е ориентиран към природни науки, технолгии, чужди езици, дигитални специалности – това, от което пазарът има нужда, в съответствие с изискванията на бизнеса и в съгласие с Областната икономическа стратегия. Една от новите специалности ще е паралелка с интензивно изучаване на португалски език в Четвърта езикова гимназия. Така в учебното заведения ще се преподават всички романски езици – френски, испански и португалски.
„За всички има по нещо, стига правилно да самоопределят себе си. Предстои да се направи много важен избор в живота на седмокласниците, за намерят своя път за развитие напред. Държим този избор да бъде информиран“, обясни още началникът на РУО на първия си уъркшоп. По думите на Венцеслава Генова, друга новост ще е възстановяването на паралелката с италиански език в Руското училище. Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия също ще е едно от учебните заведения с нови паралелки идната година. Там освен дневната форма на обучение, се предлагат вечерна и задочна. Увеличени са и паралелките с дуално обучение. Според Венцеслава Генова по отношение на изучаването на чужди езици е много важно да има подготвени учители, за да успеят учениците да овладеят езика на ниво и да бъдат конкурентноспособни. „Досега в областта се изучаваха интензивно шест чужди езика, но започваме да разчупваме тази тенденция с португалския. Да се надяваме, че от другата година ще имаме паралелка с изучаване на още някой от славянските езици, освен руския“, каза още директорът на РУО.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.