НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Times: Най-голямото престъпление на екипа на Тръмп е некомпетентността

The Times: Най-голямото престъпление на екипа на Тръмп е некомпетентността

25 Април 2019 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Най-голямото престъпление на екипа на Тръмп е некомпетентността, пише Джерард Бейкър в авторска статия в британския вестник The Times, представена без редакторска намеса.

Ако смятате, че резултатите от разследването на Робърт Мюлер за кампанията на Доналд Тръмп и намесата на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. ще решат окончателно въпроса за вината или невинността на президента, това означава, че не следите американската политика през последните няколко десетилетия.
Беше неизбежно, че ще има нещо за всеки, когато присъдата бъде произнесена. – Без тайно споразумение! Никакво възпрепятстване на правосъдието! ” Това беше същността на отговора на президента, като се позова на централната констатация на доклада, че неговата кампания не е извършила престъпление и решението на специалния прокурор да не представа никакви твърдения за президентски опити да се намеси в хода на правосъдието след изборите.
Елизабет Уорън, сенатор на Демократическата партия и кандидат за президентската номинация на партията през 2020 г., беше първата в нейната партия, която прие обратното мнение: „Тежестта на това лошо поведение изисква.., Парламентът трябва да започне процедура за импийчмънт срещу президента на Съединените щати ”, пише тя.
И така, кое е вярното? Оправдаване или импийчмънт? Миналата седмица прекарах в четене на доклада от 440 страници и съгласувах констатациите си с адвокати и други специлисти. Тук предлагам осемте ключови точки:

1. Няма тайно споразумение!
Почти… Мюлер е внимавал с езика си. Той отбеляза, че „тайното споразумение“ няма реално правно значение в този контекст и предпочита да обмисли дали е имало „конспирация“ или активна „координация“. Тук той откри, че няма престъпление. Докладът обаче не рисува ласкателна картина. Той отбелязва, че екипът на Тръмп е повече от щастлив да се възползва от незаконни руски действия, като например хакването на имейлите на Демократическата партия. Но Мюлер е задълбочен - няма конспирация.

2. Не възпрепятства правосъдието!

И това не е съвсем вярно. Дали Тръмп използва президентството, за да попречи на разследването на обвиненията за руската намеса? Мюлер не дава обвързващо заключение. Той цитира десет примера за това как действията на Тръмп могат да се тълкуват като опити за възпрепятстване на правосъдието, като например, че казва на юристконсулта на Белия дом да уволни Мюлер и след това да лъже (но служителят отказва да направи това).

Две неща не му позволяват да твърди, че е извършено престъпление. Първо, почти във всеки случай опитите на Тръмп да възпрепятства разследването са били осуетени от служители, които са избрали да го игнорират (вж. Точка 5). Второ, Мюлер е приел тесен поглед върху своята компетентност. Според насоките на министерството на правосъдието, действащ президент не може да бъде обвинен, така че според специалния прокурор би било погрешно да се твърди, че са извършени престъпления, тъй като не може да има процес и няма шанс президентът да се защити. Вместо това, Мюлер е оставил открити правните действия на Конгреса, който единствено имал правомощието да обвинява, осъжда и да отстранява президент.

3. Без импийчмънт!

Има достатъчно материал в заключенията на Мюлер, поне за Конгреса. Но има достатъчно несигурност за действията и намеренията на президента, за действителните му правомощия като ръководител, за да се предположи, че това няма да стигне далеч. Във всеки случай има нулев шанс Сенатът да гласува, за да го отстрани.

4. Няма лов на вещици!

От началото на разследването Тръмп и неговите съюзници в Конгреса и медиите се опитаха да го дискредитират, като казаха, че то е започнато от политически мотивирани опоненти в „дълбоката държава“, които са използвали скандални данни от бивш британски разузнавателен агент и които се коренят в кампанията на Клинтън. Мюлер обяснява, че има достатъчно основания да се води разследването. Не досието на Стийл, а данни от чуждестранно правителство, че кампанията на Тръмп се е възползвала от мръсотията за Клинтън, предложена от руснаците. Многото взаимодействия между хората на Тръмп и руснаците не оставят никакво съмнение, че това е необходимо упражнение.

5. Екипът на Тръмп е по-некомпетентен, отколкото зловреден.

Докладът описва по неудобен начин колко неуместна е била кампанията и съветниците на президента. Има непрекъсната нишка на неопитни неудобни некомпетентности, особено в усилията му да блокира разследването, които най-често са се провалили, защото персоналът не е могъл или не е искал да изпълни заповедите му.
Най-добрият пример може да бъде Майкъл Коен, адвокат на Тръмп. Помолен от колега да организира среща с руския бизнесмен Дмитрий Клоков, близък до Владимир Путин, той търси човека в интернет и многократно се опитва да се свърже с бивш състезател по вдигане на тежести със същото име.

6. Джулиан Асандж е отвратително човешко същество.

Това не е новина, но има достатъчно факти, които я подкрепят. За да отклони вниманието от факта, че е сътрудничил с Кремъл при публикуването на електронната поща на Клинтън, Асандж популяризира теория на конспирацията, че изтичането е дошло от Демократическата партия, от млад мъж, който впоследствие е бил убит случайно на улицата във Вашингтон. По време на процеса той оспорва репутацията на човека и удължава агонията на родителите му за разследването на смъртта му.

7. Екипът на Тръмп много лъже.

Добре, знаете и това. Но мащабът на лъжите му е спиращ дъха. Един ярък пример идва от Сара Сандърс, говорител на президента. По време на спора за освобождаването на директора на ФБР Джеймс Коми, тя каза пред пресата, че много агенти от ФБР са се свързали с Белия дом, за да кажат, че са загубили доверие в шефа си. Запитана под клетва за това от сътрудниците на Мюлер, тя каза, че нейното изявление „не се основава на нищо“.

8. Системата работи.

За всички ритуални изобличения от двете страни, твърдения за държавна измяна, за „дълбоката държавна кабала“, разследването направи две неща. То разкрива съмнително поведение на дълбоко погрешен човек и неговия екип. Но като отказа да подкрепи призива за отстраняването и обвиняването му, той придава толкова необходимата легитимност на противоречивото му президентство.

Превод : Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Доналд Тръмп заяви, че ще обжалва всички призовки от Конгреса

The Hill: Доналд Тръмп заяви, че ще обжалва всички призовки от Конгреса

24 Април 2019 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Тръмп заяви в сряда, че възнамерява да се бори с "всички призовки", издадени от Конгреса, като постави началото на тежка битка между Белия дом и демократите от Камарата на представителите, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
"Ние ще се борим с всички призовки", каза Тръмп пред репортери, като напусна Белия дом за конференция в Атланта за злоупотребата с опиати.
Той отхвърли призовка от комисията на съдебната власт за свидетелски показания от бившия съветник на Белия дом Дон МакГан като "нелепа".
"Ние сме най-прозрачният президент и администрация в историята на нашата страна", каза Тръмп.
Президентът заяви, че демократите разследват неговата администрация и издават призовки по политически причини, като предполагат, че това ще помогне на партията на президентските избори през 2020 година.
„Вижте, това не са безпристрастни хора,“ каза той. "Демократите се опитват да спечелят изборите през 2020. Те няма да спечелят с хората, които виждам, и няма да спечелят срещу мен."
"Единственият начин, по който могат да успеят, е да ме дебнат непрекъснато за глупости", добави той.
Тръмп и други представители на Белия дом посочиха през последните дни, че ще се борят с усилията за надзор от доминирания от демократите Конгрес, но коментарите в сряда дават най-ясната индикация за това, че двете страни се отправят към продължително противопоставяне, което може да бъде решавано в съда.
Тръмп каза пред Тhe Washington Post във вторник, че "няма причина" да изпълни призовките на Камарата, твърдейки, че сътрудничеството със специалния прокурор Робърт Мюлер за разследване на руската намеса в изборите през 2016 г. е достатъчно.
През последните дни президентът обвини демократите, че продължават разследванията на неговата администрация и лично срещу него след доклада на Мюлер.
Съгласно редактирания документ следователите не установиха, че кампанията на Тръмп е влязла в сговор с руското правителство по време на изборите през 2016 г., но и не оправдава Тръмп по въпроса за възпрепятстване на правосъдието.
В доклада разследващите детайлизират 10 епизода, които са разгледани за потенциална обструкция от президента, а Мюлер казва, че Конгресът има властта да провежда потенциални разследвания за възпрепятстване на правосъдието.
Демократите настояваха за пълната, нередактирана версия на доклада на Мюлер и обещаха да продължат разследванията на данъците на президента, потенциалната злоупотреба с власт и процеса на разрешаване на достъпа до класифицирана информация в Белия дом, наред с други области.
Тръмп заяви в сряда, че разследването на Мюлер е достатъчно задълбочено, за да елиминира нуждата от разследвания в Конгреса. Той заяви, че екипът на Мюлер е прегледал данъците и финансите му, друга цел на исканията на Демократическия документ.
„Казвам, че е достатъчно!“ - каза Тръмп. „Върнете се към инфраструктурата. Върнете се към намаляването на данъците. Върнете се към понижаването на цените на лекарствата!“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.