НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Йорданов, СДС: Отстъпвайки 6-тото си място в листата, ГЕРБ прави жест не само към СДС, а и към цялата демократична общност у нас

Александър Йорданов, СДС: Отстъпвайки 6-тото си място в листата, ГЕРБ прави жест не само към СДС, а и към цялата демократична общност у нас

23 Април 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Отстъпвайки 6-тото си място в листата, ГЕРБ прави жест не само към СДС, а и към цялата демократична общност у нас. Това каза на пресконференция в Пловдив Александър Йорданов, шести в листата на коалицията ГЕРБ-СДС за изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от България, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. По думите му твърдият електорат на ГЕРБ е между 600 000 и 700 000 души. Според Александър Йорданов три партии и коалиции със сигурност ще преминат бариерата на тези избори, въпреки, че се очаква ниска избирателна активност, това са ГЕРБ – СДС, БСП и ДПС, а всички останали са под въпрос. Йорданов заяви, че на предишните избори ГЕРБ има избрани 6 евродепутати, като се очаква на тези избори те да повторят резултата си и дори да го подобрят, така че се очаква дори и още евродепутати да влязат в ЕП, след шестото място. Йорданов напомни също така, че СДС е извънпарламентарна партия и не е логично да претендира за по-предни позиции.
По мнението на кандидата за евродепутат Илия Лазаров от СДС винаги са считали за свой основен опонент БСП и се се борили тя да не са на власт. „Колкото пъти е управлявала БСП, винаги е довеждала за България тежки икономически последствия“, каза Лазаров.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Йорданов, СДС: Европа очевидно е притеснена от надигащата се вълна на национал-популизма

Александър Йорданов, СДС: Европа очевидно е притеснена от надигащата се вълна на национал-популизма

23 Април 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Европа очевидно днес е притеснена от надигащата се вълна на национал-популизма. Това каза на пресконференция в Пловдив Александър Йорданов, шести в листата на коалицията ГЕРБ-СДС за изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от България, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. „Ние го наричаме така, но през 20 век това се е наричало и фашизъм”, заяви Йорданов и добави, че става дума за сходна тенденция на насаждане на омраза и разделение в Европа. „Затова ви обръщам внимание, че и на теория и на практика не съществува националистическа солидарност. Няма как един чужд на България национализъм да се загрижи за българския национален интерес. Няма как един гръцки националист да заобича България”, добави Йорданов. Той призова да не се допуска националистическите партии да вземат превес в Европа, които са нови и носят енергията, която може би се харесва на младите, защото, според него, те може само да блокират решенията на ЕП и постепенно да разделят Европа и държавите една от друга. „Национализмът е нещо, което разделя, а демокрацията е това, което обединява”, добави Йорданов. Той посочи, че през 20 век сме се нагледали на национални разделения и резултатът от тях са били две световни войни.
„Нашата Европа е Европа на мира, на сигурността, на постоянната стабилност, на непрестанното реформиране, на взаимното договаряне между държавите и постепенното заличаване на Западна и Източната до вчера Европа”, каза още Александър Йорданов. Той добави, че някои наричат тази Европа периферна, но ние не сме периферия, а център на голяма европейска култура и това се знае и се цени в Европа. „Нашите Кирил и Методий са патрони на цяла Европа и това е оценката, която римският папа Йоан Павел II е дал за нашия народ и за нашия регион”, отбеляза Александър Йорданов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: СДС представи кандидатите си за евродепутати в града

Пловдив: СДС представи кандидатите си за евродепутати в града

23 Април 2019 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Пловдив. СДС представи кандидатите си за евродепутати на пресконференция в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Александър Йорданов и Илия Лазаров бяха представени от председателя на партията Румен Христов и зам.-председателя Емил Кабаиванов.
„Добре известно е, че СДС се явява в обща листа с ПП ГЕРБ във формат ЕНП”, каза Кабаиванов и добави, че това решение е било взето с голямо мнозинство от Националния съвет на СДС. „Ние сме отдадени изцяло на подготовката за евроизборите, с желание за достойно представяне, с надежда и увереност, че нашият кандидат Александър Йорданов, който е шести в листата, а и Илия Лазаров, ще представляват България и СДС в Европейския парламент (ЕП) достойно. Българската десница, която е част от европейската десница, която започна прехода и гарантира евроатлантическата ориентация на България, съвсем закономерно трябва да има представител в ЕП”, добави Емил Кабаиванов.
Председателят на СДС Румен Христов отбеляза, че в Пловдив е поредната им регионална среща с електората. „От обиколките, които правим из страната, заедно с кандидатите ни за ЕП, се вижда неговата мобилизация”, каза Христов. „На тези срещи си поставяме задачите, които да следваме на тези избори”, добави той. Румен Христов отбеляза още, че в момента се правят опити с вътрешни проблеми да се измести дебатът от това какво да очакваме от Европейския съюз и каква Европа искаме да имаме. „Нека да се фокусираме към Европа, към това как си представяме нашето място в нея”, призова Румен Христов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на СДС Румен Христов икандидатите на партията за евродепутати ще дадат пресконференция в Пловдив

Председателят на СДС Румен Христов икандидатите на партията за евродепутати ще дадат пресконференция в Пловдив

23 Април 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. От 16.00 часа председателят на СДС Румен Христов, зам.-председателят Емил Кабаиванов и кандидатите на СДС за евродепутати ще дадат пресконференция в зала „Империал“ в хотел „Империал“ в Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на СДС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.