НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Снежана Данева-Иванова, зам.-кмет на Велико Търново: Най-сериозните проблеми пред общините в България са свързани с финансовото обезпечаване на ангажиментите им

Снежана Данева-Иванова, зам.-кмет на Велико Търново: Най-сериозните проблеми пред общините в България са свързани с финансовото обезпечаване на ангажиментите им

23 Април 2019 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Най-сериозните проблеми пред общините в България са свързани с финансовото обезпечаване на ангажиментите им. Това каза зам.-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова, която приветства участниците в дискусия за местното самоуправление под надслов „Общини БГ 2030“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Форумът е двудневен и се организира от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), чиито председател е кметът на града Даниел Панов.
Снежана Данева-Иванова изрази увереността си, че срещата ще доведе до добри решения, които касаят всички граждани на българските общини и до положителни промени. „Всички знаем, че най-сериозните проблеми пред общините са свързани с финансовото обезпечаване на ангажиментите. Вярвам, че в поредицата от работни срещи НСОРБ ще даде важни насоки за бъдещето, за отговорностите и правомощията на делегираните дейности, за които да се търси диалог с изпълнителната власт. Надявам се да бъдат обсъдени и важните въпроси, свързани с финансовата децентрализация, разширяването на приходоизточниците и не на последно - място приобщаването на гражданското общество в местните политики, което е ключов фактор за доброто развитие на нашите градове, населени места и общини“, каза още Снежана Данева-Иванова.
Форумът бе открит от Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ. Тя уточни, че целта на дискусията е не само да се обсъди бъдещето, но и да се решат настоящите проблеми, което ще спомогне по-добрата работа напред във времето. „От срещите, които сме провеждали до момента на национално и европейско ниво, можем да обобщим, че лидерите, независимо дали са местни, регионални или национални, трябва да слушат какво искат хората. Ако граждани искат улици или обществен транспорт, трябва да им се осигурят, ако искат wifi – трябва да го получат. Именно местните лидери са тези, които чуват първи какво искат хората и трябва да правят всичко възможно, за да работят за тях“, обобщи Силвия Георгиева и подчерта, че това е причината НСОРБ да организира разговори за бъдещето на местното самоуправление.
Един от основните проблеми, по думите й, е че държавата постоянно прехвърля на месните власти нови дейности, които не са ресурсно обезпечени и затова се провеждат и подобни дискусии. Такава е имало в Пловдив – за общините от Южна България, предстои и трети форум в София – за Западна България.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.