НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: При огромен интерес от страна на родители и ученици премина първият уъркшоп „Работилница за иновации на  началника на РУО“

Варна: При огромен интерес от страна на родители и ученици премина първият уъркшоп „Работилница за иновации на началника на РУО“

23 Април 2019 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Варна. При огромен интерес от страна на родители и ученици премина първият уъркшоп „Работилница за иновации на началника на РУО“ във Варна. Стотици деца посетиха събитието, което премина под мотото „Творим за всички, помагаме на всекиго“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Залата, в която се проведе уъркшопът се оказа тясна за родителите и ученици в пети и седми клас, както и гимназисти, които бяха дошли да се срещнат с представители на Регионалното управление на образованието (РУО). На павилионите имаше представители на професионални училища, които са заели първи места за иновативност в конкурсите на РУО.
С презентация „Библиотеката в училище, къде, какво и как“ беше представена дейността на училищните библиотеки, конкурса за есе и проведената първа конференция за Област Варна на тема: „Ученическите библиотеки и поколението Z – възможности и предизвикателства“. Темата беше представена от библиотекари от ОУ „Захари Стоянов“ и Първа езикова гимназия във Варна, както и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Белослав. Ученици на варненската ПГСАГ „В. Левски“, СУ „Св. Климент Охридски“ в Аксаково и Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски“ показаха презентация „Училищният двор, прекрасно място за учене и почивка“. Сред представилите се на форума бяха също сертифицирани медиатори от СУ „Димитър Благоев“ в Провадия, ОУ „Г. С. Раковски“ във Варна и ОУ „Пайсии Хилендарски“ в село Горен Чифлик.
Свои щандове имаха и Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“, ПГХРТ „Цар Симеон Велики“ в Провадия, ПГЕ, ПТГ, ПГИ „Д-р Иван Богоров“ във Варна, както и експерти по приобщаващо образование.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венцеслава Генова, РУО – Варна: Още три гимназии в областта въвеждат дуално обучение

Венцеслава Генова, РУО – Варна: Още три гимназии в областта въвеждат дуално обучение

23 Април 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Варна. От следващата учебна година още три учебни заведения във Варна и областта ще въведат дуална форма на обучение, след Професионалната гимназия по дървообработване. Това обясни преди откриването на първия уъркшоп „Работилница за иновации“ началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Венцеслава Генова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й това са Варненската морска гимназия, Търговската гимназия и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия. „Опитваме се да подготвяме кадри за пазара на труда, а не да следваме онази порочна практика – да се създават готови безработни“, обясни началникът на РУО и посочи, че от повече от една година насоката, по която работи Регионалното управление на образованието с директорите и учителите, е не толкова да се обучават учениците, отколкото да се научат да учат.
„Ние не можем да предвидим кои качества на бъдещето ще са необходими на младия човек, за да го възпитаме в тях. Затова решаваме, че е по-добре да го научим да учи, а след това той да бъде гъвкав със своите качества и умения“, каза още Венцеслава Генова. Според нея от тук нататък предизвикателството към българското образование е да се осигури качествен достъп до образование и всички усилия са насочени в тази посока. За целта от РУО оказват методическа помощ, както и работят за допълнителната квалификация на учителите, за да могат те да напаснат своите знания към търсенето на учениците. Все повече ще се залага на компетентностният подход в работата. Фокусът ще е върху поставянето на проектни екипни задачи. „Българският учител си остава онзи възрожденец по дух, помисли и действия, затова сме тук“, допълни още началникът на Регионалното управление по образованието.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Свижданията в болниците в областта остават забранени, въпреки отмяната на грипната епидемия

Варна: Свижданията в болниците в областта остават забранени, въпреки отмяната на грипната епидемия

4 Февруари 2019 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Варна. Въпреки че Оперативната комисия за борба с грипа реши да отмени грипната епидемия за Варна и областта, някои от предпазните мерки остават в сила. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова. След изнесената от директора на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в инспекцията информация за снижаване на нивото на заболеваемостта и намаляване на интензитета на разпространение на острите респираторни инфекции и грип на територията на област Варна, са разпоредени частични противоепидемични мерки. Сред тях е удължаването на забраната за свижданията в заведенията за болнична помощ на територията на областта до 10 февруари включително. Задължително е също стриктно да се провежда сутрешен медицински филтър за недопускане на заболели деца в детските заведения, както и да се спазва строг противоепидемичен режим. Лечебните заведения все още имат ангажимент стриктно да прилагат алгоритмите за работа при случай, съмнителен за грип. Остава в сила и изискването да се ползват лични предпазни средства.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Регионалната здравна инспекция  отменя грипната епидемия в областта

Шумен: Регионалната здравна инспекция отменя грипната епидемия в областта

4 Февруари 2019 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Шумен. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) отменя грипната епидемия в област Шумен, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. През последната седмица в област Шумен се наблюдава намаление на броя на регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип. Заболеваемостта е под епидемичните стойности за областта. Във връзка с това директорът на РЗИ – Шумен издаде Заповед № РД с която, считано от 5 февруари, се отменя грипната епидемия в област Шумен и произтичащите от това противоепидемични и профилактични мерки.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Грипната епидемия в областта се отменя

Варна: Грипната епидемия в областта се отменя

4 Февруари 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Варна. След двуседмична грипна ваканция, учебните занятия във Варна и областта ще бъдат възобновени на 6 февруари. Това реши на свое заседание в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Оперативната комисия за борба с грипа, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. На срещата бе взето решение и за прекратяване на грипната епидемия в областта. От 5 февруари отпада забраната за провеждане на планов прием в болниците. В рамките на още една седмица обаче ще бъдат забранени свижданията при лежащо болни пациенти, като и в детските заведения ще остане изискването за строг сутрешен филтър. Същевременно ще се възстановяват детските и женските консултации. С отпадането на грипната епидемия вече няма да е в сила и забраната за провеждане на масови мероприятия, както и на празненства в детските градини и яслите.
По данни на РЗИ през миналата седмица във Варна е отчетен спад в броя на болните от грип и остри респираторни заболявания. През периода заболеваемостта е 144 на 10 000 души население. Според директора на здравната инспекция д-р Дочка Михайлова през последните три дни във Варна са регистрирани само 31 нови болни, което е много малко в сравнение с предходните седмици.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РЗИ - Пловдив: Намаляват болните от грип и ОРЗ, противоепидемичните мерки остават в сила

РЗИ - Пловдив: Намаляват болните от грип и ОРЗ, противоепидемичните мерки остават в сила

4 Февруари 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Намаляват болните от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Пловдив, съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив д-р Моника Троянчева от Регионална здравна инспекция (РЗИ). „В момента болните са на същото ниво като това, на което бяха преди обявяването на грипната ваканция – 95 на 10000”, каза д-р Троянчева. Тя добави, че предстои да се наблюдава през следващите няколко дни как се движи нивото на заболеваемостта. „Засега се запазват всички противоепидемични мерки по отношение на грипа”, добави тя.
За днес – 4 януари, за учениците в Пловдив бе даден още един ден ваканция, предвид високият брой усложнения от грип в областта. Решението за това бе взето в петък. „Би трябвало в сряда учениците да са вече на училище”, посочи д-р Моника Троянчева. Но тя отново уточни, че инспекторите от РЗИ ще наблюдават нивото на болните и броят на постъпилите с усложнения в болничните отделения. Очаква се в четвъртък специалистите да заседават отново и на база постъпилите данни от последните четири дни да обсъдят ситуацията и бъдещи мерки. Ето защо засега не се отменят противоепидемичните мерки в областта.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Денят ще е неучебен ден за учениците в областта заради високата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания

Пловдив: Денят ще е неучебен ден за учениците в областта заради високата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания

4 Февруари 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Денят е неучебен ден за учениците в Пловдив и областта, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от Регионалната здравна инспекция. Причината е високата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) през миналата седмица. По данни на общопрактикуващите и лекуващите лекари в здравните заведения заболяването протича тежко и често с усложнения. Учениците трябва да са на училище на 6 февруари, тъй като на 5-ти е междусрочната им ваканция.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Областната комисия за борба с грипа ще проведе заседание в Регионалната здравна инспекция

Варна: Областната комисия за борба с грипа ще проведе заседание в Регионалната здравна инспекция

4 Февруари 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Варна. Областната комисия за борба с грипа ще проведе заседание в 14.00 часа в РЗИ - Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Регионалната здравна инспекция – Варна. На него ще стане ясно дали ще бъде удължен срокът на противоепидемичните мерки, или ще бъде обявен край на грипната епидемия в областта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Почти двойно е намалял броят на заболелите от грипни и вирусни инфекции в областта през последната седмица

Варна: Почти двойно е намалял броят на заболелите от грипни и вирусни инфекции в областта през последната седмица

2 Февруари 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Варна. Почти двойно е намалял броят на заболелите от грипни и вирусни инфекции във Варна през последната седмица. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Регионалната здравна инспекция – Варна. По данни на информационната система за събиране и анализиране на данни за заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции за периода от 25 до 31 януари заболеваемостта за област Варна се движи в характерните за сезона граници. Болните от грип са 44, спрямо 46 от предходната седмица. С 467 по малко са случаите на остри респираторни заболявания в града. През 6-дневния период лечебните заведения са посетили 422 пациенти, спрямо 889 от предходната седмица. Продължава да бъде висока заболеваемостта при възрастовата група от 30 до 64-годишна възраст, където болните са 169. Високи остават и стойностите при децата от 5 до 14 години, със 75 заболели лица.
По данни на РЗИ – Варна, усложненията при грипните и вирусни инфекции във Варненска област са 118. През периода, болничните заведения са посетили пациенти с 67 бронхита и 51 пневмонии. От въздушно – капковите инфекции са регистрирани 54 лица срещу 107 за предходната седмица, представени от: 46 случая на варицела и 8 случая на скарлатина
Областната комисия за борба с грипа ще проведе заседание на 4 февруари в 14.00 часа в РЗИ - Варна. На него ще стане ясно дали ще бъде удължен срокът на противоепидемичните мерки или ще бъде обявен край на грипната епидемия в областта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отменя се грипната епидемия в област Кърджали

Отменя се грипната епидемия в област Кърджали

2 Февруари 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. От днес, 2 февруари, рипната епидемия на територията на област Кърджали се отменя, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Учебните занятия във всички училища в областта се възобновяват от 4 февруари. Към днешна дата грипна епидемия е обявена на територията на следните области: Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, София-град, Търговище и Шумен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Отменена е грипната епидемия в областта

Бургас: Отменена е грипната епидемия в областта

1 Февруари 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Бургас. Отмениха Грипната епидемия на територията на област Бургас се отменя. Това е решил на свое заседание Областният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания при областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. По данни на Регионална здравна инспекция - Бургас се наблюдава значителен спад в броя на заболелите и тенденция за нормализиране на обстановката. За период от четири дни (28 януари – 31 януари 2019) е регистрирана заболеваемост при 225 случая от наблюдаваното население, като прогнозата до края на седмицата е нивата да стигнат под епидемичните, дори под предепидемичните стойности.
За сравнение, през първите четири дни на изминалата седмица (21-24 януари 2019) случаите бяха 370, което наложи удължаване на грипната епидемия. Процентът на отсъстващите ученици е от 8% до 19 % за различните общини. Обобщен за област Бургас процентът отсъстващи е 11 % – наполовина спрямо стойностите в началото на епидемията. Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания взе решение за отмяна на всички противоепидемични и ограничителни мерки, свързани с обявената на територията на област Бургас епидемия. В болничните заведения където се лекуват хора с усложнения, обаче, ръководството има възможност, по преценка на рисковете, да запази част от мерките. От СБАЛ по пневмо-фтизиатрични заболявания (Белодробната болница) информират, че с вътрешна заповед ще продължат ограничаването на свиждания до пълно нормализиране на обстановката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 4 февруари ще е неучебен ден за учениците в областта заради все още високата заболеваемост от грип и ОРЗ

Пловдив: 4 февруари ще е неучебен ден за учениците в областта заради все още високата заболеваемост от грип и ОРЗ

1 Февруари 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 4 февруари ще е неучебен ден за учениците в Пловдив и областта, съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от Регионалната здравна инспекция. Причината е все още високата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) през настоящата седмица. По данни на общопрактикуващите и лекуващите лекари в здравните заведения заболяването протича тежко и често - с усложнения. Учениците трябва да са на училище на 6 февруари, тъй като на 5-ти е междусрочната им ваканция.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: В 1341 училища са преустановени учебните занятия

МОН: В 1341 училища са преустановени учебните занятия

1 Февруари 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. В 1341 училища днес, 1 февруари 2019 г., са преустановени учебните занятия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Все още няма учебни занятия в 267 училища в София-град, в 194 училища в област Пловдив, в 124 - в област Благоевград, в 122 - в област Варна, 105 - в област Плевен, и 41 - в област Кюстендил.
В грипна ваканция са и учениците от 31 училища в област Габрово и от 52 училища в област Търговище.
В 83 училища в област Велико Търново, в 70 - в област Русе, в 59 - в област Разград, и в 72- в област Кърджали, също не се провежда учебен процес.
Учениците от 61 училища в област Монтана и от 52 в област Враца, също не ходят на училище. Няма учебни занятия и в 4 училища в община Белово, област Пазарджик, в две училища в област Силистра и в едно училище и една детска градина в област Видин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кaнтарджиев: Болните от грип намаляват, но опасността не е преминала

Проф. Тодор Кaнтарджиев: Болните от грип намаляват, но опасността не е преминала

1 Февруари 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
София. Статистиката показва, че болните от грип през последната седмица са намалели, пикът отминава, но все още опасност има, защото епидемията в страната остава. Това каза проф. Тодор Кaнтарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в предаването „Тази сутрин” по бТВ. Той допълни, че тази година броят на болните не е много, но усложненията са много тежки.
„Не бива да се подценява грипа – много тежка инфекция, с много усложнения. Всяка година умират хора от грип и то хиляди. През последните години епидемиите са малки, тази година случаите са доста по-малко в сравнение с миналата. Миналата седмица имахме 143 хил. души болни в страната”, заяви Кантаджиев.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести заяви, че през първите четири дни на тази седмица болните са с около 25% по-малко в сравнение с миналата седмица, което означава, че пикът на грипа е отминал, но трябва да забравяме, че сме в епидемия и грипът е опасно заболяване с много усложнения. „Тази седмица от една от столичните многопрофилна болница всеки ден получаваме по два положителни резултата за енцефалит. Тази година има много възпаления на нервната система. Много е, други години такива усложнения не сме имали, при сравнително малък общ брой заболели”, каза здравният инспектор.
Катарджиев заяви, че при грип, ако до 36 часа не се вземе антивирусно лекарство, състоянието на болния рязко се влошава. „На петия ден и да даваш свръхдози от тези лекарства, те не действат. Имунната система на болния съсипва мозъка, а не самия вирус”, допълни той.
Здравният инспектор поясни, че при починалото в Пазарджик дете са се проявили късните усложнения след грипа – бактериалните инфекции, които са често срещани. Той допълни, че 20% от тези, които са направили подобна инфекция, трябва да влязат в болница.
„Свикнахме, че инфекции лесно се лекуват – не е така. Трябват правилните лекарства. Когато става дума за дете, колегите правят каквото могат. Просто усложненията са големи. Има склонност у нас да се подценяват изследвания, които са важни. При случая в Плевен, инфекцията на детето се е развила твърде бързо. Натрупва се рутина в лекарите, но обикновено се стараят”, каза Катарджиев и допълни, че за случая от Плевен не е изпратен материал за изследване.
Здравният инспектор посочи, че има и добра новина – противогрипната ваксина тази година работи. „Канадският институт за заразни болести доказа, че той има 82% протекция над щама”, каза още Кантарджиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Оперативният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще проведе заседание

Пазарджик: Оперативният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще проведе заседание

1 Февруари 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Оперативният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще проведе заседание от 15.00 часа в Приемната зала на Областна администрация - Пазарджик, съобщиха от Областната администрация. Щабът ще решава дали да прекрати или удължи грипната епидемия, обявена за област Пазарджик. Решенията на щаба ще бъдат оповестени пред медиите след края на заседанието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на здравеопазването: Отменя се грипната епидемия в Ямбол, а от утре и в Кърджали

Министерство на здравеопазването: Отменя се грипната епидемия в Ямбол, а от утре и в Кърджали

1 Февруари 2019 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Ямбол. От днес РЗИ-Ямбол отменя грипната епидемия и противоепидемичните мерки на територията на област Ямбол. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. От 2 февруари РЗИ-Кърджали отменя грипната епидемия и противоепидемичните мерки на територията на област Кърджали. Учебните занятия във всички училища в областта се възобновяват от 4 февруари. Във връзка със задържане на епидемичното ниво и висок интензитет на заболяемостта от ОРЗ и грип, РЗИ-Варна взе решение разпоредените противоепидемични мерки да останат в сила до 4 февруари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Намалява заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания на територията на областта

Велико Търново: Намалява заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания на територията на областта

31 Януари 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Намалява заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания на територията на област Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция. Заболеваемостта в региона за периода от 22 до 30 януари е 167.20 на 10 000 души население при 316.01 на 10 000 за страната. Данните от вчерашния ден сочат 10.18 при 31.45 за страната, докато на 29 януари заболеваемостта е била 15.99 при 42.77 за страната. Грипната епидемия в областта бе обявена на 25 януари. Учебните занятия са прекратени за периода от 28 януари до 4 февруари включително. От здравната инспекция уточниха, че в област Велико Търново ежедневно се събират и обобщават данни, от определени практики на общопрактикуващи лекари, за заболелите лица от остри респираторни заболявания и грип, въз основа на които се извършва оценка на епидемичната обстановка.
С цел предпазване от заболяване от грип и остри вирусни инфекции от РЗИ препоръчаха спазването на няколко правила. Трябва да се ограничат контактите, посещения на масови мероприятия, пътувания в области с по-висока заболеваемост. При кашляне и кихане трябва да се закрива устата с ръка и кърпа, която след това да бъде изхвърлена в кошче за отпадъци. Трябва да се спазва лична хигиена и често миене на ръцете с вода и сапун. Необходимо за този сезон е да се консумира храна с повишени количества на белтъци и витамини. Болният и обслужващите го лица трябва да носят маска, която след да се сменя на всеки 3-4 часа. Болният трябва да бъде изолиран, при възможност в отделна стая, да се спазва постелен режим, щадяща диета, почивка и продължителен сън. Препоръчително е редовно да се проветряват и дезинфекцират помещенията.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: 4 и 5 февруари ще бъдат неучебни дни в общината

Сливен: 4 и 5 февруари ще бъдат неучебни дни в общината

31 Януари 2019 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Сливен. 4 и 5 февруари ще бъдат неучебни дни в община Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.
Със заповед на кмета на Сливен Стефан Радев 4 февруари е обявен за неучебен ден за училищата на територията на общината. Целта е намаляване на заболеваемостта и опазване на здравето на учениците.
Учебните занятия ще бъдат възстановени на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за междусрочна ваканция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Оперативният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще проведе заседание на 1 февруари

Пазарджик: Оперативният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще проведе заседание на 1 февруари

31 Януари 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Оперативният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще проведе заседание на 1 февруари 2019 г. (петък), от 15.00 часа в Приемната зала на Областна администрация - Пазарджик, съобщиха от Областната администрация. Щабът ще решава дали да прекрати или удължи грипната епидемия, обявена за област Пазарджик. Решенията на щаба ще бъдат оповестени пред медиите след края на заседанието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Кметът на Живко Тодоров обяви 4 февруари за неучебен ден

Стара Загора: Кметът на Живко Тодоров обяви 4 февруари за неучебен ден

31 Януари 2019 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров 4 февруари 2019 г. (понеделник) е обявен за неучебен ден за училищата на територията на Община Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Целта е опазване здравето на учениците и намаляване на риска от заболеваемост, както и постъпилите писма от родители на ученици, съдържащи искане за превенция на респираторните заболявания.
След възстановяване на учебния процес и при необходимост, тематичното разпределение на учебното съдържание да бъде преструктурирано за учебната 2018/2019 г. при условия и ред, съгласно изискванията на нормативната уредба, се казва още в заповедта.
Учебните занятия ще бъдат възобновени на 6 февруари 2019 г. (5 февруари е обявен в графика на Министерство на образованието и науката като неучебен за срочна ваканция).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗ: От 1 февруари се отменя грипната епидемия в област Ямбол, а от 2 февруари в област Кърджали

МЗ: От 1 февруари се отменя грипната епидемия в област Ямбол, а от 2 февруари в област Кърджали

31 Януари 2019 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Ямбол. От 1 февруари РЗИ-Ямбол отменя грипната епидемия и противоепидемичните мерки на територията на област Ямбол. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. От 2 февруари РЗИ-Кърджали отменя грипната епидемия и противоепидемичните мерки на територията на област Кърджали. Учебните занятия във всички училища в областта се възобновяват от 4 февруари. Във връзка със задържане на епидемичното ниво и висок интензитет на заболяемостта от ОРЗ и грип, РЗИ-Варна взе решение разпоредените противоепидемични мерки да останат в сила до 4 февруари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Валентин Цанков, РЗИ - Плевен: Намалява броят на заболелите от грип в областта

Д-р Валентин Цанков, РЗИ - Плевен: Намалява броят на заболелите от грип в областта

31 Януари 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Плевен. Намалява броят на заболелите от грип в Плевенска област, съобщи пред на Радио "Фокус" д-р Валентин Цанков, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Плевен. При обявената грипна епидемия типичните усложнения се наблюдават най-вече при децата от предучилищна възраст под формата на пневмонии. При възрастните пациенти, освен в пневмонии, усложненията се изразяват и в миокардити.
Учениците в областта са във ваканция от 26 януари до 5 февруари. Намалява и броят на заболелите в училищна възраст. "В понеделник предстои заседание в РЗИ, за да се реши дали се налага удължаване на грипната ваканция", посочи д-р Валнетин Цанков.
Виолета Кръстева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Отчита се спад в броя на болните от грип и вирусни инфекции в Долни Чифлик

Варна: Отчита се спад в броя на болните от грип и вирусни инфекции в Долни Чифлик

31 Януари 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Варна. За разлика от Варна, където грипната епидемия е в пика си, в близкия град Долни Чифлик лекарите отчитат спад в заболеваемостта от грип и вирусни инфекции. Въпреки че общината бе една от първите с обявена грипна ваканция за учениците поради изключително високия брой болни, сега броят на пациентите пред кабинетите на личните лекари намалява осезаемо. Това коментира за Радио „Фокус“ – Варна д-р Невяна Зюмбюлева, която е семеен лекар в града. По думите ѝ основните симптоми, с които хората я търсят за помощ са главоболие, кашлица, а понякога и температура. Съветът на лекаря е, ако до три дни не усетим подобрение в състоянието си, задължително да потърсим медицинска помощ. Според д-р Зюмбюлева в началото антибиотикът не е препоръчителен, защото той потиска имунитета. Но по-нататък ако има усложнения трябва да се мине към антибиотика. Наблюденията на лекаря са, че броят на болните намалява, въпреки че вирусът поразява както млади, така и стари.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: В болница „Св. Анна“ във Варна отчитат ръст на болните с усложнения от вирусни инфекции, прекарани у дома

Варна: В болница „Св. Анна“ във Варна отчитат ръст на болните с усложнения от вирусни инфекции, прекарани у дома

31 Януари 2019 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Отделението по вътрешни болести в болница „Св. Анна“ във Варна продължава да е препълнено с пациенти. В лечебницата приемат безотказно хора, но има усещане за намаляване на острите случаи. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от лечебното заведение. От там уточниха, че повече са постъпващите болни, изкарали основната част от инфекцията в домашни условия. Става въпрос най-вече за хора между 75 и 85-годишна възраст. Много често те биват приемани в болницата със сърдечна или дихателна недостатъчност. Обикновено те са прехвърлили острата част на инфекцията, но впоследствие получават усложнения на хроничните си заболявания. Към момента в болницата няма пациенти в критично състояние.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Продължава да е висока заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в областта

Кюстендил: Продължава да е висока заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в областта

31 Януари 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Продължава да е висока заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Илияна Кръстева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. По думите й за първите три дни от седмицата е отчетена обща заболеваемост от 119,31 на 10 000 души. Най-висока е била заболеваемостта в понеделник – 54,69 на 10 000 души, когато се смята, че е бил пикът на грипа за областта. В следващите дни броят на болните е намалял, но не значително. Заболеваемостта остава висока. Поради тази причина остава в сила обявената грипна епидемия. Регионалната здравна инспекция следи обстановката, но по всяка вероятност няма да бъде удължавана обявената грипна ваканция за учениците, която е със срок до 1 февруари, включително.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: При запълнен капацитет продължават да работят втора седмица отделенията, в които се приемат болни с усложнения от грип и остри респираторни заболявания в УМБАЛ „Св. Марина“

Варна: При запълнен капацитет продължават да работят втора седмица отделенията, в които се приемат болни с усложнения от грип и остри респираторни заболявания в УМБАЛ „Св. Марина“

31 Януари 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. При запълнен капацитет продължават да работят втора седмица отделенията, в които се приемат болни с усложнения от грип и остри респираторни заболявания в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от лечебното заведение. От болницата приемат както много възрастни пациенти, така и деца. През миналата седмица от лечебното заведение поискаха разрешение от Регионалната здравна инспекция и от Здравната каса за разкриване на допълнителни легла. Всички пациенти биват приемани и се лекуват. Има налични лекарства и препарати.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: В 1 336 училища са преустановени учебните занятия

МОН: В 1 336 училища са преустановени учебните занятия

31 Януари 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. В 1 336 училища са преустановени учебните занятия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството образованието и науката.
От днес в грипна ваканция са учениците от 31 училища в област Габрово, а от вчера от 52 училища в област Търговище.
Още няма учебни занятия в 267 училища в София-град, в 194 училища в област Пловдив, в 124 - в област Благоевград, в 122 - в област Варна, 105 - в област Плевен, и 41 - в област Кюстендил.
В 83 училища в област Велико Търново, в 70 - в област Русе, в 59 - в област Разград, и в 72 - в област Кърджали, също не се провежда учебен процес.
Учениците от 61 училища в област Монтана, от 39 - в област Враца и от 11 - в София-област, също не ходят на училище.
Няма учебни занятия и в 4 училища в община Белово, област Пазарджик, и в една детска градина в област Видин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов обяви 4 февруари за неучебен ден във връзка с продължаващата висока заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип

Пловдив: Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов обяви 4 февруари за неучебен ден във връзка с продължаващата висока заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип

31 Януари 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Със заповед от 30 януари, кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов обявява 4 февруари (понеделник) за неучебен ден. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Община Асеновград. Заповедта е във връзка с продължаващата висока заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип и се отнася за всички училища на територията на община Асеновград.
Учебните занятия ще продължат по график на 6 февруари (сряда).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Две деца с тежки усложнения от вирусно заболяване са настанени в Областната болница

Пазарджик: Две деца с тежки усложнения от вирусно заболяване са настанени в Областната болница

31 Януари 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Две деца в много тежко състояние са настанени в Интензивния сектор на Второ детско отделение на Областната болница в Пазарджик, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Валентин Данчев, началник на отделението. По думите му децата са с тежка бронхопневмония вследствие на прекарани вирусни заболявания. „Едното дете е на 8 месеца, с тежка пневмония и с мускулна атрофия като придружаващо заболяване. Другото е на 2 години, също е с бронхопневмония и детска церебрална парализа. Грипната инфекция винаги е била много сериозно всяка една година. Има и така наречените мълниеносни форми на грип, като при тях усложненията стават много бързо и са с фатален край“, уточни д-р Данчев.
Той допълни, че при първите оплаквания трябва да започне прием на противовирусни препарати, но не и на антибиотици, ако не са настъпили усложнения. „При влошено състояние, суха, честа и дрезгава кашлица и затруднено дишане, майките да не лекуват сами децата си, а веднага да потърсят лекарска помощ“, посъветва медикът.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: 55-годишен мъж е починал след усложнения от вирусно заболяване в Областната болница

Пазарджик: 55-годишен мъж е починал след усложнения от вирусно заболяване в Областната болница

31 Януари 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. 55-годишен мъж е починал след усложнения от вирусно заболяване в Областната болница в Пазарджик, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Васил Вълчев, началник на лечебното заведение. По думите му мъжът е бил докаран по спешност в Спешното отделение на болницата, където е починал от много тежка дихателна недостатъчност. „Пациентът е пристигнал в много тежко състояние, с усложнения от прекарано вирусно заболяване и с придружаващи заболявания“, уточни д-р Вълчев. Той допълни, че в болницата е приета в критично състояние и 26-годишната дъщеря на мъжа, която е с пневмония. В Интензивния сектор на Второ детско отделение на лечебното заведение са настанени и две деца с тежка пневмония.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обявена е грипна епидемия в област Габрово, удължена е епидемията в областите Разград и Търговище

Обявена е грипна епидемия в област Габрово, удължена е епидемията в областите Разград и Търговище

31 Януари 2019 | 07:35 | Агенция "Фокус"
София. От 31 януари е в сила грипна епидемия в област Габрово. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Учебните занятия в област Габрово се преустановяват за периода от 31 януари 2019 г. до 5 февруари 2019 г.
Във връзка с усложнената епидемична обстановка в област Разград и нарастване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип, РЗИ - Разград издаде предписание за удължаване срока на преустановяване на учебните занятия в училищата до 4 февруари 2019 г. (включително).
До 4 февруари е в сила и грипната епидемия на територията на област Търговище.
В област Кърджали грипната епидемия е до 1 февруари.
Въз основа тенденцията за намаляване на заболелите от остри респираторни заболявания, РЗИ - Хасково отменя всички предприети противоепидемични мерки на територията на област Хасково.
РЗИ - Ловеч отменя грипната епидемия на територията на община Луковит.
От 1 февруари 2019 г. РЗИ - Софийска област отменя грипната епидемия и противоепидемичните мерки на територията на Софийска област.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: 2-годишно дете е починало от белодробна недостатъчност в областната болница

Пазарджик: 2-годишно дете е починало от белодробна недостатъчност в областната болница

30 Януари 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. 2-годишно момиченце е починало от белодробна недостатъчност в областната болница, вероятно след усложнение от вирусна инфекция. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Васил Вълчев, директор на МБАЛ – Пазарджик.
Детето е от Велинград, лекувано е в болница няколко дни, след което е изписано, но тъй като не се е чувствало добре е върнато отново в същото лечебно заведение. Състоянието му се е влошило и е било транспортирано с линейка в МБАЛ – Пазарджик. Прието е в критично състояние, почти без дихателна дейност. Веднага е извършена спешна интубация и реанимация, но след близо 12 часа момиченцето умира в болницата. Причината е белодробната недостатъчност.

Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мария Каменова, РЗИ – Монтана: Четири проби са положителни за доказан грипен вирус от типа H1N1

Д-р Мария Каменова, РЗИ – Монтана: Четири проби са положителни за доказан грипен вирус от типа H1N1

30 Януари 2019 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Монтана. От 8 изпратени проби 4 са положителни за доказан грипен вирус от типа H1N1. Това за Радио „Фокус“ - Видин д-р Мария Каменова, заместник-директор на Регионалната здравна инспекция в Монтана. Тя посочи, че пробите са изпратени за изследване в Националния център по заразни и паразитни заболявания в София. „Пробите са взети от 8 лекарски практики от Монтана, които се наблюдават от РЗИ. Личните лекари са ги взели от пациенти, които са имали характерни признаци за заболяване от грип“, заяви д-р Каменова. Тя допълни, че от началото на седмицата се увеличават случаите на хора на възраст от 30 до 65 години, които боледуват от остри респираторни заболявания.
Грипната епидемия в област Монтана бе обявена от 29 януари. Учебните занятия са преустановени до 4 февруари, но детските градини работят като се извършва строг сутрешен филтър сутрин при приема на деца.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От 31 януари е в сила грипна епидемия в област Габрово

От 31 януари е в сила грипна епидемия в област Габрово

30 Януари 2019 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. От 31 януари е в сила грипна епидемия в област Габрово. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Информацията е към 16.30 ч. на 30 януари 2019 г. Учебните занятия в област Габрово се преустановяват за периода от 31 януари 2019 г. до 5 февруари 2019 г. Във връзка с усложнената епидемична обстановка в област Разград и нарастване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип, РЗИ-Разград издаде предписание за удължаване срока на преустановяване на учебните занятия в училищата до 4 февруари 2019 г. включително. От 31 януари 2019 г., въз основа тенденцията за намаляване на заболелите от остри респираторни заболявания, РЗИ-Хасково отменя всички предприети противоепидемични мерки на територията на област Хасково.
От утре РЗИ-Ловеч отменя грипната епидемия на територията на община Луковит. От 1 февруари 2019 г. РЗИ-Софийска област отменя грипната епидемия и противоепидемичните мерки на територията на Софийска област.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Дните от 31 януари до 2 февруари за обявени за неучебни в общината

Габрово: Дните от 31 януари до 2 февруари за обявени за неучебни в общината

30 Януари 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Габрово. Дните от 31 януари до 2 февруари за обявени за неучебни в общината. Заповедта е издадена от кмета на Таня Христова, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра на Общината. Грипната ваканция е съгласувана с Регионалната здравна инспекция – Габрово. От там уточниха, че за същия период трябва да се предприемат противоепидемични мерки за яслите и детските градини.
Средната заболеваемост от остри респираторни заболявания и хрип в областта е била 239.26 на 10 000 човека.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Увеличен е броят на леглата в Неонатологията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Велико Търново: Увеличен е броят на леглата в Неонатологията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

30 Януари 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Увеличен е броят на леглата в Неонатологията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с две повече, съобщиха от лечебното заведение. Отделението вече разполага с общо 20 легла. Това се налага, тъй като се увеличава броят на пациентите, които преминават през Отделението, тъй като Неонатологията е единствената в областта.
В интензивният сектор на Неонатологичното отделение броят на местата е 5. От началото на 2019 година през него са преминали общо 22 бебета. Три от тях са били приети с влошено състояние след изписване след раждането им, тъй като са били на възраст под 30 дена.
От великотърновската болница съобщават още, че 6-годишното дете, което беше прието в реанимация с менигоенцефалит, вече е приведено в Инфекционзно отделение, като състоянието му се подобрява. 21-годишната бременна жена вече е изведена от апаратна вентилациия, контакта и адекватна е и предстои също да бъде приведена в Инфекциозното отделение. Тежко остава състоянието на жената, която беше приета с пневмония. Установен е ендокардит и в момента е на апаратна вентилация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Удължава се грипната ваканция в областта до 4 февруари

Разград: Удължава се грипната ваканция в областта до 4 февруари

30 Януари 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Разград. Грипната ваканция в област Разград се удължава. Това каза за Радио „Фокус“ - Шумен Галина Пенева от Регионалното управление на образованието. Срокът на преустановения образователен процес в училищата се удължава по предписание на РЗИ до 4 февруари (включително). Учениците ще се върнат в класните стаи на 6 февруари, когато започва и вторият срок.
Област Разград обяви грипна епидемия на 25 януари. Епидемиологичната обстановка остава усложнена, сочат данните на Регионалната здравна инспекция - Разград. За периода 21 - 27 януари заболеваемостта от остри респираторни инфекции и грип е 156.70 на 10 000 души население. Заболяемостта се следи ежедневно и информацията се предава от сентинелните общопрактикуващи лекари.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: В 1 435 училища и детски градини учебните занятия са преустановени

МОН: В 1 435 училища и детски градини учебните занятия са преустановени

30 Януари 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. В 1 435 училища и детски градини днес, 30 януари 2019 г., са преустановени учебните занятия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. От днес в грипна ваканция са учениците от 52 училища в област Търговище.
Продължава грипната ваканция за учениците от 267 училища в София-град, от 194 училища в Пловдивско, 124 училища в област Благоевград, 122 училища във Варненско, 105 - в област Плевен, и 41 - в област Кюстендил.
В 83 училища в област Велико Търново, в 80 училища в област Хасково, в 70 - в област Русе, в 59 - в област Разград, и в 72 - в област Кърджали, също няма учебни занятия.
Учениците от 61 училища в област Монтана, от 40 училища в област Враца и от 32 училища и три детски градини в област Видин също не ходят на училище.
Няма учебни занятия още в 11 училища в София област, в 7 - в област Ловеч и в 4 училища в община Белово, област Пазарджик.
Поради лоши метеорологични условия не се учи в 8 училища в област Смолян.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Увеличават се острите респираторни заболявания на територията на областта

Габрово: Увеличават се острите респираторни заболявания на територията на областта

30 Януари 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Габрово. Увеличава се броят на лицата с остри респираторни заболявания на територията на областта. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция - Габрово. Заболеваемостта в седмицата от 21 до 27 януари е била 239.26 на 10000 при средна за страната 247.34 на 10 000. Все още на територията на територията на област Габрово не е обявена грипна епидемия.
През изминалата седмица на територията на областта са регистрирани 11 случая на варицела – 7 в Габрово и 4 в Севлиево, 7 случая на ентероколити, 3 на скарлатина и два на аскаридоза.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Кметът Огнян Ценков обяви 4 февруари за неучебен ден в общината

Видин: Кметът Огнян Ценков обяви 4 февруари за неучебен ден в общината

30 Януари 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Видин. Кметът Огнян Ценков обяви 4 февруари за неучебен ден в общината във връзка с възникнали непредвидени обстоятелства и с цел превенция на риска от заразяване с остри респираторни заболявания, съобщиха от Общината. Заповедта се отнася за всички училищата на територията на община Видин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венцеслава Генова, РУО – Варна: Учителите извършват преструктуриране на учебното съдържание, за да не е грипната ваканция в ущърб на учениците

Венцеслава Генова, РУО – Варна: Учителите извършват преструктуриране на учебното съдържание, за да не е грипната ваканция в ущърб на учениците

30 Януари 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Варна. Учителите извършват преструктуриране на учебното съдържание, за да не е в ущърб на учениците. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна. Това се налага заради обявената грипна ваканция във Варна и областта. Пропуснатото учебно съдържание се преструктурира, като в Регионалното управление на образованието вече са постъпили доклади от директорите. „Основно се преструктурират предвидените за обобщение и за преговор часове и методически единици“, заяви Венцеслава Генова.
В 122 училища в област Варна учебните занятия са прекратени до 4 февруари, а заради грипната епидемия в детските ясли и градини се провежда строг сутрешен медицински филтър за недопускане на болни деца. Решението за удължаване на грипната ваканция бе взето на заседание на Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грипа и острите респираторни заболявания. Удължаването на неприсъствените дни съвпада с междусрочната ваканция на 5 февруари. По данни на Регионалната здравна инспекция нивото на заболеваемост остава високо. Продължават противоепидемичните мерки, прекратена е работата на детските и женски консултации.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венцеслава Генова, РУО – Варна: Общинските олимпиади и състезания, чиито дати съвпаднаха с периода на грипната ваканция, ще се проведат на 5 февруари

Венцеслава Генова, РУО – Варна: Общинските олимпиади и състезания, чиито дати съвпаднаха с периода на грипната ваканция, ще се проведат на 5 февруари

30 Януари 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Варна. Общинските олимпиади и състезания, чиито дати съвпаднаха с периода на обявената във Варна и областта грипна ваканция, ще се проведат на 5 февруари. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна. Тя посочи, че грипната ваканция е до 4 февруари (включително), а 5 февруари е междусрочна ваканция. Венцеслава Генова добави, че е създадена организация за провеждане на олимпиадите и състезанията. Предстои дезинфекция на стаите и коридорите, сградите също ще бъдат добре отоплени за провеждането на общинските олимпиади и състезания. С предприетите мерки се цели недопускане разрастване на епидемията.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Високи остават стойностите на заболяемост от грип и остри респираторни заболявания в областта

Пловдив: Високи остават стойностите на заболяемост от грип и остри респираторни заболявания в областта

30 Януари 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Високи остават стойностите на заболяемост от грип и остри респираторни заболявания в областта. Това сочи справка на сайта на Регионалната здравна инспекция. За периода 21 - 27 януари заболяемостта е 137 срещу 130 на 10 000 души за предходната седмица. Най-засегнати от грип и остри респираторни заболявания отново са възрастовите групи 0 - 4, 5 - 14 и 15 - 19 години.
Продължава спазването на противоепидемичните мерки, препоръчани с писмо на Регионалната здравна инспекция на 21 януари – преустановяване на свижданията и плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на плановите консултации за здрави бременни жени и кърмачета, както и преустановяване провеждането на профилактични прегледи и имунизации. Въведено е и стриктно провеждане на филтъра в детските заведения за недопускане на болни деца и персонал в тях, системно и ефективно наблюдение и лечение на заболелите, оставени на домашен стационар, както и усилен патронаж на деца с медико-социален риск от страна на личните лекари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: Грипна епидемия е обявена в областта

Търговище: Грипна епидемия е обявена в областта

30 Януари 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Търговище. Грипна епидемия е обявена в област Търговище. Решението е взето на днешното заседание на Регионалното бюро за борба с грип и остри респираторни заболявания, съобщиха от РЗИ - Търговище. Въвеждат се съответните противоепидемични мерки в извънболничната и болнична помощ. По данни на РУО отсъстващите ученици по медицински показания средно за областта са 24.5%. РЗИ - Търговище издава предписание до началника на РУО да се преустановят учебните занятия в областта от днес до 4 февруари (включително). Следващото заседание на Регионалното бюро за борба с грип и остри респираторни заболявания ще се проведе на 5 февруари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Грипната епидемия в областта се отменя

Стара Загора: Грипната епидемия в областта се отменя

30 Януари 2019 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Грипната епидемия в областта се отменя. Това съобщиха от пресцентъра на РЗИ - Стара Загора. Въз основа на значителния спад на острите респираторни заболявания през последната седмица (21 януари 2019 г. – 27 януари 2019 г.), с регистрирана заболяемост от 229. 62 на 10 000 население и продължаващата тенденция за намаляване на заболелите от остри респираторни заболявания (ОРЗ) през последните два дни, РЗИ - Стара Загора отменя всички предприети противоепидемични мерки по време на грипна епидемия на територията на област Стара Загора. Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение. При наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа и училище. РЗИ - Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и ОРЗ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Удължена е забраната за свиждания в лечебните заведения от областта до 4 февруари

Варна: Удължена е забраната за свиждания в лечебните заведения от областта до 4 февруари

29 Януари 2019 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Варна. До 4 февруари (включително) свижданията в лечебните заведения за болнична помощ на територията на област Варна ще продължат да бъдат забранени. Това реши на заседанието си днес Оперативната комисия за борба с грипа към Регионалната здравна инспекция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Остава в сила противоепидемичната мярка за непровеждане на детските и женски консултации, както и на профилактичните имунизации и реимунизации на територията на областта. Стриктно ще се провежда сутрешен медицински филтър за недопускане на заболели деца в детските заведения. Направено е предписание да се спазва строг противоепидемичен режим, както и да не се допуска събиране на групи и провеждане на общи мероприятия в детските заведения. В сила е и забрана за провеждане на мероприятия с масов характер. Следващото заседание на Областната оперативна комисия ще се проведе на 4 февруари от 14.00 часа в РЗИ.
По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания във Варненско през последната седмица остава висока. Средната заболяемост е 218.41 на 10 000 население. През периода 21 – 27 януари броят на обслужените лица в болничните заведения на територията на областта е бил 33 469 души. Новозаболелите от грип и остри респираторни заболявания са 731 души. Най-много са болните във възрастовата група от 30 до 64 години – 253 души.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венцеслава Генова, РУО – Варна: Предприети са всички необходими мерки за опазване живота и здравето на децата по време на грипна епидемия

Венцеслава Генова, РУО – Варна: Предприети са всички необходими мерки за опазване живота и здравето на децата по време на грипна епидемия

29 Януари 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Варна. Предприети са всички необходими мерки за опазване живота и здравето на децата по време на грипна епидемия. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна. „Институциите предприеха необходимите мерки във връзка с опазване живота и здравето на учениците в посока превенция, ограничаване и неразпространение на грипните заболявания“, заяви Генова. Тя отбеляза, че е издадена поредна заповед до директорите какви административни дейности трябва да извършат в поверената им образователна институция, за да се гарантира превантивно неразпространението на грипните инфекции. „Ще трябва да се хигиенизират всички помещения, в които пребивават учители и ученици, да се отопли сградата, за да може когато се върнат в училище, учениците да не са на студено. Трябва да се препоръча на родителите закупуването на индивидуални маски за лице. Дори и в грипна епидемия Регионалното управление на образованието и екипите на училищата предприемаме необходимото, за да гарантираме здравето на децата“, допълни Венцеслава Генова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: 56 допълнителни легла са разкрити в трите болници в областта

Търговище: 56 допълнителни легла са разкрити в трите болници в областта

29 Януари 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Търговище. 56 допълнителни легла са разкрити в трите болници в област Търговище. 20 от тях са в МБАЛ- Търговище, 20 в болницата в Омуртаг и 16 в здравното заведение в Попово. Това съобщи за Радио „Фокус“- Шумен д-р Марин Йовов, председател на Регионалното бюро за борба с грип и ОРЗ. Той посочи, че болни има във всички възрастови групи, като най- засегнати са учениците и работещите. „В групата над 65 години имаме единични случаи, докато от 5 до 65 години числата са двуцифрени“, каза д-р Йовов. Най-честите усложнения са пневмонии и бронхиолити, като има и случаи на отити и синуити. „При над 50 случая на усложнения през миналата седмица, повече от 40 са именно пневмонии и бронхиолити“, каза д-р Йовов. Той посочи, че от изпратени 10 проби за лабораторно изследване по време на предепидемичния период, има две положителни на грипен щам „Сингапур“.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Децата от училищата в община Белово остават във ваканция до края на седмицата

Пазарджик: Децата от училищата в община Белово остават във ваканция до края на седмицата

29 Януари 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Белово. Децата, които учат в училища на територията на община Белово остават във ваканция до края на седмицата, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от общинската администрация. Със заповед на кмета на Общината инж. Костадин Варев дните от 30 януари до 1 февруари (включително) са обявени за неучебни за училищата на територията на общината. Учениците ще бъдат на училище на 4 февруари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.