НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Голям интерес предизвика дърворезбования кръст – единствен експонат в изложбата „Атонска светиня“, гостуваща в Регионалния исторически музей

Благоевград: Голям интерес предизвика дърворезбования кръст – единствен експонат в изложбата „Атонска светиня“, гостуваща в Регионалния исторически музей

23 Април 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Голям интерес предизвика дърворезбования кръст – единствен експонат в изложбата „Атонска светиня“, гостуваща в Регионален исторически музей (РИМ) – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Гостуващата изложба, която е на Регионален исторически музей – Перник ще бъде в областния център до 23 май. В този един месец жителите и гостите на Благоевград ще могат светинята, дело на неизвестен монах. Събитието откри директорът на благоевградския музей д-р Кирил Алексиев, който каза, че е много щастлив от факта, че толкова ценен експонат гостува в културната институция и то на Великден. Директорът на РИМ – Перник Венцислава Крумова заяви, че кръстът е бил притежание на свещеник от Бургас, служил в град Брезник. Тя допълни, че след неговата смърт кръстът е предаден в РИМ – Перник от неговата съпруга, а теориите за това са две.
Милена Карамфилова, уредник в РИМ – Перник и съставител на изложбата, пък разказа малко повече за историята и художествената стойност на кръста. По време на откриването стана ясно, че дървеният резбован кръст е представително произведение на църковната миниатюрна дърворезба, развиваща се в периода XV-XIX век предимно като монашеско изкуство. Кръстът е напрестолен – бил е поставен върху Св. Престол в църковния олтар. Размерите му са 23,5 х 15х 3,5 см и е изработен от кипарисово дърво. На кръста са изобразени 20 сцени с повече от 100 фигури във висок релеф. Кръстът най-вероятно е изработен в някой от светогорските манастири. Датира се към края на XVI – началото на XVII век. Тя добави, че през последните дни кръста е пътувал из различни градове, сред които Ловеч, Кюстендил и Гоце Делчев. На събитието присъстваха десетки жители и гости на Благоевград, представители на образователни и културни институции, както ѝ свещеници от храм „Въведение Богородично“ – Благоевград и Неврокопската света митрополия.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Карамфилова, РИМ – Перник: Повече от 100 фигури са изобразени в 20-те сцени на кръста, който представяме в изложбата „Атонска светиня“

Милена Карамфилова, РИМ – Перник: Повече от 100 фигури са изобразени в 20-те сцени на кръста, който представяме в изложбата „Атонска светиня“

23 Април 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Повече от 100 фигури са изобразени в 20-те сцени на кръста, който представяме в изложбата „Атонска светиня“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Милена Карамфилова, уредник в отдел „История на България ХV – ХІХ век“ при Регионален исторически музей - Перник по повод изложбата, която ще гостува в Историческия музей в Благоевград. По думите ѝ това е една нестандартна изложба. „Преди години в нашия музей възникна практика в изложби да се представя само един експонат, дори така бяхме озаглавили този вид изложби „Един експонат – една изложба“. „Атонска светиня“ е от този тип, като изложбата съдържа само един експонат и това е напрестолен кръст. Изработен е от кипарисово дърво. Върху двете си лица и странично в кръстните рамена, в тяхната дебелина са разположени 20 сцени. Това е едно представително произведение на църковната миниатюрна дърворезба, което в периода между XV и XIX век се развива предимно като монашеско изкуство“, каза още Карамфилова. Тя добави, че се е работело в манастири, а самият кръст е много впечатляващ с това, че върху своите много малки размери – вертикалното му рамо е високо 23 см, а хоризонталното е 15 см, са събрани 20 сцени, включващи повече от 100 фигури. „Наистина много изящна изработка, работено е с много фини инструменти. А иначе от двете страни на кръста са представени предимно сцени от Новия завет като Благовещение, Рождество Христово, Преображение Господне, Възкресяването на Лазар, Сретение, Вход Господен в Йерусалим, Възкресение Христово, Възнесение и Разпятие Христово. Двете сцени Разпятие Христово и Рождество Христово са централни и са малко по-големи като размери. Странично, в кръстните рамена пък са представени старозаветни сцени. Над всяка сцена имаме и надпис на гръцки език“, добави Карамфилова. Тя отбеляза, че според своята разработка и стилът на изображенията, този кръст се отнася към края на XVI и началото на XVII век. „Датировката е направена от проф. Елена Генова от Института по изкуствознание към БАН и Пенка Желева, дългогодишен уредник към РИМ – Перник. Те публикуват съвестно кръста в известия на РИМ – Кюстендил. Основават се на това, че има много малко застъпена интериорна среда, почти няма сгради или много слабо присъстват, а фигурите са много плътно подредени една до друга. Това е характерно именно за дърворезбата от този период. Предполага се, че тази декоративна система всъщност произлиза от типа на разцъфналия кръст, при който разбира се има много повече изобразителни полета“, посочи Карамфилова. Според нея този тип се свързва с легендата за цветята, които се намирали при кръста, на който би разпънат Иисус Христос.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Изложбата „Атонска светиня“ ще бъде представена в Регионалния исторически музей

Благоевград: Изложбата „Атонска светиня“ ще бъде представена в Регионалния исторически музей

23 Април 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Изложбата „Атонска светиня“ ще бъде представена в Регионален исторически музей – Благоевград. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от културната институция. Събитието ще се проведе от 17.30 часа във фоайето на музея. Експозицията ще представи съхраняван във фонда на РИМ – Перник дървен резбован кръст, който е представително произведение на църковната миниатюрна дърворезба, развиваща се в периода XV - XIX век предимно като монашеско изкуство.
Кръстът е напрестолен – бил е поставен върху св. Престол в църковния олтар. Размерите му са 23,5 х 15 х 3,5 см и е изработен от кипарисово дърво. На кръста са изобразени 20 сцени и са изобразени повече от 100 фигури във висок релеф. Кръстът най-вероятно е изработен в някой от светогорските манастири. Датира се към края на XVI – началото на XVII век.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.