НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Институцията на омбудсмана получи най-високия статут на ООН за правозащитна организация (ОБЗОР)

Институцията на омбудсмана получи най-високия статут на ООН за правозащитна организация (ОБЗОР)

24 Април 2019 | 04:18 | Агенция "Фокус"
София. Институцията на омбудсмана получи най-високия статут- „А“ на ООН за правозащитна организация. Омбудсманът Мая Манолова обяви, че този статут дава авторитет и признание за институцията в международен и вътрешен план; засилва влиянието и авторитета сред партньорите й и сред националните и европейските институции. Мая Манолова изтъкна, че това не е успех за омбудсмана, а постижение, което е важно за България. През 1993 година Общото събрание на ООН, отчитайки важността на националните правозащитни институции, въвежда през парижките принципи стандарти за работата на националните институции по правата на човека. Въвеждат се стандарти за независимост, прозрачност, плурализъм и за безпристрастност. В зависимост от това в каква степен националната правозащитна институция отговаря на тези стандарти, получава статут "С", "В" или "А". Процедурата за институцията на омбудсмана е продължила последните две години, като институцията е преминала през проверки, прослушвания, анализ на работата и на постигнатите резултати. Мая Манолова припомни, че е променен Законът за омбудсмана, както и Правилникът за прилагането му. Тя коментира, че най-високият статут дава възможност за по-ефективна защита на българските граждани. Вече институцията ще може да повдига въпроси, свързани с правата им, пред най-високи световни правозащитни форуми. „Вече имаме право да участваме равноправно в работата на комитетите по правата към ООН, да заявяваме позиции, да изказваме становища, да предлагаме препоръки и да поставяме в дневния ред на тези високи форуми проблеми, свързани с правата на българските граждани“, подчерта Манолова. Тя поясни, че всяка трета жалба, която е постъпвала в институцията, е срещу нарушения на права от частно правен субект. „Това са жалби срещу действията на банки, застрахователни компании, колекторски фирми, различни монополисти, доставчици на различни услуги, работодатели, частни учебни заведения“, обясни тя.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Всяка трета жалба, постъпвала в институцията, е срещу нарушения на права от частно правен субект

Омбудсманът Мая Манолова: Всяка трета жалба, постъпвала в институцията, е срещу нарушения на права от частно правен субект

23 Април 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Всяка трета жалба, която е постъпвала в институцията, е била срещу нарушения на права от частно правен субект. Това каза омбудсманът на Р България Мая Манолова на среща по повод акредитирането на институцията с възможно най-високия статут „А“ на ООН за правозащитен орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са жалби срещу действията на банки, застрахователни компании, колекторски фирми, различни монополисти, доставчици на различни услуги, работодатели, частни учебни заведения“, обясни тя. „Успяхме в рамките на тази акредитационна процедура да променим закона, като дадохме възможност омбудсманът вече и със законови текстове да защитава гражданите от въздействие върху техните права от частни правни субекти“, припомни Манолова. „Имаше противоречие между Закона за омбудсмана и Конституцията. Тълкуването беше, че омбудсманът може да защитава при посегателствата на техните права само от публичните власти, само от администрациите“, обясни омбудсманът.
„Факт е, че понякога, за да бъдат накарани да действат институциите трябват препоръки отвън, от Европа, от авторитетни международни организации“, коментира Мая Манолова. „Понякога мнението на институциите и на гражданите е диаметриално противоположно и е хубаво да се чуят и двете гледни точки. Ясно е, че аз и моя екип нямаме намерение и никога не сме го правили, да се опитваме да очерняме България, но обективното представяне на ситуацията около правата на човека е възможност да бъдат отправяни адекватни и обективни препоръки, които да ускорят различни реформи и процеси, свързани с правата на гражданите", обясни тя. „Представянето на проблема с правата на хората с увреждания в разгара на протестите на майките, в разгара на всички бурни събития, които се случваха септември – октомври миналата година, представянето на отстрана на институциите на проблема беше доста формално. Там думата „протест“ не се спомена“, коментира Мая Манолова. „Смея да твърдя, че благодарение и на нашето становище и на неправителствени организации, комитетът за защита на хората с увреждания към ООН си изгради една реална и обективна представа за ситуацията. Препоръките, които направи към българските власти също бяха мощен стимул за започването на реформите, които всички ние искахме", каза още Манолова.
Теодора ПАТРОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Най-високият статут ни дава възможност по-ефективно да защитаваме българските граждани

Омбудсманът Мая Манолова: Най-високият статут ни дава възможност по-ефективно да защитаваме българските граждани

23 Април 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. Най-високият статут дава авторитет и признание за институцията на Омбудсмана в международен и вътрешен план. Това каза омбудсманът на Р България Мая Манолова на среща по повод акредитирането на институцията с възможно най-високия статут „А“ на ООН за правозащитен орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя изтъкна, че статутът засилва влиянието и авторитета на институцията на омбудсмана сред партньорите й и сред националните и европейските институции. „Дава ни възможност за по-ефективна защита на българските граждани- вече имаме възможността да повдигнем въпроси, свързани с правата им пред най-високи световни правозащитни форуми“, заяви Манолова. „Вече имаме право да участваме равноправно в работата на комитетите по правата към ООН, да заявяваме позиции, да изказваме становища, да предлагаме препоръки и да поставяме в дневния ред на тези високи форуми проблеми, свързани с правата на българските граждани“, изтъкна омбудсманът. „Факт е, че не винаги ситуацията с правата на гражданите се представя абсолютно обективно от институциите в България. Винаги е по-добре, когато има две гледни точки- позиция на институциите и на гражданите“, коментира Мая Манолова. „Вече омбудсманът ще има право да представя позицията на българските граждани по всички важни правозащитни теми. Въз основа на тези две различни гледни точки да бъде формирано мнение и да бъдат отправени препоръки към българската държава“, каза още Манолова.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Акредитирането на институцията с най-високия статут „А“ не е успех за омбудсмана, а важно постижение за България

Омбудсманът Мая Манолова: Акредитирането на институцията с най-високия статут „А“ не е успех за омбудсмана, а важно постижение за България

23 Април 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Акредитирането на институцията с възможно най-високия статут „А“ не е просто успех за омбудсмана, а постижение, което е важно за България. Това каза омбудсманът на Р България Мая Манолова на среща по повод акредитирането на институцията с възможно най-високия статут „А“ на ООН за правозащитен орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С моя екип ще оставим това в наследство на следващия омбудсман“, коментира тя. „Ще кажа какво представлява този статут. През 1993 година Общото събрание на ООН, отчитайки важността на националните правозащитни институции, въвежда през парижките принципи стандарти за работата на националните институции по правата на човека. Като въвежда стандарти за независимост, за прозрачност, плурализъм, за безпристрастност и за максимално широк мандат“, обясни Манолова. „В зависимост от това в каква степен националната правозащитна институция отговаря на тези стандарти, получава статут "С", "В" или "А"“, посочи омбудсманът и обяви, че институцията е получила най-високия статут в тежка акредитационна процедура. Мая Манолова допълни, че процедурата е продължила последните две години, като институцията е преминала през проверки, прослушвания и анализ на работата и на постигнатите резултати. „Наложи се да променим Закона за омбудсмана и Правилника за прилагане на закона. След финалното изслушване преди два месеца, миналата седмица получихме решението на глобалната мрежа на националните правозащитни институции към върховния комисар по правата на човека към ООН, че институцията на омбудсмана е получила най-високия статут А на съответствието на нашата работа с парижките принципи“, заяви Мая Манолова.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Институцията на Омбудсмана вече e с пряк достъп до ООН, получи най-високия статут – „А“ за правозащитна организация

Институцията на Омбудсмана вече e с пряк достъп до ООН, получи най-високия статут – „А“ за правозащитна организация

23 Април 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова кани на среща партньорски граждански и неправителствени организации по повод акредитирането на институцията с възможно най-високия статут „А“ на ООН за правозащитен орган. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Събитието ще се състои от 13.00 часа в сградата на институцията, в Клуба на Омбудсмана на 5 етаж. Полученият статут е доказателство, че националният омбудсман работи в пълно съответствие с изискванията на Парижките принципи на ООН за правозащитните организации. Чрез него институцията получава възможността да участва и да изразява позиция в заседанията на всички комитети по правата на човека на ООН, както и в Съвета по правата на човека.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.