НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Започна засаждането на Новата гора на София

Започна засаждането на Новата гора на София

6 Април 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Започна четвъртият залесителен сезон за Новата гора на София край Суходол. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Инициативата цели трансформация на пустеещи общински земи в гора и изграждане на зелен филтър в близост до София, които да подпомогне подобряване качеството на атмосферния въздух.
Новата гора на София край Суходол е най-мащабната залесителна инициатива на Столична община, в рамките на която ще бъдат засадени над 120 000 нови дървета. До момента са засадени 28 800 дървета. Това каза при откриването на инициативата зам.-кметът Йоана Христова. Гората ще се състои от акации, липи и дъбове.
„Това е най-мащабният проект на Столична община, реализиран изцяло с участието на доброволци. Всеки залесителен сезон броят на доброволците се увеличава, като само последната есен над 3000 са участниците, които са се включили в залесяването“, посочи още Йоана Христова.
Новата гора на София, ще бъде и нов зелен филтър на града. За 1 година едно широколистно дърво осигурява кислорода, необходим на 10 души.
Засаждането се организира със съдействието и под експертизата на лесовъдите от Общинското предприятие "Управление на общински земи и гори". Лесовъдите полагат и допълнителни грижи за засадените от доброволците дръвчета през годината – поливане, плевене, окопаване и т.н.
За максимално улеснение на всички желаещи, които искат да засадят дръвчета в Новата гора край Суходол Столична община разкри извънредна автобусна линия в рамките на градския транспорт с номер 56A. Началната спирка на линията е метростанция „Вардар“, а последната спирка е Новата гора на София. Рейсът обслужва граждани между 9.00 и 16.00 часа с интервал от час и половина.
За повече информация: www.novatagora.bg
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Започва пролетният залесителен сезон в Новата гора край Суходол

София: Започва пролетният залесителен сезон в Новата гора край Суходол

6 Април 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. От 11.00 часа е началото на пролетния залесителен сезон в Новата гора на София край Суходол. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. На събитието ще присъства заместник-кмета по екология Йоана Христова.
Новата гора на София е един от най-мащабните проекти, който Столична община реализира вече трета година. Той е насочен към трансформация на пустеещ общински терен в зелен филтър край града. За реализацията му, Столична община осигурява фиданките, уредите за засаждане и ръкавиците, като за самото засаждане се разчита изяло на доброволци. Към момента има засадени 28 800 дръвчета от вида акация и дъб.
Повече информация за инициативата на Столична община е достъпна тук
За улеснение на всички, които желаят да засадят дръвчета в Новата гора, Столична община разкрива временна автобусна линия в рамките на градския транспорт, с номер 56A. Началната спирка на линията е метростанция „Вардар“, а последната спирка е Новата гора на София. Рейсът ще обслужва граждани между 9.00 и 16.00 часа, с интервал от час и половина.
Засажданията и този сезон ще се провеждат всяка събота и неделя от 10.00 до 16.00 часа и ще продължат, докато времето позволява.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.