НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АПИ: 5 са офертите за надзор при изграждането на АМ „Хемус“ от Боаза до връзката с пътя Русе - Велико Търново

АПИ: 5 са офертите за надзор при изграждането на АМ „Хемус“ от Боаза до връзката с пътя Русе - Велико Търново

11 Юни 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. 5 са отворените оферти в обществената поръчка за избор на строителен надзор при изграждането на автомагистрала „Хемус“ в участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
В обособена позиция 1 са първите три участъка, от общо шест, които ще се изграждат: участък 1 от км 87+800 до км 94+980 км и от км 96+600 до км 103+060, включително пътен възел „Дерманци“; участък 2 от края на пътен възел „Дерманци“ (пресичане с път ІІІ-307) до пресичането с път ІІІ-3005, включително пътен възел „Каленик“, от км 103+060 до км 122+260”; участък 3 от края на пътен възел „Каленик“ (пресичане с път ІІІ-3005) до пресичането с път ІІ-35, включително пътен възел „Плевен“ от км 122+260 до км 126+780 и от км 127+100 до км 139+340“. Индикативната стойност на поръчката е 9 281 089 лв. без ДДС.
Отворените оферти са на:
- Обединение АМ Хемус Тиайси 2019, в което са: „Тест Консултинг“ ООД, „Ипсилон Консулт“ ЕООД и „Айси Консулентен Цивилтехникер“ ООД, Австрия;
- Хемусстройконсулт ДЗЗД, с участници: „Т7 Консулт“ ЕООД, „Пловдивинвест“ АД, „Ае Дозоринг s.r.o.“, „НТСС – Консултинженеринг“ ЕООД и „Тотема – проект“ ЕООД;
- ДЗЗД „Хемус консулт“, в което са: „Рутекс“ ООД, „Пътинвест – инженеринг“ АД, „Логистика – 21“ ЕООД, „Пътконсулт 2000“ ЕООД и „Инжконсултпроект“ ООД).
В обособена позиция № 2 са: участък 4 от края на пътен възел „Плевен“ (пресичане с път II-35) до път III-301 включително пътен възел „Летница“, от км 139+340 до км 166+144.09; участък 5 от края на пътен възел „Летница“ (пресичане с път III-301) до път III-303 включително пътен възел, от км 166+144,09 до км 189+344; участък 6 от края на пътен възел на път III-303 до път I-5 включително пътен възел, от км 189+344 до км 222+000”. Индикативната стойност на поръчката е 13 146 511 лв. без ДДС.
Отворените оферти са на:
- ДЗЗД „Хемус Контрол“, с участници: „Три – Ес“ ЕООД, „Пи Ес Консулт“ ЕООД, „Трафик Холдинг“ ЕООД, „Ен Ар Консулт“ ЕООД, „План Инвест“ Пловдив ЕООД, „Контпас“ ЕООД, „Арнаудов Консулт“ ЕООД, „Бул Инвест Контрол“ ЕООД, „Строй Тех Надзор“ ЕООД и „Трансконсулт - БГ ООД“;
- ДЗЗД „ИДЕИ“, в което са: „Интконс“ ООД, „Инфрам а.с.“ и „Експерт Дисижънс“ ООД.
На участъците, в които в момента се извършват строителни работи надзорът е възложен по реда на чл. 20, ал. 2 от ЗОП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Археолозите от НАИМ при БАН са кандидати за проучване на трасето на АМ ,,Русе - Велико Търново“

АПИ: Археолозите от НАИМ при БАН са кандидати за проучване на трасето на АМ ,,Русе - Велико Търново“

4 Юни 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Една оферта - на Националния археологически институт с музей при БАН, е отворена в обществената поръчка за издирването на археологически обекти по трасето на бъдещата автомагистрала ,,Русе - Велико Търново“. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Осигурените средства са 102 000 лв. без ДДС, а срокът за извършването им е 35 календарни дни.
Издирването на археологически обекти е начален етап от археологическото проучване, в който чрез теренни проучвания се разпознават археологическите ценности. В процеса на издирването им задължително се документират всички археологически обекти, структури и следи от древността, независимо от техния вид и хронология.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: 102 000 лв. са осигурени за издирването на археологически обекти по трасето на АМ ,,Русе - Велико Търново“

АПИ: 102 000 лв. са осигурени за издирването на археологически обекти по трасето на АМ ,,Русе - Велико Търново“

30 Април 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществена поръчка за издирването на археологически обекти по трасето на бъдещата автомагистрала ,,Русе - Велико Търново“. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Осигурените средства са 102 000 лв. без ДДС. Срокът за извършване на археологическите проучвания е 35 календарни дни.
Кандидатите могат да подават офертите си до 17.30 часа на 3 юни т. г.
Издирването на археологически обекти е начален етап от археологическото проучване, в който чрез теренни проучвания се разпознават археологическите ценности. В процеса на издирването им задължително се документират всички археологически обекти, структури и следи от древността, независимо от техния вид и хронология.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Поне две години сме изгубили заради отчуждавания по автомагистрала „Хемус“

Премиерът Бойко Борисов: Поне две години сме изгубили заради отчуждавания по автомагистрала „Хемус“

25 Април 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Варна. Поне две години са изгубени в чакане за строителството по част от магистрала „Хемус“ заради бавни отчуждителни процедури. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той посочи, че до края на тази година трябва да напредне строителството на магистралата в частта от Ябланица до Ловеч и Плевен. Премиерът отбеляза, че с промяната в Закона за предварителните отчуждавания всичко вече ще върви по план. „Сега съм помолил отново да се промени законът, защото знаете, че веднага като излязох в опозиция Закона за предварителните отчуждавания го махнаха, за да не може да се строи. С години се чака. Чак тази седмица приключват отчуждаванията на Търговище. Това нарочно го направиха“, коментира премиерът Борисов.
„През 2022 година до Търговище ще ходите със сигурност по магистрала, както и между Плевен и Ловеч. Сега усилено се проектира на инженеринг участъкът до Търново, така че се строи през тези две години“, добави министър-председателят. Той допълни, че в момента се проектира и участъкът от 85 километра от Велико Търново до Търговище, за да може през 2024 година магистралата да е завършена напълно. „Но през 2022 година, като имаш две трети от магистралата готови, ще видите колко различно ще пътуват тези хора от Добрич, Генерал Тошево и Силистра и всички“, каза още Борисов.
Министър-председателят припомни, че се е обзаложил с финансовия министър Владислав Горанов, че брутният вътрешен продукт ще се вдигне с 20%, след като е готова магистралата, както се е случило и на юг с магистралите „Тракия“ и „Марица“. „В момента там ние не можем да намерим работници. От 105 километра се карат работници в Димитровград за заводите“, коментира още той.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ: Цялата автомагистрала „Хемус“ може да бъде готова през 2023 г., през юни започват процедурите за последните 90 км

МРРБ: Цялата автомагистрала „Хемус“ може да бъде готова през 2023 г., през юни започват процедурите за последните 90 км

24 Април 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Ловеч. С промените в закона, които ще позволят съкращаване на сроковете за извършване на отчуждителни процедури, и при добра организация е напълно реалистично цялата автомагистрала „Хемус“ да бъде готова година по-рано от обявеното и по нея от София до Варна да се пътува през 2023 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Преди две седмици депутати предложиха промени в Закона за държавната собственост, които се очаква да бъдат приети до около 30 дни. Това ще намали в пъти сроковете за отчуждителни процедури и от тях ще бъде спестявана поне година – година и половина, без това да се нарушават финансовите интереси на собствениците на земя. Преди две години бяха приети и промени в Закона за опазване на околната среда, което също допринесе за съкращаване на сроковете с между 6 месеца и година.
Това съобщи в Ловеч днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В града той участва в третата поредна дискусия за изграждане на инфраструктурния обект на тема „Магистрала „Хемус“ – новите 134 км“. В нея се включиха също председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски и изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев.
През юни започват процедурите за последните близо 90 км на магистрала „Хемус“ в участъка от разклона с пътя Русе – Велико Търново до п.в. „Буховци“, каза още Николай Нанков.
Отсечката от Велико Търново до п.в. „Буховци“ ще бъде разделена на три подучастъка. За първите два с дължина около 60 км от Велико Търново в посока Търговище се актуализират подробните устройствени планове. За тях до 20-25 дни може да стартира обществена поръчка за изработване на разширен идеен проект. В началото на следващата година ще може да се възложи строителство на инженеринг в участъка като ще се прецени дали да бъде инхаус или отворена процедура. За последния подучастък, който е около 30 км, има готов идеен проект и до 40 дни може да се възложи процедура за инженеринг – допроектиране и строителство. През тази година ще работим по проектирането и отчуждаването, за да може през 2020 г. и там да стартират строително-монтажни работи.
Възстановени са строително-монтажните работи по част от трасето с дължина 16,3 км между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“, които бяха спрени през зимния сезон. Все още не са приключили отчуждителните процедури за 15 км поради жалби. До края на месеца се очакват решенията по последните 25 дела. Предвижда се работата по тази част от отсечката да започне в средата на следващия месец.
През есента се очаква да бъде завършен участъкът от Ябланица до п.в. „Боаза“ от АМ „Хемус“. Близо 10-километровото трасе вече е готово на 80%. След 2 седмици започва полагане на циментова стабилизация, след което и поетапно полагане на асфалта. На терена има мобилна асфалтова база.
От вчера „Автомагистрали“ ЕАД стартира поетапното строителство на 134 км от автомагистралата между п.в. „Боаза“ и разклона с пътя Русе – Велико Търново. За изграждането на отсечката от държавния бюджет са осигурени 1,12 млрд. лв. без ДДС. Трасето е разделено на шест участъка. В момента се изготвят технически проекти за участъците от 1 до 3. За останалите има идеен проект и са избрани изпълнители, които имат задача да актуализират изработените парцеларни планове, на базата на които по-късно ще се извърши придобиване на земя за държавна нужда.
Знаем какво направи АМ „Тракия“ за Южна България и какво се изгради около нея. За съжаление люлката на българщината – Северна България, изостава в последните 30 - 40 години и демографски, и икономически. „Хемус“ или „Тракия“ не са панацея за дадения регион, но имат огромно икономическо и социално значение. Сравнявайки параметрите за 2017 г. за Северна и Южна България, две трети от населението на страната, което живее на юг от Стара планина създава 75% от Брутния вътрешен продукт. Нетните чуждестранни инвестиции в Южна България са 93%. Това не се дължи само на един инфраструктурен обект, но той е основна предпоставка за всички икономически и социални активности, които следват развитието на подобна базисна инфраструктура, обърна внимание регионалният заместник-министър.
Със започването на 134 км от магистрала „Хемус“ за всички е ясно, че процесът на построяването й е необратим и ускорен. Имаме силите, възможностите и капацитета да бъдем адекватни на очакванията на цялата държава, коментира Георги Терзийски и изрази увереност, че дейностите ще бъдат изпълнени качествено.
Изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД напомни, че се спекулираше дали дружеството има капацитет да се справи със задачата. Стоян Беличев напомни, че то от много години е по магистралите в България, а в момента мобилизацията е пълна. За три месеца са създадени три нови отдела, назначени са 12 нови инженери, които ще работят само по проекта, и 7 геодезисти. Купува се нова техника, която е на терен. Ще се наемат хора по и ще се ползват кариерите, които са в близост до трасето, а това ще съживи районите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-министър Николай Нанков ще участва в дискусия на тема „Магистрала „Хемус“ – новите 134 км“

Заместник-министър Николай Нанков ще участва в дискусия на тема „Магистрала „Хемус“ – новите 134 км“

24 Април 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще участва в дискусията „Магистрала „Хемус“ – новите 134 км“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Тя ще се проведе от 11.00 часа в хотел „Ловеч“ в град Ловеч.
В третата поредна дискусия за строителството на магистралата ще участват и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски и изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна поетапното строителство на автомагистрала „Хемус“ между Боаза и пътя Русе - Велико Търново (ОБЗОР)

Започна поетапното строителство на автомагистрала „Хемус“ между Боаза и пътя Русе - Велико Търново (ОБЗОР)

24 Април 2019 | 05:18 | Агенция "Фокус"
София. Започна поетапното строителство на автомагистрала „Хемус“ в участъка между п. в. „Боаза“ и връзката с път I-5 Русе - Велико Търново с дължина 134,14 км. За изграждането му в края на миналата година правителството осигури от бюджета 1,12 млрд. лв. без ДДС. Изпълнител на проекта е държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД. Трасето е разделено на шест участъка. Изграждането на първите три ще стартира тази година, а техническото проектиране на останалите ще бъде изпълнено през 2019 г. Целта е изграждането на цялото трасе да приключи до 2023 г.
Премиерът Бойко Борисов, който присъства на старта на строителството на новия участък, отбеляза, че с построяването на „Хемус“ БВП на страната ще се вдигне с поне 10-20%. „Финансовият министър Владислав Горанов е обезпечил плащанията. Петя Аврамова действа с инженерните проекти за следващите лотове“, заяви той. „След година и половина карате по магистрала, а се забравя трудът на стотици работници, които са тук. Препоръчвам ви да ги видите. Каня ви да видите как се действа и на следващите два лота“, коментира министър- председателят. „Чували сме всякакви глупости за автомагистрала „Хемус“, кой какво правил, но всъщност магистралата е била направена до Ябланица и Правец, разбирате защо“, посочи Бойко Борисов. „Въобще няма проект. Никой никога не е мислил да прави автомагистрала „Хемус“. Няма проект, а всички умират да говорят за Северозапада, Северна България и всичко останало“, каза още премиерът.
Министър Петя Аврамова увери от своя страна, че екипите имат готовност да започнат работа и по третия участък между пътните възли „Каленик“ и „Плевен“. „Поетапно ще се работи във всички трасета, където е извършено проектиране и са приключили отчуждителните процедури. При възможност ще се работи на повече от едно място“, каза министър Петя Аврамова. Тя изрази увереност, че „Автомагистрали“ заедно с АПИ като възложител ще работят качествено по новите 134 км от „Хемус“. По думите й МРРБ също ще следи целия процес и изразходването на средствата. „От изключителна важност е качеството на изпълнение на проектите“, подчерта министърът.
В отговор на въпрос от медии зам.-министър Нанков обясни, че за участъка от разклона с пътя Плевен – Ловеч до Велико Търново има готови идейни проекти и напомни, че с препроектирането на трасето от Боаза до разклона с пътя Плевен – Ловеч на българския данъкоплатец са спестени около 250 млн. лв.
По-рано беше проверен и напредъкът при изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза на АМ „Хемус“, която е близо 10 км. Строителството й започна в края на март м. г. Работата по трасето напредва. През май-юни ще започне полагането на асфалта и е напълно реалистично участъкът да е готов през есента, около половин година по-рано от предвиденото. По договор той трябва да е завършен през март 2020 г. В момента на обекта на трисменен режим работят около 250 души и над 150 специализирани машини. На отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас - 45 метра общ насип, от който 28 м армонасип. Това е почти вертикална стена на откоса и в конструкцията на насипа се вложени специални укрепителни мрежи и системи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Пътищата, построени от  ГЕРБ, отнемат човешки животи

Георги Свиленски, БСП: Пътищата, построени от ГЕРБ, отнемат човешки животи

23 Април 2019 | 18:36 | Агенция "Фокус"
София. Ние твърдим, че автомагистрала „Хемус“ трябва да е приоритет. Противници сме на пилеенето на отпуснатите средства, както и че това се прави скрито от българското общество. Това заяви зам.–председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНР, съобщиха от пресцентъра на БСП. Като пример за това той даде многобройните откази от Министерство на регионалното развитие и благоустройството и от „Автомагистрали“ ЕАД, които отказват да предоставят договорите за изпълнение на строителството на пътищата, както на народните представители, така и на медиите. „Милиард и 300 милиона не са на Борисов и Горанов, а са на всеки един български гражданин. Всеки българин има право да се интересува- как ще бъдат изразходвани тези средства и за какво ще бъдат похарчени“, коментира Свиленски.
„Ако тези хора не бъдат отстранени от властта, контрол върху дейността няма как да се осъществи. Контролът става ясен след като хората катастрофират върху тези пътища. Пътища, построени от ГЕРБ, отнемат човешки животи. Вече 6 месеца властта отказва да се направи независима проверка. Фактът, че отказват толкова време показва, че тези хора имат притеснения и знаят, че ще бъдат заловени“- изтъкна Георги Свиленски.
Той изрази опасения- дали Автомагистрали имат необходимия технически и физически капацитет да изпълняват такъв проект, като и че отново няма яснота дали ще наемат подизпълнители. „Ако ще правят магистрали като Марица, Тракия и Струма- по-добре да не правят нищо. След това трябва някой да ги ремонтира. Ако се правят настилки като край Своге, по-добре да не правят нищо, защото загиват хора“, изтъкна Свиленски. Според него това правителство е компрометирано. „Фактът, че Борисов отново започна да прави копки, показва, че безизходицата при ГЕРБ е пълна“, категоричен бе той, като констатира, че тази първа копка се прави, само защото скоро има избори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

През есента ще приключат ремонтите на виадуктите на магистрала „Хемус“ при с. Потоп и „Коренишки дол“

През есента ще приключат ремонтите на виадуктите на магистрала „Хемус“ при с. Потоп и „Коренишки дол“

23 Април 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. До края на месец ноември ще приключи ремонтът на виадукт „Коренишки дол“ на магистрала „Хемус“, а още през септември ще завърши обновяването на съоръжението при с. Потоп. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Заедно с изпълнителния директор на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев той инспектира ремонтните дейности.
Двете пътни съоръжения са едни от най-дългите и сложни по магистралата. Те не са ремонтирани от нейното построяване преди 30-40 години и са в тежко състояние. Виадуктът „Коренишки дол“ е с дължина 481 м и се намира при км 36 на АМ „Хемус“. В момента се ремонтира платното в посока Варна. Съоръжението при с. Потоп е с дължина 525 метра и се намира при км 19.
„Правим всичко възможно да съкратим сроковете с максимално натоварени графици, включващи извършване на строителни дейности в събота и неделя, както и през официални празнични дни, но има технологични дейности, които изискват време“, посочи зам.-министър Нанков. Той отправи апел за разбиране и извинение към водачите заради въведената временна организация на движение, но подчерта, че за да стане хубав и качествен ремонт е нужно време. „Надявам се на разбиране, защото го правим за доброто на всички пътуващи. Крайно належащи са ремонтите, особено по долната част на виадуктите, където положението е плашещо. Имаме корозирали арматури, заради което постаментите се обрушват изцяло“, коментира още заместник-регионалният министър. След ремонтите в близките 40 години съоръженията няма да са на дневен ред.
Николай Нанков информира още, че ремонтите по виадуктите и мостовете на АМ „Тракия“ ще приключат до края на месец май, преди началото на летния туристически сезон. По думите му в страната се очертава много работа по построяването и ремонта на тунели и мостови съоръжения, както по републиканската пътна мрежа, така и по жп инфраструктурата, за които са нужни много специалисти и експерти. „В следващите 4-5 години по пътищата в страната предстои изграждане на близо 60 км тунели, без да включваме съоръженията под Шипка и Петрохан. Такива ще има по АМ „Струма“ в Кресненското дефиле, новите участъци на „Хемус“ и др. Експертите са малко, но очакваме с добри учебни програми с висшите училища да преодолеем дефицита, коментира Нанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ: През есента ще са готови още близо 10 км от автомагистрала "Хемус" в отсечката от Ябланица до Боаза

МРРБ: През есента ще са готови още близо 10 км от автомагистрала "Хемус" в отсечката от Ябланица до Боаза

23 Април 2019 | 14:54 | Агенция "Фокус"
София. Започна поетапното строителство на автомагистрала „Хемус“ в участъка между п. в. „Боаза“ и връзката с път I-5 Русе - Велико Търново с дължина 134,14 км. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За изграждането му в края на миналата година правителството осигури от бюджета 1,12 млрд. лв. без ДДС. Изпълнител на проекта е държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД. Началото на строителните работи провериха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев, народни представители, кметове от региона и др.
Трасето е разделено на шест участъка. Изграждането на първите три ще стартира тази година, а техническото проектиране на останалите ще бъде изпълнено през 2019 г. Целта е изграждането на цялото трасе да приключи до 2023 г.
„Отсечката от п.в. „Боаза“ до п.в. „Дерманци“, на която днес символично дадохме старт, трябва да бъде завършена през 2021 г. Имаме готовност да започнем работа и по третия участък между пътните възли „Каленик“ и „Плевен“. Поетапно ще се работи във всички трасета, където е извършено проектиране и са приключили отчуждителните процедури. При възможност ще се работи на повече от едно място“, каза министър Петя Аврамова.
Тя изрази увереност, че „Автомагистрали“ заедно с АПИ като възложител ще работят качествено по новите 134 км от „Хемус“. МРРБ също ще следи целия процес и изразходването на средствата. От изключителна важност е качеството на изпълнение на проектите, подчерта министърът. По веригата всички са отговорни – от проектанта до строителя и надзора, който получава пари от държавата да контролира цялостното изпълнение. Затова са изготвени промени в Закона за устройство на територията за повишаване на изискванията към лицензираните надзорни фирми.
До края на май трябва да приключат всички 29 съдебни дела за размера на обезщетенията при отчуждаването на терени в отсечката от п.в. „Белокопитово“ до п.в. „Буховци“. Така че скоро и там ще стартира реалното строителство.
Вече има внесено предложение в Народното събрание с цел Законът за държавната собственост да даде възможност да има предварително изпълнение преди реално да приключат обжалванията по отчуждителни процедури. Промените ще са факт до месец и това ще спести до година – година и половина от отчуждителните процедури, без да накърнява интересите на гражданите.
В отговор на въпрос от медии зам.-министър Нанков обясни, че за участъка от разклона с пътя Плевен – Ловеч до Велико Търново има готови идейни проекти и напомни, че с препроектирането на трасето от Боаза до разклона с пътя Плевен – Ловеч на българския данъкоплатец са спестени около 250 млн. лв.
По-рано днес беше проверен и напредъкът при изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза на АМ „Хемус“, която е близо 10 км. Строителството й започна в края на март м. г. Работата по трасето напредва. През май-юни ще започне полагането на асфалта и е напълно реалистично участъкът да е готов през есента, около половин година по-рано от предвиденото. По договор той трябва да е завършен през март 2020 г. В момента на обекта на трисменен режим работят около 250 души и над 150 специализирани машини. На отсечката между Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан досега у нас - 45 метра общ насип, от който 28 м армонасип. Това е почти вертикална стена на откоса и в конструкцията на насипа се вложени специални укрепителни мрежи и системи.
Информация за участъците, на които е разделено 134-километровото трасе на АМ „Хемус“ от п.в. „Боаза“ до разклона с пътя Русе – Велико Търново:
Участък 1 е с дължина 15,26 км. Започва от Боаза и ще е до пресичането с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин (км 87+800 до км 103+060), включително пътен възел „Дерманци“. Връзката със съществуващата републиканска мрежа ще се осъществява чрез два пътни възела - п. в. „Боаза“ при 88-ми км и п. в. „Дерманци“ при 98-ми км.
Участък 2 е 19,2 км. Той е от края на пътен възел „Дерманци“ - при пресичане с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин, до връзката с път ІІІ-3005 Радювене - Катунец, включително пътен възел „Каленик“ (от км 103+060 до км 122+260).
Участък 3 е 17,08 км. Той ще започва от края на пътен възел „Каленик“ при пресичането с път ІІІ-3005 Радовене - Катунец до връзката с път ІІ-35 Плевен - Ловеч, включително и п. в. „Плевен“ (от км 122+260 до км 139+340).
Участък 4 е 26,8 км. Той е от края на п. в. „Плевен“ при пресичане с път II-35 Плевен - Ловеч до път III-301 Летница - Ловеч, включително пътен възел „Летница“ (от км 139+340 до км 166+144.09).
Участък 5 е 23,2 км. Той е от края на пътен възел „Летница“ при пресичането с път III-301 до път III-303 Бутово - Павликени, включително и пътния възел (от км 166+144,09 до км 189+344).
Участък 6 е 32,6 км. Започва от края на пътния възел на път III-303 Павликени - Левски до път I-5 Русе - Велико Търново, включително и пътния възел (от км 189+344 до км 222+000).


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С построяването на АМ „Хемус“ БВП на страната ще се вдигне с поне 10-20%

Премиерът Бойко Борисов: С построяването на АМ „Хемус“ БВП на страната ще се вдигне с поне 10-20%

23 Април 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Убеден съм, че с построяването на АМ „Хемус“ БВП на страната ще се вдигне с поне 10-20%. За това мога да се обзаложа. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти при проверката на напредъка в изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза на АМ „Хемус“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мисля, че до края на 2022 година ще подминем Плевен. Убеден съм, че до 2 години ще се справят и от Белокопитово до Търговище“, прогнозира премиерът. „През това време правим инженерните проекти, за да вържем Търговище дотам, където ще излезем от Плевен“, обясни Борисов. „Финансовият министър Владислав Горанов е обезпечил плащанията. Петя Аврамова действа с инженерните проекти за следващите лотове“, заяви той. „След година и половина карате по магистрала, а се забравя трудът на стотици работници, които са тук. Препоръчвам ви да ги видите. Каня ви да видите как се действа и на следващите два лота“, коментира министър- председателят. „Чували сме всякакви глупости за АМ „Хемус“, кой какво правил, но всъщност магистралата е била направена до Ябланица и Правец, разбирате защо“, посочи Бойко Борисов. „Въобще няма проект. Никой никога не е мислил да прави АМ „Хемус“. Няма проект, а всички умират да говорят за Северозапада, Северна България и всичко останало“, каза още премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Започва поетапното строителство на АМ „Хемус“ между Боаза и пътя Русе - Велико Търново

АПИ: Започва поетапното строителство на АМ „Хемус“ между Боаза и пътя Русе - Велико Търново

23 Април 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Започва поетапното строителство на автомагистрала „Хемус“ в участъка между Боаза и връзката с път I-5 Русе - Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД.
Преди символичния старт на новото трасе, ще бъде проверен напредъкът при изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза на АМ „Хемус“, която е близо 10 км. Строителството ѝ започна в края на март м. г. и се финансира също с национални средства. Работата по нея напредва и е напълно реалистично да е готова през есента, около половин година по-рано от предвиденото. По договор отсечката трябва да е завършена през март 2020 г.
За изграждането на 134,14 км от АМ „Хемус“ в участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново в края на миналата година правителството осигури от бюджета 1,12 млрд. лв. без ДДС. Трасето, което ще се изгражда от „Автомагистрали“ ЕАД, е разделено на 6 участъка.
- Участък 1 е с дължина 15,26 км. Започва от Боаза и ще е до пресичането с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин (км 87+800 до км 103+060), включително пътен възел „Дерманци“. Връзката със съществуващата републиканска мрежа ще се осъществява чрез два пътни възела - п. в. „Боаза“ при 88-ми км и п. в. „Дерманци“ при 98-ми км.
- Участък 2 е 19,2 км. Той е от края на пътен възел „Дерманци“ – при пресичане с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин, до връзката с път ІІІ-3005 Радювене - Катунец, включително пътен възел „Каленик“ (от км 103+060 до км 122+260).
- Участък 3 е 17,08 км. Той ще започва от края на пътен възел „Каленик“ при пресичането с път ІІІ-3005 Радовене - Катунец до връзката с път ІІ-35 Плевен - Ловеч, включително и п. в. „Плевен“ (от км 122+260 до км 139+340).
- Участък 4 е 26,8 км. Той е от края на п. в. „Плевен“ при пресичане с път II-35 Плевен - Ловеч до път III-301 Летница - Ловеч, включително пътен възел „Летница“ (от км 139+340 до км 166+144.09).
- Участък 5 е 23,2 км. Той е от края на пътен възел „Летница“ при пресичането с път III-301 до път III-303 Бутово - Павликени, включително и пътния възел (от км 166+144,09 до км 189+344).
- Участък 6 е 32,6 км. Започва от края на пътния възел на път III-303 Павликени - Левски до път I-5 Русе - Велико Търново, включително и пътния възел (от км 189+344 до км 222+000).
Изграждането на първите три участъка ще стартира тази година, а техническото проектиране на участъци 4, 5 и 6 ще бъде изпълнено през 2019 г. Целта е цялостното изграждане на АМ „Хемус“ в участъка от Боаза до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново да приключи до 2023 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова и зам.-министър Николай Нанков ще присъстват на старта на строителството на нов участък от АМ „Хемус“

Министър Петя Аврамова и зам.-министър Николай Нанков ще присъстват на старта на строителството на нов участък от АМ „Хемус“

23 Април 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Ябланица. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и заместник-министър Николай Нанков ще участват в инспекцията на участъка от Ябланица до п.в. „Боаза“ на автомагистрала „Хемус“, който се изгражда в момента. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. След края на проверката те ще присъстват на старта на поетапното строителство на магистралата в 134-километровия участък от п.в. „Боаза“ до разклона с пътя Русе – Велико Търново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.