НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Беларус оцени на стотици милиони долари щетите от замърсения руски нефт

ТАСС: Беларус оцени на стотици милиони долари щетите от замърсения руски нефт

11 Май 2019 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Минск. Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че щетите на беларуската страна от замърсения нефт в тръбопровода Дружба са стотици милиони долари, цитиран от TACC.
"Две рафинерии са замърсени и това е огромна вреда за страната", каза Лукашенко, цитиран от агенцията БЕЛТА.
Беларуският лидер заяви, че не е обсъждал конкретната сума на компенсацията за беларуската страна с руския президент Владимир Путин. В същото време той отбеляза, че руският лидер е признал по време на публичните си речи съществуването на щети както за Минск, така и за Москва. "Той Путин разбира, че щетите трябва да бъдат компенсирани," каза Лукашенко. "Самият той каза, че това са огромни загуби за Русия, загуба на имидж".
Лукашенко припомни, че по негова заповед Беларус планира да ремонтира няколко части от тръбопровода. Ремонтът беше отложен, за да не се спре руският транзит, подчерта той и заяви: "Още веднъж, когато тази мръсотия дойде ... забраних да бъдат спрени участъци от тръбопровода, за да не нанесем още повече щети на Руската федерация", каза Лукашенко.
В същото време Лукашенко вече е отбелязвал, че Беларус ще назове размера на щетите след одит на „Нафтан“ и Мозирската петролна рафинерия. Президентът подчерта, че той оценява отрицателно ситуацията, когато "огромната тръба е била замърсена с отровен нефт". Лукашенко вярва, че „безхаберието” на територията на Руската федерация е виновно за случилото се.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Причината за замърсяването на руския нефт в нефтопровода „Дружба“ се оказа невероятна

„Взгляд“: Причината за замърсяването на руския нефт в нефтопровода „Дружба“ се оказа невероятна

27 Април 2019 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Нещо уникално се случи с руския петрол - истински саботаж беше извършен срещу неговото качество. Поне това твърди руският оператор на тръбопровода "Дружба" - "Транснефт". Те твърдят, че нефтеното замърсяване в тръбопровода е извършено умишлено. Колко убедително изглежда тази версия, коментира руският вестник “Взгляд“.
След обещанието на вицепремиера Дмитрий Козак да накаже виновните за замърсяването на руския петрол в тръбопровода Дружба, операторът на този тръбопровод Транснефт най-накрая посочи причината за инцидента. Оказа се, че замърсяването с нефт е преднамерено и става чрез частен терминал в град Самара, който получава петрол от няколко малки петролни компании.
„В момента в Самара, в офисите на няколко частни организации, се провеждат разследващи действия за определяне на тяхното участие в инцидента. Сега определено можем да кажем, че инжектирането на хлор-органични съединения е извършено чрез измервателна станция, принадлежаща към частната структура на Самаратранснефт-терминал, която получава петрол и анализира качеството си от няколко малки производители, ”каза Игор Демин, официален представител на „Транснефт“.
Белоруският оператор "Бенефтехим" докладва за замърсяването с нефта в неделя, 19 април. Географският източник на замърсяване стана известен почти веднага: участъкът на Самара-Унеча. Все още не е съобщено за това как е допуснато това замърсяване.
Проф. Владимир Капустин, ръководител на отдел „Технологии за рафиниране на петрол“ в Държавния университет по нефт и газ „Губкин“, казва, че преднамерено инжектиране на хлор-органични съединения е технически възможно.

„Ако това е диверсия, тогава наистина е възможно да се постави резервоар, който да изпомпва хлор-органични съединения в тръбата и да го излива в петрола в ограничени количества. Вторият вариант - малка петролна компания, чрез използване на хлор-органични съединения, е повишила добива на нефт и е получила допълнителни количества нефт. Но аз също допускам саботаж ”, каза Капустин.
В същото време професорът, който преди това е работил в петролния сектор, никога не е имал спомени за такива преднамерени действия с хлор-органични съединения.
„Теоретично може това е възможно. Друго нещо е, че за първи път чувам, че е извършена подобна диверсия. По-правдоподобна, според мен, е версията - че са искали да получат повече петрол чрез хлор-органични добавки“, предлага професорът. По-рано Капустин говори подробно за това как малките частни петролни компании могат да злоупотребяват с хлор-органичните добавки, които са били забранени през 90-те години, за да получат повече петрол от техните сондажи. Забраната за използването на тези реагенти бе премахната през 2012 г., но сега те се използват само от малки фирми.
Генералният директор на Националния фонд за енергийна сигурност Константин Симонов също се съмнява във версията за умишлено замърсяване на нефта. Според него "Транснефт" е открил само оператор, тъй като вина за получаване на нискокачествен нефт в тръбопровода се крие в нея като оператор на тръбопроводната система.
Според него проблемът със самото замърсяване с нефт е незначителен и чисто технически. Но поради трудния период на отношения с Беларус Минск използва този повод, за да предизвика голям скандал, който вреди на репутацията на Русия. „Беларус спира доставките на петролни продукти за Украйна, губейки печалба. Но желанието на Минск да накаже Русия се оказа голямо “, смята той.
В резултат на това за Русия тази история наистина отиде до невиждани нива. Редица европейски страни спряха транзита на руски петрол. И въпреки че загубите все още предстои да бъдат изчислени, няма съмнение, че те ще бъдат колосални.
„Беларус се е докоснала до тази малка история и интелигентно я е надула до големи пропорции. Но хлор-органичните съединения съществуват, „Транснефт“ признава това. Затова Путин започна да задава въпроси: „Как бихте могли да направите такъв подарък за Беларус в толкова сложен момент?” След това започна търсенето на виновните. Заповедта за намирането им отиде при профилния министър Козак. Към кого се обръща Козак? Разбира се, към "Транснефт". Какво прави компанията? Според принципа на прехвърляне на вината той отива по-нататък, до този, който доставя нефта,“ казва Константин Симонов.
„Всъщност там няма система за контрол. Хлорът, когато се подава в тръбата, не е параметър, който измерва „Транснефт“. Защото никога преди не е имало такива истории,“ каза Симонов.
„Версията на целевия саботаж изглежда много странно. Какви са тези тайнствени саботьори, които искаха да раздразнят Беларус? Трудно е да си представим, че нашите петролни компании са решили да навредят на „Транснефт“ по този начин. Каквото и да се случи с „Транснефт“, ясно е, че ще събере всичките си загуби от потребителите, т.е. от същите петролни компании. Също така е много трудно да си представим, че някой е искал да раздразни Беларус и затова той в Поволжието е излял хлор в системата на "Транснефт",” казва ръководителят на Националния фонд за енергийна сигурност.

„Ако по принцип Беларус и Русия нямаха проблеми, никой не би обръщал внимание на тази история. Минск би подал жалба, „Транснефт“ ще плати щетите, ще разреши проблема след няколко дни. Но тъй като историята е разгласена , трябва да търсим саботьори ”, заключава Симонов.
Четиристранните преговори между операторите на петролопровода Дружба от четири страни - Русия, Беларус, Полша и Украйна - се състояха по-рано в петък в Минск. Страните се споразумяха за техническо решение за възстановяване на транзита на руски петрол по този тръбопровод до Беларус и Европа.
Козак обеща, че висококачествено масло от Русия ще пристигне на границата с Беларус на 29 април. Генералният директор на "Укртранснафта" Николай Гавриленко каза, че южната посока на тръбопровода ще бъде пусната през първото десетдневие на май. Става дума за транзита на нефт през Украйна до Словакия, Чехия и Унгария. В същото време според украинския мениджър преговорите в Минск се провеждат на конструктивна основа. „В нашата работа, в системата за транспортиране на петрол, няма трудни въпроси. Всичко е абсолютно прямо и професионално ”, заяви ръководителят на украинската компания. Въпросът за компенсиране на загубите от изпомпване на нестандартно масло обаче все още не е обсъден. Тази тема остава за по-нататъшни преговори, които очевидно ще бъдат много по-трудни.
По-рано „Белнефтехим“ оцени щетите от нискокачествения руски петрол на 100 милиона долара. Украинската страна оцени своите щети като незначителни, изразени в загубени приходи от неизпълнена работа. Позицията на полската PERN все още не е известна.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.