НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Най-висока натовареност на съдиите в апелативния район през 2018 година отчита Районен съд – Свищов

Велико Търново: Най-висока натовареност на съдиите в апелативния район през 2018 година отчита Районен съд – Свищов

23 Април 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Най-висока натовареност на съдиите от 20-те районни съдилища във Великотърновски апелативен район през 2018 година отчита Районен съд – Свищов. Това съобщи председателят Апелативен съд – Велико Търново Янко Янев на брифинг във връзка с отчета за дейността на съда за 2018 г., предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В Районен съд – Свищов един съдия средно е разглеждал 52.57 дела на месец. Средната действителна натовареност на районните съдилища в апелативния район към делата за разглеждане е била 41 дела на месец за съдия. Янев посочи, че 20-те районни съдилища в апелативния район са имали за разглеждане общо 65 960 дела, от които са свършили 59 556 дела, от тях 92% – в тримесечен срок. В петте окръжни съдилища в апелативния район са стояли за разглеждане общо 9909 дела, като във всички, с изключение на Окръжен съд – Русе е налице тенденция за намаляване на броя на разглежданите дела. С най-висока средна действителна натовареност към разглежданите дела – 10.71 дела на месец на съдия, е работил Окръжен съд – Велико Търново, където са налице сходни с тези в Апелативен съд – Велико Търново проблеми относно щатната заетост, а с най-ниска – Окръжен съд – Габрово, със средна действителна натовареност от 7.29 дела.
„В заключение, от направения анализ за дейността на Апелативния съд може се направи извод за една много добра работа на магистратите и съдебните служители, които изпълняват с чувство за отговорност и професионализъм своите задължения. През отчетния период съдът е подобрил значително работата си. Всички съдии са започвали своевременно насрочените съдебни заседания, влагайки необходимото старание при подготовката си. Запазена е тенденцията за значително малък брой несвършени дела и високият процент на делата, свършени в тримесечния инструктивен срок. Увеличил се е процентът на потвърдените дела при инстанционния контрол. Смятам, че това се дължи на обстоятелството, че както съдиите, така и служителите положиха значителни физически усилия и много старание в работата си. Затова и пред вас изразявам моята благодарност към всички тях“, обобщи Янко Янев. Той подчерта, че основните приоритети в дейността на съдилищата през настоящата година ще останат справедливото, бързо и качествено правораздаване, улесняването на достъпа на гражданите до правосъдие и спечелване на тяхното доверие. „Ще се стремим към по-голямо навлизане на информационните технологии в нашата работа и полагане основите на електронното правосъдие. Сред основните приоритети остава и повишаването на ефективността и прозрачността в работата на правораздавателната дейност, за да се изпълнят поставените високи изисквания от българското обществото и Европейския съюз към съдебната система“, допълни Янев.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Апелативният съд в града е втори в страната по натовареност на съдиите

Велико Търново: Апелативният съд в града е втори в страната по натовареност на съдиите

23 Април 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Апелативният съд в града е втори в страната по натовареност на съдиите. Това съобщи председателят Янко Янев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че средната действителна натовареност през 2018 година е била 10.04 дела за разглеждане на съдия за месец при 9.32 през 2017 година. По думите му по отношение на гражданското и търговското отделение, където е по-големият процент от незаетите щатове, тази натовареност е достигнала 12.53 дела на съдия за месец при 10.34 през 2017 година. Янко Янев посочи, че второто място в класацията по натовареност на съдиите в страната Апелативният съд заема за четвърта поредна година. Тази година това обаче се усеща най-осезаемо заради сериозните кадрови промени в съдийския състав, свързани с пенсионирането на голям брой магистрати. „При тази своеобразна „смяна на поколенията“, на която ставаме свидетели за период от няколко години, през 2017 година съдът напуснаха съдиите Милчо Ванев и Лидия Чобанова, а през миналата 2018 година поради пенсиониране се оттеглиха съдиите Поликсена Георгиева и Пенка Китанова. Уви, оказа се, че сега съществуващата система за провеждане на конкурси е твърде сложна и тромава, за да съумее да отговори адекватно на този голям брой освобождаващи се щатове и това доведе до едно драстично увеличение на натовареността на съдиите в Апелативен съд, които се налага да работят с все по-намален състав с всяка изминала година. Ще допълня, че през настоящата година поради пенсиониране бе освободена и съдия Мая Маркова, а през следващата година предстои да се пенсионират още двама съдии“, посочи Янко Янев. Той подчерта, че при щат от 17 съдии, към края на 2018 година са били заети едва 12 бройки при относително запазващ се брой на делата за разглеждане. „Така че сами можете да си представите какво отражение върху работата дава този процес. Свободният щат представлява повече от 1/3 от състава на Съда или в процентно съотношение това е 35%. Сами можете да си представите как функционира едно звено, в която и да е сфера на държавата или икономиката, ако 1/3 от състава му липсва. Предвид така създадената ситуация, ръководството на Апелативен съд – Велико Търново е взело мерки за облекчаване работата на съдиите, като за първи път през 2018 година бяха командировани магистрати. Командироването на съдии продължи и през тази година, но както разбирате, това е само временно решение на проблема с натовареността, което по никакъв начин не може да замени реалното запълване на наличните свободни щатни бройки. Добрата новина е, че конкурсната процедура като цяло е в доста напреднал стадии и ако не възникнат някакви усложнения, се надявам до края на настоящата година в съда да постъпят поне 4 нови съдии“, добави председателят на Апелативен съд – Велико Търново.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Над 1600 дела са разгледали съдиите от Апелативния съд през 2018 година

Велико Търново: Над 1600 дела са разгледали съдиите от Апелативния съд през 2018 година

23 Април 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 1600 дела са разгледали съдиите от Апелативен съд – Велико Търново през 2018 година. Това съобщи председателят Янко Янев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. През изминалата година са проведени 675 съдебни заседания и са решени общо 1383 дела, от които 1185 в тримесечен срок, или 86%. Съдиите са се произнесли с акт по същество по 1331 дела. Останалите несвършени 234 дела в края на годината съставляват едва 14.47% от всички дела за разглеждане. „Това основно се дължи най-вече на постъпилите през месец ноември и декември дела. Сами разбирате, че те няма как да бъдат решени в такъв кратък срок“, посочи Янев. Той посочи, че през изминалото година се е наблюдавало леко намаление на постъпващите дела, което е довело и до съответните по-ниски стойности по отделните статистически показатели. „След едно значително увеличение на броя на постъпващите дела отпреди няколко години, през последните три години Апелативен съд – Велико Търново разглежда над 1600 дела всяка година и този показател постепенно се превръща в устойчив“, допълни Янко Янев.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.