НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Мицотакис призова Ципрас да подаде оставка, ако загуби европейските избори

Kathimerini: Мицотакис призова Ципрас да подаде оставка, ако загуби европейските избори

13 Май 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на опозиционната „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис призова премиера Алексис Ципрас да подаде оставка на 26 май и да свика предсрочни избори, ако СИРИЗА загуби изборите за Европейски парламент, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Повечето социологически проучвания показват убедителна преднина на „Нова демокрация" преднина пред управляващата СИРИЗА, подчертават от редакцията, като припомнят, че изборите в Гърция трябва да се проведат до октомври.
На пресконференция, предадена от повечето гръцки телевизионни канали, Мицотакис упрекна Ципрас за обещанието за допълнителна месечна добавка за пенсионерите преди изборите, но допълни, че партията му ще гласува за еднократната „помощ", както той я описа.
Мицотакис призова Ципрас да приеме предложението на неговата партия да не намалява стойността на необлагаемия доход. Във всеки случай, увери Мицотакис, правителството на „Нова демокрация“ ще приложи това предложение.
Сегашното правителство се е съгласило да намали необлагаемата част от доходите от сегашните 8,635 - 9,545 евро в зависимост от семейното положение и професията до между 6 250-7 000 евро, започвайки за 2019 г. Мярката ще засегне хората с годишни доходи под 20 000 евро, като гражданите с по-високи доходи ще се възползват от намаляване на данъците.
Коментирайки нападенията срещу полицията в неделя, явление, което се случва редовно в центъра на Атина, Мицотакис заяви, че сегашното правителство не разполага с „политическа воля" за справяне с въпросите на сигурността. Той обеща да наеме нова полиция и да добави нови полицейски патрулни коли.
Мрачният рекорд на правителството по въпросите на сигурността се разпростира върху въпроси от по-широка гражданска защита, каза Мицотакис, наричайки държавните механизми за реагиране при извънредни ситуации „развалини“.
Що се отнася до външните въпроси, Мицотакис увери, че неговото правителство няма да толерира политика, която поставя под въпрос суверенните права на Кипър. Турция трябва да демонстрира някои признаци на добра воля към Гърция и Кипър, добави той.
Мицотакис, чиято партия се противопостави на споразумението, което накара северната съседка на Гърция да промени конституционното си име на Северна Македония, заяви, че договорът не позволява на Атина да наложи вето на преговорите на ЕС за присъединяване на Северна Македония. Той заяви, че ще се бори с всякакви опити на съседната страна да монополизира марката „Македония” или „македонец” за своите продукти и че ще помогне на гръцките предприятия, базирани в северната гръцка област Македония, да защитят своите интереси.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Лидерът на „Нова демокрация“ отказа телевизионен дуел с Алексис Ципрас

„Макфакс“ (Македония): Лидерът на „Нова демокрация“ отказа телевизионен дуел с Алексис Ципрас

25 Април 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на най-голямата опозиционна партия в Гърция - „Нова демокрация“, Кириакос Мицотакис отклони призива на премиера Алексис Ципрас за телевизионен дуел преди изборите за Европейски парламент през май, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„След като премиерът Алексис Ципрас обяви парламентарните избори, ще имаме време за толкова дебати, колкото той иска", заяви говорителят на „Нова демокрация“ София Закараки.
По време на митингите на управляващата партия СИРИЗА, на която Ципрас обяви кандидатите си за европейски депутати, той също така призова лидера на основната опозиционна партия в телевизионен дебат. Съгласно думите му, дуелът ще бъде реална възможност да за излагане на факти, нагласи и аргументи на четири очи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Преспанският договор не е Библията

„Нова Македония“ (Македония): Преспанският договор не е Библията

13 Април 2019 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Преспанският договор не е Библията, пише Панде Колемишевски от скопския вестник “Нова Македония“

Агенция „Фокус“ представя статията без редакторска намеса, като изразените мнения и становища са на автора.

Доколкото знам (и със сигурност не съм напълно запознат) има три свещени книги в света, които не подлежат на промяна от векове. Това са Талмудът, Библията и Коранът. Като четвърта такава недосегаема свята книга някои в Македония обясняват, описват, потвърждават и налагат постигнатото окончателно споразумение за името с Гърция.
Както може да се отбележи, въпросът за евентуална промяна на договора, неговото преформулиране, прекратяване или анулиране станаха една от най-често срещаните теми в настоящата избирателна кампания за президента на държавата, формално най-високата длъжност. Линията, представена от кандидата на СДСМ и ДСИ Стево Пендаровски и неговите поддръжници, твърдо заявява, че това споразумение е прието веднъж завинаги и че нито сега, нито по което и да е време не може, нито трябва да се променя - дума, дори запетая. Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова и партията зад нея предполагат, че има възможности за подходящи интервенции и че ако дойдат на власт, ще бъдат предприети стъпки в тази посока. Но те не обещават радикална промяна или прекъсване, съзнавайки, че според пълномощията на президента е почти невъзможно да се приложи такова решение.

Въпреки че двете линии са различни, дори диаметрално противоположни, въпреки че и двете са обект на защита или критика, те са легитимни, а не просто отразяват мнението на кандидатите или техните партии. Те са израз на настроението на македонците, които също имат различни мнения и са, както и за много други неща, разделени по този въпрос. Така че и двете страни имат свои собствени поддръжници и опоненти. В медиите, телевизията, вестниците и порталите, представителството на онези, които твърдят, че споразумението е неприложимо, е доминирано от медиите, които получават огромна чуждестранна финансова помощ и са близки до позициите, представени от правителството.

От тази страна има много интелектуалци, бивши политици, бивши министри и дипломати (посланици), които бяха на високи постове и са получили кариери и съкровища от национални пари, като защитаваха името на държавата както служебно, така и по лично убеждение и изразяване. Сега събрани в различни неправителствени и нестопански организации, обединени в дипломатически клубове или дипломатически съвети, без граматически смущения, дори с признанието, че са били подведени, са жестоки поддръжници и най-строгите защитници на договора, заявявайки, че той е написан “во веки веков".
Нещо подобно може да се каже и за някои общественици - много академични и университетски преподаватели, "известни" правни експерти, които са писали конституцията, законите и книги, обяснявайки, че никой няма право да променя името, а по-късно те бяха сред първите, които твърдят, че това може да се направи. Една плеяда учени и известни хора, които през ден сменят нагласите си според нуждите, според поръчките или според получените средства. Те, разбира се, трябва да се добавят към известните лобисти на НАТО, които са инсталирани в партии, политически и неправителствени организации и медии, силно доларизирани. Всички те не могат да се придържат към етикета на американския народ, би било по-подходящо да се наричат реалисти, като се има предвид сегашното разположение на силите в международната общност, които признават, че политиката (властта) е по-висша от закона, особено политиката на САЩ. и ЕС. Разбира се, тук те не могат да изключат личните си финансови, практически и кариерни интереси, обновените им амбиции за някаква допълнителна печалба от правителството, независимо дали за тях или за техните деца.
От другата страна са предимно членове на опозиционната партия и нейните симпатизанти, голяма част от безпартийните граждани, национално онеправдани от промяната на името, активисти в социалните мрежи и, разбира се, недоволни от разочарованието от общата политика на новото правителство. По-голямата част от последните, включително ВМРО-ДПМНЕ, ясно разбират, че споразумението е неизбежно, че е отличен документ за сътрудничество между Македония и Гърция, ако не беше унизителния член на промяната на името. Те разбират за НАТО и ЕС, искат да продължат напред, но се чувстват обидени, че македонската държава не успя да намери начин да запази името си. И сред тях има мнозинство от реалисти, въпреки че са много идеалистите, които смятат, че споразумението трябва (може) да бъде променено или отменено сега и веднага.
Да се върнем към основния въпрос в кампанията - дали е възможно да се промени или прекрати споразумението. В интерес на правото (и в общ интерес) са реалистите и защитниците на линията на неизменност. На този етап и за много години напред това е невъзможно. Но за сметка на това никой от управляващите политически структури не може категорично, предварително, да лиши правото на някои бъдещи поколения македонци да задават въпроса за връщането на автентичното име на Република Македония, спечелена след Втората световна война. когато македонският народ беше на страната на съюзниците, на страната на антифашистката коалиция.

Законен е въпросът кой и с какъв закон може да оспори или забрани правото на индивид, социална група, партия или друга македонска организация, която чете, разбира и тълкува споразумението днес или утре по различен начин от правителството. Защото още сега се задава бъдещо поколение, което е изпълнено със силна национална идентичност, македонското чувство, за разлика от сегашното, би могло да използва възможността да се облекчат последиците от промяната и да се възстановят идентичността (македонските) имена на институциите.

Растат нови поколения, които завършват в Оксфорд, Кеймбридж и други видни университети, хора, които ще бъдат милионери, интегрирани в кръговете на висшите общества, дори бъдещи длъжностни лица в ЕС или НАТО, които от правна гледна точка или от носталгия, без комплекси, биха отворили въпроса, те ще се борят за тази идея. Те не могат да им дадат ултиматуми утре, да им наложат вето, да ограничат свободата на мисълта им, да им се диктува в едно бъдещо различно разположение на международните сили на световната сцена и дори различно разположение в самата Гърция след настоящите полуотворени врати.
В началото на текста бяха споменати трите свещени книги. Библията е книга, която описва събитията и легендите от идването на човека до края на света, от Адам и Ева до апокалипсиса. Тя обхваща събития и легенди от 13-ти век пр. Н. Е. И като завършена е завършена едва през четвърти век на новата ера и най-разпространената (и най-продаваната) книга в света. Коранът, Свещената книга на мюсюлманите, е съставен от спътниците на пророка Мохамед, които са записали думите му, а самият той е бил неграмотен. Тя е свята книга от 622 г. сл. Хр., Годината, в която започва отброяването на годините според ислямския календар. Талмудът е свещена книга за евреите, в която устният закон е написан, от поколение на поколение, устно преподаван и адаптиран към новите обичаи. Около 2500 равини са участвали в писането на Талмуда за петстотин години, от 100 години преди Христос и до 400 години след раждането на Христос.

В трите книги обаче съществуват варианти, варианти на тълкуване и прилагане на ученията и законите, с по-големи или по-малки различия. Поради различни четения и интерпретации, поради злоупотребата с Божиите думи (някъде и поради грешки в преводите) имало разцепления в християнството, исляма и юдаизма. Във всички тях се формират различни религии от основните, други църкви, секти и други религиозни групи, които по свой начин се изпълняват от богове и пророчески послания, които те считат само за верни и точни.
Както вървят събитията на македонската политическа сцена, както се говори в президентската кампания, може да се случи само споразумението между Македония и Гърция да бъде единствената Божия книга, за която никой не може да има различно мнение. Това ще бъде единадесетата божествена заповед за всички нейни граждани, сега и завинаги.

Превод: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.