НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Мая Манолова и доброволци стартират събирането на подписи в Южния парк

София: Мая Манолова и доброволци стартират събирането на подписи в Южния парк

7 Септември 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. От 12.00 часа в Южния парк откъм входа на бул. „Витоша“ Мая Манолова и доброволци ще стартират кампания за събиране на подписи в подкрепа за кандидатурата й за кмет на София. Това съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България отбеляза 134 години от Съединението (ОБЗОР)

България отбеляза 134 години от Съединението (ОБЗОР)

6 Септември 2019 | 22:21 | Агенция "Фокус"
София. България отбеляза 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Общоградски чествания по повод националния празник се организират във всички градове на страната. В честванията се включиха представителни военни формирования. Кулминацията на честванията бе в Пловдив на площад "Съединение".
Там се състоя тържествената заря – проверка по повод 134-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив, на която присъстваха президентът на Република България Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Държавният глава Румен Радев произнесе слово по повод 134-ата годишнина от Съединението. Той каза, че доброволците от Мизия, Тракия и Македония са подпечатали с кръвта си Съединението по бойните полета на Драгоман и Сливница и че днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг пред настоящето и бъдещето. „На седмата година от свободата българите проявиха зрялост и национална отговорност, еманципираха се и показаха, че няма да чакат великите сили да се съберат, за да решават съдбата им. Извършиха смел исторически скок и отхвърлиха несправедливостта, разкъсала снагата на родината им, защото нашите предци от Княжество България и Източна Румелия продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и независима България. С тази мечта живееха всички без оглед на вяра и етнос, пол и възраст, занаят и политически пристрастия. В онзи миг политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и на неговите въжделения“, добави още президентът. Радев каза още, че отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи. "Все повече се призовава за ново съединение, но се пропуска, че то минава през разделение. Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред. Трябва да се разделим с беззаконието, арогантността, апатията, да отхвърлим нихилизма, да съзнаем, че докато позволяваме несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни. Да помним, че най-страшна е присъдата на следващите поколения. Истинската оценка за делата ни ще я дадат онези, които идват след нас. Съдбата на нацията се кове тук и сега. Наш дълг е заедно да съградим достоен и справедлив живот в свободна, демократична и просперираща държава", допълни още в словото си президентът.
Честванията в Пловдив започнаха с тържествен молебен в църквата „Света Богородица“, където присъстваха много официални гости и граждани. Молебенът бе отслужен от пловдивският митрополит Николай. На него присъстваха пловдивският кмет Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателя на ОбС Савина Петкова, районни кметове, командирът на 68 бригада“Специални сили“ бригаден ген. Явор Матеев, много политици, общественици и интелектуалци и граждани. Митрополит Николай за пореден път призова към вяра и любов между хората. Според него "съвременното българско общество е изпаднало в състояние на омраза, безпаметност, страх и егоизъм. Срещу отровата, разяждаща общественият организъм, лечението е противоотрова, а противоотровата на омразата е любов, на безпаметността е памет, на страха – смелост, а на егоизма е човеколюбие», каза митрополит Николай. Той добави, че по-добро и по-ефикасно лечение на обществените болести от вярата, надеждата и любовта няма. "Днес отправяме молитва да пребъде нашето скъпо отечество в мир, благоденствие, независимост и единство. На разединението на съвременното общество да противопоставим христовата любов, толерантност, човеколюбие и солидарност". Според владиката нашият народ винаги е бил въоръжен с най-силните оръжия срещу злото – вярата в бога и любовта към отечеството. След службата официалните лица се поклониха и поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на паметна плоча на майор Райчо Николов – единственият загинал при осъществяването на акта на Съединението.
Празникът отбеляза и вицепрезидентът Илияна Йотова в Неделино. Тя заяви, че големият урок на българската история е, че ако не се делим и сме заедно, винаги ще успяваме. "Честит национален празник, Денят на Съединението. Денят на българското обединение. Има нещо много символно и красиво, че точно на този ден сме тук в красивото Неделино- символ на патриотизъм, на родолюбие, на това как хората могат да обичат родината си, да бъдат заедно и да градят бъдеще. Имаме празник - цели 45 години град. Уважаеми дами и господа, малко са примерите в българската история на такова могъщество на един народ. Преди 134 години нямаше разлика между князе и комити, обикновени българи, четници, общественици, писатели, интелектуалци, чужди дипломати, които застанаха в едно, изправиха се срещу политически кроежи и интереси на Великите сили, за да защитят обединението на един народ", каза Йотова.
Българите по повод празника поздрави премиерът Бойко Борисов. "Поздравявам всички българи за днешния голям празник! Съединението на Княжество България с Източна Румелия е една голяма и справедлива победа за нас. Благодарение на нея и на всички герои, борили се за българските национални идеали, днес живеем в една свободна страна, равна на другите европейски държави, чието мнение е значимо и важно. Честито и на пловдивчани за празника на техния древен, вечен, развиващ се и модерен град!", пише още министър-председателят", каза още Борисов.
Председателят на 44-ия парламент Цвета Караянчева заяви пред "Фокус", че Съединението на България днес е символ на силния български дух за свобода, за обединение и за единение. „Много поуки трябва да извлечем от Съединението. Когато започва този неподражаем исторически акт със своята значимост, в него се включват много и различни хора, включва се целият народ – управници, либерали, консерватори, войници, селяни, занаятчии, чиновници. те сътворяват това чудо. Съединението ни показва, че когато сме заедно, можем да надвием всичко. Когато се вслушваме един в друг, когато се съберем като пръчките на Хан Кубрат, когато сме заедно, можем да бъдем изключително полезни на родината си“, заяви председателят на народното събрание. Цвета Караянчева добави, че каузата България днес трябва да ни обедини. Политиците са представителите на българския народ в парламента и е важна връзката между народа и неговия народен представител, обясни тя. В тежки моменти, свързани с националното единение, ние имаме силата и желанието да се обединяваме, каза още Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че България днес има висок международен престиж, затова българите трябва да имат по-високо самочувствие. България е единствената страна в Европа, която не е променяла името си през годините, припомни тя.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова приветства българите по повод празника. Тя заяви, че днес не става дума за съединяване на две изкуствено разделени територии, а за обединение на дух, енергия и сили в името на обща цел. "Днес празнуваме 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Българите сами постигаме обединението на двете - прецедент в новата ни история. Международните сили разбират, че на Балканите има смел и независим народ, достоен за уважение. Днес той отново има нужда от пробуждане на своята изконна сила. Вазов казва, че Съединението е най-лесната революция, защото вече е била приета в душите на хората. Това ни трябва сега - с душата си да повярваме, че сме народ, който може сам да гради съдбата си. И да го направим. Честит празник, българи!", пише още в поздравлението си Нинова.
Депутатите от 44-ото Народно събрание не пропуснаха да поздравят българите по повод Съединението. Народният представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев посочи, че в деня на Съединението народът трябва да си припомни, че „Съдинението прави силата“. „Рядко достигаме до единомислие по национално значими проблеми, касаещи бъдещето на България и националната ни сигурност. Има обаче надежда, че българският дух се възражда“, допълни вицеадмирал Пламен Манушев. Депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев изтъкна, че Съединението е велика дата в нашата история. По думите му благодарение на нашите дядовци и прадядовци ние днес се чувстваме горди българи в обединена България.
Народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на БСП Манол Генов посочи, че Съединението на България с Източна Румелия е може би едно от най-великите дела, свършени от нашите предци в историята ни. По думите му Съединението е дело, допринесло, с гордост да се чувстваме българи, единни и сплотени. „Това доказва нашата способност и желание да браним онова, което обичаме без значение за неговата цена. Трудно е било тогава да се изправиш сам пред проблемите и препятствията, които малка България има, но въпреки това тя оспорва своето право пред Великите сили. След Руско-Турската война нашата Родина е разкъсана на парчета от Берлинския конгрес. Прави планове да събере в едно своите земи, за да бъде отново цяла. Българите се отказват от първоначалната си идея за обединение на всички територии, където живеят българи, а подемат идеята да се реализира първо идеята за обединение на Източна Румелия с Княжество България. Дори тогава нашата освободителка Русия отказва помощта и съдействието си спрямо Съединението си. На нея може би й е харесало така – да съществува само споменът за великата българска държава. 6 септември 1885 г. е датата, която обединява Княжество България с Източна Румелия. Въпреки недоволството на Великите сили, въпреки рискът, който би донесъл тежки политически последствия за Родината ни, България остава сама с млади, неопитни офицери. Русия още веднъж показва недоволството си след Съединението и изтегля целия висш команден състав на Българската армия. Англия дава съгласието си и подкрепя българите за съединението на тези територии и то става факт. На тази дата България си възвръща част от това, което й принадлежи. С много труд, много усилия, много жертви, българите постигат тази желана цел“, каза Генов. Според народния представител от далечината на времето може би не можем да си представим онзи сладък вкус от победата и от Съединението. „Може би сега от висотата на годините и далечината на времето едва ли знаем истинската стойност на тази дума – Съединението и какво е значело това тогава и колко е било много“, допълни още Манол Генов.
В столицата стотици граждани се събраха на тържествено отбелязване на 134-ата годишнина от Съединението пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг. В двора прозвучаха патриотични български песни, сред които "Шуми Марица", "Край Босфора шум се вдига" и други. Слово по повод празника произнесе кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че сме свикнали лесно да се делим и да вървим сами, но нека си припомним Съединението като урок за настоящето. "Скъпи съграждани, уважаеми госпожи и господа народни представители, колеги, скъпи деца, ваши превъзходителства. 6 септември 1885 г. е дата, която ни казва, че най-важната работа за България трябва да я вършим без колебания, без отлагане и самите ние. Днес може би е трудно да си представим шокът от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами. Нека си припомним историята като урок за настоящето. Съдбата на Отечеството ни е в собствените ни ръце, в дружните ни ръце, в дружните ни усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване", каза още Фандъкова.
От своя страна кандидатът за кмет на София Мая Манолова приветства всички българи с празника. "Показали сме, че когато сме заедно, независимо кой стои срещу нас можем да го победим. Очаквам и тази кампания да бъде на обединение на българските граждани, на столичани", заяви Манолова. По думите й Денят на Съединението е ключов и знаков за България. "Този акт е плод на една романтична мечта и идеал на българите. Едно доказателство, че когато сме заедно, когато сме обединени успяваме. Мисля, че в нашето съвремие, във времето, в което живеем още повече трябва да се борим за свободата. Трябва да го правим заедно", добави още Манолова.
С поздравителни адреси и празнични слова кметовете на редица български общини почетоха Деня на Съединението. „Съединението е урокът, които трябва да помним и предаваме на поколенията след нас“, каза кметът на Банско Георги Икономов. „Днес отбелязваме един от най-славните моменти в нашата история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия“, се посочва в поздравителен адрес от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов.
„Обединението днес трябва да започне от семействата и родовете“, каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ кметът на Община Садово Димитър Здравков.
„Съединението е продължение на делото на Апостола, дейците, които направиха възможно това дело са хората, които Васил Левски е заклевал и са членове в неговите революционните комитети“, каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.
„Ако днес, изправени пред различни предизвикателства, се държим разделени, дори враждебни един към друг, то трудно ще постигнем нещо, което желаем. Защото именно единението е в основата на всеки успех, когато става въпрос за обществено значими цели. Нека бъдем отговорни, нека бъдем вдъхновени и обединени в справедливи каузи и достойни дела, да работим за общото благо и просперитета на Ямбол и България”, призова в празничното си слово кметът на Ямбол Георги Славов.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов подчерта изключителния общобългарски характер на Съединението: „Отекнало в световните хроники с думите „чудо”, това славно, дори епохално по своя характер общобългарско дело е ярък израз на силата на нашия народ. Във Велико Търново честванията по повод Съединението бяха белязани от откриването на паметник на ген. Сава Муткуров. Монументът е поставен до централната алея в парк „Марно поле“, а негов автор е известният италиански скулптор Винченцо Йераче. Бюстът е на 125 години и е дарен от преките наследници на генерал Муткуров – Александър Киркорв /правнук/ и неговата съпруга. Инициативата за паметника е на комитет от общественици и веднага бе подкрепена от кмета на Велико Търново Даниел Панов.
Българите извън страната също отбелязаха Съединението. Към българите в Сърбия се обърна извънредният и опълномощен посланик на Република България в Република Сърбия, негово превъзходитлство Радко Влайков. Той им им честити Деня на Съединението. "Скъпи сънародници в Република Сърбия, на днешния ден преди 134 години нашите предци осъществиха най-смелия и патриотичен акт. Опълчвайки се на несправедливостите на Берлинския конгрес и на Великите сили, те положиха истинските основи на третата българска държава. В дните и седмиците след Съединението, обединеният български народ прояви изключителна смелост и героизъм, защити младата ни държава и отстоя нейното бъдеще. Днес подвигът на нашите предци е най-светлият пример и стимул за българите в Родината и по света: обединени да пазим българщината! Честит да ни е най-светлият празник Съединението на България!", пише посланикът.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инициативният комитет на кандидат-кмета на столицата Мая Манолова подаде документи за регистрация (ОБЗОР)

Инициативният комитет на кандидат-кмета на столицата Мая Манолова подаде документи за регистрация (ОБЗОР)

6 Септември 2019 | 21:23 | Агенция "Фокус"
София. Инициативният комитет на кандидат-кмета на столицата Мая Манолова подаде документи за регистрация в Общинската избирателна комисия. По време на регистрацията присъства кандидатът за кмет Мая Манолова и членове на Комитета. Регистрацията се проведе в сградата на Столична община, където се помещава Общинската избирателна комисия. Това е така, тъй като съгласно разпоредбите на Изборния кодекс при местни избори инициативните комитети се регистрират в Общинската избирателна комисия. „Зад мен като граждански кандидат стоят гражданите, а не фирмите и олигарсите и затова ще разчитам на тях“, каза кандидатът за кмет на София Мая Манолова пред журналисти. Манолова благодари на Инициативния комитет за подкрепата. "Благодаря на всеки един от тях за подкрепата, благодаря на столичани, които ме срещат на улицата и изразяват своята подкрепа. Утре всички, които искат да се включат в кампанията, включително и с подписи ще могат да го направят в Южния парк в 12.00 ч. на входа откъм бул. "Витоша". Кампанията тръгва. Вече имаме банкова сметка, която днес по-късно ще обявим на моя сайт. Ще приемаме малки дарения от граждани. Отказваме да се възползваме от възможността от подкрепа от корпорации и фирми. Ще приемаме единствено и само дарения от граждани. Зад мен като граждански кандидат стоят гражданите, не олигарсите. Не фирмите. Ще разчитам на гражданите", посочи Манолова. Във връзка с вчершната медийна публикация с неприлични снимки на жената до кандидат кмет на София, Манолова заяви: "Предупредих отдавна, че кампанията е мръсна. Днес на Деня на Съединението като че ли не е моментът да говорим продължително за това. Още от днес моя екип и моята камапния изключват микрофоните си за този сайт", заяви още Манолова. Тя призова и останалите кандидати да работят и да дават изявления единствено и само на медии. "Утре при започването на подписката на входа на Южния парк ще правим специално изявление за това", допълни още Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи

Президентът Румен Радев: Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи

6 Септември 2019 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи. Това каза в празничната си реч по случай 134 години от Съединението на България президентът Румен Радев, предаде репортер на Радио „Фокус“. "Все повече се призовава за ново съединение, но се пропуска, че то минава през разделение. Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред. Трябва да се разделим с беззаконието, арогантността, апатията, да отхвърлим нихилизма, да съзнаем, че докато позволяваме несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни. Да помним, че най-страшна е присъдата на следващите поколения. Истинската оценка за делата ни ще я дадат онези, които идват след нас. Съдбата на нацията се кове тук и сега. Наш дълг е заедно да съградим достоен и справедлив живот в свободна, демократична и просперираща държава. Да живее съединението! Да живее България!", каза още в словото си президентът.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Президентът Румен Радев: Доброволците от Мизия, Тракия и Македония подпечатаха с кръвта си Съединението по бойните полета на Драгоман и Сливница

Президентът Румен Радев: Доброволците от Мизия, Тракия и Македония подпечатаха с кръвта си Съединението по бойните полета на Драгоман и Сливница

6 Септември 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Доброволците от Мизия, Тракия и Македония подпечатаха с кръвта си Съединението по бойните полета на Драгоман и Сливница, днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг пред настоящето и бъдещето. Това каза президентът Румен Радев в тържествената си реч по повод на Съединението на Княжество България и Източна Румелия на площад „Съединение“ в Пловдив, предаде репортер на Радио "Фокус". „Направихме каквото можахме и колкото можахме, а сега можем да чакаме съда на историята – с тези скромни слова смелият министър-председател Петко Каравелов описва паметните дни на 1885 година . Присъдата е ясна. Препотвърждаваме я с признателност. Година след година в Пловдив, за да почетем героизма на всички българи, осъществили това Съединение. На седмата година от свободата българите проявиха зрялост и национална отговорност, еманципираха се и показаха, че няма да чакат великите сили да се съберат, за да решават съдбата им. Извършиха смел исторически скок и отхвърлиха несправедливостта, разкъсала снагата на родината им, защото нашите предци от Княжество България и Източна Румелия продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и независима България. С тази мечта живееха всички без оглед на вяра и етнос, пол и възраст, занаят и политически пристрастия. В онзи миг политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и на неговите въжделения“, добави още президентът.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Съединението на България с Източна Румелия е може би едно от най-великите дела, свършени от нашите предци в историята ни

Манол Генов, БСП: Съединението на България с Източна Румелия е може би едно от най-великите дела, свършени от нашите предци в историята ни

6 Септември 2019 | 18:17 | Агенция "Фокус"
София. Съединението на България с Източна Румелия е може би едно от най-великите дела, свършени от нашите предци в историята ни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на БСП Манол Генов по повод Съединението на Княжество България с Източна Румелия. По думите му Съединението е дело, допринесло, с гордост да се чувстваме българи, единни и сплотени. „Това доказва нашата способност и желание да браним онова, което обичаме без значение за неговата цена. Трудно е било тогава да се изправиш сам пред проблемите и препятствията, които малка България има, но въпреки това тя оспорва своето право пред Великите сили. След Руско-Турската война нашата Родина е разкъсана на парчета от Берлинския конгрес. Прави планове да събере в едно своите земи, за да бъде отново цяла. Българите се отказват от първоначалната си идея за обединение на всички територии, където живеят българи, а подемат идеята да се реализира първо идеята за обединение на Източна Румелия с Княжество България. Дори тогава нашата освободителка Русия отказва помощта и съдействието си спрямо Съединението си. На нея може би й е харесало така – да съществува само споменът за великата българска държава. 6 септември 1885 г. е датата, която обединява Княжество България с Източна Румелия. Въпреки недоволството на Великите сили, въпреки рискът, който би донесъл тежки политически последствия за Родината ни, България остава сама с млади, неопитни офицери. Русия още веднъж показва недоволството си след Съединението и изтегля целия висш команден състав на Българската армия. Англия дава съгласието си и подкрепя българите за съединението на тези територии и то става факт. На тази дата България си възвръща част от това, което й принадлежи. С много труд, много усилия, много жертви, българите постигат тази желана цел“, каза Генов. Според народния представител от далечината на времето може би не можем да си представим онзи сладък вкус от победата и от Съединението. „Може би сега от висотата на годините и далечината на времето едва ли знаем истинската стойност на тази дума – Съединението и какво е значело това тогава и колко е било много“, допълни още Манол Генов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Велинград отбеляза 134 години от Cъeдинeниeтo нa Княжecтвo Бългaрия и Изтoчнa Румeлия

Пазарджик: Велинград отбеляза 134 години от Cъeдинeниeтo нa Княжecтвo Бългaрия и Изтoчнa Румeлия

6 Септември 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Велинград отбеляза 134 години от Cъeдинeниeтo нa Княжecтвo Бългaрия и Изтoчнa Румeлия, съобщиха от общинската администрация. Пред сградата на общинска администрация Велинград, пoд звуцитe нa Нaциoнaлния химн, c тържecтвeнa цeрeмoния пo издигaнe нa бългaрcкия трибaгрeник, бe oтбeлязaнa 134-тa гoдишнинa oт Cъeдинeниeтo нa Княжecтвo Бългaрия и Изтoчнa Румeлия. С пaрaд-дeфилe Прeдcтaвитeлeн духoв oркecтър и мaжoрeтeн cъcтaв „Димитър Мeчeв“ , пoвeдoхa oфициaлнитe лицa oт cгрaдaтa нa oбщинcкa aдминиcтрaция дo пл. „Никoлaй Гяурoв“.Кмeтът нa oбщинa Вeлингрaд д-р Кocтaдин Кoeв пoздрaви вcички бългaри по случай празника и прикани присъстващите нa eднoминутнo мълчaниe в знaк нa прeклoнeниe към гeрoизмa нa нaциoнaлнитe ни гeрoи. Oфициaлни лицa нa cъбитиeтo бяха нaрoдният прeдcтaвитeл от 44-тото Народно събрание Ceгрeй Кичикoв, председателят на ОбС-Велинград инж. Aли Мaрeкoв, зaм.- кмeтовете нa oбщинa Вeлингрaд Светла Томова и Иcмaил Мoллoв, oбщинcки cъвeтници и cлужитeли нa oбщинcкa aдминиcтрaция. В прaзничнaтa прoгрaмa учacтиe взeхa грaциoзнитe и атрактивни тaнцьoри oт КCТ „Импулc” с треньор Мая Кондарева- Енчева и помощник треньор Диана Енчева, тaлaнтливитe изпълнитeли oт ДЮВИШ „Звънчe“ с ръководители сем. Казалиеви, ПДЮАНПТ „Здравче- Венче” при НЧ „Васил Левски- 1904” с музикално-танцовата композиция „Събрале ми са набрале”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Паметник на генерал Сава Муткуров  бе открит в града навръх Съединението

Велико Търново: Паметник на генерал Сава Муткуров бе открит в града навръх Съединението

6 Септември 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Паметник на генерал Сава Муткуров бе открит в града навръх Съединението. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.Монументът е поставен до централната алея в парк „Марно поле“, а негов автор е известният италиански скулптор Винченцо Йераче. Бюстът е на 125 години и е дарен от преките наследници на генерал Муткуров – Александър Киркорв /правнук/ и неговата съпруга. Инициативата за паметника е на комитет от общественици и веднага бе подкрепена от кмета на Велико Търново Даниел Панов.
Даниел Панов, Александър Кирков и съпругата му, както и председателят на Инициативния комитет проф. Георги Камарашев участваха в церемонията по откриването. Проф. Камарашев припомни, че Сава Муткуров е сред българските герои с особен принос за успеха на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Александър Кирков сподели, че е трогнат от инициативата, случила се във Велико Търново.
Кметът Даниел Панов благодари специално на семейство Киркови – както за дарението на бюста, така и за грижата, която са полагали цели 60 години за опазването и съхраняването му. Панов благодари на обществениците от инициативния комитет – проф. Георги Камарашев, проф. Милко Палангурски, проф. Михаил Харалампиев, Венелин Иванов, Николай Илчев, проф. Марко Златев, на всички великотърновци, подкрепили родолюбивата идея, както и на скулптора Денислав Сираков за реставрацията и подготовката на паметника.
„Паметни събития като Съединението и делата на бележити българи като ген. Сава Муткуров са сред многобройните извори на национална гордост. Точно в този дух трябва да възпитаваме децата и младите хора“, подчерта Даниел Панов.
Сава Муткуров е роден на 16 декември 1852 г. в Търново. Участва като доброволец в Сръбско-турската война от 1876 г. През Освободителната война от 1877-1878 г. е командир на рота в 54-и пехотен Мински полк. Особено активна е ролята му в Сръбско-българката война, както и в подготовката на Съединението. Генерал Муткуров е регент и военен министър в правителството на Стефан Стамболов. Той получава три ордена за изключителни заслуги – “За храброст” – първа степен и четвърта степен, “Свети Александър” - първа степен без мечове и втора степенс мечове, “За заслуга” – сребърен.
Монументът бе осветен от великотърновския митрополит Григорий.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на България в Сърбия Радко Влайков: Подвигът на нашите предци е най-светлият пример и стимул за българите в Родината и по света - обединени да пазим българщината

Посланикът на България в Сърбия Радко Влайков: Подвигът на нашите предци е най-светлият пример и стимул за българите в Родината и по света - обединени да пазим българщината

6 Септември 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Босилеград. Извънредния и опълномощен посланик на Република България в Република Сърбия, негово превъзходитлство Радко Влайков, се обърна с писмо към българите в Сърбия с което им честити Деня на Съединението. Това съобщиха от КИЦ - Босилеград. В писмото се казва: Скъпи сънародници в Република Сърбия,
На днешния ден преди 134 години нашите предци осъществиха най-смелия и патриотичен акт. Опълчвайки се на несправедливостите на Берлинския конгрес и на Великите сили, те положиха истинските основи на третата българска държава. В дните и седмиците след Съединението, обединеният български народ прояви изключителна смелост и героизъм, защити младата ни държава и отстоя нейното бъдеще. Днес подвигът на нашите предци е най-светлият пример и стимул за българите в Родината и по света: обединени да пазим българщината! Честит да ни е най-светлият празник Съединението на България!", пише посланикът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В деня на Съединението Регионалният исторически музей в града приема посетители безплатно

Пазарджик: В деня на Съединението Регионалният исторически музей в града приема посетители безплатно

6 Септември 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. По повод 6 септември – Съединението на България и 22 септември – Денят на обявяването на Независимостта на България, Етнографската експозиция и централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик ще са отворени за посещение със свободен достъп /без входни такси/, съобщиха от Регионалния исторически музей в Пазарджик.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдивския митрополит Николай: На разединението на съвременното общество да противопоставим Христовата любов, толерантност, човеколюбие и солидарност

Пловдивския митрополит Николай: На разединението на съвременното общество да противопоставим Христовата любов, толерантност, човеколюбие и солидарност

6 Септември 2019 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Честванията в Пловдив започнаха с тържествен молебен в църквата „Света Богородица“, където присъстваха много официални гости и граждани, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Молебенът бе отслужен от пловдивският митрополит Николай. На него присъстваха пловдивският кмет Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателя на ОбС Савина Петкова, районни кметове, командирът на 68 бригада“Специални сили“ бр.ген. Явор Матеев, много политици, общественици и интелектуалци и граждани. Владиката за пореден път призова към вяра и любов между хората. Според него «съвременното българско общество е изпаднало в състояние на омраза, безпаметност, страх и егоизъм. Срещу отровата, разяждаща общественият организъм, лечението е противоотрова, а противоотровата на омразата е любов, на безпаметността е памет, на страха – смелост, а на егоизма е човеколюбие», каза митрополит Николай. Той добави, че по-добро и по-ефикасно лечение на обществените болести от вярата, надеждата и любовта няма. «Днес отправяме молитва да пребъде нашето скъпо отечество в мир, благоденствие, независимост и единство. На разединението на съвременното общество да противопоставим Христовата любов, толерантност, човеколюбие и солидарност. Според владиката нашият народ винаги е бил въоръжен с най-силните оръжия срещу злото – вярата в бога и любовта към отечеството. След службата официалните лица се поклониха и поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на паметна плоча на майор Райчо Николов – единственият загинал при осъществяването на акта на Съединението. Празничната програма продължи на площад Стефан Стамболов с концерт на Биг Бенд Пловдив.
В 18.30 часа пред Военния клуб започва възстановката на събитията от 6 септември 1885 година, от комитет „Родолюбие“. В представлението на площад „Централен“, което възкресява спомените за Съединението участват мъже, жени и деца. Мъжете са пресъздали летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от времето на Съединението. Те използват автентично оръжие от времето на Руско-турската война.
В 19.00 часа на Площад „Стефан Стамболов“ започва фолклорен концерт.
В 19.45 часа в Музея на Съединението ще бъде открита изложбата „Пловдив в културната история на България”. Кулминацията на честването е тържествената заря-проверка, която започва в 20.30 часа пред паметника на Съединението. Слово ще произнесат президентът Румен Радев и пловдивският кмет Иван Тотев.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново тържествено отбеляза 134 години от Съединението на България

Велико Търново тържествено отбеляза 134 години от Съединението на България

6 Септември 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Велико Търново тържествено отбеляза навършването на 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Стотици жители и гости на града, заедно с кмета Даниел Панов уважиха честването, започнало по традиция с военен ритуал и с химна на Република България. Последва слово на градоначалника, в което той подчерта изключителния общобългарски характер на Съединението: „Отекнало в световните хроники с думите „чудо”, това славно, дори епохално по своя характер общобългарско дело е ярък израз на силата на нашия народ. На 6 септември 1885 година предците ни от двете страни на Стара планина впечатляват цяла Европа със своята смелост, със своята решителност, но най-вече – с родолюбието и искрената обич към своята родина България. Едва седем години след несправедливия Берлински договор историческата правда поне отчасти е възстановена. Народът, живеещ на север и на юг от Балкана отново става част от една цяла държава. Дори Великите сили остават безсилни пред волята на нашия народ да бъде свободен, но и обединен“, каза в словото си Даниел Панов. Той продължи с думите, че Съединението е сред онези паметни събития, които носят силно чувство на национална гордост във всеки българин и жител на Историческата и духовна столица на България – Велико Търново. Панов припомни, че именно в старопрестолния град е направена първата и много решителна стъпка в борбата за национално обединение - още през август 1878 година в Хаджи-Недялковата къща търновци създават първия комитет „Единство“. „Трябва да помним, че Джорджо Момчев, Георги и Никола Живкови, Стефан Стамболов, Любен Каравелов, архимандрит Стефан, Цани Гинчев, д-р Стат Антонов – те са първите идеолози на Съединението“, продължи Даниел Панов.
„Нека всеки от нас днес се запита – защо успява Съединението? Защо след пет века под робство малка България се опълчва силно и резултатно на Великите сили? Отговорът не е труден – заради обединението, задружните усилия, единството между народ и политици, между управляващи и опозиция. Светлите бъднини пред България и пред българския народ са поставени на най-високо място и изместват лични и политически пристрастия и амбиции. Искрено вярвам, че днес също можем да бъдем единни. В името на по-доброто бъдеще пред нашите деца. Искрено вярвам, че политиката следва да бъде съревнование на идеи, конкретни решения и мерки именно за това по-добро бъдеще, а не арена на негативизъм, фалшиви новини и провокации.
Това е заветът, който ни оставиха нашите предци и да го следваме е начинът да се докажем като техни достойни наследници. Вечната мъдрост „Съединението прави силата“ ни учи точно на това“, завърши Панов.
С литературна композиция ученици от припомниха историческите събития от 6 септември 1885 година. Пред паметника „Майка България“ жители и гости на града, също депутати, общински съветници, представители на двата университета, на организации и сдружения поднесоха венци и цветя в знак на признателност към българските герои.
Честването завършва в 21,30 ч. тази вечер с прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Денят на Съединението бе отбелязан в Тополовград

Хасково: Денят на Съединението бе отбелязан в Тополовград

6 Септември 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Тополовград. Общоградско поклонение пред паметника на загиналите организира Община Тополовград по случай 134-ата годишнина от Съединението на България. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Церемонията се проведе на площад „Освобождение”, където се събраха представители на обществени организации, партии, учреждения, учебни заведения и служители в Общината. Сред тях бяха председателят на Общинския съвет Пламен Минчев, заместник-кметът на Маргарита Георгиева и общински съветници. Тържеството започна с българския химн. Присъстващите изслушаха Манифест на княз Александър Батенберг за обявяване на съединението на Княжество България с Източна Румелия, прочетен от Ангел Крумов.
С вълнуващо слово към събралите се обърна Райна Зотова, секретар на читалище „Св. св. Кирил и Методий”. С едноминутно мълчание, с венци и цветя жителите на Тополовград почетоха паметта на героите, осъществили мечтата на българския народ – Съединението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кольо Хубенов, Музей на Възраждането – Варна: Жителите на града имат своите сериозни заслуги за победата в Сръбско-българската война и утвърждаването на Съединението

Кольо Хубенов, Музей на Възраждането – Варна: Жителите на града имат своите сериозни заслуги за победата в Сръбско-българската война и утвърждаването на Съединението

6 Септември 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Варна. Жителите на Варна имат своите сериозни заслуги за победата в Сръбско-българската война и утвърждаването на Съединението. Българите от Варна се сражават достойно и храбро, както и мъжете от останалите селища в страната. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Кольо Хубенов от Музея на Възраждането в града. По думите му, във войната, обявена на 2 ноември, в района на юг от Балкана, се е намирал и Осми Приморски полк. Той е част от източния корпус на Ямболския отряд, който е разположен по долината на река Тунджа. Числеността му с резерва наброява около 5000 души. Същевременно на север от Балкана, варненци също имат своя принос за спечелването на войната. От града участват две чети. Едната е Варненската доброволческа чета, а другата е Сандровската ученическа чета.
„Самата Сандровска чета, в момента на избухване на войната, е в района на Видинската крепост, а Варненската доброволческа чета е при село Раброво, на границата в посока Зайчар“, обясни Кольо Хубенов. Според него, до края на войната, на 16-ти ноември, Доброволческата чета на няколко пъти участва в различни операции против сърбите. По същото време, Сандровската ученическа чета е в района на Белоградчик, където участва в сражението на 6-ти и на 7-ми ноември и по-късно при село Гайтанци, също участват в една победа над сърбите.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: С тържествен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника на Освободителите в града бяха отбелязани 134 години от Съединението на България

Кърджали: С тържествен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника на Освободителите в града бяха отбелязани 134 години от Съединението на България

6 Септември 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Кърджали. С тържествен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника на Освободителите в Кърджали бяха отбелязани 134 години от Съединението на България, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. „Обединението на България е най-големият ни успех - невиждано единение на цялата нация. Единството, с което смайваме Европа и света. Българската нация с акта на Съединението доказа, че може да разчита на собствените си сили, чрез смелост, дързост, дипломатичност и тактичност. Съединението е първият самостоятелен държавен акт, доказващ, че младото тогава княжество има своето достойно място в Европа и света. Военната защита на този велик за българите акт показва политическата зрялост и синовна отговорност на разделената нация“, каза в речта си Веселина Тихомирова, зам.-кмет на Кърджали, и добави, че днес трябва да бъдем достойни наследници на героите, дръзнали да извършат този велик благороден, Тя завърши с думите: „Честит празник, да живее България“.
От името на гражданството и официалните представители на държавните институции, ОДМВР, Регионалния инспекторат по образованието, Тракийското дружество „Капитан Петко войвода“, обществени организации, политически партии, читалища и училища, паметникът на Освободителите на Кърджали и и допринеслите за присъединяването на града към България през Балканската война беше отрупан с цветя от благодарните потомци. В откриването на празника участие взеха зам.-кметът на града Веселина Тихомирова, областният управител Никола Чанев, народният представител Адлен Шефкет, директорът на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) старши комисар Атанас Илков, много граждани и гости на града. Празникът продължи с фолклорна програма – музика, песни и танци, с участието на Градския духовият оркестър и Народно читалище „Родопски фар“.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Соня Пенкова, НВИМ: Съединението превръща България в голяма балканска държава, само обединените усилия са нещото, което бута страната ни напред

Доц. Соня Пенкова, НВИМ: Съединението превръща България в голяма балканска държава, само обединените усилия са нещото, което бута страната ни напред

6 Септември 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Съединението е първото и най-важно събитие в новата ни история, сериозно дело по пътя към изпълнение на националнообединителната програма, без което нито една от следващите стъпки нямаше да бъде възможна. Това каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ директорът на Националния военноисторически музей (НВИМ) доц. Соня Пенкова. Тя припомни, че хората, извършили Съединението, пренебрегнат личните си пристрастия, политическите колебания и амбициите си в името на тази кауза. Доц. Соня Пенкова заяви, че обединението на Княжество България с Източна Румелия превръща България в една голяма балканска държава. „Ненапразно Сърбия напада България, провокирана от различни политически интереси, не само от своите. Създаването на тази голяма държава на Балканите не е цел на нито една Велика сила. Не е цел дори на Русия, която играе ролята на българската освободителка, но и тя подписва Санстефанския мирен договор с ясното съзнание за преди това сключените споразумения, в които тя се е съгласила на Балканите да не се създава голяма славянска държава. Така че създаването на голяма като територия държава е само един от позитивите, които се случват на Балканите. Тя не е чак толкова голяма, но значимостта се измерва по-скоро в създадените възможности за единно икономическо, стопанско, политическо, обществено и културно развитие върху една обща държавна територия, макар и не цялата след Съединението в смисъла на етническите български граници и национално дефинираните идеали за българите в една държавна граница“, допълни директорът на Националния военноисторически музей. Доц. Соня Пенкова добави, че само обединените усилия са нещото, което бута страната ни напред. Отговорността за общите ни действия е обща. Тя не е само на политиците и на държавата, която често разбираме като имагинерно понятие, но и на гражданите, заяви тя.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Големият урок на българската история е, че ако не се делим и сме заедно, винаги ще успяваме

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Големият урок на българската история е, че ако не се делим и сме заедно, винаги ще успяваме

6 Септември 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Смолян. Големият урок на българската история е, че ако не се делим и сме заедно, винаги ще успяваме. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на честването на Съединението в Неделино, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Честит национален празник, Денят на Съединението. Денят на българското обединение. Има нещо много символно и красиво, че точно на този ден сме тук в красивото Неделино- символ на патриотизъм, на родолюбие, на това как хората могат да обичат родината си, да бъдат заедно и да градят бъдеще. Имаме празник - цели 45 години град. Уважаеми дами и господа, малко са примерите в българската история на такова могъщество на един народ. Преди 134 години нямаше разлика между князе и комити, обикновени българи, четници, общественици, писатели, интелектуалци, чужди дипломати, които застанаха в едно, изправиха се срещу политически кроежи и интереси на Великите сили, за да защитят обединението на един народ. Голяма е ролята на водачите, но най-голямото им качество и роля е това, че успяха да кажат на българите: "Вие българи сте хора със самочувствието и ако един договор може да разкъсва територии, няма сила, която да разкъса душите ви, желанието ви да бъдете заедно и не може да разкъса един народ". Затова всички бяха рамо до рамо. Затова успяхме. Винаги в българската история, когато не се делим, а сме заедно, винаги успяваме. Това е големият урок на българската история. Днес ще се чуят много красиви думи, ще има ново припомняне на факти, на история, но най-важното, което трябва да направим днес е да знаем урока на тази история. Често пъти ще чуете нямаме кауза, имаме кауза, уважаеми дами и господа. Тя не може да бъде друга и различна от тази да имаме модерна, просперираща, стабилна България. Дом за всички нас, дом за децата ни. Да направим така, че да не ходят по гурбета, да имат своите семейства, своята кариера и своето бъдеще. Това е урокът на Съединението на България отпреди 134 години. Уважаеми дами и господа, ние хората с родопска кръв сме от друго тесто. Твърди, понякога по-строги, но преди всичко родолюбци. Планината ни прави такива. Ние знаем колко е важно да бъдем заедно, да подаваме рамо на този, който има нужда, да подаваме ръка един на друг, за да бъдем добри, не само към себе си, но и към тези, които идват след нас. Жителите на тази красива община знаят цената на това да бъдат заедно. Те са добрият пример за всички българи. Те са добрият пример за днешната действителност. Не можем повече да успеем, когато се разделяме", подчерта Йотова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Съединението зад големите каузи и идеали е това, което прави един народ силен и достоен

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Съединението зад големите каузи и идеали е това, което прави един народ силен и достоен

6 Септември 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Съединението зад големите каузи и идеали е това, което прави един народ силен и достоен. Това каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя коментира, че 6-ти септември е удивителна дата не само за българския исторически календар, но представлява рядък случай в епохата, в която всяко важно решение се взема предварително от тогавашните Великите сили. Чудото на Съединението е едно българско чудо, плод на мъдростта и държавническото мислене на нашия народ, каза кметът на София. Запазено и през векове на изпитания и робство, Съединението е символ на несломимия стремеж на българина да живее достойно в своя държава, обединен със своите сънародници от българските краища, приет за равен и достоен от другите европейски народи, както мечтаеше Апостола, добави Йорданка Фандъкова. „Лишен от правото на истинско национално самоопределение, нашият народ проявява безпрецедентен кураж и успява да преодолее за много кратко време несправедливостта на това изкуствено положение да се обедини. Не е случайно, че девизът на нашето Народно събрание е „Съединението прави силата“. Съединението зад големите каузи и идеали е това, което прави един народ силен и достоен. Водачите в онези исторически месеци са проявили забележително държавническо поведение. Те забравят за разделението на наши и ваши, за дребните си политически борби, което днес всъщност трудно се случва“, уточни кметът. Йорданка Фандъкова каза още, че Съединението е резултат от много упорита работа, твърдост, постоянство и ясно поставени цели. Не бива да забравяме и огромната роля на българската армия, която в последвалата война е защитила с оръжие в ръка държавата и българските идеали и е поставила света пред свършен факт, уточни тя и добави, че националните интереси трябва да стоят винаги над дребните политически амбиции и лични интереси, уточни кметът на София.
Йоланда ПЕЛОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георг Спартански, кмет на Плевен: Днешните  българи, нека отдадем почит към загиналите за Съединението и обединението на България

Георг Спартански, кмет на Плевен: Днешните българи, нека отдадем почит към загиналите за Съединението и обединението на България

6 Септември 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Плевен. Днешните, съвременни българи, нека отдадем почит към загиналите за Съединението и обединението на България. Това каза в словото си по време на тържествения ритуал в Плевен по повод 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия кметът Георг Спартански, предаде кореспондент на Радио „Фокус“ „Вече 134 години ни делят от този далечен септември в по-миналия век, когато от двете страни на Балкана българите доказаха, че свободата не им е подарък и са узрели своето териториално и политическо обединение. Знае се от историята, че това е една от най-големите, най-светлите дати, която с право ни прави горди да се наричаме българи“, заяви Георг Спартански. Той подчерта, че Съединението е политически акт на народна воля и нейното осъществяване.
„Този акт е започнал отдолу нагоре, не с партийни повели, не с потайни решения е нечий кабинети в някой дворец в западна Европа, а в умовете, сърцата и душите на милионите българи, живели от двете страни на Балкана. Тракийци и мизийци показаха на всички, на външни и на вътрешни господари, че желаят да бъдат сами господари на себе си и решенията за своята родина ще взема народът по вишегласие и народовластие, а не да изпълняваме чужда воля, както столетия преди това сме принудени да търпим. Следващите десетилетия показаха, че тази робска практика ще продължи и в следващи исторически периоди“, отбеляза Георг Спартански. „Народът ни показа на совите политици ясната си политическа воля и те последваха своя народ. Тази народна революция беше почти безкръвна, но барутът за нея бе посят от самите велики сили и подписания от тях Берлински договор. Никоя сила не беше доволна от това, че един народ желае да живее свободно независимо и в своите териториални граници, без претенции към други народи“, подчерта той.
„Съединението прави силата, а Стефан Стамболов напомня, че силата ражда независимост. Това трябва да бъде идеалът на българите и в днешна България. Пред себе си трябва да имаме идеалът за горда, свободна и независима България в обединена Европа. Да имаме силата, куража и волята до отстояваме българския национален интерес“, призова кметът на Плевен.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия бе отбелязана пред паметника на Скърбящия воин

Видин: 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия бе отбелязана пред паметника на Скърбящия воин

6 Септември 2019 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Видин. 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия бе отбелязана пред паметника на Скърбящия воин във Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. В тържествената церемония се включи и национална гвардейска част. В словото си кметът на Видин Огнян Ценков се обърна към жителите на града, дошли да почетат празника, с думите: „Датата шести септември съдържа горчивия опит от една война, в която победителите скърбят. Това ни казва и този уникален паметник във Видин, пред който заставаме днес. Ние, видинчани, отново се покланяме пред лика на Скърбящия воин, защото съдбоносните битки от миналото и поуката от тях не са забравени. За да живеем в истински свободна и независима България, която днес е изградила приятелски добросъседски отношения на Балканите и върви уверено напред, редом с останалите държави в голямото европейско семейство. За да отворим с оптимизъм и самочувствие нова врата към бъдещето“.
Граждани поднесоха цветя пред паметника на Скърбящия воин и почетоха паметта на загиналите в Сръбско-българската война, в чиято чест е издигнат паметника. На тържествената церемония присъстваха народните представители д-р Цветан Топчиев от БСП, Росен Живков от „Обединени патриоти“, областният управител Албена Георгиева и председателят на Общинския съвет Генади Велков.
Анна ЛОЗАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историкът Георги Питов: Съединението първо става в душите на хората и едва тогава се преодолява страхът на целия български народ

Историкът Георги Питов: Съединението първо става в душите на хората и едва тогава се преодолява страхът на целия български народ

6 Септември 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Банско. Съединението първо става в душите на хората и едва тогава се преодолява страхът на целия български народ. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин историкът от Музеен комплекс – Банско Георги Питов. По думите му като цяло събитията от преди 134 години са добре познати на обществеността, тъй като е писано много по темата. „Интересен е фактът, че тогава се обединяват непримирими, враждуващи сили, като консерватори, либерали. Те взимат дейно участие, заедно с княза, който в началото се колебае, защото това може да доведе до отнемане на престола, както по-късно се случва. Той е принуден да абдикира. Най-интересният факт е, че Съединението първо трябва да стане в душите на хората. Тогава се преодолява страха на целия български народ, който заявява, че може да се бори за правата си, въпреки нежеланието на Великите сили и дипломацията“, посочи Питов. Той отбеляза, че може би затова на Народното събрание и днес стои надписът: „Съединението прави силата“.
„Целта е да ни напомня, че винаги когато сме заедно можем да постигнем неща, които на пръв поглед изглеждат невъзможни. Той ни дава и увереност, че въпреки трудностите в държавата всичко може да се оправи. Този надпис, това мото стоят там, за да ни напомня, че българският народ е преодолявал много перипетии и за напред ще съумее да покаже на Европа силата си. Един малък народ може да бъде велик“, подчерта Питов. Той отбеляза, че е оптимист по отношение на това, че и днес има каузи, които биха обединили народа ни, както преди 134 години. „Винаги съм живял с тази мисъл, че въпреки трудностите трябва да сме оптимисти. Вече сме в Европейския съюз, вероятно ще отпаднат границите и хората ще бъдат обединени. Сигурен съм, че след време няма да има разделение между народите в Европа и на Балканския полуостров“, уточни Питов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Тошев, ГЕРБ: Съединението е велика дата в нашата история, която ни задължава да бъдем достойни последователи

Владимир Тошев, ГЕРБ: Съединението е велика дата в нашата история, която ни задължава да бъдем достойни последователи

6 Септември 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Съединението е велика дата в нашата история. Това каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ Владимир Тошев, ГЕРБ, зам. председател на Комисията по отбрана в парламента. Той смята, че благодарение на нашите дядовци и прадядовци ние днес се чувстваме горди българи в обединена България. “Надявам се, че всички българи да разбират цялото значение на тези процеси, които са протичали тогава и наред с поуките, които си вадим от историята, да направим така, че да бъдем достойни последователи и да продължим да развиваме делото и идеите, които тогава те са заложили“, каза още Владимир Тошев. Той допълни, че не е било лесно в тогавашното геополитическо разпределение на Великите сили да осъществим Съединението, но благодарение и на подкрепата на княз Александър Батенберг, и четниците, на чието знаме е пишело „Съединението прави силата“ сме това, което сме днес. Той отбеляза, че сме задължени и трябва да бъдем достойни наследници и да възпитаме децата в този дух. Тошев каза още, че стабилна и просперираща България е една добра кауза днес.

Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Петър Ненков, военен историк: Съединението показа, че когато българският народ и родната армия са едно цяло – няма сила, която може да ги спре

Доц. д-р Петър Ненков, военен историк: Съединението показа, че когато българският народ и родната армия са едно цяло – няма сила, която може да ги спре

6 Септември 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Съединението налага кардиналния извод, че когато българският народ и родната армия са едно цяло – няма сила, която може да ги спре. Това каза за празничната програма „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ военният историк доц. д-р Петър Ненков. Той допълни, че историците имат различни мнения, кои са взели най-активно участие в акта на Съединението и на кого е най- голямата заслуга за събитието. „За мен най-важното е, че българския народ за първи път в своята най-нова история след Освобождението показа, че може да извърши едно свято и велико дело, въпреки съпротивата и нежеланието на Великите сили да го приеме, като затова той има в лицето на своята армия един достоен помощник. Според мен се налага един кардинален извод - когато българския народ и родната армия са едно цяло – няма сила, която може да ги спре. Без решаващата помощ на войската на източнорумелийската милиция, начело с майор Данаил Николаев, това свято и велико българско дело нямаше да успее“, обясни военният историк. Доц. д-р Петър Ненков добави, че каузата на Съединението намира своята блестяща реализация и защита в избухналата няколко месеца по-късно Сръбско-българска война, в която българите показват невероятен героизъм и храброст.

Евелина БРАНИМИРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Костадин Варев, кмет на Белово: Днес отдаваме почит на онези българи, които превърнаха в реалност думите „Съединението прави силата!“

Инж. Костадин Варев, кмет на Белово: Днес отдаваме почит на онези българи, които превърнаха в реалност думите „Съединението прави силата!“

6 Септември 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Белово. Днес отдаваме почит на онези българи, които превърнаха в реалност думите „Съединението прави силата!“. Това се казва в поздравителен адрес от кмета на Община Белово инж. Костадин Варев до жителите на общината по случай 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България, съобщиха от Общината. „Денят 6 септември 1885 г. е паметен за България. Денят, в който българите дръзват да се опълчат на Великите сили и да отхвърлят несправедливия за България Берлински договор, разделящ изкуствено страната и народа ни. Днес отдаваме почит на онези българи, които превърнаха в реалност думите „Съединението прави силата!“ и нека не забравяме, че само с обединение на воля, усилия и интелект можем заедно да градим съвременна България! Честито Съединение на всички българи!“, се посочва още в поздравителния адрес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Сливен Стефан Радев: Съединението на Княжество България и Източна Румелия превръща мечтата на целия български народ в реалност

Кметът на Сливен Стефан Радев: Съединението на Княжество България и Източна Румелия превръща мечтата на целия български народ в реалност

6 Септември 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Сливен. Скъпи съграждани, днес отбелязваме 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това е една от най-забележителните дати в нашата история. Именно този акт на обединение превръща мечтата на целия български народ в реалност. На този ден точно той ни показва и ни напомня, че обединени сме най-силни и в състояние да постигнем всичко. Това се казва в поздравление от кмета на Сливен Стефан Радев.
"Отправяйки поглед към героичното ни минало, трябва да бъдем отговорни, да съхраняваме и следваме заветите, които то ни завеща, да ги предаваме и на идните поколения. В този момент, повече от всякога трябва да вярваме, че няма силна държава без отговорни хора и да вървим уверено по пътя на европейското развитие на нашата малка, но горда България! Честит празник!", заявява още Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия беше отбелязано тържествено пред Войнишкия паметник в град Кула

Видин: 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия беше отбелязано тържествено пред Войнишкия паметник в град Кула

6 Септември 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Кула. 134-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия беше отбелязано тържествено пред Войнишкия паметник в град Кула. Това съобщиха за Радио „Фокус“ от Общината. Жители на пограничния град и на по-малки населени места в община Кула се събраха за тържеството. Слово произнесе кметът на Кула д-р Владимир Владимиров. В тържественото отбелязване на празника за Съединението взе участие и народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. Сред събралите се граждани на тържественото честване бе и председателят на Общинския съвет на Кула д-р Димитър Цанков. Присъстваха също общински съветници и читалищни дейци. В края на честването Войнишкия паметник бе отрупан с венци и цветя от признателното гражданство.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В храм „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък бе отбелязана 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

В храм „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък бе отбелязана 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

6 Септември 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Казанлък. В храм „Св. Йоан Предтеча“ бе отбелязана 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.
Слово за дата 6 септември 1885 година и нейното историческо значение изнесе уредникът в Исторически музей „Искра” Мариана Ибришимова. „Съединението е рядко срещан факт в българската история. Тук отпадат всякакви политически разногласия и пристрастия. Всички българи са обединени от идеята за обединение. Нещо рядко срещано в българската история. Затова девизът „Съединението прави силата” се превръща в национално послание и девиз, който стои на сградата на Народното събрание от 1911 година до днес. И има своята валидност и в наше време. Защото в големия свят, когато големите нации отдавна са се идентифицирали, ние трябва да покажем поне национално единство”, каза тя.
Тематичен рецитал изнесоха децата от театралния състав при Народно читалище „Освобождение” в село Шейново с ръководител Росица Зланкова.
Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Николай Златанов, предстатиле на Общинска администрация, Общественият посредник на Казанлък, общински съветници, представители на куртурни институти и патриотични организации.
Неслучайно всяка година на 6 септември Денят на Съединението се отбелязва именно в храм „Св. Йоан Предтеча“. В таци черква през 1885 година казанлъчани се стичат, когато пристига първата официална телеграма, с която те научават, че е настъпил моментът на истинското им освобождение. Малко по – късно в Казанлък пристига и самият княз Александър I, за да потвърди факта на Съединението.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в града бе отбелязант Деня на Съединението

Шумен: С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в града бе отбелязант Деня на Съединението

6 Септември 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Шумен. С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в Шумен бе отбелязан Денят на Съединението, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Церемонията се проведе пред паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“, в присъствието на военнослужещи, депутати от региона и представители на местната и държавната власт, образователни и културни институции и десетки граждани.
„Съединението зачеркна Берлинският диктат“, заяви в словото си си подполковник Цоню Цонев, заместник-декан на факултет „Артилерия ПВО и КИС“, към Национален военен университет „Васил Левски“. Той посочи, че събитието от 6 септември 1885 година дава ценни поуки не само на бъдещите поколения, но и на държавите, които със своето влияние, военна и икономическа мощ определят световния ход на историческото развитие. „И тези поуки се състоят в това, че колкото и да са могъщи тези велики сили, мощта им не е достатъчна, за да сломи обединеният от справедлива кауза дух на българския народ. Водени от силното желание за справедливост и защита на земите, оставени им от предците, нашите деди, без да ценят живота си, показват на целия свят, че в защита на националните интереси българският народ е способен на чудеса“, посочи подполковник Цонев.
„Чудесата от героизъм, невероятен стоицизъм и жертвоготовност в името на родината, показани от българските войни в защита на страната, завинаги ще останат като светъл пример за бъдещите поколения на Родината. Сраженията при Сливница, Гургулят, Видин, Драгоман, Пирот и много други са съпроводени с подвизи, достойни за преклонение“, каза още подполковник Цонев.
Тържественото честване на 134-та годишнина от Съединението продължава пред паметната плоча в местността „Марашка кория“ в село Мараш, където също ще бъдат поднесени венци и цветя.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инициативният комитет на кандидат-кмета на столицата Мая Манолова подаде документи за регистрация в Общинската избирателна комисия

Инициативният комитет на кандидат-кмета на столицата Мая Манолова подаде документи за регистрация в Общинската избирателна комисия

6 Септември 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Инициативният комитет на кандидат-кмета на столицата Мая Манолова подаде документи за регистрация в Общинската избирателна комисия, предаде репортер на Агенция "Фокус".
По време на регистрацията присъства кандидатът за кмет Мая Манолова и членове на Комитета. Регистрацията се проведе в сградата на Столична община, където се помещава Общинската избирателна комисия. Това е така, тъй като съгласно разпоредбите на Изборния кодекс при местни избори инициативните комитети се регистрират в Общинската избирателна комисия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Градът на българската бойна слава - Тутракан, очаква своите гости

Силистра: Градът на българската бойна слава - Тутракан, очаква своите гости

6 Септември 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Тутракан. Градът на българската бойна слава - Тутракан, очаква своите гости на 6, 7 и 8 септември. Това съобщиха от Историческия музей в града. В празничните дни експозициите на Историческия музей и Етнографския музей „Дунавски риболов и лодкостроене“ и Посетителският център в Рибарската махала в Тутракан ще приемат посетители от 09.00 до 16.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историкът Георги Питов: Съединението на Княжество България с Източна Румелия е най-добрия пример за себеотрицание, защото всичко се прави в името на Отечеството

Историкът Георги Питов: Съединението на Княжество България с Източна Румелия е най-добрия пример за себеотрицание, защото всичко се прави в името на Отечеството

6 Септември 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Банско. Съединението на Княжество България с Източна Румелия е най-добрия пример за себеотрицание, защото всичко се прави в името на Отечеството. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин историкът от Музеен комплекс – Банско Георги Питов. По думите му 6 септември е една от най-светлите дати в новата българска история.
„Най-важното за Съединението е, че то е изцяло българско дело, което възстановява справедливостта спрямо държавата и народа ни. Това се случва независимо от властта на Великите сили и независимо от Берлинския договор. Самото събитие е уникално от историческа гледна точка, защото представлява обединение на Княжество България с Източна Румелия. Това е най-добрия пример за себеотрицание в цялата ни летопис – без разделение, партийни боричкания, лични сметки, дребен човешки егоизъм. Всичко е в името на една обща кауза – Отечеството“, заяви Георги Питов.
Според него в българската история са три празниците, които обединяват целия народ. „Това са 6 септември – Съединението на Княжество България с Източна Румелия, 24 май – Денят на славянската писменост и българската просвета и култура и 22 септември, когато отбелязваме Независимостта на България“, подчерта Георги Питов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова: Поздравявам всички българи за Съединението - показали сме, че когато сме заедно независимо кой е срещу нас - можем да го победим

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова: Поздравявам всички българи за Съединението - показали сме, че когато сме заедно независимо кой е срещу нас - можем да го победим

6 Септември 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Днес искам да поздравя всички българи с празника. Показали сме, че когато сме заедно, независимо кой стои срещу нас можем да го победим. Очаквам и тази кампания да бъде на обединение на българскита граждани, на столичани. Това каза кандидатът за кмет на София Мая Манолова пред журналисти преди регистрацията на кандидатурата й в Общинската избирателна комисия, предаде репортер на Агенция "Фокус". На въпрос дали ще възприеме платформата на БСП, Манолова отговори: "Денят на Съединението е ключов и знаков за България. Този акт е плод на една романтична мечта и идеал на българите. Едно доказателство, че когато сме заедно, когато сме обединени успяваме. Мисля, че в нашето съвремие, във времето, в което живеем още повече трябва да се борим за свободата. Трябва да го правим заедно. Днес не е ден, в който да бъдат коментирани партии и няма да го направим", заяви още Манолова. Във връзка с твърденията на премиера Бойко Борисов, че много й е помагал, Манолова посочи, че днес няма да коментира партии. "Кампанията предстои. Ще отговаря на абсолютно всеки въпрос на медия", допълни още Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров: Най-важната поука от обединението на Княжество България и Източна Румелия е девизът „Съединението прави силата“

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров: Най-важната поука от обединението на Княжество България и Източна Румелия е девизът „Съединението прави силата“

6 Септември 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. „Днес отбелязваме 134 години от Съединението на България. Това е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Ако в българската следосвобожденска история примерите на самостоятелно реализирани акции са малко, то една от тях е Съединението. И именно в този акт най-силно се вижда единението на българската общественост и отделните български политически дейци, които независимо от острите вътрешни разногласия, успяват да обединят силите си, и чрез търпелива тактика и решителни действия, да постигнат лелеяното обединение“. Това се казва в официален поздрав на областния управител на Пловдив Здравко Димитров по повод 134-та годишнина от Съединението на България и празника на града, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Областната администрация.
„Именно Съединението се явява първата реална стъпка към сбъдването на националния идеал и се нарежда сред най-големите дела, подготвени и извършени от българи. При неговата подготовка и в борбата за неговата защита, българите показват политическа зрялост. Най-важната поука от този акт е девизът, който е поставен на главния вход на Народното събрание и гласи „Съединението прави силата”. Нека никога не забравяме посланието на този девиз, който доказва, че по жизнено важните въпроси, винаги трябва да бъде постигано национално съгласие. В днешно време да помним и честваме великото дело на Съединението на България, означава да знаем, че голямата ни сила като народ, като българи, е в това да сме заедно! Честит празник!“, се посочва още в поздрава на областния управител Здравко Димитров по повод 134-та годишнина от Съединението на България и Празника на Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова: Зад мен като граждански кандидат стоят гражданите, а не фирмите и олигарсите и затова ще разчитам на тях

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова: Зад мен като граждански кандидат стоят гражданите, а не фирмите и олигарсите и затова ще разчитам на тях

6 Септември 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Зад мен като граждански кандидат стоят гражданите, а не фирмите и олигарсите и затова ще разчитам на тях. Това каза кандидатът за кмет на София Мая Манолова пред журналисти преди регистрацията на кандидатурата й в Общинската избирателна комисия, предаде репортер на Агенция "Фокус". Манолова благодари на Инициативния комитет за подкрепата. "Благодаря на всеки един от тях за подкрепата, благодаря на столичани, които ме срещат на улицата и изразяват своята подкрепа. Утре всички, които искат да се включат в кампанията, включително и с подписи ще могат да го направят в Южния парк в 12.00 ч. на входа откъм бул. "Витоша". Кампанията тръгва. Вече имаме банкова сметка, която днес по-късно ще обявим на моя сайт. Ще приемаме малки дарения от граждани. Отказваме да се възползваме от възможността от подкрепа от корпорации и фирми. Ще приемаме единствено и само дарения от граждани. Зад мен като граждански кандидат стоят гражданите, не олигарсите. Не фирмите. Ще разчитам на гражданите", посочи Манолова. Във връзка с вчершната медийна публикация с неприлични снимки на жената до кандидат кмет на София, Манолова заяви: "Предупредих отдавна, че кампанията е мръсна. Днес на Деня на Съединението като че ли не е моментът да говорим продължително за това. Още от днес моя екип и моята камапния изключват микрофоните си за този сайт", заяви още Манолова. Тя призова и останалите кандидати да работят и да дават изявления единствено и само на медии. "Утре при започването на подписката на входа на Южния парк ще правим специално изявление за това", допълни още Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Градът ще отбележи 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Сливен: Градът ще отбележи 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

6 Септември 2019 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Сливен. По покана на Общината, в Сливен ще гостува автокино на 6 и 7 септември, на площад „Хаджи Димитър“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Събитието е част от честванията на 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Oт 21.00 часа, ще бъде прожектиран филмът „Възвишение“. В днешния ден Сливен ще отбележи 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. От 19.00 часа на площад „Цар Освободител“ ще се състои празничен концерт с участието на Младежки танцов ансамбъл „Браво“ при Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“. От 20.00 часа на площад „Хаджи Димитър“ ще започне тържествена церемония, на която ще бъде отслужена молитва за здраве и успех на българския народ и ще се извърши ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на войводата. Церемонията се организира в партньорство с Център за подготовка на специалисти – Сливен. Празничните фойерверки са с начален час 20.30.
Историята във „Възвишение” преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 година Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо – полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния толкова познати и на всеки съвременен българин.
Премиерата на лентата е на 10 ноември 2017 година. Жанр: Драма, Комедия, Исторически; 120 минути; Сценарист: Милен Русков, Виктор Божинов, Нели Димитрова; Режисьор: Виктор Божинов; В ролите: Владимир Михайлов, Ивайло Димитров, Кирил Ефремов, Христо Петков, Веселин Анчев, Александър Алексиев, Стоян Дойчев, Благовест Благоев, Станислав Ганчев, Румен Гавазанов, Антонио Димитриевски; Продуцент: Николай Ишков, Нина Алтъпармакова, Иван Дойков, Оксана Шаламанова.
На 7 септември, от 20.00 часа, ще бъде прожекцията на „Уют“. В историята се преплитат тежки семейни взаимоотношения в комедиен аспект – съдбата, парите, съседите, бъдещето, как живеем, с какви темпове, с какви обороти, какво даваме, какво искаме, как се разминаваме. Премиерата е на 22 март 2019 година. Жанр: Комедия, Драма; 142 минути; Сценарист: Камен Донев, Борис Радев; Режисьор: Камен Донев; В ролите: Бойка Велкова, Ники Сотиров, Стефка Янорова, Захари Бахаров, Валентин Танев, Албена Колева, Камен Донев, Патриция Пъндева; Продуцент: Камен Донев.
След това автокиното продължава с лентата „Лошо момче“. Тя ще бъде прожектирана от 22.00 часа.
В живота на бившата шампионка по художествена гимнастика и настояща стрийптизьорка Жанета настъпват драстични промени, след като преживява семейна трагедия и става жертва на насилие. В опитите си да намери своето място под слънцето момичето се изправя срещу най-могъщия си враг – самата себе си.
„Лошо момиче” е режисьорският дебют на Мариан Вълев („Под прикритие”), който е и сценарист на филма. Главната роля се изпълнява от талантливата дебютантка Любомира Башева. Във филма участват още Елена Телбис, Деян Донков, Станислава Армутлиева, Дария Симеонова, Велислав Павлов и Диляна Попова. Оператор е Антон Бакарски („Възвишение”). Премиерата е на 12 април 2019 година. Жанр: Драма; 85 минути; Сценарист: Мариан Вълев; Режисьор: Мариан Вълев; В ролите: Елена Телбис, Дария Симеонова, Велислав Павлов, Георги Кадурин, Станислава Армутлиева, Диляна Попова, Нора Недкова, Ана Мария, Любомира Башева; Оператор: Антон Бакарски.
Капацитетът на площад „Хаджи Димитър“ е 50 автомобила и ще има организация на влизането там. Входът е свободен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Жителите и гостите на града ще могат да паркират безплатно в „Синя зона“ по повод Съединението на България

Пловдив: Жителите и гостите на града ще могат да паркират безплатно в „Синя зона“ по повод Съединението на България

6 Септември 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Жителите и гостите на Пловдив ще могат да паркират безплатно в „Синя зона“ по повод отбелязването на 134 години от Съединението на България. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив директорът на Общинско предприятие „Паркиране и репатриране“ инж. Ненко Калакунов. В събота – 7 септември, престоят в зоната ще се заплаща. На официалните празници и свързаните с тях почивни дни паркирането е безплатно.
Работното време на „Синя зона“ в Пловдив е от 08.30 ч. до 17.30 ч. в дните от понеделник до събота включително, като цената за един час престой е 2 лева. Таксуването може да стане чрез закупуване на талони, изпращане на SMS на номер 1332 или чрез паркинг автоматите, които срещу цена от 1 лев дават възможност за 30-минутен престой. Издадените от паркоматите талони трябва да се поставят върху таблото на автомобилите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общините Кюстендил и Дупница са подготвили празнична програма по повод 134 години от Съединението

Общините Кюстендил и Дупница са подготвили празнична програма по повод 134 години от Съединението

6 Септември 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Общините Кюстендил и Дупница са подготвили празнична програма по повод 134 години от Съединението. За Радио „Фокус” – Кюстендил Слава Соколова, експерт към отдел „Култура и духовно развитие” в Община Кюстендил съобщи, че честването на годишнината ще започне от 11.00 часа пред паметника „Булаир”. По повод 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметния знак.
В Дупница честването ще започне от 11.00 часа пред паметната плоча на Опълченците. Ще бъдат поднесени венци и цветя от представители на Общината, политически парти и граждани. В програмата, участие ще вземат читалищата „Генерал Георги Тодоров” – Дупница и „Пробуда” – село Джерман. Деца от дупнишкото читалище ще изнесат рецитал, а музикалната част е поверена на женската певческа група „Джермина”.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Поморие ще отбележи Съединението на България с концерт

Бургас: Поморие ще отбележи Съединението на България с концерт

6 Септември 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Поморие. Поморие ще отбележи Съединението на България с концерт. Това съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. Празничните чествания ще започнат в 10.00 часа с ритуал по издигане на националния флаг пред паметните плочи на участниците в Освободителната война. По повод бележитата годишнина ще бъде изнесено слово и ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на националните ни герои. Програмата ще продължи от 20.00 часа на пл. „Св. Св. Кирил и Методий” с концерт на Държавна опера – Бургас.
Есента на 1885 година е изтъкана от бунтове в множество градове на Източна Румелия. Те биват последвани от военен преврат с подкрепата на княз Александър I Батенберг. Опълчвайки се срещу разкъсващата несправедливост, наложена от Великите сили, един народ с хилядолетна история и култура успява да обедини своите територии – Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември т. г. се навършват 134 години от Съединението на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Тържествено честване на Деня на Съединението ще се проведе в града

Ямбол: Тържествено честване на Деня на Съединението ще се проведе в града

6 Септември 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Ямбол. С тържествена церемония община Ямбол ще почете Деня на Съединението. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Отбелязването на 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще започне от 10.15 часа с изпълнения на патриотични и възрожденски песни на Ямболския духов оркестър на площада пред Община Ямбол.
Началото на тържествената церемония с ритуал по издигане на националния флаг, празнично слово на кмета Георги Славов и отслужване на благодарствен молебен е в 10.30 часа. В ритуала ще вземе участие представителна част на Ямболския гарнизон.
Честването на Съединението ще продължи с празнично шествие по ул. „Г. С. Раковски“, пл. „Освобождение“, ул. „Цар Освободител“ до паметника на загиналите в националното ни освобождение, където ще бъдат поднесени цветя и венци в 11 часа.
Кметът на община Ямбол кани всички родолюбиви граждани да се включат в честването Деня на Съединението.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Съединението днес е символ на силния български дух за свобода, за обединение и за единение

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Съединението днес е символ на силния български дух за свобода, за обединение и за единение

6 Септември 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Съединението на България днес е символ на силния български дух за свобода, за обединение и за единение. Това каза за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ председателят на 44-ото Народното събрание Цвета Караянчева. „Много поуки трябва да извлечем от Съединението. Когато започва този неподражаем исторически акт със своята значимост, в него се включват много и различни хора, включва се целият народ – управници, либерали, консерватори, войници, селяни, занаятчии, чиновници. те сътворяват това чудо. Съединението ни показва, че когато сме заедно, можем да надвием всичко. Когато се вслушваме един в друг, когато се съберем като пръчките на Хан Кубрат, когато сме заедно, можем да бъдем изключително полезни на родината си“, заяви председателят на народното събрание. Цвета Караянчева добави, че каузата България днес трябва да ни обедини. Политиците са представителите на българския народ в парламента и е важна връзката между народа и неговия народен представител, обясни тя. В тежки моменти, свързани с националното единение, ние имаме силата и желанието да се обединяваме, каза още Цвета Караянчева. Тя отбеляза, че България днес има висок международен престиж, затова българите трябва да имат по-високо самочувствие. България е единствената страна в Европа, която не е променяла името си през годините, припомни тя.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичната община организира тържествено отбелязване на 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България

Столичната община организира тържествено отбелязване на 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България

6 Септември 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Столичната община организира тържествено отбелязване на 134-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Церемонията ще се проведе от 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” 81.
В програмата за празничното честване на годишнината ще вземат участие актрисата Силвия Лулчева, Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България“ с диригент акад. Валентин Бобевски. Ще прозвучат популярни маршови песни.
Столична община отправя покана към официалните институции, към патриотични сдружения и формации, към гражданите и гостите на столицата да се включат в отдаването на почит и признателност към родолюбивото дело на дейците, посветили се на каузата за Съединението на България.
Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две изложби по повод 134 години от Съединението са представени в ИМ „Искра” и Информационния център на „Искра” 4 в Казанлък

Две изложби по повод 134 години от Съединението са представени в ИМ „Искра” и Информационния център на „Искра” 4 в Казанлък

6 Септември 2019 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Две постерни изложби „Съединение на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември 1885 г.“ са представени в централната експозиция на Исторически музей „Искра” и витрината на Информационния център на ул. „Искра” 4, каза за Радио „Фокус” директорът на музея Момчил Маринов.
Постерите разкриват редица исторически свидетелства, които разказват за героите, подготвили, осъществили и защитили обединението на Княжество България и Източна Румелия. Обърнато е внимание и на начина, по който случилото се е видяно и представено в Европа.
Изложбите гостуват в Казанлък след първото им представяне в Народното събрание по повод честване на Съединението на България.
Изложбите са съвместни на Исторически музей "Искра" и Регионален исторически музей – Пловдив.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Градът чества 134 г. от Съединението

Стара Загора: Градът чества 134 г. от Съединението

6 Септември 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Стара Загора Навършват се 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. По този повод Община Стара Загора и Втора механизирана бригада организират тържествен общоградски ритуал с полагане на венци и цветя от 10.30 ч. пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. От 11.00 ч. започва празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ на Площада пред Общината. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Българското население, останало под османска власт, се стреми към обединяване с освободените българи. През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват комитети "Съединение".
На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта.
Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Тържествено честване по повод Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия ще се проведе в града

Шумен: Тържествено честване по повод Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия ще се проведе в града

6 Септември 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Шумен. Тържествено честване по повод Деня на съединението на Княжество България и Източна Румелия организират Община Шумен и Командването на Шуменския военен гарнизон. Това съобщиха от Община Шумен. В 10.00 часа пред паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност. В 11.00 часа пред паметната плоча в местността „Марашка кория“ в село Мараш също ще бъдат поднесени венци и цветя. В церемонията ще се включат кметът Любомир Христов, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител Ирена Соколова: Днес пред нас стои отговорната задача да бъдем достойни последователи на хората довели до успеха на Съединението

Областният управител Ирена Соколова: Днес пред нас стои отговорната задача да бъдем достойни последователи на хората довели до успеха на Съединението

6 Септември 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Перник. Днес, със същата сила пред нас стои отговорната задача да бъдем достойни последователи на хората довели до успеха на Съединението и уверено да продължим и препотвърдим тяхното дело, копнежи и желания. Това казва областният управител на Перник Ирена Соколова в поздравителен адрес по повод Съединението, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник. В поздравлението на кмета Камбитов се посочва още: „Поздравявам Ви с празника на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това е датата, едновременно символ на гордост и апотеоз на борбения български дух, на дръзкия и непреходен порив за обединение в името на свята, патриотична и родолюбива кауза - силна държава! Ha тoзи дeн, пpeди 134 години, преживяхме eдин oт върховите cи моменти в историята. Aĸтът нa Cъeдинeниeтo cмaя Eвpoпa и cвeтa c вeличиeтo нa идеята, eдинcтвoтo и обединеността на народа ни пpи ocъщecтвявaнeтo му. Благодарение на него беше осуетено несправедливото разделяне на България на две чрез Берлинския договор. В този свят на нови перспективи и предизвикателства, нека да запазим българското достойнство и самоусещане, обединени около идеята за обединена България като равноправен, силен и горд член на Европейското семейство. Честит празник!“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полк. Мишо Йорданов: Съединението е дързък акт срещу Берлинския конгрес, който показва, че българският народ е решен на всяка цена да извоюва своето обединение

Полк. Мишо Йорданов: Съединението е дързък акт срещу Берлинския конгрес, който показва, че българският народ е решен на всяка цена да извоюва своето обединение

6 Септември 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Съединението е дързък акт срещу Берлинския конгрес, който показва, че българският народ е решен на всяка цена да извоюва своето обединение. Това каза за празничната програма „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ военният историк полк. Мишо Йорданов. По думите му последвалата Сръбско-българска война, останала известна в историята като войната на капитаните срещу генералите, е триумфът на българското оръжие след звездния миг на българския дух. Като въоръжение, като численост сръбската армия ни е превъзхождала, но що се отнася до онова разбиране за войната, какво се защитава, за какво се воюва, българските войници са я превъзхождали не два, а почти петкратно, каза още той. „Защото българският войник е знаел, че воюва, за да защити каузата, зад която седи цял народ. И не само това. За Сръбско-българската война пристигат много от българските студенти, които се учат по това време в чужбина. Много от онези, които се намират на работа, са дошли, за да вземат пушките и да защитят делото, което и тогавашните оценки, и тогавашната европейска мисъл казва, че е било самостоятелно дело на един народ, който е решен на всяка цена да устои каузата си и да реализира идеите си за обединение“, обясни военният историк. Полк. Мишо Йорданов обясни, че българските капитани използват с изключително майсторство опита руските офицери от Шипка. Макар че в навечерието на Сръбско-българската война руските инструктори напускат Българската армия по заповед на Александър Трети, българските капитани прекрасно използват техния опит и доказват, че са техни достойни ученици, добави военният историк.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В храм „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък ще бъде отбелязана 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

В храм „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък ще бъде отбелязана 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

6 Септември 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Казанлък. В храм „Св. Йоан Предтеча“ в 10.00 часа ще бъде отбелязана 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, каза за Радио „Фокус“ Сребра Касева, началник-кабинет на кмета. Тя поясни, че като част от програмата ще бъдат изнесени слово за Съединението и литературно – музикална програма.
В храм „Св. Йоан Предтеча“ жителите на Казанлък се стичат през 1885 година, когато пристига първата официална телеграма, с която те научават, че е настъпил моментът на истинското им освобождение. Малко по-късно в Казанлък пристига и самият княз Александър I, за да потвърди акта на Съединението.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив чества навършването на 134 години от Съединението на България и Празника на града

Пловдив чества навършването на 134 години от Съединението на България и Празника на града

6 Септември 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пловдив чества навършването на 134 години от Съединението на България и Празника на града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Общината е предвидила богата програма от събития по повод двойния празник. В 9.30 часа ще бъде даден старт на 44-тия Международен мемориален маратон „Съединение“ от площада на град Съединение с финал на площад „Съединение“ – Пловдив. Награждаването на победителите ще бъде в 12.00 часа. В 10.00 часа в Катедрален храм „Света Богородица“ ще започне тържествен молебен, отслужен от пловдивският митрополит Николай. В 11.00 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина, а в 11.30 часа – пред паметната плоча на майор Райчо Николов, до Римския стадион. В 12.00 часа на площад „Стефан Стамболов“ започва празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солисти, с диригент Николай Гешев.
Програмата по повод 6-ти септември продължава на Римския стадион в 18.30 часа с концерт на групата „Ла Туна“ от Университета Алкала де Енарес в Мадрид, Испания. Отново в 18.30 часа, но на площад „Централен“, пред Военния клуб, ще бъде представена възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“, а в 19.00 часа, на площад „Стефан Стамболов“ ще започне фолклорен концерт. В 19.45 часа, в Музея на Съединението ще бъде открита изложба, а в 20.30 часа, на площад „Съединение“ е тържествената заря – проверка по повод 134-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив, на която ще присъстват президентът на Република България Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Митрополит Николай ще оглави тържествен молебен за 134-та годишнина от Съединението на България

Пловдив: Митрополит Николай ще оглави тържествен молебен за 134-та годишнина от Съединението на България

6 Септември 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Днес, когато отбелязваме 134-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай ще оглави от 10.00 часа тържествен молебен в Катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Пловдив, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общината ще отбележи 134-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Благоевград: Общината ще отбележи 134-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

6 Септември 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Община Благоевград ще отбележи 134-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това съобщиха от Община Благоевград. Oт 11.00 часа на паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България на пл. „Георги Измирлиев” пред зала „22-ри септември” ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност по повод 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп ще оглави Архиерейска света Литургия с обновление в храм "Св. апостоли Петър и Павел" в село Доспей, Самоковско

София: Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп ще оглави Архиерейска света Литургия с обновление в храм "Св. апостоли Петър и Павел" в село Доспей, Самоковско

6 Септември 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Самоков. На празничния ден 6 септември, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарии на Софийския митрополит, ще оглави Архиерейска света Литургия с обновление в храм "Св. апостоли Петър и Павел" в село Доспей, Самоковска духовна околия, предаде репортер на Агенция "Фокус". Началото на службата е предвидено за 09.30 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.