НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Англекова: Предвиждат се високи административни санкции при нарушения на Закона за туризма

Министър Николина Англекова: Предвиждат се високи административни санкции при нарушения на Закона за туризма

20 Март 2019 | 21:12 | Агенция "Фокус"
София. Предвиждат се високи административни санкции при нарушения на Закона за туризма и най-вече ако не се въвеждат данни в Единната система за туристическа информация. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни, че на Националния съвет по туризъм е бил представен планът за действие, свързан с актуализацията на националната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г., която е в 2 посоки- законодателната инициатива и напредъкът по нея и маркетингът и рекламата. Министърът на туризма добави, че предстои динамична година и е важно да има обединение с бранша и местната власт, за да се задържат рекордните резултати в туризма от 2018 г. Тя коментира и предстоящите законодателни промени, засягащи туризма.
„Това, което е ключово за тази година, е свързано с финализиране на предстоящите промени в Закона за туризма, които се отнасят до статута на националните курорти. Друга важна точка е свързана и с това да имаме по-голяма и ясно регламентирана обратна връзка от страна на общините и областните управи, свързани с изпълнението на общинските и областните стратегии по туризъм и, разбира се, задължаваме създаването на консултативни съвети по туризъм, така че максимално да ангажираме бизнеса в общините, където това все още не е направено“, каза още тя.
Николина Ангелкова добави, че концесионирането на плажовете се обвързва с качеството на предлагания продукт, и обясни, че когато има концесия, задължителна част е програмата за инвестиции за периода на концесията, докато когато има наеми - инвестиции не се извършват.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Според подготвените законодателни промени министърът на туризма еднолично ще отговаря за процедурата за концесиите

Министър Николина Ангелкова: Според подготвените законодателни промени министърът на туризма еднолично ще отговаря за процедурата за концесиите

19 Март 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Според подготвените законодателни промени министърът на туризма еднолично ще отговаря за процедурите по концесии. Това каза на брифинг пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на ААгенция „Фокус“. „Другите законодателни промени, които предстоят, са свързани с промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие – законът за концесиите. Знаете, че от първи януари 2019 година плажовете вече се дават по общия ред на Закона за концесиите“, обясни Ангелкова. Тя уточни, че плажовете нито са взимани, нито ще бъдат взимани от Министерството на туризма, за да ги дава някой друг. „По стария ред се взимаше решение за откриване на концесия от Министерски съвет по мое предложение, по новия ред еднолично министърът на туризма отговаря за процедурата по концесии и взема това решение“, обясни тя. „Така че, за да разбием този мит плажовете нито се взимат, нито се иска да се връщат някъде. Те са си все в Министерството на туризма. С тази разлика, че в момента министърът има еднолично правомощия. Това обаче, което е притеснително и което ние искаме да променим, е, че по общия ред по Закона за концесиите не се отчитат спецификите на тези обекти“, допълни министърът. „Морските плажове са изключителна държавна собственост и въведени в общия ред, те минават и по общата процедура за обжалване. Аз имам силни притеснения от сблъскването с трета фигура - професионален жалоподател, защото има възможност да се обжалва действието и бездействие в десет дневен срок. Това прави абсолютно невъзможно планирането от гледна точка на това кога една процедура, която стартира в момента, би могла да завърши. Това води до много голяма несигурност и вече има голям косвен ефект върху големите туроператори, които за да сключат договори с наши хотелиери, изискват представянето на концесионен договор, за да сигурни за устойчивостта на продукта, който се предлага“, обясни министър Ангелкова. "Предстои пълен мониторинг и промени до юни месец на цялата подзаконова нормативна уредба", коментира тя. "Също така на подзаконово ниво предстоят промените в наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене. Отново с цел максимално облекчаване на бизнеса", заяви министърът. "Нашата основна цел е максимално да улесним бизнеса и гражданите с всичко свързано по услугите по Закона за туризма. Предстоят и промени пак с цел облекчаване, на наредбата за сертифициране на терапевтичните центрове, екскурзоводите, планински водачи. Изобщо пълен мониторинг и промени до юни месец на цялата подзаконова нормативна уредба, с цел допълнително намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса“, каза още Ангелкова.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Една от промените, които ще предложим в Закона за туризма е местната власт да определя как да се развива туризма на територията на националните курорти

Министър Николина Ангелкова: Една от промените, които ще предложим в Закона за туризма е местната власт да определя как да се развива туризма на територията на националните курорти

19 Март 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. Местната власт е тази, която да определи как иска да се развива туризмът на територията на националните курорти. Това каза на брифинг пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Националните курорти са имиджът на българския туризъм и е много важно те да са моторът на съответния регион и да дърпат напред развитието“, каза министър Ангелкова. „Това ще бъде една от основните теми, която е заложена в промените в Закона за туризма и предстои до седмица-две същият да бъде представен на вниманието на Министерски съвет. Там, разбира се, най-голям дебат очакваме около нашето предложение, свързано с продуктовото позициониране в националните курорти. Тоест всеки кмет и местният бизнес да имат право сами да определят на територията на националния курорт какъв вид туризъм да се развива“, допълни министърът. „Основният спор ще се оформи около Слънчев бряг и Златни пясъци за т. нар. парти или семеен туризъм. Аз смятам, че местната власт е тази, която да определи как иска да се развива туризмът на територията на националните курорти. Националните курорти не са селищни образувания, това са курорти, които имат за цел да привличат туристи, които имат интерес към страната. За съжаление тенденциите в този сегмент са доста негативни. Имаме спад от 40 до 45% на младежкия туризъм тази година. Това, което се случва в годините назад дава своето отражение. Много е важно, ако искаме да закрепим и да накараме младите хора да дойдат в страната, защото те са пък бъдещи туристи, да има балансирано развитие в сектора. Да може местната власт и бизнесът да определят какво искат. Когато това се знае, всеки един турист има избор - знае за какво идва и какво го очаква“, каза още Ангелкова.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.