НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават под домашен арест

Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават под домашен арест

8 Май 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Десислава Иванчева и Биляна Петрова остават под домашен арест. Това реши Апелативният специализиран съд, предаде Нова телевизия.
Мотивите на съда са, че няма опасност да се укрият, не се изисква по-тежка репресия от домашен ареста, имат забрана да напускат страната, силно занижен е рискът да извършат престъпление, и двете са с здравословен проблем.
Съдът отмени и запора на сметката, по която дъщерята на Биляна Петрова си получава стипендията.
В началото на заседанието стана ясно, че на 30 април Марин Марковски и синът му Димитър вече не са адвокати на Десислава Иванчева. Защитата на бившата кметица на район "Младост" се пое от Николай Хаджигенов.
Делото започна с половин час закъснение и бе отложено с 40 минути по искане на Иванчева и Петрова. По думите им те били в сливенския затвор и имали нужда от малко време да говорят със защитниците им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Десислава Иванчева е обикновен криминален случай, който може би няма да се повтори, защото е направен много елементарно

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Десислава Иванчева е обикновен криминален случай, който може би няма да се повтори, защото е направен много елементарно

20 Април 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Десислава Иванчева е един обикновен криминален случай, който може би няма да се повтори, защото е направен много елементарно. Това каза заместник-главния прокурор Иван Гешев в „Събуди се“ по Нова телевизия. Той обясни, че не разбира фиксацията върху делото и коментира, че интересите на различни олигарси са направили случая интересен. „От едната страна са дребни политически интереси, на някакви образувания, които се наричат партии. Те се съчетаха по странен начин с много неща. Съчетаха се с интересите на олигарсите, които са в ареста. Съчетаха с интересите на хората, които се укриват в Сърбия, да кажем. Съчетаха се с личностни интереси и се получи едно голямо кълбо от интереси, което превърна това дело в толкова интересно и толкова медийно. Част от това нещо се дължи на лошия късмет на мястото, където стана задържането на това лице и от един човек, който е разследван за корупция, който е невинен, защото няма присъда, но се опитват да го превърнат в знаме на борбата с корупцията“, допълни Гешев.
На въпрос защо Иванчева получава 20 години, Гешев посочи, че това, че досега не е имало такава присъда, не означава, че и сега не трябва да има. „Иска се борба с корупцията като в Румъния и в един момент се случва“, коментира той.
Той посочи, че битката на първа инстанция е приключила и коментира, че продължава тази на втора инстанция. „Това е една дребна битка на базата на голямата война с корупцията“, посочи той.
По думите му Специализираният съд и специализираната прокуратура са ценни за държавата и тя трябва да се грижи за тях, защото правят нещо, което никой друг не прави в страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Манипулация е твърдението, че част от доказателствата по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова са отпаднали

Зам. главният прокурор Иван Гешев: Манипулация е твърдението, че част от доказателствата по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова са отпаднали

17 Април 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. Манипулация е твърдението, че част от доказателствата по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова са отпаднали. Това каза заместник главния прокурор Иван Гешев в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ.
„Единицата за справедливост е това, което присъжда съдът. Тези присъди са неокончателни и подсъдимите продължават да са невиновни според българското законодателство и Конституцията“, заяви Гешев. Той обясни, че това, че законодателят е предвидил еднакво наказание за убийство и подкуп – от 10 до 20 години затвор, значи, че той отчита обществената опасност и счита, че особено тежкият случай на подкуп в особено големи размери е сравним на едно убийство. „Съдът е приложил закона. Проблемът е, че досега законът не се прилагаше. Борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество – и оттам се натрупва чувство за несправедливост. Това е една дребна битка в тази война. И когато започна, някои хора се уплашиха, че и с тях ще се случи същото. И се опитват да настроят обществото, че зад тези присъди седи нещо друго, а не справедливост“, коментира Гешев. Зам. главният прокурор поясни, че предстои да стане ясно дали съдът е оправдал Иванчева и Иванова за получаването на подкупа. По думите му това ще стане, след като излязат мотивите на съда. „Ако стане така, колегите няма да са съгласни, защото не почива на събраните доказателства“, коментира той.
Като манипулация Гешев посочи твърдението, че част от доказателствата са отпаднали или олекнали. „Това е манипулация, зад която седят определени политически сили, определени олигархични интереси – от рода на това, че експертизата е доказала, че не е писала тя в бележника и един куп други неща“, обясни Гешев. Той посочи, че е изненада това, че Петко Дюлгеров не е дал обяснения в съда, а не това, че се е отказал от показанията си.
„Това, че в момента има осъдителна присъда, не значи нищо. Просто единият етап е приключил и идва следващият. Битката ни по справедливост по това дело продължава“, заяви Гешев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Осъдиха Десислава Иванчева на 20 години затвор

Осъдиха Десислава Иванчева на 20 години затвор

15 Април 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Съдът призна за виновна бившата кметица на район "Младост" за искан подкуп от Александър Ваклин в съучастие с Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Тя ще трябва да заплати 10 000 глоба и няма да може да заема държавни длъжности. Присъдата може да бъде обжалвана в Специализирания апелативен съд, предаде Нова телевизия.
Иванчева и Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. при показна спецакция в центъра на София, продължила повече от четири часа. В колата на отстранената кметица на „Младост” бяха намерени 70 000 евро в белязани банкноти. Според прокуратурата парите са от подкуп, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му бъде придвижена преписка за строеж. Адвокатът на Иванчева твърди, че следи от фосфоресциращото вещество, с което били маркирани парите, имало само по лицето на клиентката му. Това доказвало, че тя не е пипала банкнотите. След ареста съдът на няколко пъти отказва да освободи обвиняемите. Пусна ги под домашен арест на 22 декември миналата година.
Соченият за посредник при получаването на подкупа бивш кмет на „Младост” Петко Дюлгеров се отказа от първоначалните си показания. Той заяви, че седейки на задната дясна седалка в колата на кметицата, заедно с Биляна Петрова до него, пуснал парите в плик. След ареста служебният му защитник и служители от КПКОНПИ му казали, че ако даде "правилни” показания, можело да бъде освободен, твърди още Дюлгеров.
Прокуратурата поиска по 20 години затвор за всеки от подсъдимите, налагането на глоби от по 30 000 лева и лишаването им от правото да заемат обществени длъжности.
Миналата седмица Иванчева обяви, че се кандидатира за евродепутат. Номинацията й е направена от инициативен комитет. Събирането на подписи в нейна подкрепа започна в сградата на Спецсъда. Екскметицата обяви, че, ако не успее да стигне до Брюксел, ще участва и в местните избори наесен. Ако пък бъде избрана за евродепутат, в кметския вот щяла да се включи само Биляна Петрова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът ще се произнесе по делото „Иванчева”

Съдът ще се произнесе по делото „Иванчева”

15 Април 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се Специализираният съд да произнесе присъдите по делото „Иванчева”. В неделя Специализираната прокуратура поиска по 20 години лишаване от свобода за всеки от тримата подсъдими по делото - Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, а пледоариите продължиха близо 12 часа. Не са обвинени в получаване на подкуп, но според прокуратурата има смекчаващи вината обстоятелства, като здравословното им състояние и чистото съдебно минало. Обвинението иска още забрана за Иванчева и Петрова да заемат обществени длъжности и глоба по 20 хил. лв. На влизане в съдебната сграда в неделя Иванчева и Петрова обявиха, че се надяват на справедливо решение и, че ще заведат дело лично срещу заместника на главния прокурор Иван Гешев.
„Фокус” припомня, че кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева бе арестувана на 17 април в столицата след акция на МВР, Специализираната прокуратура и КПКОНПИ. Тя бе държана закопчана с белезници над 5 часа, докато течеше обискът на автомобила ѝ, в който разследващите откриха 70 000 евро. По данни на прокуратурата парите са били част от по-голяма сума, поискана като подкуп за издаване на строително разрешително. Впоследвие стана ясно, че бизнесменът Александър Ваклин е подал сигнала срещу Иванчева. Освен нея, обвиняеми са още зам.-кметът на района Биляна Петрова и бившият кмет Петко Дюлгеров. Спрямо тримата бе наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.