НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Основната ни дългосрочна цел е развитието на всички видове туризъм

Министър Николина Ангелкова: Основната ни дългосрочна цел е развитието на всички видове туризъм

23 Април 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Основната заложена дългосрочна цел, която сме си поставили за превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация, е развитието на всички видове туризъм. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на 6-ата годишна среща на Националния борд по туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В годините назад Министерството на туризма създаде 9 туристически дестинации, 7 балнео и спа дестинации, както и 12 винено-кулинарни дестинации. Създадохме и регистър на събитията и фестивалите, в който има над 1800 прояви в цялата страна, от които 153 с национално значение“, заяви Ангелкова. Тя посочи, че продължава да се работи и по това не само България, но и Балканският регион да се превърне в предпочитана туристическа дестинация, като за тази цел се създават балкански маршрути. Ангелкова обяви, че е участвала в опити за създаване на единно конгресно бюро. „Ние подкрепяме идеята за такава единност и обединеност в този сегмент на сектора“, коментира тя. Министърът на туризма заяви, че една част от усилията на министерството са насочени към привличане на инвеститори и организиране на инвестиционни турове в тази посока. „За да можем да направим както София, така и страната конгресна дестинация“, изтъкна тя и посочи, че подкрепата на министерството в тази посока ще продължи. „Защото това е начинът да се развива една голяма част от инвестициите, които искаме да привлечем към страната“, коментира Ангелкова. Тя посочи, че ще подкрепи идеята София да кандидатства за Европейска столица на интелигентния туризъм през 2020 г.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Кънев, Комисия по икономическа политика и туризъм: Министерството на туризма постигне не малко, откакто е създадено

Петър Кънев, Комисия по икономическа политика и туризъм: Министерството на туризма постигне не малко, откакто е създадено

23 Април 2019 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на туризма постигне не малко, откакто е създадено. Това каза депутатът от БСП и председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание Петър Кънев по време на откриването на 6-ата годишна среща на Националния борд по туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Една от мечтите на българския туризъм се осъществи преди три години – да имаме Министерство на туризма. Това беше една мечта на туристическия бранш. И Министерството постигна не малко за този период“, заяви Кънев. Той посочи, че е трудно на българския туристически бизнес да поддържа стабилност. „Но искам да уверя, че Комисията по икономическа политика и туризъм винаги е поддържала добри отношения с бранша и винаги той може да чука на вратата ни, която е широко отворена“, заяви Кънев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: С 82% се е увеличил броят на чуждестранните туристи в София през последните 10 години

Кметът на София Йорданка Фандъкова: С 82% се е увеличил броят на чуждестранните туристи в София през последните 10 години

23 Април 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. С 82% се е увеличил броят на чуждестранните туристи в София през последните 10 години. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на 6-ата годишна среща на Националния борд по туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За последните години София се развива устойчиво като туристическа дестинация с ясна визия. София не е само административният център на България, София е млада столица, но и древен град с хилядолетна история. По своята история тя се нарежда наравно с древните европейски столици Рим и Атина и туристите виждат това“, заяви Фандъкова. Тя посочи, че София се е превърнала и в дестинация на конгресен туризъм. „Факторите за развитие на града като туристическа дестинация са много, но важна е и инфраструктурата и изграждането на транспортните връзки“, каза още тя. Фандъкова обясни, че София е леснодостъпна дестинация по въздух. „Бяха открити множество линии с нискотарифни полети, което засили посещенията на туристите през уикендите. През 2016 г. София влезе в топ 3 на европейските градове с най-висок ръст на чуждестранните туристи за периода 2009 г. – 2016 г. И този вид туризъм продължава да се развива“, заяви тя. Фандъкова посочи, че за периода от 2008 г. до 2018 г. нарастват както броят на нощувките, така и броят на туристите. „С 82% се е увеличил броят на чуждестранните туристи през последните 10 години. За 2018 г. спрямо 2017 г. имаме ръст на чуждестранните туристи с 4%, като най-много идват от Германия, Великобритания, Израел, Франция и др.“, посочи Фандъкова.
Цветилена СИМЕОННОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: 2019 г. ще бъде много динамична и трудна година, изпълнена с борба за всеки един турист

Министър Николина Ангелкова: 2019 г. ще бъде много динамична и трудна година, изпълнена с борба за всеки един турист

23 Април 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. 2019 г. ще бъде много динамична и трудна година, изпълнена с борба за всеки един турист. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на 6-ата годишна среща на Националния борд по туризъм, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Непрекъснато говорим какво притежава нашата страна, какви са богатствата, които имаме, различните видове туризъм. Но много важно е да си отговорим на въпросите - къде, кога и как искаме да стигнем. Отговорът е, че искаме България да стане целогодишна туристическа дестинация“, заяви Ангелкова.
„Важно е да си дадем ясна сметка, че 2019 г. ще бъде много динамична и трудна година, изпълнена с борба за всеки един турист. С предстоящите промени в Закона за туризма ще продължим да работим за намаляване на административната тежест и тези ненужни изисквания, които пречат да се развиват хотелите и местата за хранене, да отпаднат и да можем да отговорим на европейските изисквания“, заяви министърът на туризма.
Ангелкова посочи, че ще се работи и по развитието на конгресния туризъм. „Ще предложим в Слънчев бряг да бъде изграден конгресен център. На 31 май Министерството на туризма организира Международен инвестиционен форум с участието на големи хотелски вериги, туроператори и др. в Слънчев бряг. Ще направим предложение там да бъде изграден конгресен център, за да може в „крилата на сезона“ да има възможност да се привличат различни събития“, съобщи Ангелкова. Тя заяви, че предстои създаване и на Консултативен съвет, свързан с дигитализацията, към Министерството на туризма.
От Националния борд по туризъм отправиха две предложения към Министерството на туризма и Столична община - 1% от приходите по туризъм да бъдат реинвестирани в национална туристическа реклама и маркетинг на България като туристическа дестинация, както и да бъде издигната кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 г.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще участва в шестата годишна конференция на Националния борд по туризъм

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще участва в шестата годишна конференция на Националния борд по туризъм

23 Април 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. От 10.00 часа в хотел „Хилтън“ кметът на София Йорданка Фандъкова ще участва в шестата годишна конференция на Националния борд по туризъм „2019 – година на вътрешния туризъм, инвестициите и иновациите“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще участва в шестата годишна среща на Националния борд по туризъм

Министър Николина Ангелкова ще участва в шестата годишна среща на Националния борд по туризъм

23 Април 2019 | 07:09 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще открие шестата годишна среща на Националния борд по туризъм (НБТ) в София. Форумът се провежда със съдействието на Министерството на туризма. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. В дневния ред са предвидени обсъждания за факторите за насърчаване на инвестициите в сектора, ролята на конгресния туризъм и дигитализацията за устойчивото развитие на отрасъла, приноса на умните градове за растежа на градския туризъм, влиянието на туризма върху българското производство и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.