НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Митрополит Йоаникий: Великден е най-свещеният, най-великият, най-победоносният и най-любвеобилният празник

Митрополит Йоаникий: Великден е най-свещеният, най-великият, най-победоносният и най-любвеобилният празник

23 Април 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Бургас. Великден е най-свещеният, най-великият, най-победоносният и най-любвеобилният празник. Това каза пред журналисти Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий повод предстоящият празник Възкресение Христово, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Според митрополит Йоаникий Великден превъзхожда всички празници затова е наречен празник на празниците и тържество на тържествата. Митрополит Йоаникий посочи още, че този празник дарява на истински повярвалите голяма радост, чисти чувства, силно упование и непоклатима надежда. „Всеки ден прославяме Бога, всеки ден възпяваме неговата слава, всеки ден се покланяме на неговото величие, но денят на Великден е необикновен и тълкуванието е величествено и поучително. Понеже в този ден Христос примирил Бога и човеците, прекратил свирепството на дявола, отхвърлил силата на смъртта, недостойните за земята удостоил с небе, разпръснал тъмнината на заблуждението, прогонил греха, насъдил добродетелта и изпълнил с други безчислени блага вселената“, заяви Негово Високопреосвещенство. Той добави, че цар Давид призовава всички вярващи в Христа към радост и веселие в този ден на Възкресението, защото в този ден са си удостоили такива духовни блага. „Всеки ден, който празнува достойно, той обича възкръсналия Господ Иисус Христос. Не е възможно да празнува искрено този, чиято съвест е неспокойна и чиято душа е неочистена, не е възможно да прославя единия безгрешен спасител този, който е обременен от неправди, лъжи, отмъщения, омраза, злопаметство и зложелателство. Затова Светата Църква ни призовава да се просветим от тържеството, един другиго да прегърнем, да кажем братя на ненавиждащите ни и всичко да простим, заради Възкресението“, добави митрополитът.
По думите му вечната истина е непобедима, Божията любов е неизменна, вечната светлина е негаснеща, всичко божествено е неизчерпаемо, всичко божествено е промислително, всичко божествено е преславно. „Затова смъртта не можеше да властва над живота, затова омразата не можеше да надделее над любовта, тъмнината не можеше да погълне светлината. Не е достатъчно само да прославим възкръсналия Господ Иисус Христос, трябва да оставим и добро наследство, а за да го направим, трябва да насаждаме християнския морал в семейството, в училището, в обществото“, каза още митрополитът. Той поясни, че ако желаем добрият да стане по-добър, по-добрият най-добър, а най-добрият съвършен, трябва да приемем Христовата истина и да вървим по Христовия път. Трябва да положим здравия фундамент на истинското възпитание, без което е невъзможно да има добри нрави в отношенията и блага воля между човеците. „Ако искаме да съхраним националните си ценности и опазим българския дух от посегателствата на опасни и гибелни нововъведения, които петнят душата, оскверняват тялото, смущават съвестта, трябва да насочим погледа си към Божествения свят закон, да възпеем възкръсналия Господ Иисус Христос, който е всесилен и може да ни избави от всичко противно на вярата и морала“, посочи Негово Високопреосвещенство.
Митрополит Йоаникий пожела на всички църковни служители и православни християни радостно да празнуват и посрещнат Светото Христово Възкресение в спокойна и сърдечна семейна обстановка и от цялата си душа да възхвалят този най-велик и божествен празник.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.