НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Япония изрази протест пред Русия заради учебни стрелби в района на Южните Курилски острови

ТАСС: Япония изрази протест пред Русия заради учебни стрелби в района на Южните Курилски острови

5 Август 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Токио. Правителството на Япония изрази протест пред Москва във връзка с проведени учебни стрелби от въоръжените сили на Русия в района на остров Кунашир, част от Южните Курили. Това заяви в понеделник на пресконференция в Токио секретарят на кабинета на министрите на Япония Йосихиде Суга, цитиран от ТАСС.
„Събираме информация по този въпрос. Тъй като това има отношение към укрепването на руското военно присъствие на четирите северни острова (Южните Курилски остров) и противоречи на нашата позиция за тези острови, ние изразихме протест по дипломатическите канали“, заяви той.
Вестник „Санкей“ съобщи, че руската страна е уведомила Япония за провеждането на учебни стрелби в района на Кунашир от 5 до 10 август. Токио вече нееднократно изразяваше протести пред Москва във връзка с такива стрелби. В отговор на това от Министерството на външните работи на Русия заявяваха, че зачестилите претенции на японските дипломати към действията на руските военни на Южните Курилски острови не спомага за формирането на позитивна атмосфера в двустранните отношения.
От средата на миналия век Москва и Токио водят преговори за изработване на мирен договор след края на Втората световна война. Основното препятствие за сключването му е въпросът за принадлежността на южната част на Курилските острови. През 1945 година целият архипелаг е включен в състава на Съветския съюз, но японската страна оспорва принадлежността на Итуруп, Кунашир, Шикотан и група понастоящем необитаеми острови, които в Япония наричат Хабомаи. МВнР на Русия неведнъж е подчертавало, че руският суверенитет над тях, който има съответстващото международно-правово оформление, не подлежи на съмнение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия се е отказала да обсъжда с Токио връщане на два от Курилските острови

ТАСС: Русия се е отказала да обсъжда с Токио връщане на два от Курилските острови

14 Юли 2019 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Токио. Руската страна е отказала да обсъжда с Япония възможността за прехвърляне на два от четирите Южни Курилски острови в рамките на преговорите за мирен договор,съобщи в неделя японската агенция Kyodo, цитирана от TACC.
Позовавайки се на източник, близък до процеса на преговори, агенцията съобщава, че една от причините за отказа на руската страна дори да обсъди такава възможност е тревогата на Руската федерация, свързана с японско-американския военен съюз. Отказът се дължи и на опасения, че евентуален компромис с Япония по териториалния въпрос може да има отрицателно въздействие върху популярността на руските власти у дома, коментира Kyodo.
От средата на миналия век Русия и Япония периодично преговарят за мирен договор за резултатите от Втората световна война. Миналия ноември руският президент Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе се съгласиха да засилят този процес въз основа на двустранна съвместна декларация от 19 октомври 1956 г. В нея е написано, че след официалния край на войната между двете държави и възстановяването на дипломатическите и консулските им отношения СССР ще прехвърли на Япония остров Шикотан и няколко малки необитаеми острови (анексирани от Съветския съюз след Втората световна война), при условие, че те ще бъдат прехвърлени на Токио едва след подписване на мирен договор. Декларацията е ратифицирана от парламентите на двете държави на 8 декември 1956 г.
На 29 юни в Осака бяха проведени преговори между японския премиер Шиндзо Абе и руския президент Владимир Путин. На съвместна пресконференция след разговорите, ръководителят на японското правителство отбеляза, че страните са се договорили за поредното посещение на местата за погребение на техните предци от бивши японски жители на Южните Курили, което ще се проведе през август-септември тази година. Абе подчерта също, че те с президента на Руската федерация потвърдиха решимостта си да продължат преговорите по въпроса за мирен договор и напредъка към осъществяване на съвместни икономически дейности в южната част на Курилските острови.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Русия и Япония останаха със сериозни различия

Известия: Русия и Япония останаха със сериозни различия

31 Май 2019 | 02:04 | Агенция "Фокус"
Токио. Русия и Япония останаха със сериозни различия, пише руският вестник “Известия“.
Русия изрази загрижеността си относно разполагането на противоракетна отбрана на САЩ на територията на Япония. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров. Консултациите във формат 2 + 2 се проведоха в Токио на 30 май с участието на министрите на външните работи и отбраната на Русия и Япония - Сергей Лавров, Сергей Шойгу, Таро Коно и Такеши Ивайа. Страните обсъдиха проблема с ядрената програма на Северна Корея, както и актуалните аспекти на развитието на ситуацията, включително в областта на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион. Въпреки това, по отношение на основния въпрос - подписването на мирен договор между двете страни - Москва и Токио, изглежда, не само не напредват, но и забележимо се отдалечават.
В Япония те взеха изявлението на руския президент Владимир Путин през 2018 г. за разрешаване на въпроса за мирния договор въз основа на декларацията от 1956 г., сякаш прехвърлянето на два острова от Москва към Япония е решено. Но нито на пресконференцията след руско-японските разговори, нито на източниците на "Известия" в руските дипломатически кръгове можаха да се потвърдят тези стремежи. Освен това, както стана ясно от думите на двете страни, Москва и Токио не са предприели нито една стъпка по този въпрос.
Министрите направиха усилия да намерят теми, по които могат да сближат позициите си. Така например, страните се споразумяха за необходимостта от ранна денуклеаризация на Корейския полуостров. Ръководителят на руската дипломация отбеляза, че с помощта на ултиматумите проблемът не може да бъде решен. Той каза, че руската страна е запознала японските колеги с руско-китайските инициативи за преодоляване на кризата. Те също така се съгласиха да засилят връзките си във военноморската сфера, както обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу. В допълнение, за първи път от 18 години, ръководителят на Руската флота ще посети Япония.
"Надяваме се да засилим взаимното разбирателство и доверие между военноморските сили на нашите страни", отбеляза Такеши Ивайа.
И за да затвърдят положителния ефект, те решиха да приключат пресконференцията с културна новина. Страните заявиха, че Централният оркестър на сухопътните сили на Силите за самоотбрана на Япония ще участва на международния фестивал „Спаска кула 2019”, който ще се проведе в Москва от 23 август до 1 септември.
Въпреки че няма видим напредък по мирния договор с Токио, отношенията между Русия и Япония се развиват активно, заяви Константин Косачов, председател на комисията на Съвета на Федерацията по международните въпроси. Според него междурегионалното сътрудничество става особено актуално в момента.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Japan Times: На разговорите между Япония и Русия проличаха дълбоките различия по териториалния спор за Курилските острови

The Japan Times: На разговорите между Япония и Русия проличаха дълбоките различия по териториалния спор за Курилските острови

30 Май 2019 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Токио. Министрите на външните работи и на отбраната на Япония и Русия се срещнаха в четвъртък в Токио, за да обсъдят въпросите за регионалната сигурност, разкривайки дълбока пропаст между двете страни по териториален спор, свързан с спорните Южни Курилски острови, пише японското англоезично издание The Japan Times
След срещата във формата „2+2“, външният министър Таро Коно заяви пред репортери, че японската страна е изразила загриженост във връзка с неотдавнашно учение за изстрелване на ракети и разполагането на изтребител на островите, които Токио нарича Северните територии.
Подобно натрупване на военни сили на островите е "неприемливо", като се има предвид претенцията на Япония за суверенитет над територията, каза Коно по време на съвместната пресконференция.
В отговор руският външен министър Сергей Лавров заяви, че военните действия се провеждат на територията под "руски суверенитет" и се придържа към международното право. Москва нарича спорните острови Южни Курили.
"Потвърдихме нашата позиция, че руските военни са извършвали дейности на нашата територия", каза Лавров чрез преводач на японски език.
В петък Коно и Лавров ще се срещнат отново в Токио, за да обсъдят териториалния въпрос и да положат основите за следващата среща между Шиндзо Абе и руския президент Владимир Путин, която ще се проведе в кулоарите на срещата на Г-20 в края на следващия месец в Осака.
Териториалните разговори между двамата висши лидери обаче бяха блокирани в продължение на месеци и този път не се очаква сериозен пробив за срещата на Лавров-Коно.
По време на двудневната среща в четвъртък Лавров изрази загриженост относно програмата на Япония за засилване на способността й за „глобална противоракетна отбрана“, като се позовава на плана на Токио за разполагане на американската противоракетна система Аegis Ashore в САЩ в префектурите Акита и Ямагучи.
В отговор японският министър на отбраната Такеши Ивайа твърди, че Aegis Ashore е "чисто отбранителна система" и няма да представлява заплаха за Русия или за други страни.
Япония реши да въведе системата Aegis Ashore, за да се защити срещу балистични ракети от Северна Корея, но Москва твърди, че тя също може да представлява заплаха за Русия.
Междувременно както Коно, така и Лавров заявиха, че двете страни се договориха да настояват за денуклеаризацията на Северна Корея.
"Позицията на Русия за положението на Корейския полуостров е много близка до позицията на Япония", каза Лавров.
Срещите от формата „2+2“ стартираха през ноември 2013 г. с надеждата да се изгради доверие между двете страни и вероятно ще спомогнат и за насърчаване на териториалните преговори. Срещата в четвъртък беше четвъртата след тази, проведена през юли миналата година в Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“:  Сближаването между Русия и Япония пречи на Пентагона

„Независимая газета“: Сближаването между Русия и Япония пречи на Пентагона

30 Май 2019 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Москва/Токио. Сближаването между Русия и Япония пречи на Пентагона, коментира руският вестник “Независимая газета“.
Министрите на външните работи и отбраната на Руската федерация Сергей Лавров и Сергей Шойгу ще проведат среща в Токио на 30 май във формат 2 + 2 със съответните си японски колеги. Първоначално Токио искаше да обсъди китайската военна заплаха в такъв диалог, но Москва отказа. Ето защо дискусията ще се съсредоточи върху проблемите на сигурността в региона, по-специално ядрената програма на КНДР, която засяга и двете страни. Токио протестира срещу присъствието на руските войски в Южните Курили, а Москва е загрижена за разполагането на американски елементи на противоракетната отбрана близо до границите на Руската федерация. Тъй като няма съгласие по териториалния въпрос, страните вероятно ще се съсредоточат върху съвместното икономическо развитие на оспорваните острови.
Японско-руските отношения се колебаят в диапазона "топло - студено". Японският премиер Шиндзо Абе направи опит да постигне подписването на мирен договор и уреждането на различията с помощта на руския президент Владимир Путин. Многократните срещи на двамата лидери помогнаха за облекчаване на напрежението, породено от спорните острови. Двустранният диалог 2 + 2 също е стъпка към сближаването на двете сили, от които зависи в голяма степен сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион. Според Министерството на външните работи на Руската федерация на предстоящата среща страните ще обсъдят актуални въпроси на глобалния и регионален дневен ред, включително развитието на ситуацията около Корейския полуостров, Сирия, въпросите на неразпространението, контрола на оръжията, както и сътрудничеството в борбата с новите предизвикателства и заплахи.
Струва си да се обърне внимание на факта, че между силите за сигурност е постигнато известно взаимно разбиране. И не само на министерско равнище. Генерал-лейтенант Юаса Горо, началник на щаба на сухопътните сили на Японските сили за самоотбрана беше на посещение в Русия. Той обсъди перспективите за военно сътрудничество с генерал Олег Салюков, главнокомандващ на сухопътните войски на Русия. Гостът посети Военно-учебно-научния център на Общовойсковата академия.
Но тъй като междудържавните отношения до голяма степен зависят от волята на двамата лидери, те остават крехки. В края на крайщата, нито Путин, нито Абе ще останат на власт завинаги. Обективната реалност е, че Токио и Москва изповядват различни ценности. Япония е свързана със Запада с хиляди нишки. Нищо чудно, че водещият мозъчен тръст в Австралия, Институтът Лоуи, обяви Япония за лидер на либералния ред в Азия. А руската власт е привързана към авторитарните методи на управление.
Нещо повече, не без основание Москва счита военния съюз на Япония със САЩ за сериозна пречка за установяването на силни мирни отношения с Токио. Американските военни планове в региона подкопават доверието на Москва в изявленията на японските политици.
В разговор с вестника Валери Кистанов, ръководител на Центъра за японски изследвания към Института за далекоизточни изследвания на Руската академия на науките, каза: „Разговорите във формат 2 + 2 ще се проведат при затворени врати. Япония отказва да разкрие съдържанието на преговорите. Въпреки това е ясно, че проблемът със сигурността ще заеме важно място. Те ще говорят за темите, които Путин и Абе ще обсъждат на предстоящата среща през юни на срещата на високо равнище на Г-20 в Япония.
Русия е загрижена за предстоящото разполагане на елементи на американската система за противоракетна отбрана в Япония. Една от тези инсталации ще бъде разположена близо до руска територия. Въпреки че японците твърдят, че тези средства са предназначени да предпазват от севернокорейски ракети, Москва не може да игнорира тези стъпки от Токио и Вашингтон, подчерта експертът.
Тъй като не е възможно да се постигне напредък в разрешаването на териториалния спор, страните вероятно ще обърнат повече внимание на перспективите за съвместна икономическа дейност на Южните Курили. Вече са определени насоките на сътрудничество. Остава да се разработи правна рамка за него, заключи Кистанов.
Във всеки случай, Токио смята, че контактите във формат 2 + 2 с Русия създадоха добър прецедент за разрешаване на конфликти с Пекин. Както съобщава японската агенция Kyodo, японското правителство предлага на Китай редовно да се среща с външните министри и министрите на отбраната. Така Токио се надява да постигне деескалация на ситуацията в Източнокитайско море, където всяка страна претендира за суверенитет над необитаемите острови Сенкаку. Пекин все още не е отговорил на тази инициатива.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.