НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Фактор“ (Македония): Вместо „метла“, Заев си взе отпуск

„Фактор“ (Македония): Вместо „метла“, Заев си взе отпуск

10 Май 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев няма да „мете“ функционери и други кадри – или поне през следващите четири дни, в рамките на които си е взел отпуск. Съответното обявиха от правителствената пресслужба, предава македонското електронно издание „Фактор“.
Мини-почивката на министър-председателя е след президентските избори, проведени на 5 май. Бе обявено, че след тях ще има „чистка“, т.е. кадрови промени в държавното ръководство, но и в по-ниските нива на управлението, както и в самия СДСМ. Междувременно Заев се срещна с папа Франциск в Скопие на 7 май, бе в Сараево на среща на върха, участва в сесия на правителството и в отбелязването на Деня на Европа - 9 май.
„Кабинетът на министър-председателя на правителството на Република Северна Македония информира, че премиерът Зоран Заев ще използва част от отпуска си в периода от 10 до 14 май по лични причини“, става ясно от официалното съобщение.
„Службата на министър-председателя ще функционира гладко в периода на личното отсъствие на премиера”, се казва още в текста.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: До края на годината в Северна Македония ще се проведат предсрочни парламентарни избори, ако в неделя избирателната активност не превиши 40%

Александър Дамовски, МКД: До края на годината в Северна Македония ще се проведат предсрочни парламентарни избори, ако в неделя избирателната активност не превиши 40%

3 Май 2019 | 19:10 | Агенция "Фокус"
София. Предсрочни парламентарни избори до края на годината ще се проведат в Северна Македония, ако в неделя на втория тур избирателната активност не превиши 40%. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ главният редактор на македонското електронно издание МКД Александър Дамовски. Той заяви, че няма законова уредба, кой ще изпълнява длъжността президент при такъв развой на събитията – според експерти длъжността трябва да я поеме председателят на парламента Талат Джафери, докато други са на мнение, че Георги Иванов трябва да остане на поста си до свикването на нови президентски избори и избор на нов държавен глава. Александър Дамовски допълни, че албанският вот се е ориентирал към кандидата на управляваща коалиция. „Когато Блерим Река беше третият кандидат за президент се знаеше, за кого ще гласуват по-голямата част от албанците. Сега обикновения албанец ще трябва да избира президент между двама кандидати с македонски имена. Предимство ще има онзи кандидат, когото политическите лидери ще посочат и наредят на своите избиратели на гласуват, а именно за онзи кандидат, който ще вкара Северна Македония в ЕС и НАТО. В случая, това е Стево Пендаровски. Така показват и анкетите – в първият кръг разликата беше по-малко от 1 %, а сега се дава преднина на Стево от 5 %“, каза главният редактор на МКД.
Александър Дамовски обясни, че ако се извади албанския вот, сред македонците кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска – Давкова е фаворитът. Управляващата партия СДСМ губи доверието, което имаше преди две години, рейтингът им е в упадък, каза още той и допълни, че това е резултат от подозренията за корупционни сделки, непотизъм, както и партокрация в целия държавен апарат.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Албанското малцинство ще има ключова роля във втория тур на президентските избори в Северна Македония

Kathimerini: Албанското малцинство ще има ключова роля във втория тур на президентските избори в Северна Македония

3 Май 2019 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гражданите на Северна Македония ще гласуват на втори тур на президентските избори на страната в неделя, в който етническото албанско малцинство ще има ключова роля, коментират в редакцията на електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Въпреки че президентът има предимно представителни функции с правомощия за налагане на вето на приетите от парламента закони, резултатът от гласуването може да доведе до предсрочни парламентарни избори в дълбоко поляризираната страна, уверени са в редакцията.
Но основната загриженост е избирателната активност: ако на втория тур участват по-малко от 40% от общо 1,8 милиона регистрирани гласоподаватели, изборите ще бъдат обявени за невалидни.
В първия кръг кандидатът на управляващите социалдемократи, Стево Пендаровски, и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова, получиха почти равен брой гласове. Така че избирането на следващия президент на Северна Македония до голяма степен ще зависи от това как етническите албанци, които съставляват около една четвърт от населението на страната, ще гласуват на втория тур.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Али Ахмети: Част от избирателите на ДСИ гласуваха за Блерим Река, но във втория ще подкрепят Пендаровски

Али Ахмети: Част от избирателите на ДСИ гласуваха за Блерим Река, но във втория ще подкрепят Пендаровски

3 Май 2019 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Част от избирателите на ДСИ са гласували за Блерим Река на първия тур на президентските избори в Македония, но във втория ще подкрепят Стево Пендаровски, заяви Али Ахмети, председател на партньора в управляващата коалиция на Македония, по „1ТВ“ в четвъртък вечерта, предава скопското електронно издание „Фактор“.
„Нашите симпатизанти и поддръжници няма да са индиферентни. Те осъзнават важността на момента. Имаме зрял електорат, който знае, че трябва да изпрати позитивно послание до Европа. Ние не правим политика с двойни стандарти. Не сме толкова двулични, че да работим за нещо друго, освен това, което е договорено“, заяви Ахмети.
По-рано Река излезе пред обществеността и призова своя електорат, 80 хиляди души, да излезе и да гласува на втория тур, без да уточнява за кого – Пендаровски или Гордана Силяновска Давкова.
„Блерим Река изпрати „замаскирано“ послание да се гласува за Пендаровски, защото каза да се избере опцията за Европа“, поясни лидерът на Демократичния съюз за интеграция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мухамед Зекири (СДСМ): Сега, за съжаление, плащаме цената за коалирането с ДСИ

Мухамед Зекири (СДСМ): Сега, за съжаление, плащаме цената за коалирането с ДСИ

27 Април 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Някои партийни служители, включително директори, министри и кметове, полетяха в облаците и, за съжаление, забравиха, че са там именно заради гражданите, казва депутатът и заместник-председател на СДСМ Мухамед Зекири. В интервю за македонското електронно издание “МКД“ той остана критичен към ДСИ и добавя, че е наясно, че неговите нагласи причиняват проблеми в коалицията, но "това е демокрация"
На въпроса как ще коментира изборните резултати, които той нарича „горчива победа“, Зекири отговаря:
„Мислех за всички онези, които летят в облаците и за съжаление забравиха кой ги е изпратил там, където са. Имам предвид, разбира се, длъжностни лица - партийните директори, министри и кметове. Гражданите са причината, че всички сме част от изпълнителната, законодателната и местната власт. Някои, за съжаление, забравиха това и поставиха себе си над гражданите, които в първия кръг на президентските избори ни изпратиха ясно послание, за да се успокоят. Гражданите са тези, които винаги знаят как да възнаграждават и как да наказват. Властта черпи своята легитимност от гражданите.“

Попитан, дали с тези свои позиции той не си създава врагове в партията, той отговаря:

„По-голям демократ от нашия лидер Зоран Заев вярвайте ми няма. Човек, който уважава различно мнение и тези, които изразяват позиции. Но освен това, аз и като журналист, когато изразих своето отношение и сега като политик, когато казвам, никога не съм се ръководил от това дали ще създавам врагове заради моите възгледи. Аз се ръководя от това, което чувствам и мисля, и разбира се, това, което повечето граждани мислят, тоест винаги говоря истината и съм честен… Някои хора обичат да ми казват, че съм идеалист, но всъщност съм реалист. Не е твой приятел, който „тупа по рамото” и не посочва грешките, така че се надявам, че и моите колеги от партията също ме разбраха.“

На въпроса как ще коментира намеренията на премиера Зоран Заев за чистка след изборите, той заяви:

„Трябва да има отговорност! Необходимо е да се променят лицата и разбира се и подхода.“

Запитан дали създава проблеми в коалицията заради непримиримата си позиция спрямо ДСИ, той подчерта:

„Не знам и не искам да съм лицемерен, защото моите възгледи относно ДСИ са известни на широката общественост, включително и на моите колеги в партията. Ще отговоря на този въпрос с насрещен въпрос на вас и на всеки, който ме пита: какво от това, което съм заявил за отношението ми към ДСИ не е правилно ?!
Разбира се, тези мои възгледи също предизвикват проблеми в коалицията, но това е демокрация. За съжаление сега плащаме и цената на коалицията с ДСИ.“

Запитан дали в коалицията между ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ и сегашната коалиция не си приличат, той отговори, че задачата и стремежът му е да се промени подхода и да се докаже на обществеността, че не е така.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Алиансът на албанците до четвъртък ще реши кого да подкрепи на втория тур

„Фокус“ (Македония): Алиансът на албанците до четвъртък ще реши кого да подкрепи на втория тур

27 Април 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Алиансът на албанците до четвъртък ще реши кого да подкрепи на втория тур, заяви лидера на формацията Зиядин Села в интервю, цитирано от македонския “Фокус“.
Гражданите са свободни да решават сами за кого ще гласуват във втория тур, заяви председателят на Алианса на албанците Зиядин Села в интервю. Алиансът на Села подкрепи професор Блерим Река, който получи над 70 000 гласа в първия тур. Гласовете за Река ще бъдат решаващи във втория кръг, пише изданието.
„Политиците изглежда не разбират посланието, не трябва да се обръщат към партиите, а към гражданите. Ние не се поддаваме под влиянието на красивите думи, които някой ни казва за на,“ добавя той.
Села не отговаря конкретно на въпроса дали ще гласува на 5 май и казва, че това ще се разбере в деня на гласуването.
„Гражданите трябва да решат дали да гласуват и за кого. Имахме само един кандидат. Ще заявим нашата позиция след заседанието на централното ръководство следващата седмица. Но лично, като председател на Алианса, посланията, които трябваше да предам, дадох в кампанията, докато имахме кандидат за президент. Предизборната ни кампания приключи в неделя, 21 април, когато научихме резултатите. Каква ще бъде позицията на Алианса ще стане ясно след сесията на партийното ръководство. Но нашият принцип е, че още не е дошло време албанските гласове да отидат за македонските политически партии ”, каза Села, добавяйки, че сесията ще се проведе в сряда или четвъртък следващата седмица, т.е. само няколко дни преди втория тур.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Алсат-М" (Македония): Мандатът на Георги Иванов не може да бъде удължен, твърдят експерти

"Алсат-М" (Македония): Мандатът на Георги Иванов не може да бъде удължен, твърдят експерти

26 Април 2019 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Няма законова или конституционна основа, на която настоящият държавен глава на Северна Македония Георги Иванов ще може да продължи мандата си, ако не бъде постигнат необходимия праг на гласувалите във втория кръг на президентските избори. Това е мнението на експертите по конституционното право Темелко Ристевски и Трендафил Ивановски, предава излъчващата на албански език скопска телевизия "Алсат-М"..
Според професор Ристески функцията на президента, ако такъв не бъде избран на 5 май, ще бъде поета от председателя на парламента в Скопие.
Прагът от 40% бе определен с конституционните промени от 2008 г. Дотогава се изискваха 50% гласували. Според Ивановски, в случай на провал във втория кръг на изборите, решението е да се промени Конституцията в частта за избирането на президент в парламента или отново да се намали цензът.
На изборите на 21 април избирателната активност беше едва 41,68%, най-ниската в историята на страната. На балотажа ще се явят Стево Пендаровски (СДСМ) и Гордана Силяновска-Давкова (ВМРО-ДПМНЕ). Политическите лидери са убедени в постигането на задължителната избирателна активност. Министър-председателят Зоран Заев заяви, че очаква избирателна активност от 45% и, в случай на провал, предупреди, че страната може да бъде изправена пред нова политическа криза. Лидерът на опозицията Християн Мицковски също е убеден, че ще има достатъчен брой гласове. В противен случай партиите ще трябва да седнат и да обсъдят ситуацията, допълни председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Пендаровски води със 7% пред Силяновска-Давкова, показва анкета

„Фокус“ (Македония): Пендаровски води със 7% пред Силяновска-Давкова, показва анкета

26 Април 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Анкетите преди втория тур на президентските избори в Македония показват увеличаване на преднината на кандидата на СДСМ и управляващата коалиция Стево Пендаровски пред представителя на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова. Ако преди първия кръг разликата беше в рамките на статистическата грешка, анкетата на агенция Market Vision този път показва 7% разлика в полза на социалдемократа, пише македонският „Фокус“.
Според това изследване на общественото мнение, 22% са посочили, че на балотажа ще гласуват за Стево Пендаровски, а 15,9% за кандидата на ВМРО-ДПМНЕ.
Близо половината от участниците в допитването (47,7%) отказват да кажат за кой кандидат ще гласуват, а 14,3% са посочили, че няма да гласуват. Това означава, че достигането на нужната избирателна активност от 40% на втория тур все още не е сигурно.
Що се отнася до националностите, 0,2% от респондентите с албански произход са заявили, че ще гласуват за Силяновска и 8,1% - за Пендаровски.
Що се отнася до партиите, анкетата показва, че рейтингът на „Алианса на албанците“ вече е с 0,6% по-висок от този на ДСИ. При партиите на славяните, ВМРО-ДПМНЕ води с 0,6% на СДСМ

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ започва офанзива за втория тур

„Вечер“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ започва офанзива за втория тур

26 Април 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. След изравнените резултати между Гордана Силяновска-Давкова и Стево Пендаровски на първия тур на президентските избори, истинската борба на терен тепърва започва. Колко е напрегнато показват събитията, които ще се провеждат всеки ден, пише опозиционният македонски ежедневник „Вечер“ в материал, представен без редакторска намеса.
Малцинството във ВМРО-ДПМНЕ, водено от някои бивши партийни чиновници, призоваващи за бойкот, за да се позволи отстраняването на Мицковски и превземането на партията, е изправено пред провал. Йове Кекеновски изпраща изявления от несъществуваща „фракция на ВМРО-ДПМНЕ", с които настоява лично Мицковски да призове за бойкот на изборите изборите, в които Силяновка е фаворит за втория кръг, и бойкот, който затваря на партията и самият Мицковски вратата към сътрудничество с европейски партии и правителства. Колко е отчаяна групата от бивши служители показва също това съобщение, с което тя потвърждава, че няма власт да предизвика бойкот.
Това, че малка и немощна група работи за бойкот показват не само изборните резултати и горните признания, но и промените на терен. Кметът на Кавадарци Митко Янчев показа характер и принципи: „Може и за някои неща да не съм съгласен лично с Мицковски, но ВМРО-ДПМНЕ е моята партия и призовавам всички да гласуват за Силяновска“, заяви Янчев. Резултатът: Силяновска победи убедително в Кавадарци.
Спорадичните призиви за бойкота от дясната политическа партия, които се наблюдават все по-рядко в отделни статуси във „Фейсбук“ и „Туитър“, не оказват съществено влияние върху събитията и до голяма степен са резултат от лично разочарование поради загубено влияние в партията, обществеността и политиката, като цяло.
Виждайки, че са фаворити във втория кръг, ВМРО-ДПМНЕ свикаха веднага най-висшия партиен орган – Централния комитет, на който бе казано ясно кои са възможностите и от къде трябва да се започне, за да се върнат около 50 хиляди гласа, които традиционно гласуват за партията, а в първия кръг не са отишли до избирателните секции. Това е голяма база на потенциални гласоподаватели, каквато СДСМ няма и която сега е напълно наясно, че може да е част от победната приказка.
Посланието на ВМРО ДПМНЕ е: Ние ще спечелим втория тур, без бойкот и без неуспешни коалиции, и незабавно това ще бъде последвано от извънредни парламентарни избори, които ги искат не само избирателите на ВМРО-ДПМНЕ, но и мнозинството от гражданитем като цяло, по причини известни на всички следствие от управлението, корупцията, непотизма, лошите бюджети, данъците, търговията с нацията и националните интереси и хаоса, който провокира властта на Заев.

От другата страна е СДСМ

В първите дни след изборите Заев се изправя пред греховете си и не се чувства комфортно. След митинга в Карпош активистите на СДСМ казаха в социалните мрежи, че не вярват в неговите истории и обещания и че не искат на техните партийни митинги да се говори на албански, който те не разбират. Толкова за „едно общество за всички“ на СДСМ.

Коалицията с ДСИ за изборите, за да не претърпят поражение, ако действат самостоятелно, е отхвърлена от самите избиратели на СДСМ и ДСИ. Одобрените от СДСМ търгове и престъпления на ДСИ не са приемливи за активистите на партията, което се вижда в изявления и публикации на десетки лидери на т.нар. „цветна революция“, която беше, и е, база на управлението на СДСМ, че сега ДСИ е повече воденичен камък, отколкото спасителен пояс за СДСМ.
ДСИ е партия на доизживяване, само че все още няма кой от дипломатите да им го каже. Ще го чуят през лятото, когато дойде постоянен посланик от САЩ в Македония.
СДСМ е притиснат в ъгъла: продадоха всичко, което можеха от националния имот о богатство, както и най-скъпото – идентичността и не създават никаква друга стойност, а напротив. Увеличиха данъците, уволняват хора от работа, арестуват хора пожелание, компрометираха съдии и прокурори за свои нужди, имат серия от убийства в подземния свят, които не смеят да разрешат понеже криминалните групи им бяха съюзници при взимането на властта, техни сътрудници рекетират със записани телефонни разговори, позволиха техни медийни поддръжници с достъп до документацията на Специализираната прокуратура и финансовата полиция да рекетират бизнесмени, забраняваха филми, книги и смениха ръководителите на редица медии, нямат инвеститори и дават държавни пари като подаръци за Нова година за Фонда за иновации и банките, които миналата година заработиха рекордните 120 милиона евро печалба от джобовете на гражданите и фирмите, които изстискват. Те получиха оценка 0 (нула) за бизнес климата в държавата, обидиха чуждестранните инвеститори с новите данъци и позволиха да се превозват с автобуси избиратели от Косово с фалшиви лични карти... това като че ли е преписано от доклад за управлението на колумбийските власти от най-лошите времена.

И тук е ключът. Бойкотът съответства на СДСМ

Чрез бойкота те ще се оправдаят, че не са загубили на избори. С бойкота те ще се спасят от последиците от грешката с кандидатурата на Стево Пендаровски и ще успокоят духовете вътре в партията. С бойкотът Зоран Заев ще получи възможност да се кандидатира за президент и с евентуална победа да се спаси от преследването, което го очаква, когато бъде свален от сегашната си позиция. С бойкот на изборите ще се спасят от заложничеството на нуждите на ДСИ. С бойкота те ще се оправдаят пред хората за това, че през юни няма да започнат присъединителни преговори с ЕС, защото ВМРО-ДПМНЕ е виновна заради бойкота си.
Новият скандал и война с нахлуването в Ислямската религиозна общност, направени от СДСМ, означава сигурна загуба на албански гласове във втория кръг, освен ако не бръкнат дълбоко в джоба, в който случай ще имаме ясна корупция и компрометиране на Ислямската религиозна общност пред техните вярващи и цялото общество и окончателния край на сегашния лидер на ИРО Сюлейман Реджепи, който вече бе обявен от „Алианса на албанците“.
СДСМ може да предизвика бойкот и чрез скандала с проникването в ИРО, заради който от там да поискат бойкот от албанците и мюсюлманите и избирателната активност да не бъде достигната – по вина и желание точно на СДСМ.

Бойкотът е последната надежда на СДСМ

Но този, който веднъж е усетил свободата, трудно може да бъде върнат назад в тъмнината на подземията и деспотизма. А в първия кръг на изборите мнозина усетиха тази свобода на избора и важността на своя глас, което даде резултат и опозицията има около 80 хиляди гласа повече от властта. Тази свобода и сила бе видяна и от другите и сега този процес ще се разшири.
Предсрочните парламентарни избори са извадени на масата. Трябва само да вземете химикалката и да тръгнете към тях. Това ще бъде гражданско отмъщение за всичко онова, което направиха Заев, СДСМ и ДСИ през тези години, а всички го усетиха на своя гръб.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анкета на „Макфакс“: 67,7% от македонците са убедени, че „метлата“ на Заев няма да хване никого

Анкета на „Макфакс“: 67,7% от македонците са убедени, че „метлата“ на Заев няма да хване никого

25 Април 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изследователският център на македонската информационна агенция „Макфакс“ проведе анкета с въпрос „Кого ще хване метлата на Заев?“. Тя започна на 24 април на 15 уеб страници и приключи ден по-късно.
Резултатите показват, че 67,7% от респондентите са са убедени, че „метлата“ на Заев няма да хване „никого“, а 11,3% отговарят с „министрите“. 11,1% са на мнение, че освободените от длъжност ще са „директорите“, а според 9,9% от анкетираните премиерът на югозападната ни съседка ще се насочи към вътрешнопартийните функционери в общинските организации .
В допитването са участвали 3 887 граждани, от които 69,71 мъже, а 30,29 – жени. От тях 36,78% са на възраст между 25 и 34 г., 24,24% - от 35 до 44 г.
Промените в ръководните карти, както и реконструкцията на правителството в рамките на заевата операция „Метла“ ще бъдат извършени след втория тур на президентските избори в Северна Македония, стана ясно по-рано през деня.
Според премиера на югозападната ни съседка анализът на резултатите от изборите от първия кръг на гласуването за държавния глава показват, че гражданите са недоволни от длъжностните лица, а някои не изпълняват поставените им задачи.
Някои от правителствените служители вече са се припознали в изявлението на премиера и предложиха оставките си, а други обещаха по-голяма ангажираност, ако Заев реши да ги задържи. Премиерът обяви създаването на екип, който ще извърши задълбочен анализ и ще реши кой ще освободи креслото си след 5 май.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обвини Заев в упражняване на натиск върху администрацията в Скопие за балотажа

„Сител“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обвини Заев в упражняване на натиск върху администрацията в Скопие за балотажа

25 Април 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обвини министър-председателя Зоран Заев в сплашване и упражняване на натиск върху служителите в администрацията на Скопие за втория тур на президентските избори в Македония, предава телевизия „Сител“ .
Според партията на Християн Мицковски, социалдемократите са провели редица среща със служители в Община Скопие, като са изискали от тях на балотажа на 5 май да гласуват за Стево Пендаровски.
ВМРО-ДПМНЕ твърди, че причината за заплахите е резултатът от изборите, които показват, че гражданите са против политиката на Заев, като припомнят, че кандидатът им за президентския Гордана Силяновска-Давкова е получила по-голям брой гласове в Скопие, отколкото Пендаровски.
„Скопие даде червена карта за Заев, Пендаровски и Шилегов“, обобщават от ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): „Чистката“ на Заев ще започне след президентските избори - „сега не го позволява законът“

„Канал 5“ (Македония): „Чистката“ на Заев ще започне след президентските избори - „сега не го позволява законът“

25 Април 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Промените в ръководните карти, както и реконструкцията на правителството в рамките на заевата операция „Метла“ ще бъдат извършени след втория тур на президентските избори в Северна Македония, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Според премиера на югозападната ни съседка анализът на резултатите от изборите от първия кръг на гласуването за държавния глава показват, че гражданите са недоволни от длъжностните лица, а някои не изпълняват поставените им задачи.
Някои от правителствените служители вече са се припознали в изявлението на премиера и предложиха оставките си, а други обещаха по-голяма ангажираност, ако Заев реши да ги задържи. Премиерът обяви създаването на екип, който ще извърши задълбочен анализ и ще реши кой ще освободи креслото си след 5 май.
В „Демократичен съюз“ за интеграция са доволни от работата на своите. Вицепремиерът Буяр Османи заяви, че председателят на партията Али Ахмети ще има последната дума дали и кои от длъжностните лица ще бъдат заменени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Отговор на телевизията по повод несъстоялия се дебат между двамата кандидат президенти

„Телма“ (Македония): Отговор на телевизията по повод несъстоялия се дебат между двамата кандидат президенти

25 Април 2019 | 06:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. На своята страница скопският телевизионен канал “Телма“ публикува своята официална позиция по повод несъстоялия се дебат между двамата кандидати за президент сряда вечерта.
Кампаниите на кандидатите за президент по време на кампанията на президентските избори не избират средствата за постигане на целта, което е разбираемо, защото провеждат остра кампания след първия тур с почти еднакви резултати, но смятаме, че в тази кампания е неправилно да се злоупотребява с телевизия „Телма“ и да се обиждат нашите журналисти - конкретно Снежана Лупевска.
Преди първия тур кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова, единственият от тримата кандидати, не прие посещението на наше телевизионно предване. Без никакво обяснение. От това телевизията не направи медиен спектакъл, защото е наясно, че това е предизборна кампания и че всеки има право да избира тактика, стратегия и дали да приеме или откаже посещение в дадена телевизия.
По тази причина ТВ „Телма“ след първия тур на президентските избори не се обиди на Гордана Силяновска и я покани на дебат с противника Стево Пендаровски, който беше приет. Предложената дата за дебат по телевизия „Телема“ беше 24 април 2019 г.
От щаба на Стево Пендаровски бяхме информирани писмено, че поради други задължения той не в състояние да дойде на дебата по телевизията „Телма”, планиран за 24 април 2019 година. Вероятно по-късно може да се намери ден, който да съответства на двамата кандидати, като се има предвид, че нашата писмена покана е валидна до 03.05.2019.
Водещата на предаването на 24.04. 2019 г. Снежана Лупевска, след като е уведомена, че Стево Пендаровски не може да присъства на дебата предложи на Гордана Силяновска да се включи сама, като се има предвид, че не е използвала възможността преди първия тур, но Гордана Силяновска не прие поканата.
Журналистите в телевизията не казваха на никого. Професионално, в много кратък срок, те организираха нов дебат. Имайки предвид специфичния шум и спекулации на различни портали, водещата Снежана Лупевска обясни всички тези факти и ги представи публично на 24 април 2019 година.
За съжаление, тогава тя беше атакувана от щаба на господин Пендаровски, съвсем неоснователно, че тя не е казала истината. Снежана Лупевска няма нужда да заблуждава обществеността, и особено не за такива ежедневни проблеми от журналистическата професия, а реакцията на щаба на Стево Пендаровски, в която Лупевска е обвинена в лъжа и изисква извинение, е неподходяща и преувеличена. За да направи фарса по-голям, ВМРО-ДПМНЕ почувства за необходимо да защитава телевизия „Телма“ и журналистката Лупевска, а партията настоя, че централата на Стево Пендаровски трябва да се извини пред телевизия „Телма“.
Телевизия „Телма“ и Снежана Лупевска лично имат пълно разбиране за предизборната кампания и борбата за всеки глас, използвайки всяка слабост на противника. Но те искат професионално да провеждат и организират дебати, за да може обществеността да получи по-ясна представа за идеите и концепциите на кандидатите за президент, нито пък искат или вземат страна, нито да бъдат използвани в ежедневните политически цели на президентската кампания. Призоваваме централните офиси на двамата кандидати да се съсредоточат върху важните теми, които са решаващи за избирането на бъдещия държавен глава, а не с ТВ „Телма“ и Снежана Лупевска, завършва изявлението.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Гордана Силяновска-Давкова твърди, че Стево Пендаровски е отказал телевизионен дебат

„Фокус“ (Македония): Гордана Силяновска-Давкова твърди, че Стево Пендаровски е отказал телевизионен дебат

25 Април 2019 | 06:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гордана Силяновска-Давкова твърди, че Стево Пендаровски е отказал телевизионен дебат по телевизия „Телма“, пише македонският „Фокус“.
„Наистина съжалявам, че Стево отмени планираният днес дебат по телевизия „Телма“. И той би могъл да научи нещо за ЕС“, пише Силяновска в социалната мрежа „Туитър“.
Пендаровски от своя страна отговори, че Силяновска отново лъже и че не е имало планиран дебат.
„Професоре, повторно си служите с неистини. Но сега моля Телма да ви опровергае. Дебатът не бе насрочен. Такива неистини няма да ви спасят вашето бягство от обявения дебат“, каза Пендаровски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Избирателите се въздържаха, за да изпратят послание до властта, а не в подкрепа на опозицията

Зоран Заев: Избирателите се въздържаха, за да изпратят послание до властта, а не в подкрепа на опозицията

24 Април 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посланието на избирателите от първия тур на президентските избори в Македония е приета и ще реагираме, но да дадем шанс на нашата държава, заяви премиерът Зоран Заев в коментар за резултатите от вота. Той изрази увереност, че все пак ще бъде постигната нужната избирателна активност и концепцията на кандидата на СДСМ Стево Пендаровски ще победи, предава скопският телевизионен канал „Нова ТВ“.
Според Заев, въпросът за името и Договора от Преспа не са причина за неизпълнението на очакванията, защото на референдума са излезли 669 хиляди граждани, а „за“ са гласували 609 хиляди. Ако действително мнозинството е било против, те са щели да гласуват за кандидата на опозицията Гордана Силяновска-Давкова, а тя е получила 319 хиляди гласа на изборите за президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Скопие 24“ (Македония): Ако на втория тур в Македония няма нужната явка, Георги Иванов остава на длъжността президент до провеждането на нови избори

„Скопие 24“ (Македония): Ако на втория тур в Македония няма нужната явка, Георги Иванов остава на длъжността президент до провеждането на нови избори

24 Април 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. След първия тур на президентските избори в Македония много ниската избирателна активност на гражданите, в „Туитър“ и другите социални мрежи започнаха обширни дискусии кой ще бъде президент на Македония ако във втория тур не бъде постигната нужната избирателна активност от 40% от всички избиратели ( 1 808 131 ), пише електронното издание „Скопие 24“.
Досега в публичното пространство се обсъждаха няколко различни варианта за това, което ще се случи, ако има бойкот на изборите и не бъде постигната заветната явка, сред които бяха, държавният глава да се избере в парламента, неговата функция да бъде поета от председателя на парламента (Талат Джафери) до провеждането на нови избори и настоящият държавен глава да остане на поста си до новия вот.
Потребителите на социалните мрежи обаче са категорични, че според член 82 точка 1 от Конституцията на Република Северна Македония, Иванов трябва да остане на длъжността си, освен при строго определени случаи – смърт, оставка, трайно възпрепятстван да изпълнява служебните си задължения, нито един от които не е факт.
На първия тур на президентските избори от регистрираните 1 808 131 избиратели от своето право се възползваха 755 816 души, или 41,85%, според данните на Държавната избирателна комисия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Единствена Македония“: Какво ще прави сега народът, Заев изтри всичко македонско, а Гърция и Турция ще блокират Скопие за ЕС и НАТО

„Единствена Македония“: Какво ще прави сега народът, Заев изтри всичко македонско, а Гърция и Турция ще блокират Скопие за ЕС и НАТО

24 Април 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Лидерът на Нова Демокрация и най-вероятен нов премиер на Гърция Кириакос Мицотакис препотвърди позицията си, че си запазва правото като бъдещ министър-председател, за всяка глава, която се отваря и затваря, да блокира процеса на интеграция на Македония в ЕС. От друга страна и Турция обяви, че ще блокира членството на Македония в НАТО“, се казва в съобщение на проруската партия „Единствена Македония“, предадено от македонският портал „А1 Он“.
„Излезе на бял свят страшното предателство на Зоран Заев, който изтри всичко македонско в замяна на членство в НАТО и за едно нищо неозначаващо обещание за преговори за членство в ЕС, за което не може със сигурност да се твърди дали ще се реализира в бъдеще“.
„Няма да има отговорност за предателството на македонските национални и държавни интереси“.
„Македонският народ и по-голямата част от гражданите в новата легална власт на „Единствена Македония“, която идва, са единствената надежда за защита на националните интереси“.
„Единствена Македония ще отмени Договора за промяна на името, като противоречащ на домашното и международното право, двуезичният закон за езикова федерализация като преходен етап към териториална федерализация и Решението за членство на Македония в НАТО.
„Заев изтри святото македонско име, идентичността, историята и традицията на македонския народ в замяна на членство в ЕС и НАТО, за което бе обявена блокада. Какво ще прави сега македонският народ?“ – се казва в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ на митинг в Тетово: Ако гласоподавателите на Река не гласуват за Пендаровски, ще предадат концепцията за евроатлантическа държава

СДСМ на митинг в Тетово: Ако гласоподавателите на Река не гласуват за Пендаровски, ще предадат концепцията за евроатлантическа държава

24 Април 2019 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Тетово. Председателят на СДСМ Зоран Заев, членът на Изпълнителния съвет на СДСМ Едмонд Адеми и кандидатът за президент Стево Пендаровски в Тетово призова за подкрепа на концепцията „Заедно напред“ и успешен втори тур на вота за държавен глава на 5 май, предава македонската агенция „Макфакс“.
Адеми заяви, че концепцията за евроатлантическа държава може да бъде реализирана само от тази власт и бъдещият президент Стево Пендаровски.
„И концепцията на БлеримРека е за ЕС и НАТО. И той подкрепя Рамковия и Преспанския договор. Ако тези, които гласуваха за Река не излязат на 5 май и ако не гласуват за Стево Пендаровски, те ще предадат вярата на Блерим Река за Република Северна Македония като членка на НАТО и ЕС“, заяви Адеми.
Заев, от своя страна, каза, че оставането у дома дава шанс на Силяновска, Мицковски и Груевски.
„Гордана Силяновска се бори за онова, за което се бори Мицковски, а Мицковски се бори Груевски да се върне, а няма да има повече амнистии. Главната задача, право и справедливост, е императив за всички и ще изпълним това“, заяви той.
Пендаровски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ и Гордана Силяновска-Давкова продължават с жестоката пропаганда да отменят всичко, направено от сегашното правителство.
„Щели да направят по-добри договори, а на въпроса кой ще им даде международни гаранции мълчат. Най-големите световни сили ни дадоха всички възможни гаранции, застанаха зад договорите и с България, и с Гърция и с тяхна помощ сме на пътя към НАТО“, заяви кандидатът за президент на управляващата коалиця.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Колко ще платят Заев и правителството на ДСИ за още 30 хиляди гласа за Пендаровски

„Вечер“ (Македония): Колко ще платят Заев и правителството на ДСИ за още 30 хиляди гласа за Пендаровски

24 Април 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ) подхвърли, случайно или нарочно, че не е мобилизирала целия си ресурс за Стево Пендаровски на първия тур на президентските избори. Когато се погледне избирателната активност и гласуването в общностите, където ДСИ има традиционни гласоподаватели, ще се види, че около 40% от тях не са гласували за консенсусния кандидат, което може да се обясни по два начина: или това е доказателство, че ДСИ губи подкрепата на своите избиратели, или, по-вероятно и стандартно, с печалбарската политика на най-голямата албанска партия в Македония, която иска сериозно доплащане от премиера Зоран Заев и неговия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) преди втория тур за допълнителни 30 хиляди гласа, без които Пендаровски не може да се надява на нищо, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Таксите на ДСИ обичайно са печеливши търгове, нови функции и привилегии при Специализираната прокуратура и процесите на техните служители, отбелязва ежедневникът. От ДСИ вече обявиха цялостна кампания за връщане на своите гласоподаватели, което може да се възприема като доказателство, че заплащането вече е договорено със Заев.
След пълен анализ оценката на Али Ахмети е, че те са напълно удовлетворени от приноса си към консенсусния кандидат Стево Пендаровски в първия тур на президентските избори. ДСИ във втората част на кампанията ще извлече максимална полза от кампанията на терен, т.е. от врата на врата ще мотивира партийната структура и гражданите да подкрепят Пендаровски като президент на страната.
„Според завършения пълен анализ, ние сме абсолютно доволни от приноса ни, който е от решаващо значение за победата на консенсусния кандидат за президент Стево Пендаровски. Вторията елемент е Дебър, където още на първия изборен тур извоювахме победа. И третият елемент е цялостното фиаско и вълнението на турбо-фолк опозицията с исторически най-слабия резултат на един албански кандидат (става въпрос за албанската опозиция „Алианса на албанците“ и БЕСА и подкрепения от тях кандидат-президент Блерим Река, който получи 10% - бел. прев.) на президентските избори и то при липсата на друг кандидат, албанец“, заяви пред медията изтъкнатият член и организационен секретар на ДСИ Артан Груби.
За втория тур, активистите на Демократичния съюз за интеграция ще проведат кампания на терен, сред структорите, за да обезпечат сигурна победа на Пендаровски на 5 май.
Във вторник те проведоха Изборно заседание на младежката организация на ДСИ, а вечерта в Тетово се проведе митинг за втората част от изборната кампания. Активистите проведоха и срещи с гражданите.
Партията остава на позиция, че не се е провалила в първия кръг и увери, че максималните й възможности ще се видят на окончателното гласуване на 5 май.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Два сценария за Македония: Или албанците ще решат кой да е президент, или идва нова криза

Blic (Сърбия): Два сценария за Македония: Или албанците ще решат кой да е президент, или идва нова криза

24 Април 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Белград/Скопие. След слабата избирателна активност на първия тур (по-малко от 50%), както се и очакваше, Северна Македония чака втория тур на изборите за президент, който ще се състои на 5 май. Предполага се, че на него ще победи кандидатът на Зоран Заев, защото за него ще гласуват албанските избиратели, пише сръбският ежедневник Blic.
Въпреки че Стево Пендаровски, кандидатът на управляващия социалдемократически премиер Зоран Заев и още дузина по-малки коалиционни партньори, както и представителят на опозиционната дясна ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова, практически са изравнени с малко повече от 42% от гласовете, изглежда, че във втория кръг, , трябва да спечели управляващата партия.
А именно, предполага се, че това ще стане с 11%-те процента на Блерим Река, кандидат от няколко по-малки албански партии, докато това е максимумът за Гордана Силяновска-Давкова, пише хърватският "Ютарни Лист".
Но има една малка уловка, посочва „Блиц“. А именно, за да бъдат изборите валидни, избирателната активност на втория тур трябва да е по-голяма от 40%, така че ВМРО-ДПМНЕ може да прибегне до тактиката на бойкот на вота и да вкара страната в нова институционална и политическа криза.
Изборите са за нов президент на страната, но са като референдум за Зоран Заев и неговата политика и съюз с албанците, пише вестникът.
Защото именно премиерът отговаря за Преспанския договор с Гърция, с който страната промени името си на Северна Македония и по този начин излезе от дългогодишната изолация. През юни тя трябва да получи дата за започване на присъединителни преговори с ЕС, а през декември да стане пълноправна членка на НАТО, което трябваше да стане още през 2009-а година заедно с Хърватия и Албания.
ВМРО-ДПМНЕ се противопоставя на споразумението и сега се опитва или да излъчи новия президент, който да се противопоставя на Заев, или да предизвика нова криза, ако изборите пропаднат, която може да породи предсрочни парламентарни избори и да забави датата на преговорите с Брюксел, което ще означава ново връщане на Македония назад.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония):Обявиха три телевизионни дуела между Силяновска-Давкова и Пендаровски

„Курир“ (Македония):Обявиха три телевизионни дуела между Силяновска-Давкова и Пендаровски

23 Април 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Официално са обявени три телевизионни дуела между канидатите за президент на Република Македония Гордана Силяновска-Давкова и Стево Пендаровски, предава скопското електронно издание „Курир“.

В сряда те ще са в ефира на телевизия „Телма“. В четвътртък телеивзионният дуел ще се проведе по МРТ от 20:15 минути (21:15 българско време).

Канал 5 съобщава, че ще бъде домайин на ТВ дуелът на кадидатите за президент на 2 май, четвъртък, от 18:45 (19:45).Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): БЕСА и „Алианса на албанците“ няма да правят договорки за втория тур

„Фактор“ (Македония): БЕСА и „Алианса на албанците“ няма да правят договорки за втория тур

23 Април 2019 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Партиите, които застанаха зад Блерим Река, третият кандидат за президент, който отпадна на първия тур на изборите, няма да правят договрки за подкрепа нито с управляващата коалиция, нито с най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, предава скопското електронно издание „Фактор“.

Двете албански опозиционни партии обявяват това преди втория вот на 5 май, който ще определи кой ще се пресели в президентската резиденция във Водно – Стево Пендаровски или Гордана Силяновска-Давкова.

Докато говорителят на БЕСА беше категоричен по този въпрос, Арбен Таравари, генералният секретар на „Алианса на албанците“, остави малка възможност за това, при условие, че двете партии и Река заемат обща позиция.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Външният министър на Косово призова албанците в Македония да гласуват за кандидата, който гарантира влизане в ЕС в името на подобряването на техния статут

„Фокус“ (Македония): Външният министър на Косово призова албанците в Македония да гласуват за кандидата, който гарантира влизане в ЕС в името на подобряването на техния статут

23 Април 2019 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът и министър на външните работи на Косово Беджет Пацоли чрез своя „Фейсбук“ профил призова албанците в Македония на втория тур на президентските избори да гласуват за кандидата, който гарантира европейското бъдеще на Косово, предава македонският „Фокус“.
„Ценя мирното развитие на президентските избори, както и частичните местни избори в Република Северна Македония. Този процес представлява още една крачка към демократичната зрелост на тази страна. Албанците обогатиха политическата среда с кандидатурата на професор Блерим Река и подкрепата на консенсусния кандидат. Сегае време във втория тур, в името на подобряването на техния статут, албанците да се обединят в подкрепа на този кандидат, който гарантира пътя, без връщане назад, към евроатлантическа интеграция. Така албанският глас ще тежи повече и те ще увеличат своята политическа тежест в институциите като равноправни граждани на съседната страна“, се казва в неговия пост във „Фейсбук“, визирайки кандидатът на СДСМ и ДСИ Стево Пендаровски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ губят гласове, управляващата партия регистрира 100 хиляди по-малко

„МКД“ (Македония): СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ губят гласове, управляващата партия регистрира 100 хиляди по-малко

23 Април 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. В сравнение с последните избори в Македония, които бяха местни, нито управляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), нито основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ увеличават гласовете си от преди две години. Но най-много гласове на първия тур от президентските избори, в сравнение с две години по-рано, губи СДСМ, предава скопското електронно издание „МКД“.

На изборите в неделя Стево Пендаровски, кандидатът на управляващата коалиция, получи 323 846 гласа, или 42,85% от общия вот, а кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова, 319 240, или 42,24%. Блерим Река като кандидат на БЕСА и „Алианса на албанците“ е най-голямата изненада и независимо от ниската избирателна активност сред албанските гласоподаватели получи 74 хиляди гласа.

На местните избори през 2017 година СДСМ получи 420 522 гласа, независимо, че на този вот беше без ДСИ, които получиха 89 724 . Получава се разлика от близо 100 хиляди гласа, или приблизително 200 хиляди, ако се смятат и тези на ДСИ.

По-малко гласове получава и кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова, но разликата не е толкова фрапантна. През 2017 година опозицията получава 335 хиляди гласа, което е с около 15 хиляди по-малко в сравнение с локалния вот.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс инфо“ (Македония): ДСИ ще тропа от врата на врата, за да обезпечи сигурна победа на Пендаровски

„Плюс инфо“ (Македония): ДСИ ще тропа от врата на врата, за да обезпечи сигурна победа на Пендаровски

23 Април 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. След проведен цялостен анализ, от партрията на Али Ахмети заявиха, че са, като цяло, доволни от приноса си за консенсусния със СДСМ кандидат Стево Пендаровски в първия тур на изборите за президент на Македония. Вът втория етап на кампанията ДСИ ще разчита максимално на разговори на терен и тя ще мотивира от врата на врата партийната структура и гражданите да подкрепят Пендаровски за държавен глава, съобщава скопското електронно издание „Плюс инфо“.

„Вторията елемент е Дебър, където още на първия изборен тур извоювахме победа. И третият елемент е цялостното фиаско и вълнението на турбо-фолк опозицията с исторически най-слабия резултат на един албански кандидат (става въпрос за албанската опозиция „Алианса на албанците“ и БЕСА и подкрепения от тях кандидат-президент Блерим Река, който получи 10% - бел. прев.) на президентските избори и то при липсата на друг кандидат, албанец“, заяви пред медията изтъкнатият член и организационен секретар на ДСИ Артан Груби.

За втория тур, активистите на Демократичния съюз за интеграция ще проведат кампания на терен, сред структорите, за да обезпечат сигурна победа на Пендаровски на 5 май.

Във вторник те ще проведат Изборно заседание на младежката организация на ДСИ, а вечерта в Тетово ще има митинг за втората част от изборната кампания. Активистите ще провеждат и срещи с гражданите.

Партията остава на позиция, че не се е провалила в първия кръг и увери, че максималните й възможности ще се видят на окончателното гласуване на 5 май.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макпрес“ (Македония): Премиерът Зоран Заев обяви предстояща чистка в изпълнителната и местната власт

„Макпрес“ (Македония): Премиерът Зоран Заев обяви предстояща чистка в изпълнителната и местната власт

23 Април 2019 | 06:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът Зоран Заев от трибуната в Карпош, по време на предизборна среща на кандидата за президент Стево Пендаровски, подчерта, че те са чули посланието от гражданите и че след изборите ще последва прочистване на длъжностни лица в изпълнителната и местната власт, цитира думите македонската агенция “Макпрес“.
„Посланието е, че има недоволство от служителите от централната и от местната власт. Отговарям им, ще има чистка, разбира се ще има чистка. След изборите ще настъпят промени. Искам да изпратя посланието си до онези, които са останали у дома, държавата ни е под въпрос. Вие изпратихте посланието, но не може да наказвате държавата заради местното или централното правителство“, каза Заев.
Въпреки че министър-председателят Заев няколко пъти обявява, че ще реконструира правителството, това не е ставало факт, освен когато в правителството е влязло крилото на БЕСА на Африм Гаши, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Ниската избирателна активност в Македония е знак от обществото

VOA: Ниската избирателна активност в Македония е знак от обществото

22 Април 2019 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ниската избирателна активност в Македония е знак от обществото, пише македонската редакция на радио The Voice of America.
Последните президентски избори исторически са с най-ниска избирателна активност, откакто се провеждат президентски избори в Македония. През 1994 г. 77,76% от регистрираните граждани в избирателния списък са използвали правото на глас, докато през 2014 г. са гласували 48,86%. На последните избори, спадът е най-големият досега, само 41,82%. За някои от експертите, които коментираха за радио VOA, ниската избирателна активност и малката разлика между двамата кандидати е ясно предупреждение за политическите елити.
Според Александър Кържаловски, изпълнителен директор на Македонския център за международно сътрудничество, политическите партии трябва да си изяснят как практикуват политиката . Най-голямата изненада е ниската избирателна активност, въпреки че ми се струваше, че в първия кръг ще се достигне най-малко 45-50%, но прагът от 40% на втория тур ще е проблем. Но се оказа, че разочарованието на гражданите в момента е твърде голямо от всички партии. Ето защо самите партии трябва да си изяснат защо това е така и защо гражданите са решили да не излизат на тези избори, независимо от всички възможни основания, че са само президентски избори, че са направени тежки компромиси по въпроса за името с Гърция и за амнистиите. Ясно е, че всичко това се има предвид, но активността е толкова слаба, че говори като цяло за голямо недоверие в политическите партии и в самия политически процес,” каза Кържаловски.

Владимир Божиновски, политически анализатор и програмен директор в Института за политически изследвания - Скопие, казва, че предишните проучвания са показвали, че разликата между двете основни партии ще бъде малка.
„Затова не беше изненада, но може би разликата е дори по-малка от предвиденото, въпреки че остава в границите на статистическата грешката. Предвиждаше се разлика от около 25 хиляди гласа, а тя се оказа около 4500. Това, което не успяхме да предвидим вероятно е защото всички очакваме много по-висока активност. И това ще бъде фактор за стимулиране на достигането на прага за втори тур. Сега можем по-оптимистично да очакваме да преодолеем този праг."
И Кържаловски, и Божиновски очакват с интерес да видят какво ще се случи във втория тур на президентските избори на 5 май.
"Заради близостта на резултатите, двете партии ще искат да спечелят избирателите и и да предизвикат по-висока активност във втория кръг, но сега е още по-трудно да се предскаже изходът. Ще бъде интересно до края. Особено внимание ще бъде отделено на това как ще действат партиите БЕСА и Алианс, които подкрепиха третия кандидат, спечелил значителен брой гласове. ДСИ, която мисля, че тихо бойкотира в първия кръг, ще се види колко поддържници ще мобилизира,” казва Кържалоски.
„Според мен повечето от избирателите на Река ще останат у дома си, докато за една част от тях зависи от предложението. Интересно е, че Силяновска и Река имат много подобна програма, много сходни усилия и двамата кандидати са от опозицията. Може да се очаква, че някои от тези гласове ще отидат при Гордана Силяновска, но може би някои от тези гласове ще отидат при Стево Пендаровски. Ситуацията не е толкова проста. Най-важното е, че гласовете на Река не са достатъчни. За да се постигне прага, трябва да бъдат мобилизирани още 50 000 гласа от не-албанския лагер," казва Божиновски.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стево Пендаровски: Гласувайте за нашата концепция

Стево Пендаровски: Гласувайте за нашата концепция

22 Април 2019 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатът за президент Стево Пендаровски призова гражданите да гласуват на 5 май за неговата концепция на митинг в община Карпош, цитира думите му македонският „Фокус“.
„Има няколко категории, които са останали у дома. Вчера спечелихме повече гласова извън нашите очаквания. Броят на гласовете е изключителен капитал и тези, които не гласуват, знаят, че този вариант е единственият, който ни води напред. На хората, които са останали у дома, защото са недоволни от правителството, искам да им кажа: тези избори не са обикновени и не са затова дали да бъде Пендаровски или Силяновска. Тяхната концепция (на ВМРО-ДПМНЕ - бел.ред.) носи изостаналост и ни връща в конфликтно време. С тяхната концепция не всички етнически общности са равни, роднините са по-равни от другите. С тази концепция никой няма да ги кани да пият кафе в Брюксел, а още по малко да станат член на ЕС. Последният шанс ще бъде на 5 май, да подкрепим не Стево, а концепцията, която ни води напред, така че на 6 май да не се изненадаме как Груевски и неговото семейство могат да се върнат на власт, защото сме останали у дома, и си мислехме, че само разликата е само в нюансите, каза Пендаровски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Гордана Силяновска-Давкова призовава бойкотиращите да гласуват за нея

„Курир“ (Македония): Гордана Силяновска-Давкова призовава бойкотиращите да гласуват за нея

22 Април 2019 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гордана Силяновска Давкова по време на участие в македонският телевизионен канал „Сител“ посочи, че възнамерява да разговаря с поддръжниците на инициативата „Бойкотирам“, да я подкрепят във втория тур на президентските избори, насрочени за 5 май, пише македонското електронно издание “Курир“.
Мисля, че ще бъде достигнат избирателния праг от 40%, въпреки че се разбира, че някои от гражданите дори не искат да мислят за гласуване заради името, това са онези, които се присъединяват към бойкота и към тях се присъедини и диаспората. Аз възнамерявам да говоря открито с привържениците на инициативата „Бойкотирам“, да им обясня, че няма смисъл от неколкократно бойкотиране, че проблемът се решава по законов начин вътре в институциите и аз ще ги призова да гласуват на изборите, казва Силяновска-Давкова.
Тя призова всички възмутени и разочаровани граждани от правителството на СДСМ и Заев да я подкрепят, защото, както каза тя, няма политически багаж и смята, че може да бъде новост в политическия живот.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Блерим Река е похарчил най-много пари през последната десетдневка на кампанията

„Фокус“ (Македония): Блерим Река е похарчил най-много пари през последната десетдневка на кампанията

22 Април 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според финансовите отчети за втората част от президентската кампания кандидатът Блерим Река е похарчил над 291 хиляди евро, което е повече от десет пъти повече от първата част от кампанията, пише македонският „Фокус“.
Кандидатът Стево Пендаровски от 11 април до 19 април е изразходвал 257 хиляди евро за кампанията.
Въпреки това за цялата 20-дневна кампания, Пендаровски е изразходвал повече от два пъти повече от Река. Кандидатът на СДСМ има разходи в размер на 737 хиляди евро, а кандидатът на Алианса и БЕСА - 316 хиляди.
Финансовият отчет на Гордана Силяновска-Давкова не е пристигнал в Комисията за борба с корупцията и се очаква по пощата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Албанските общини гарантираха победата на Пендаровски

A1 On (Македония): Албанските общини гарантираха победата на Пендаровски

22 Април 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската електронна медия A1 On прави анализ на данните от Държавната избирателна комисия на Македония (ДИК) за резултатите от неделното гласуване на президентските избори в югозападната ни съседка и стига до заключението, че общините с преобладаващо мнозинство от албанци са гарантирали победата на кандидата на управляващия СДСМ и коалиция Стево Пендаровски.
Чаир, Център, Сарай, Струмица и Тетово са петте общини, в които Стево Пендаровски, кандидат за президент на СДСМ и коалицията, има най-голям преднина пред претендента на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова, с която ще се състезава на балотажа на 5 май.
По данни на ДИК при обработени 98,8% от бюлетините, Пендаровски води пред Силяновска-Давкова с 4 606 гласа. Това означава, че за него са гласували 323 846 избиратели, за Силяновска-Давкова 319 240, а за Блерим Река („Алианс за албанците“ и БЕСА) - 79 915.
Най-голямата разлика в гласовете в полза на Пендаровски, в сравнение с гласовете за Силяновска-Давкова, е в Чаир. Там Пендаровски спечели 5 242 гласа повече от Силяновска - Давкова. В Център той спечели 4 311 гласа повече в сравнение с кандидата на опозицията, в Сарай – 3 369, в Струмица – 3 298, а в Тетово – 2 884. Преднина има също в Карпош, Гостивар, Дебър, Струга, Липково, Врапчище, Студечани, Боговине, Куманово, Тарче, Арачиново ...
Пендаровски спечели общо 32 общини, доминирани основно от албанското население. Най-слаба е подкрепата за Пендаровски в Зърновци, една от петте общини, в които СДСМ загуби на местните избори през 2017 г. Там за него гласуваха 376 граждани, а за Силяновска-Давкова 687.
Най-много гласиве и Пендаровски, и СиляновскаДавкова получиха в Битоля. За Пендаровски там гласуваха 17 776 души, а Силяновска - Давкова 216 повече, т.е. 17 992 души. Силяновска-Давкова води пред Пендаровски в общо 48 общини. Сред тях, освен Зърновци, са Илинден, Кавадарци, Петровец и Сопище, където ВМРО-ДПМНЕ спечели на местните избори през 2017 г., както и в 43 общини, които имат кметове от СДСМ.
Най-голямата разлика в гласовете между двамата кандидати за втория тур е в полза на Силяновска -Давкова. В скопската община Гази Баба, където кметът е от СДСМ, а мнозинството в съвета е ВМРО – ДПМНЕ, Силяновска-Давкова е спечелила 6 446 гласа повече от Пендаровски. В Кисела Вода има 4390 гласа повече от кандидата на СДСМ, 2 443 гласа в Аеродром, 2 364 гласа във Велес, 2 819 гласа повече в Илинден, а също в Горче Петров, Щип, Кавадарци, Бутел, Виница, Кочани, Кратово, Пробищип...
Силяновска-Давкова спечели най-малко гласове в Липково - 9 гласа. Там 1 669 граждани гласуваха за Пендаровски, а Река получи 2 916 гласа. Най-малък брой гласове, спечелени на тези избори, са осемте гласа за Река в Ранковце. В тази община Силяновска-Давкова спечели 955 гласа, а Пендаровски 863. Река спечели най-много гласове в Тетово – 10 429. Там за кандидата на ВМРО-ДПМНЕ гласуваха 5 309 граждани, докато Пендаровски получи 8 203 гласа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Стево Пендаровски няма да търгува с електората на Блерим Река, но очаква подкрепата на избирателите му

„Телма“ (Македония): Стево Пендаровски няма да търгува с електората на Блерим Река, но очаква подкрепата на избирателите му

22 Април 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидат-президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, подкрепени от СДСМ и коалицията, увери, че няма да се пазари за гласовете на избирателите на Блерим Река („Алианс за албанците“ и БЕСА), но очаква подкрепата им, предава скопската телевизия „Телма“.
Пендаровски поясни, че ще мотивира привържениците на Река с концепцията, на която залага – проевропейски ориентирана държава.
След вчерашните призиви на двамата кандидати, които ще се борят за президентския пост в Северна Македония на балотаж – Стево Пендаровски (СДСМ) и Гордана Силяновска-Давкова (ВМРО-ДПМНЕ) , от предизборния щаб на Блерим Река увериха, че няма да има политически пазар за гласовете на избирателите му – нито в полза на единия, нито в полза на другия.
Река призова избирателите си да гласуват по собствена съвест на втория тур, независимо от посланията, изпратени от централата на двамата кандидати, които продължават надпреварата на балотажа.
„В началото на кампанията уверихме, че няма да правим политически пазар с гласовете. Не призоваваме за бойкот, нито ще насърчаваме избирателите да гласуват за Силяновска или Пендаровски. Същата позиция се споделя и от страните, които стояха зад Река – „Алианс за албанците“ и БЕСА На Билал Касами. Смятаме, че по този начин показваме зрелост и демократичен капацитет, и разрушаваме политическите игри”, заяви Флорин Хасани, ръководител на изборния щаб на Река.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Пендаровски продължава кампанията в Карпош, Силяновска няма планиран митинг

„24 Вести“ (Македония): Пендаровски продължава кампанията в Карпош, Силяновска няма планиран митинг

22 Април 2019 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидат-президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, подкрепени от СДСМ и коалицията, продължава кампанията си за втория тур на изборите с митинг в Карпош, предава скопската електронна медия „24 Вести“.
Кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова няма планирани участия в събития за понеделник вечер, допълва медията.
Новият президент на Република Северна Македония ще бъде избран във втория кръг, след като нито един от тримата кандидати не успя да спечели мнозинството от гласовете от общия брой на избирателите, т.е. 904 066 гласа. Балотажът е на 5 май.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОССЕ: Президентските избори бяха проведени добре, но е необходима реформа на избирателното законодателство

ОССЕ: Президентските избори бяха проведени добре, но е необходима реформа на избирателното законодателство

22 Април 2019 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. В първия тур на президентските избори в Северна Македония избирателите са имали възможност да се информират, преди да направят своя избор между противоположни политически възгледи, а основната свобода на събранията и изразяването бяха зачетени в кампанията. Въпреки някои технически предизвикателства, изборите като цяло бяха добре организирани. Пропуските в нормативната уредба бяха отчасти взети под внимание чрез междупартийни политически споразумения, но необходимостта от финализиране на започналата по-рано реформа на избирателното законодателство остава, се казва в предварителния доклад на Мисията на ОССЕ, чиито наблюдатели следяха първия тур на президентските избори в страната, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Според ОССЕ, изборният ден е преминал спокойно, организирано и прозрачно, и като цяло бе положително оценен от наблюдателите на организацията.
„Правната рамка като цяло благоприятства провеждането на демократични избори. Някои разпоредби на Изборния кодекс обаче не отразяват конкретните условия на президентската надпревара. Пропуските в нормативната уредба нарушават правната сигурност и създават объркване сред заинтересованите страни. При липсата на изрични правила за кампаниите за кандидати за президент, някои елементи от кампанията бяха осъществени въз основа на междупартийни споразумения, които не осигуриха равни възможности за всички конкуренти. Много от предходните препоръки на СДИПЧ и Съвета на Европа относно правната рамка не са взети под внимание, включително препоръките, свързани с финансирането на кампаниите и жалбите“, са част от забележките в доклада.
Според ОССЕ изборната администрация е изпълнила основните си задължения, работила е безпристрастно и се ползва с доверието на повечето заинтересовани страни. Въпреки това, ДИК забавя някои подготовки, като например издаването на насоки, отпечатването на учебни материали и създаването на комисии на по-ниско ниво, става ясно още от доклада.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Гордана Силяновска-Давкова води в 42 общини, в които СДСМ спечели последните избори

„Фокус“ (Македония): Гордана Силяновска-Давкова води в 42 общини, в които СДСМ спечели последните избори

22 Април 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. От 58-те общини, в които СДСМ спечели на последните местни избори през 2017 г., управляващата в Скопие партия загуби лидерството си в общо 43 след първия тур на президентските избори в Северна Македония, съобщава електронното издание на „Фокус“.
Предимството в 42 общини този път е за ВМРО-ДПМНЕ, т.е за техния кандидат-президент Гордана Силяновска. Само в една община - Арациново, където кметът е член на СДСМ, голям брой гласове са регистирани „Алианс за албанците“ и БЕСА Блерим Река.
СДСМ губи подкрепата на гражданите във Вардарските, Източните и Пелагонските райони на Македония. Сред големите градове, в които ВМРО-ДПМНЕ води, са Битоля, Прилеп, Велес, Кратово, Щип, Кочани и Гевгелия.
Интересното е, че в Охрид Силяновска води в надпреварата за президентските избори, но в гласуването за кметския пост кандидатът на СДСМ Константин Георгиески спечели повече гласове от тези за опозиционния претендент Митра Милошевски.
От общините в Скопие СДСМ губи в Горце Петров, Кисела Вода, Гази Баба и Бутел.
„Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) на Али Ахмети – част от управляващата в Скопие коалиция, загуби 4 от 10 общини, в които на предходните избори спечели кметски места. Река поведе в първия кръг в Липково, Дебър, Тетово и Тарце, общини, които през 2017 г. избраха кандидатите на ДСИ.
От друга страна, ВМРО-ДПМНЕ и „Алианс за албанците“ затвърдиха подкрепата в общините, в които спечелиха на последните местни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Блерим Река увери, че няма да има „политически пазар за гласовете“

„Макфакс“ (Македония): Блерим Река увери, че няма да има „политически пазар за гласовете“

22 Април 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. След вчерашните призиви на двамата кандидати, които ще се борят за президентския пост в Северна Македония на балотаж – Стево Пендаровски (СДСМ) и Гордана Силяновска-Давкова (ВМРО-ДПМНЕ) , от предизборния щаб на Блерим Река увериха, че няма да има политически пазар за гласовете на избирателите му – нито в полза на единия, нито в полза на другия, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Река избирателите си да гласуват по собствена съвест на втория тур, независимо от посланията, изпратени от централата на двамата кандидати, които продължават надпреварата на балотажа.
„В началото на кампанията уверихме, че няма да правим политически пазар с гласовете. Не призоваваме за бойкот, нито ще насърчаваме избирателите да гласуват за Силяновска или Пендаровски. Същата позиция се споделя и от страните, които стояха зад Река – „Алианс за албанците“ и БЕСА На Билал Касами. Смятаме, че по този начин показваме зрелост и демократичен капацитет, и разрушаваме политическите игри”, заяви Флорин Хасани, ръководител на изборния щаб на Река.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): И СДСМ, и ВМРО-ДПМНЕ са с най-слаби резултати за последните пет години

„Плюс Инфо“ (Македония): И СДСМ, и ВМРО-ДПМНЕ са с най-слаби резултати за последните пет години

22 Април 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първият кръг на президентските избори в Северна Македония завърши с разлика от само 4 606 гласа в полза на Стево Пендаровски срещу Гордана Силяновска Давкова. И СДСМ, и ВМРО-ДПМНЕ уверяват, че ще постигат убедителни победи на балотажа на 5 май. Цифрите обаче показват, че кандидатите и на двете партии са загубили гласове в сравнение с последните местни, парламентарни и президентски избори в страната. Според анализите вчерашните избори са най-слабият резултат за двете страни, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
След обработването на 99,96% от бюлетините, Пендаровски печели 323 846 гласа, а Силяновска – 319 240.
Гласовете за кандидата, подкрепен от социалдемократите в сравнение с тези, с които партията спечели на местните избори за 2017 г. - 415 726, показват, че в неделя СДСМ е загубила 92 000 гласа.
Междувременно ВМРО-ДПМНЕ спечели 335 054 гласа в тези избори, което означава, че спрямо предходното гласуване в страната е събраха 16 000 гласа по-малко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДК.мк (Македония): Кандидатът на ВРМРО-ДПМНЕ печели в Скопие с 664 гласа

СДК.мк (Македония): Кандидатът на ВРМРО-ДПМНЕ печели в Скопие с 664 гласа

22 Април 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Резултатите от гласуването на първия тур на президентските избори в Северна Македония от десетте скопски общини показват, че кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова печели с разлика от 664 гласа пред претендента на управляващия СДСМ и коалиция Стево Пендаровски, съобщава македонският онлайн портал „Сакам да кажам“.
Съгласно данните от 99,96% от избирателните участъци, Силяновска-Давкова е събрала подкрепата на 87 268 избиратели, Пендаровски – на 86 604, а Блерик Река – 14 905.
СДСМ и Пендаровски имат повече гласове от ВМРО-ДПМНЕ и Силяновска-Давкова в общините Център и Карпош. В Център Пендаровски спечели 12 342 гласа, Силяновска 8 031, а Река - 444. В Община Карпош 14 099 граждани гласуваха за СДСМ, за Силяновска-Давкова 11 641, а за Река 528.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Започва вторият етап на кампанията за президентските избори в Македония, Силяновска се обърна към избирателите на СДСМ

„Фокус“ (Македония): Започва вторият етап на кампанията за президентските избори в Македония, Силяновска се обърна към избирателите на СДСМ

22 Април 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. От първия ден на новата седмица се подновява кампанията на двамата кандидати за президентски пост в Северна Македония – Стево Пендаровски (СДСМ) и Гордана Силяновска-Давкова (ВМРО-ДПМНЕ), които ще се борят за подкрепата на избирателите за балотажа на 5 май, отбелязва електронното издание на македонския „Фокус“.
След обявяването на официалните резултати от Държавната избирателна комисия (ДИК), Силяновска се обърна към гражданите на страната с призив да гласуват на втория тур. Тя направи и специално обръщение към избирателите на управляващия СДСМ:
„Драги мои, не се страхувайте, а прославяйте. ВМРО, СДСМ, колоритни, бойкотиращи, неопределени, албанци, турци, сърби, роми... всички вие, които сте за върховенството на закона и демократична Македония. Излезте и гласувайте на 5 май! И с препятствията вървяхме по пътя. Няма да спрем. Северната им Македония е възможна само в авторитарна форма, със заплахи и натиск. А нашата Македония е демократична, с граждани, които не се страхуват да поемат отговорност за бъдещето. Ще го направим на 5 май!”, цитира изданието думите на Силяновска.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стево Пендаровски към избирателите на Блерим Река: Знаете кое е правилно

Стево Пендаровски към избирателите на Блерим Река: Знаете кое е правилно

22 Април 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. След неделното гласуване и с оглед предстоящия балотаж кандидатът на управляващия СДСМ за президентския пост в Северна Македония Стево Пендаровски се обърна към избирателите на Блерим Река, подкрепен от „Алианс за албанците“ и БЕСА, с думите „Знаете кое е правилно“, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Независен“.
Пендаровски заяви, че концепцията за „Общество за всички" води в първия кръг и ще спечели във втория етап на гласуването на 5 май.
„Разликата между мен и Силяновска е огромна. Имам специално послание към избирателите на Блерим Река. Знам, че знаете кое е най-доброто за нас, за вас и за нашите деца - за нашите и вашите, прогресивната концепция трябва да продължи, миналото не е опция, цитира изданието думите на Пендаровски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Предсрочните местни избори в Македония: Дебър има нов кмет, в Охрид и Ново село ще се проведе балотаж

„Макфакс“ (Македония): Предсрочните местни избори в Македония: Дебър има нов кмет, в Охрид и Ново село ще се проведе балотаж

22 Април 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Дебър. Кандидатът на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) Хекуран Дука спечели предсрочните местни избори в Дебър, които се проведоха паралелно с гласуването за новия президент на Северна Македония, предава информационната агенция„Макфакс“.
Дука спечели подкрепата на 50,9% от избирателите в Дебър, докато неговият опонент за поста от „Алианс за албанците“ Арбен Аголи събра 46,77% от гласовете.
Избори за нов кмет се проведоха също в Охрид и Ново село, но нито един от кандидатите не получи необходимата подкрепа от 50% от гласовете. Балотажът ще се проведе на 5 май, когато гражданите на югозападната ни съседка ще гласуват на втория тур на президентските избори.
За кметския пост в Охрид се борят Константин Гоергиевски (СДСМ) и Митре Милошевски (ВМРО-ДПМНЕ). В гласуването в неделя те събраха съответно 13 037 и 10 614 гласа.
Во Ново Село кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Николчо Стоилков води с 2 753 гласа пред Никола Ангелов от СДСМ, който събра 2 693 гласа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Изненадващ резултат: ВМРО-ДПМНЕ има опция за нови избиратели във втория кръг на президентските избори, СДСМ изчерпа своите ресурси

„Вечер“ (Македония): Изненадващ резултат: ВМРО-ДПМНЕ има опция за нови избиратели във втория кръг на президентските избори, СДСМ изчерпа своите ресурси

22 Април 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Близкото до кръговете на опозицията електронно издание на скопския вестник „Вечер“ определя резултатите от първия тур на президентските избори в Македония като „изненадващи“ и твърди, че за следващия етап на гласуването ВМРО-ДПМНЕ ще бъде в състояние да привлече нови избиратели, докато управляващият СДСМ „изчерпа своите ресурси“.
От редакцията отбелязват, че след обработването на бюлетините разликата между кандидата на управляващите Стево Пендаровски и този на опозицията Гордана Силяновска Давкова е около четири хиляди гласа в полза на първия. „Това си е равен резултат, който може да бъде променен само с избирателите в една община“, коментира изданието.
Резултатът е много по-различен от социологическите проучвания, които се проведоха няколко дни преди изборите и показаха предимство на Пендаровски с два до три процента. Те са равняват на около 25 хил. гласа, пояснява вестникът, като обобщава: „анкетите и социолозите отново се провалиха“.
Социалдемократите взеха участие в тези избори като силна партийна коалиция от четири парламентарно представени партии: СДСМ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ), „Демократическа партия на албанците“ (ДПА) и БЕСА, смятайки, че електората на ДСИ ще реши изхода от гласуването. „Накратко, СДСМ признава, че е в подчинена позиция по отношение на ВМРО-ДПМНЕ и трябва да се обърне към партиите на македонските албанци, за да бъде спасен от поражение в пряка конфронтация с Християн Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ“, е заключението на „Вечер“.
Математиката на СДСМ се оказа грешна и недостатъчна за победа в първия кръг. Очевидно е, че ДСИ свали пазарната си цена до такава степен, че Али Ахмети, подобно на Зоран Заев, нямаше смелостта да излезе на изборите със свой кандидат, пише вестникът.
Най-големият бойкот на гласуването дойде от общините с преобладаващо албанско население, а най-голямата загуба на гласовете е тъкмо от електората на ДСИ. Това поставя под въпрос и по-нататъшното съотношение на силите в самата коалиция, която сега е на власт.
ВМРО-ДПМНЕ надмина очакванията. Християн Микковски е лидер на тази партия само от година и половина, при това в трудни условия, а Гордана Силяновска е съвсем ново лице на дясната политическа сцена. Същевременно тя спечели почти толкова гласове, колкото управляващата коалиция. Освен това, в пряка конфронтация ВМРО ДПМНЕ ще спечели около 80 000 гласа повече от СДСМ, ако битката се води партия срещу партия. Това е сигурен път към извънредни парламентарни избори и победа в бъдещото гласуване, когато и да бъде проведено то, е заключението на весника.
Какво може да се очаква? ВМРО-ДПМНЕ ще има реално предимство във втория кръг. СДСМ изчерпа всичките си ресурси - съюзници коалиция, сплашванията, арестите, насилието, купуването на гласовете.
Ясно е, Мицковски и ВМРО-ПМНЕ ще търсят и подкрепата на Зиядин Села и „Алианс на албанците“, които имат интерес да допринесат за поражението преди всичко за ДСИ и, разбира се, за СДСМ. Каквато и да е подкрепата, тя е по-голяма от 4000 гласа, колкото е предимството на Пендаровски пред Силяновска. Засега.
Коефициентите във втория кръг са лесно видими, още по-лесни за изчисляване и са сигурни. Остава само въпросът дали ще се достигне необходимия ценз от 40% гласували на втория кръг на президентските избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Блерим Река стана причина за балотажа Пендаровски-Силяновска

Koha Ditore (Косово): Блерим Река стана причина за балотажа Пендаровски-Силяновска

22 Април 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. В статия, посветена на президентските избори в Северна Македония, електронното издание на водещия прищински ежедневник Koha Ditore твърди, че 10-те процента избиратели на Блерим Река са станали причина за необходимостта от провеждане на втори етап на гласуването за висшия държавен пост.
„Вече е ясно – Блерим Река няма да бъде следващия президент на Северна Македония. Но добрият му резултат, с над 10% от спечелените гласове, стана причина за провеждане на втория тур, тъй като нито един от останалите двама кандидати не успя да спечели необходимия брой гласове“, пише изданието.
Въпреки че не разполагаше с подкрепата на всички албански партии в страната, изборният резултат насърчи Река. С над 73 000 спечелени гласове или 12% от гласоподавателите, бившият посланик доведе до балотажа кандидата на СДСМ Стево Пендаровски, който се ползва с подкрепата на 31 други партии, включително „Демократичен съюз за интеграция“ на Али Ахмети, и на опозиционния кандидат ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска-Давкова.
В сравнение с последните парламентарни избори, избирателната активност е много по-ниска, особено в предимно населените с албанци райони. Правото си на глас са упражнили около 700 хиляди над 1,8 млн. регистрирани избиратели, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Изборите за кмет на Охрид ще продължат с балотаж между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ на 5 май

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Изборите за кмет на Охрид ще продължат с балотаж между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ на 5 май

22 Април 2019 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Охрид. Според първичните неофициални данни за проведените предсрочни избори за кмет на Охрид, на втори тур отиват кандидатите на СДСМ Константин Георгиевски и на ВМРО-ДПМНЕ Митре Милошевски, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Според данните след обработката на 60% от протоколите, нито един от петимата кандидати не е получил нужните 50% и това означава, че на 5 май в града ще се проведе втори тур.
Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ е получил 5895 гласа, а на СДСМ – 7011 гласа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пендаровски и Силяновска във фотофиниш (ОБЗОР)

Пендаровски и Силяновска във фотофиниш (ОБЗОР)

22 Април 2019 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. И Стево Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова обявиха победа на първия тур на изборите за президент на Македония, като според обявените от Държавната избирателна комисия предварителни резултати, получени по електронен път, първият води с няколко хиляди гласа пред кандидата на опозицията. Двамата ще се изправят един срещу друг във втория кръг на 5 май.
Според резултатите след обработването на 99,7% от протоколите, за кандидатът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) и останалите партии в управляващата коалиция Пендаровски са гласували 42,84% от избирателите, или 322 605 души, а за Силяновска, която е кандидат на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ – 42,24%, или 318 247 души.
И двата лагера обявиха победа и поискаха подкрепа от гласоподавателите на техния опонент Блерим Река, който получи 10,57% от вота (79 687 гласа).
Избирателната активност е 41,78%, най-ниската на президентски избори в Македония до момента. От общо 1 808 131 имащи право на глас, до избирателните секции са отишли 743 267 македонски граждани. 32 703 бюлетини са невалидни.
Пендаровски подчерта, че концепцията "Заедно напред" ще спечели във втория кръг и че мнозинството от гражданите са заявили, че искат да продължат напред.
„Мнозинството от гражданите показаха, че искат да вървят напред, а със Заедно напред ще победим и на 5 май. Нямам търпение да се хвана за работа от позицяита на президента, защото десет години тази страна нямаше президент. Изборът във втория тур ще бъде по-лесен. Искам да се обърна към всички, които гласуваха за Блерим Река, неопределените и онези, които гласуваха за Силяновска, но вътрешно са наясно с щетите, които носи тази концепция за разделение и връщане назад. Трябва да продължим да живеем в стабилна и развита държава“, заяви Пендаровски на пресконференция в неделя вечерта. „Всички трябва да вземат участие в европейските промени в Европейска Република Северна Македония“, добави той.
Той каза, че ще бъде европейският президент на всички граждани. Лидерът на СДСМ Зоран Заев отбеляза, че концепцията на Пендаровски е прогресивна и обединяваща, а на Силяновска е разрушителна и разделя хората.
„На тези избори и в първия, и във втория кръг, се решава дали ще продължим напред“, заяви министър-председателят.
„Две изцяло различни концепции ще се противопоставят във втория изборен кръг. Концепцията на Стево Пендаровски е прогресивна и обединява. Другата концепция на Гордана Силяновска е деструктивна и разделя народа. Знам, че на втория тур гражданите ще подкрепят още по-силно напредъка. Победата е в напредъка, в прогреса и в концепцията, която води към НАТО и ЕС. Ясно е, че на вторият тур и концепцията на Стево Пендаровски ще получи още по-голяма подкрепа и още повече граждани ще се присъединят към победата на Пендаровски. Мнозинството видяха разликата и постъпиха отговорно в първия изборен кръг“, заяви Заев.
Той отбеляза също, че ако загубят дори с един глас във втория тур, СДСМ ще отидат на предсрочни парламентарни избори.
Силяновска - Давкова заяви, че опозицията е спечелила изборите, ако се вземат предвид гласовете на Река. Според нея, това означава, че опозицията е успяла да убеди гражданите, че при липса на справедливост могат да се разказват само приказки за ЕС и НАТО.
Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ констатира, че заедно с кандидата Блерим Река, опозицията е получила 70 хиляди гласа повече.
„За някой като мен, който през цялата кампания говореше за нетърпимостта на тази система, на този режим, за неспазването на законите от една система, потънала в престъпност и корупция, това е най-важно. Опозицията успя да убеди гражданите, че в отсъствието на право и справедливост можем само да си говорим приказки за ЕС и НАТО. Само ако изпълним копенхагенските критерии ще може да се стигне до преговори с ЕС“, заяви Силяновска-Давкова.
Тя припомни, че по време на кампанията е казвала, че на Македония й трябва нов профил на лидерство, „европейско, смело и интелектуално, което не импровизира и не лъже“.
„Битката тепърва предстои. Но ако получим същия брой гласове и добавим тези на Блерим Река, всичко е ясно. И двамата говорим за върховенството на закона и правова държава. Приказката е демократична и европейска и само с тази реализация на приказката можем наистина да влезем в ЕС. В противен случай ще останем погребани в прехода. Не случайно свързвам президентските избори с новите предсрочни парламентарни избори. Ако беше демократично правителство, тази вечер то трябваше да обяви предсрочни парламентарни избори. Краят идва. Моите тези са ясни, потвърдени в региона, в страни с европейска демокрация. Македония е не само слаба държава, но и в много елементи е провалена държава. Необходима е радикална промяна. Това, което чуваме тази вечер, е открита подкрепа за това, което сме обещали“, каза Силяновска.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски добави, че е победила справедливостта. Властта, според него, е делегитимирана и е започнало падането на Заев, който влачи назад цялата държава.
„Нека заедно стигнем до тази толкова очаквана крайна победа във втория тур. Да победим Зоран Заев“, призова лидерът на опозицията.
На въпрос за малката разлика в гласовете, Мицковски отговори, че дори и да имат един глас повече, ще обявят победа.
Река оцени изборите като честни и демократични. Според него, избирателният списък не е реален и затова избирателната активност е ниска.
„Ние сме доволни от гласуването, особено в общините с албанско население, а също и в македонските общини. Имаме над 50 хиляди гласа, очакваме, че ще стигнем и до 80 хиляди и това е отличен резултат. Но не е важна бройката, а подкрепата. Това е началото на една нова политическа пролет, която ще бъде затвърдена на следващите президентски избори. Както казахме, че няма да търгуваме с гласове, така и се случи. Това са техните гласове и ние не търгуваме с гласовете на гражданите“, заяви Река, като не даде никаква информация кого ще подкрепи на втория тур.
Че представянето на Река наистина е отлично, си личи от това, че той спечели голям брой общини, в които доминира албанското население и които се смятат за крепост на ДСИ. Най-голямата партия на албанците в Македония подкрепи кандидатурата на Стево Пендаровски, но въпреки това той загуби в традиционните крепости на фракцията, оглавявана от Али Ахмети: Дебър, Гостивар, Тетово, Врабчище, Боговинье, Теарце, Сарай, Липково и Арачиново.
За победител във втория тур от изборите ще бъде обявен кандидатът, който получи мнозинството от гласовете, но при положение, че избирателната активност надхвърля 40% от имащите право на глас.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стево Пендаровски: Всички трябва да участват в европейските промени в Европейска Северна Македония

Стево Пендаровски: Всички трябва да участват в европейските промени в Европейска Северна Македония

22 Април 2019 | 06:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Кандидатът за президент на СДСМ и управляващата коалиция в Македония благодари за подкрепата, която е получил от всички и концепцията Заедно, която според него ще победи на втория тур на 5 май, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
„Мнозинството от гражданите показаха, че искат да вървят напред, а със Заедно напред ще победим и на 5 май. Нямам търпение да се хвана за работа от позицяита на президента, защото десет години тази страна нямаше президент. Изборът във втория тур ще бъде по-лесен. Искам да се обърна към всички, които гласуваха за Блерим Река, неопределените и онези, които гласуваха за Силяновска, но знаят, че това е неправилно. Трябва да продължим да живеем в стабилна и развита държава“, заяви Пендаровски на пресконференция в неделя вечерта. „Всички трябва да вземат участие в европейските промени в Европейска Република Северна Македония“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатът от СДСМ Мохамед Зекири: Горчива победа. Време е част от функционерите на СДСМ да поемат отговорност

Депутатът от СДСМ Мохамед Зекири: Горчива победа. Време е част от функционерите на СДСМ да поемат отговорност

22 Април 2019 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Мохамед Зекири, след излизането на предварителните резултати от първия тур на президентските избори, според които кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски печели с преднина от по-малко от хиляда гласа, написа в социалните мрежи, че това е горчива победа, а резултатът трябва да бъде поука за всички. Той подчерта, че е крайно време част от функционерите от социалдемократическата партия да поемат отговорност, както и голяма част от политическия елит на албанците да се пенсионира, предава македонският портал „А1 Он“.
„Горчива победа. Резултатът е поука за всички нас. Гражданите могат да наградят, но и да накажат. Специално честитя на избирателите албанци, които подкрепиха Стево Пендаровски, както и за извънредния резултат и подкрепата, която получи кандидатът Блерим Река! Гражданите албанци демонстрираха ясно, че е дошло време голяма част от политическия елит на албанците в Република Северна Македония да се пенсионират!!!
Време е да поемат отговорност и част от функционерите на нашата СДСМ“, написа Зекири.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Официално: Силяновска загуби от Пендаровски с близо 5 хиляди гласа разлика

Официално: Силяновска загуби от Пендаровски с близо 5 хиляди гласа разлика

22 Април 2019 | 02:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първият кръг на президентските избори в Македония завърши с победа за кандидата на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и партньорите му в управляващата коалиция Стево Пендаровски, който отива на втория тур с Гордана Силяновска-Давкова, която е подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ, показват данните на Държавната избирателна комисия (ДИК) на страната след преброяването на 99,95 от гласовете.
Разликата е 4582 гласа в полза на Пендаровски, който получава общо 323 783 срещу 319 201 за кандидата на опозицията.
За Блерим Река, подкрепен от „Алианса на албанците“ и БЕСА, са гласували 79 913 души.
В проценти нещата изглеждат така:
42,84 за Пендаровски, 42,24% за Силяновска и 10,57 за Река.
Избирателната активност е 41,78%. От общо 1 808 131 имащи право на глас, до избирателните секции са отишли 753 267 македонски граждани.
32 703 бюлетини са невалидни.
Вторият тур трябва да се състои на 5 май.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Убеден съм, че на вторият тур гражданите ще подкрепят още по-силно нашата концепция

Зоран Заев: Убеден съм, че на вторият тур гражданите ще подкрепят още по-силно нашата концепция

22 Април 2019 | 02:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Независимо от неубедителната победа на Стево Пендаровски, премиерът на Македония и лидер на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) Зоран Заев е убеден, че на втория тур гражданите ще подкрепят още по-силно и по-масово тяхната концепция, която според него води напред, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
„На тези избори и в първия, и във втория кръг, се решава дали ще продължим напред“, заяви министър-председателят.
„Две изцяло различни концепции ще се противопоставят във втория изборен кръг. Концепцията на Стево Пендаровски е прогресивна и обединява. Другата концепция на Гордана Силяновска е деструктивна и разделя народа. Знам, че на втория тур гражданите ще подкрепят още по-силно напредъка. Победата е в напредъка, в прогреса и в концепцията, която води към НАТО и ЕС. Ясно е, че на вторият тур и концепцията на Стево Пендаровски ще получи още по-голяма подкрепа и още повече граждани ще се присъединят към победата на Пендаровски. Мнозинството видяха разликата и постъпиха отговорно в първия изборен кръг“, заяви Заев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДИК на Македония: Пендаровски победи Силяновска с 856 гласа, следва непредвидим втори тур

ДИК на Македония: Пендаровски победи Силяновска с 856 гласа, следва непредвидим втори тур

22 Април 2019 | 02:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Стево Пендаровски, кандидатът на Социалдемократическия съюз на Македония и управляващата коалиция, на първия тур на изборите за държавен глава получи 313 033 гласа, а на втория тур на 5 май негов опонент ще е кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска Давкова, за която са гласували 312 177 души, показват първоначалните неофициални резултати на Държавната избирателна комисия (ДИК), предава скопското електронно издание „МКД“.
Пендаровски получи 42,67% от общия брой гласове, като според данните на ДИК е победил в общините Куманово, Крива Паланка, Струмица, Берово, Делчево, Дойран, Център и Карпош. Силяновска получи 42,56% от вота. Тя спечели най-много гласове във Велес, Кавадарци, Неготино, Битоля, Охрид, Гьорче Петров, Аеродром, Щип, Пехчево, Прилеп и Гевгелия.
Блерим Река, кандидатът на опозиционните „Алианса на албанците“ и БЕСА получи 76 496 гласа или 10,43% от целия вот. Той се е представил най-добре в Желино, Липково, Теарце и Боговинье.
Председателят на ДИК Оливер Десковски заяви, че изборите са минали в справедлива и демократична атмосфера и изрази задоволство от добре свършената работа. Той каза, че очаква и вторият тур да премине в мирна и коректна атмосфера.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.