НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Радостина Ценова, Българска фондация „Биоразнообразие“: Очакваното масово изчезване на видове ще се случи най-вероятно до 100 години

Радостина Ценова, Българска фондация „Биоразнообразие“: Очакваното масово изчезване на видове ще се случи най-вероятно до 100 години

22 Април 2019 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Бургас. Очакваното масово изчезване на видове ще се случи най-вероятно до 100 години. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие“. По думите ѝ в последните години ставаме свидетели на може би най-високата степен на изчезване на видове, след това на динозаврите преди около 60 милиона години.
„При другите изчезвания, причините са били естествени – промяна в климата или в условията на живот, докато днешните промени са причинени от човека и съответно, периодът на адаптация, на който са подложени видовете, е много по-кратък“, отбеляза Ценова. Тя добави, че фактите в тази насока са особено тревожни. „Едно проучване показва, че насекомите, например, са намалели с над 75 % в Германия през последните тридесетина години. Знаем какво е значението на насекомите и за опрашването на растенията, и като храна за други видове. Освен това, унищожаването на местообитанията и изменението на климата са причина за загуба на половината от популацията на дивите животни в света“, посочи още Ценова. По думите ѝ друг пример е свързан с приматите, от които близо 60% са застрашени от изчезване.
„Повече от 650 хиляди морски бозайници са уловени или сериозно наранени при риболовни действия в световния океан. Много сериозни са пораженията и върху китовете. Освен това, 40 % от популацията на птиците намалява“, каза още Ценова. Според нея добрата новина все пак е, че това изчезване на видове може да бъде забавено. „Много от застрашените видове имат шанс да бъдат възстановени или запазени, ако се случат обаче редица условия. Ако се обединят усилията на всички, най-вече на правителствата и политиците – тези от чиито решения зависи оцеляването на видовете и опазването на планетата“, допълни още Ценова.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.