НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Оставиха в ареста 7 лица от групата за трафик на хора и пране на пари във Видинско

Оставиха в ареста 7 лица от групата за трафик на хора и пране на пари във Видинско

22 Април 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
София. Оставиха в ареста 7 от задържаните за трафик на хора в Дреновец, предаде Нова телевизия. Специализираният съд остави в ареста 7-те обвиняемите за трафик на хора с цел просия. Те бяха задържани в събота във видинското дело Дреновец.
Припомняме, че в събота 9 човека бяха задържани във видинското село Дреновец. 7 от тях се сдобиха с обвинения и така стигнаха тук до съда. Те са от една фамилия и са обвинени за организиране на трафик на хора с цел просия и пране на пари, работили предимно в Швеция. А за да просят вербували социално слабите хора, на които обещавали, че придобитото ще разделят 50 на 50.
Днес в съдебната зала бяха цитирани показания на хора, които са ходили да просят. По думите им на ден човек печелил между 30 и 100 крони, което реално са между 5 и 20 лева. В края на деня давали спечеленото на обвиняемите, а те от своя страна им обещавали, че ще им дадат тяхната половина в България. Това обаче не се случвало и отново според показания на една от жертвите, за 2 месеца работа, получила 120 лева.
„Такова, каквото е обвинението, ние заявихме, че няма доказателства, няма обосновано предположение за тези правни квалификации”, обясни адвокатът на обвиняемите Паулина Китанова.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата поиска постоянен арест на 7 лица от групата за трафик на хора и пране на пари във Видинско (ОБЗОР)

Прокуратурата поиска постоянен арест на 7 лица от групата за трафик на хора и пране на пари във Видинско (ОБЗОР)

22 Април 2019 | 18:54 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура настоява за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Христо Славчов, Васил Тодоров, Никола Тодоров, Славейко Костов, Надежда Георгиева, Златко Веселинов и Данаил Веселинов, които са с повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел трафик на хора за просия. Групата е действала предимно на територията на Кралство Швеция, като членовете ѝ са извеждали социално слаби хора от страната, които да просят в шведската държава. Обвинения са повдигнати още за пране на пари и лихварство. В хода на разследването са били задържани 9 цигани. Някои от арестуваните имат роднински връзки. Задържаните основно са от село Дреновец. При разследването са претърсени 9 адреса.
На брифинг Димитър Петров, изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура уточни, че около 20 души са просили за престъпната група. Той обясни, че тези хора са били зависими от лидерите. По думите му набирането на хора за просене е ставало след като организаторите са обещавали на включващите се, че печалбата ще бъде разделяна наполовина. „Връщайки се в България са им били изчислявани сметки за транспорт, храна и те са получавали изключително ниски суми за извършената от тях дейност“, коментира Петров. В хода на разследването ще бъдат обобщени сумите, събрани от организираната престъпна група. Според него имущество на лидерите на групата по никакъв начин не съответства с доходите им. „Това са лица, които никога не са работили, никога не са имали осигуровки“, заяви той и допълни, че сградите, в които живеят те са несравними в тези на обикновеното население в село Дреновец. Директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов каза, че неутрализираната престъпна група е живяла на гърба на хора в неравностойно положение. Той увери, че усилията на МВР и Специализираната прокуратура ще продължат в тази насока, а именно да локализират групи, които пречат на населението във всички краища на страната. Той изтъкна, че хората от видинското село Дреновец са изпратили с аплодисменти разследващите групата служители. Специализираната прокуратура е работила по случая от 2-3 месеца. Първоначалната информация е била събрана от Областната дирекция на МВР-Видин.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов: Престъпната група във Видинско е живяла на гърба на хора в неравностойно положение

Гл. комисар Ивайло Спиридонов: Престъпната група във Видинско е живяла на гърба на хора в неравностойно положение

22 Април 2019 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Неутрализираната престъпна група във Видинско е живяла на гърба на хора в неравностойно положение. Това каза на брифинг директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов за неутрализираната престъпна група във Видинско за трафик на хора и пране на пари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той припомни, че служители на ОДМВР-Видин са събрали информация по сигнала. „Поздравление на колегите от ОДМВР-Видин, че са съумели да съберат първоначалната информация по случая. На по-късен етап от Специализираната прокуратура ни бяха възложени действия на ГДБОП. Оперативната работа продължи много кратко, в рамките на месец бяха придобити данни“, обясни Ивайло Спиридонов. „Денят на реализацията беше изтеглен по-рано, тъй като едно от лицата беше задържано на територията на Швеция по съвсем друг казус. Хората в групата се притесниха доста сериозно и решиха да се приберат в България една седмица по-рано, дните преди Великден“, отбеляза директорът на ГДБОП. „Групата е емблематична с това, че с осъществяваната от тях престъпна дейност, реално живеят на гърба на хора, някои от тях в неравностойно положение“, коментира гл. комисар Спиридонов. „Усилията на МВР и Специализираната прокуратура ще продължат в тази насока, а именно да локализираме групи, които пречат на населението във всички краища на страната“, заяви Ивайло Спиридонов. Той изтъкна, че хората от видинското село Дреновец са изпратили с аплодисменти разследващите групата служители.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Специализирания наказателен съд ще се гледа мярката на седемте души, обвинени за участие в престъпна група за трафик на хора

В Специализирания наказателен съд ще се гледа мярката на седемте души, обвинени за участие в престъпна група за трафик на хора

22 Април 2019 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. В Специализирания наказателен съд ще се гледа мярката на седемте души, обвинени за участие в престъпна група за трафик на хора. Това съобщиха от пресцентъра на Съда. Искането е от страна на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Христо Славчов, Васил Тодоров, Никола Тодоров, Славейко Костов, Надежда Георгиева, Златко Веселинов и Данаил Веселинов, които са с повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел трафик на хора (просия). Делото ще се разгледа в 15.30 часа от 20-и състав на Специализирания наказателен съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура е поискала мярка „задържане под стража“ на 7 лица от групата за трафик на хора и пране на пари във Видинско

Специализираната прокуратура е поискала мярка „задържане под стража“ на 7 лица от групата за трафик на хора и пране на пари във Видинско

22 Април 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура е поискала мярка „задържане под стража“ на 7 лица от групата за трафик на хора и пране на пари във Видинско. Това заяви на брифинг Димитър Петров, изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че действията на прокуратурата по неутрализиране на групата са започнали преди около 2 месеца и допълни, че освен с трафик на хора, групата се е занимава и с лихварство. Димитър Петров заяви, че участниците са предоставяли суми на хора, а после за изисквали двойно или тройно повече при връщането.
Агенция „Фокус“ припомня: На 20 април Специализираната прокуратура, ГДБОП, ОДМВР-Видин, Дирекция „Жандармерия“ в МВР локализираха организирана престъпна група във Видин за трафик на хора с цел просия (предимно в Кралство Швеция), лихварство, както и пране на пари. В хода на акцията бяха задържани 9 цигани. Някои от арестуваните имат роднински връзки. Основно задържаните са от село Дреновец. Групата е работила предимно в Швеция, като членовете ѝ са извеждали социално слаби хора от страната да просят в шведската държава.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

9 души са задържани при акция във Видинско за трафик на хора с цел просия в Швеция и пране на пари (ОБЗОР)

9 души са задържани при акция във Видинско за трафик на хора с цел просия в Швеция и пране на пари (ОБЗОР)

20 Април 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Видин. Специализираната прокуратура, ГДБОП и ОДМВР-Видин, Дирекция „Жандармерия“ в МВР извършиха действия по разследване на организирана престъпна група за трафик на хора с цел просия (предимно в Кралство Швеция), лихварство, както и пране на пари. В хода на акцията бяха задържани 9 души, български граждани от цигански произход. Някои от арестуваните имат роднински връзки. Основно задържаните са от село Дреновец. При разследването са претърсени 9 адреса. Пред журналисти зам. главният прокурор Иван Гешев уточни, че групата е работила основно в Швеция, като членовете ѝ са извеждали социално слаби хора от страната, които да просят в шведската държава. До този момент няма информация дали в просията са били включени и деца.
Иван Гешев обясни, че парите, които са събрани от задържаните, са инвестирани в къщи и в скъпи коли, които вече са иззети от разследващите органи. „Ангажирали сме ДНСК и НАП за проверка на имуществото им“, добави той. Ангажирали сме НАП, които ще извършат проверка на придобитото от лицата в оглед на техните приходи. Съмнявам се, че могат да бъдат доказаните тези приходи“. Съмнявам се, че с ТЕЛК, със социално помощи и без да имаш нито един работен ден, можеш да строиш такива сгради и да придобиваш тези коли“, допълни той.
Специализираната прокуратура е работила по случая от 2-3 месеца. По думите на зам. главния прокурор разкриването на групата е в следствие на добре свършена работа на областната дирекция на МВР във Видин. В началото на следващата седмица Специализираната прокуратура и ГДБОП ще дадат подробна информация за случая.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Ангажирали сме ДНСК и НАП за проверка на имуществото на задържаните при акцията във Видинско

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Ангажирали сме ДНСК и НАП за проверка на имуществото на задържаните при акцията във Видинско

20 Април 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Ангажирали сме ДНСК и НАП за проверка на имуществото на задържаните при акцията във Видинско. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев относно съвместната акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ОДМВР-Видин за разследване на организирана престъпна група за трафик на хора с цел просия и пране на пари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Образувано е досъдебно производство за група занимаваща се с трафик на хора, просия и лихварство. Групата е работила основно в Швеция. Изкарвали са социално слаби хора в Швеция да просят“, обясни той. „Този случай не е по сигнал на шведските власти, нито по телевизионни репортажи, делото започна след информация и добре свършена работа от ОДМВР-Видин“, изтъкна Гешев. По думите му задържаните 9 лица са български граждани от цигански произход. Гешев уточни, че има разследване и за пране на пари на групата. „Ангажирали сме ДНСК, която ще извърши съвместно с общината, цялостна проверка на сградите, за законността на пристройките. Ангажирали сме НАП, които ще извършат проверка на придобитото от лицата в оглед на техните приходи. Съмнявам се, че могат да бъдат доказаните тези приходи“, посочи Гешев. „Съмнявам се, че с ТЕЛК, със социално помощи и без да имаш нито един работен ден, можеш да строиш такива сгради и да придобиваш тези коли“, допълни той. По думите му разследването по случая е от 2-3 месеца. Основно задържаните са от село Дреновец. Гешев отбеляза, че до този момент няма информация дали в просията са били включени и деца.
„Информацията към този момент е тази, в понеделник или вторник ще бъде даден брифинг от Специализираната прокуратура и ГДБОП“, допълни Гешев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: 9 души са задържани при акцията във Видинско за разследване на просия и пране на пари

Зам. главният прокурор Иван Гешев: 9 души са задържани при акцията във Видинско за разследване на просия и пране на пари

20 Април 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Видин. 9 души са задържани при акцията във Видинско за разследване на просия и пране на пари предимно в Кралство Швеция. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев относно съвместната акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП, ОДМВР-Видин за разследване на организирана престъпна група за трафик на хора с цел просия и пране на пари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички задържани са българи от цигански произход. Парите, които са събрани, са инвестирани в къщи и в скъпи коли, които вече са иззети“, заяви той. „Ще има разследване и за пране на пари, добави Гешев. „Ще назначим проверка на сградите и на приходите на лицата“, отбеляза зам.-главният прокурор. Той обясни, че в хода на разследването са претърсени 9 адреса, а някои от задържаните имат роднинска връзка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата, ГДБОП и МВР извършват специализирана акция срещу група за трафик на хора и пране на пари в село Дреновец, община Ружинци

Прокуратурата, ГДБОП и МВР извършват специализирана акция срещу група за трафик на хора и пране на пари в село Дреновец, община Ружинци

20 Април 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Видин. Специализираната прокуратура, ГДБОП и ОДМВР-Видин, с подкрепата на Дирекция „Жандармерия“ в МВР, извършват действия по разследване на организирана престъпна група за трафик на хора с цел просия (предимно в Кралство Швеция), както и пране на пари. Процесуално-следствени действия се водят в село Дреновец, община Ружинци. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.
Извършват се обиски, претърсвания, изземвания, разпити на свидетели.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.