НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Елена Александрова, Регионален исторически музей – Благоевград: Яне Сандански е един от основните инициатори за провеждането на аферата „Мис Стоун“

Д-р Елена Александрова, Регионален исторически музей – Благоевград: Яне Сандански е един от основните инициатори за провеждането на аферата „Мис Стоун“

22 Април 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Яне Сандански е един от основните инициатори за провеждането на аферата „Мис Стоун“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Елена Александрова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград, по повод 104 години от убийството на революционера. Тя обясни, че акцията се организира поради желанието на Сандански и други революционери да осигурят средства за въоръжаване, което е било необходимо за целта на водените борби. „В този си стремеж, Яне предприема една изключително авантюристична постъпка. 1901 година, през месец септември се извършва така наречената афера „Мис Стоун“, която е организирана от него и Христо Чернопеев, а в последствие към нея се включва като ръководител на преговорите Кръстьо Асенов, племенник на Хаджи Димитър, който е бил с изключително добро образование и е владеел отлично френски език, и се е налагало да води на френски преговорите. След приключването на акцията с аферата „Мис Стоун“ при която е отвлечена американската мисионерка Елена Стоун и една от спътничките и Екатерина Цилка, няколко месеца жените остават в четата и след дългите преговори американската страна се съгласява и изпраща на организацията сумата от 14 хиляди и 500 турски лири“, каза още д-р Александрова.
Тя отбеляза, че първоначалният план за откупа е бил 25 хиляди, но тъй като той не е бил одобрен и приет се стига до този компромисен и консенсусен вариант. „Яне Сандански продължава да действа по левия бряг на река Струма с четата си, установява се и се налага като един от основните ръководители на Серски революционен окръг. По време на Илинденско – Преображенското въстание заедно с четите на Върховния македоно-одрински комитет действа в Серско. В началото на септември 1903 година се осъществява конгреса в Серския революционен окръг, на което се взема решението въстанието да продължи и тук, тъй като то вече е избухнало в Битолско и Одринско. Дейците на Серския революционен окръг определят датата за въстание – 14 септември, това е Кръстовден 1903 година. Няколко дни по-късно тук се присъединяват и четите на Върховния комитет, предвождани от капитан Йордан Стоянов и поручик Любомир Стоенчев. В местността „Ливадката“, близо село Пирин капитан Стоянов и Яне Сандански си подават ръка“, добави д-р Александрова. Тя обясни, че между тях дълго време има вражда, поради различия в идеологията и тактиката на водене на борбата, но идеята за въстание ги обединява и сплотява. „Именно в Серския революционен окръг, четите на Върховния комитет и четите на Вътрешната организация действат в синхрон и единство“, коментира д-р Александрова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Навършват се 104 години от убийството на революционера Яне Сандански

Навършват се 104 години от убийството на революционера Яне Сандански

22 Април 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Навършват се 104 години от убийството на революционера Яне Сандански. За Радио „Фокус“ – Пирин историкът и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград д-р Елена Александрова заяви, че през целия си живот Сандански преминава през различни периоди, еволюирайки във възгледите и идеологията си. „Това от своя страна провокира сериозен интерес на изследователите през годините, поради което има много разработки, свързани с неговият живот и дело. Самия той оставя спомени, записани от проф. Милетич след Илинденско-Преображенското въстание“, каза още д-р Александрова. По отношение биографията на Яне Сандански историкът посочи, че той е роден в село Влахи на 18 май 1872 година в изключително бедното семейство на Иван и Милка Сандански.
„Баща му се включва в Кресненско-Разложкото въстание от 1878 година, като след това се налага да напуснат родния си край. Яне Сандански и семейството му се установяват в Дупница, където той живее и израства, вече в рамките на свободното българско княжество. Поради недобрите финансови възможности на семейството Яне Сандански не получава твърде солидно и завидно образование, тъй като се налага твърде рано да напусне училище – само две години учи в прогимназията, а след това започва да се занимава с обущарския занаят, но под влияние на вуйчо си адвокат Спас Харизанов, той се занимава и с административна дейност в Дупница“, допълни д-р Александрова.
Тя отбеляза, че през 1894 година, с чин „ефрейтор“, той е разквартируван от 13 пехотен полк, който по това време се е намирал в Кюстендил, а през 1895 година в Дупница се създава Македонски комитет, в който са привлечени предимно младежи с произход от Македония, и Яне Сандански се включва в него. „Председател на комитета е адвокат Константин Змиярев. Изключително голямо значение за израстването на Яне Сандански в тези съвсем ранни за него младежки години има и Никола Малешевски, който е пунктов началник в Дупница“, заяви д-р Александрова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.