НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Росица Димитрова, ВиК-Благоевград: 2017 и 2018 година бяха изключително тежки за дружеството

Росица Димитрова, ВиК-Благоевград: 2017 и 2018 година бяха изключително тежки за дружеството

22 Април 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 2017 и 2018 година бяха изключително тежки за ВиК-Благоевград. Това каза по време на редовно заседание на Общински съвет-Благоевград управителят на ВиК-Благоевград Росица Димитрова, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Общинският съветник Гергана Янчева посочи, че за 2018 година подробната инвестиционна програма на дружеството е била в размер на 771 000 лв., а от постъпилия отчет на водния оператор се вижда, че са направени инвестиции в размер на малко повече от 425 000 лв. По думите й, разглеждайки предложенията за 2019 година се забелязва, че 10 от обектите от миналата година са включени в новия план за 2019 година. Според Янчева заради драстичното поскъпване на водата от тази година, трябва да бъде осигурено за хората качество на услугите и ремонт и реконструкция на мрежата. В отговор Росица Димитрова заяви, че наистина сумата, която е била заложена за 2018 година не е била изпълнена, но за сметка на това е предвидена по-голяма сума за 2019 година, като обектите са прехвърлени и ще бъдат изпълнени. Тя подчерта, че се стараят да отстраняват авариите бързо и качествено, и да подобрях услугите си. След дебата бе прието предложение за предстоящо извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК.
С 31 гласа „за“ Общинският съвет прие годишен план към Общинска стратегия за личностно развитие на децата и учениците на територията на Община Благоевград за периода април 2019-април 2020 година. Също така местният парламент гласува положително и за предложение за предоставяне за безвъзмездно управление на общински имоти – публична общинска собственост за нуждите на Дом за медико-социални грижи „Св. Стилиян”-Благоевград.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: По предложение на кмета д-р Атанас Камбитов ще бъдат отпуснати 60 000 лева за Драматичен театър „Никола Вапцаров“

Благоевград: По предложение на кмета д-р Атанас Камбитов ще бъдат отпуснати 60 000 лева за Драматичен театър „Никола Вапцаров“

22 Април 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Общината ще отпусне 60 000 лева за Драматичен театър „Никола Вапцаров", съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Предложението на кмета д-р Атанас Камбитов бе гласувано днес по време на редовно заседание на Общински съвет – Благоевград. Средствата са предвидени в Бюджет 2019 на Община Благоевград и ще бъдат насочени за подготовка на Репертоарна програма по повод 100-годишни юбилеен творчески сезон на културната институция.
ДТ „Никола Вапцаров“ е създаден през 1919 г., като през настоящата година се навършват 100 г. от основаването му. По този повод е подготвен и разнообразен репертоар. Акцентът в него ще бъдат класически произведения, разгледани по нов и модерен начин, изплъзвайки активно средствата на съвременния театър.
Сред заглавията в програмата са „Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд“, „Под манастирската лоза“ по Елин Пелин, „Емигранти“ от Славомир Мрожек, „Летящата принцеса“ по Джордж Макдоналд, „Евангелие според Никола“ – авторски спектакъл на Ставри Каранфилов за живота и творчеството на Никола Вапцаров. ДТ „Никола Вапцаров“ предвижда и съпътстваща програма, която включва представяне на известни представления от историята на театъра, изложба на плакети, костюми, създаване на летопис.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Георгиев, СБАЛО „Свети Мина“-Благоевград: Задълженията на дружеството за 2018 година са 2 133 000 лв., като най-голяма част са задълженията към доставчици

Д-р Георги Георгиев, СБАЛО „Свети Мина“-Благоевград: Задълженията на дружеството за 2018 година са 2 133 000 лв., като най-голяма част са задълженията към доставчици

22 Април 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Задълженията на СБАЛО „Свети Мина“-Благоевград за 2018 година са 2 133 000 лв., като най-голяма част са задълженията към доставчици. Това каза по време на редовна сесия на Общински съвет-Благоевград, управителят на Специализирана болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) „Свети Мина” ЕООД – д-р Георги Георгиев, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Той обясни, че другите задължения се формират от работни заплати, данъци и неустойки. „Откакто съм избран отново за управител, вече съм организирал два медицински съвета. Работя в насока да привлека и специалисти, които да освежат екипите и да имаме повече приходи от НЗОК. Има предложение, като изтече европроекта, на мястото на стария апарат да се монтира линеен ускорител, който няма да струва абсолютно нищо, а ще даде възможност за извършване на една по-високо технологична дейност“, подчерта д-р Георгиев. Според медицинския съветник Кирил Ваклинов трябва да се обърне внимание не само на медицинския персонал, но и на другия персонал, който се равнява на 40 души. По думите му за 2018 година пада заболеваемостта на раковите заболявания, както и смъртността, но все пак е необходима реформа, която трябва да бъде проведена от сегашния управител. В крайна сметка отчетът на специализираната болница по онкология за 2018 година бе приет.
Общинския съвет прие предложение за финансиране на Драматичен театър „Никола Вапцаров“-Благоевград.
С 27 гласа „за“ Общинският съвет гласува за приемане на годишен финансов отчет и баланс за 2018 година на общинско търговско дружество „Паркинги и гаражи- Благоевград” ЕООД. Бяха приети също така и годишните отчети на: общинско търговско дружество „Биострой” ЕООД; общинско търговско дружество „Медицински център I- Благоевград” ЕООД; общинско търговско дружество „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Благоевград” ЕООД; „Център за психично здраве – Благоевград” ЕООД; „Благоевград инвест 2016” ЕООД; „Благоевград фест 2017”; „Общински футболен клуб Пирин” ЕООД.
Годишният отчет на общинско търговско дружество „Пазари” ЕООД бе приет, но преди приемането му възникнаха някои дебати. Общинският съветник Владимир Елезов коментира, че финансовият резултат на дружеството е положителен, но според него тази сграда на закрития пазар деградира от година на година все повече и повече и може да се срути. Управителят на дружеството посочи, че за да се направи нещо трябва да имат съгласие на поне 75% от собствениците, а в момента тече козметичен ремонт. От своя страна кметът д-р Атанас Камбитов подчерта, че може би е време да се помисли за трансформация на материалната база на „Пазари“.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Като физическо лице неколкократно съм проверяван от НАП, няма констатирани нередности

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Като физическо лице неколкократно съм проверяван от НАП, няма констатирани нередности

22 Април 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Проверен съм от Националната агенция за приходите (НАП) като физическо лице, благодарение на различни доноси, в следствие на което не са установени никакви нередности и никакви несъответствия. Това каза по време на редовна сесия на Общинския съвет кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Изказването му бе провокирано от различни публикации в медиите през изминалата седмица за това, че след като е станал кмет на Общината за кратък период от време е бил управител на фирма, а по Закона за местното самоуправление кметовете на общини нямат право на това. Кметът Камбитов отбеляза, че когато е влязъл в политиката през 2009 година, е излязъл от всички управителни органи на фирмите. По думите му има сигнал до Общинската избирателна комисия, след което най-вероятно ще има дело, а в момента е в ход дело за заличаване от Търговския регистър.
С 31 гласа „за“ беше приет дневния ред на Общинския съвет, без добавяне на допълнителни точки. В началото на сесията председателят на местния парламент Радослав Тасков посочи, че двама общински съветници от „Партия на зелените“ се отказват от длъжността си в местния парламент.
Преди гласуването по точките съветникът Кирил Ваклинов постави на дневен ред проблема за силата на звука на светофара на улица „Славянска“, тъй като според сигнали на живущи в района силата на звука е голяма и непоносима. По казуса кметът д-р Атанас Камбитов заяви, че светофарната уредба на улица „Славянска“ отговаря на всички стандарти и светофарът няма как да се изключи. По думите му в момента се препрограмира софтуерът, така че през нощта да работи само с жълт сигнал и по този начин няма да има звукова сигнализация. По думите му проблемът се получава тъй като сградите са много близки, има денивелация и сигналът се чува по-силно.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общинският съвет ще проведе редовното си месечно заседание

Благоевград: Общинският съвет ще проведе редовното си месечно заседание

22 Април 2019 | 08:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От 09.30 часа Общински съвет - Благоевград ще проведе редовното си месечно заседание. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Общинския съвет. Дневният ред включва 39 точки. Първа точка касае присъждането званието „Почетен гражданин на Благоевград“ на знаковия хоров диригент Александър Николов Миразчийски. Ще бъде обсъдено и предложение на инициативен комитет „За честване на 85 години от рождението на Гълъб Георгиев Костадинов“ – бивш кмет на Благоевград, и присъждането званието „Почетен гражданин на Благоевград“. Местният парламент трябва да попълни и състава на Комисията по здравеопазване и избор на председател. Четвърта точка от дневния ред касае изменение и допълнение на Правилника за финансиране на процедури „Инвитро“ на семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми на територията на общината. Трябва да бъдат приети: Годишният план за развитие на социалните услуги в Община Благоевград; Годишният финансов отчет и баланс за 2018 година на общинско търговско дружество „Паркинги и гаражи – Благоевград“ ЕООД; годишен финансов отчет и баланс на общинско дружество „Биострой“ ЕООД, както и на всички останали общински дружества.
Натали СТЕФАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.