НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АПИ: По ОП „Региони в растеж“ са рехабилитирани общо около 30 км от главен път II-29

АПИ: По ОП „Региони в растеж“ са рехабилитирани общо около 30 км от главен път II-29

22 Април 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Добрич. Завърши рехабилитацията и реконструкцията на 14 км от път II-29 Добрич – Кардам. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Второкласният път е най-кратката връзка между Румъния и курортите по българското Черноморие и свързва Добрич и Варна. Основният ремонт на второкласния път се извършва по проект лот 5 на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и се финансира чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Успешното приключване на проекта завърши с водосвет, на който присъстваха директорът на дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в Агенция „Пътна инфраструктура“ Николина Чапанова, заместник-областните управители на Добрич Живко Желязков и Красимир Николов, кметът на Добрич Йордан Йорданов и заместник-кметът на община Добричка Иван Иванов и др.
По ОП „Региони в растеж“ са рехабилитирани общо около 30 км от второкласния път. През август м. г. приключи ремонтът на 15,5 км от пътя в участъка Варна - Добрич, включен в лот 4 и на стойност 8,5 млн. лв. С проекта, който днес завършва общата инвестиция по двата обекта достига 23 млн. лв., каза Николина Чапанова.
Началото на рехабилитираната пътната отсечка в лот 5 е на около 300 м след разклона за село Стефаново, а краят е до кръговото кръстовище на Околовръстния път на Добрич и пътят за село Паскалево. Ремонтираното трасе преминава през Източната дъга на обходния път на гр. Добрич.
Рехабилитираният участък е с нова асфалтова настилка, хоризонтална маркировка, мантинели и вертикална сигнализация и е с подменени бордюри. Ремонтирани са 6 големи съоръжения - мост при 49-ти километър и 5 съоръжения в обхвата на пътен възел „Сердика“ при пресичането с третокласният път III-9701 за село Победа.
Последният основен ремонт на участъка е извършен преди повече от 10 години. С успешното завършване на проекта се осигурява бърз транспортен достъп на жителите от с. Стожер, с. Стефан Караджа, гр. Генерал Тошево, с. Кардам и с. Йовково до жп гара Варна, летище Варна, гр. Добрич и до границата с Румъния. Повишава се безопасността на движение, подобрява се връзката между населените места в региона и на всички пътуващи към ГКПП „Кардам“. По-добрата инфраструктура е предпоставка за увеличаване на инвестициите в региона и откриването на нови работни места, увеличат се възможностите за предоставяне на гражданите на качествени и конкурентни здравни, социални и образователни услуги.
Изпълнител на проекта лот 5 е „Инжстройинженеринг“ ЕООД. Стойността на договора е 13 813 919,64 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Трафик холдинг“ ЕООД. Техният договор е за 382 200 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт-22“ ООД. Договорът им е за 5 621,94 лв. с ДДС.
Общата стойност на проекта BG16RFOP001-7.001-0005, Лот 5 „Път ІІ-29 Добрич – Кардам от км 38+100.31 до км 52+168.81 с обща дължина 14,069 км, област Добрич“ е 14 454 665,97 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85% - 12 286 466,08 лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 15% - 2 168 199,89 лв. с ДДС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николина Чапанова, АПИ: Започва планирането по новия програмен период, възможно е за област Добрич да има за реализиране повече от два лота

Николина Чапанова, АПИ: Започва планирането по новия програмен период, възможно е за област Добрич да има за реализиране повече от два лота

22 Април 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Добрич. Тепърва започва планирането по новия програмен период възможно е за област Добрич да има за реализиране повече от два лота, както е било досега. Това каза Николина Чапанова, директор на Дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014 - 2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в Агенция „Пътна инфраструктура“, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Чапанова добави, че това е само по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР), което не означава че в цялостната програма на Агенция „Пътна инфраструктура” не се предвиждат други обекти. Според нея за момента всичко, което е предадено като проектни предложения по ОПРР, е одобрено и върви поетапната му реализация. Няма неодобрени проекти, има такива, с които Агенцията възнамерява тепърва да кандидатства при освобождаване на финансов ресурс.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Официално беше открит рехабилитираният 14-километров участък от път II-29 Добрич – Кардам

Добрич: Официално беше открит рехабилитираният 14-километров участък от път II-29 Добрич – Кардам

22 Април 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Добрич. Официално беше открит рехабилитираният 14-километров участък от път II-29 Добрич - Кардам, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Основно ремонтираната отсечката е между разклона за с. Стефаново, кръговото кръстовище на околовръстния път на Добрич (източната дъга на града) и пътя за село Паскалево. Ремонтът включва шест големи мостови съоръжения. Второкласният път е най-кратката връзка между Румъния с курортите по българското Черноморие и свързва Добрич и Варна.
Строително-монтажните работи на участъка Добрич - Кардам, включен в лот 5 от ОПРР, са изпълнени със стойност на договора 13 813 919.64 лв. с ДДС. Договорът за строителния надзор е за 382 200 лв. с ДДС. Авторският надзор е с договор на стойност 5 621.94 лв. с ДДС.
През миналата година е приключен още един лот, финансиран по ОПРР на стойност 8.5 млн. лв. Така чрез двата завършени лота през миналата и тази година е направена инвестиция на стойност 23 млн. лв. и са изцяло рехабилитирани 30 км.
На церемонията присъстваха директорът на Дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014 - 2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в Агенция „Пътна инфраструктура“ Николина Чапанова, зам. областните управители Красимир Николов и Желязко Желязков и кметът на Добрич Йордан Йорданов.
„Посредством тези дейности, които се осъществиха с рехабилитацията, значително ще се подобри както пътната артерия, така и комфортът при пътуване. Ще се намали доста времето за пътуване и ще имаме по-комфортен път към северните курорти“, каза Николина Чапанова. Тя пожела на всички лек път в дните около светлите християнски празници и апелира да се шофира разумно, за да пристигнат всички при своите близки и обични хора.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Завърши рехабилитацията на 14 км от пътя Добрич – Кардам

АПИ: Завърши рехабилитацията на 14 км от пътя Добрич – Кардам

22 Април 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Добрич. Ще бъде открит рехабилитираният 14-километров участък от път II-29 Добрич - Кардам. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектът се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. На церемонията ще присъства директорът на дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в Агенция „Пътна инфраструктура“ Николина Чапанова, кметове от региона, областна администрация Добрич и др.
Основно ремонтираната отсечката е между разклона за с. Стефаново и кръговото кръстовище на Околовръстния път на Добрич и пътя за село Паскалево. Второкласният път е най-кратката връзка между Румъния с курортите по българското Черноморие и свързва Добрич и Варна.
Строително-монтажните работи на участъка Добрич - Кардам, включен в лот 5 от ОПРР, са изпълнени от „Инжстройинженеринг“ ЕООД. Стойността на договора е 13 813 919,64 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Трафик холдинг“ ЕООД. Техният договор е за 382 200 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт-22“ ООД. Договорът им е за 5 621,94 лв. с ДДС.
Официалното откриване на лот 5 е от 11.00 часа при изхода на град Добрич на път II-29 в посока Варна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.