НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АПИ: По ОП „Региони в растеж“ са рехабилитирани общо около 30 км от главен път II-29

АПИ: По ОП „Региони в растеж“ са рехабилитирани общо около 30 км от главен път II-29

22 Април 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Добрич. Завърши рехабилитацията и реконструкцията на 14 км от път II-29 Добрич – Кардам. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Второкласният път е най-кратката връзка между Румъния и курортите по българското Черноморие и свързва Добрич и Варна. Основният ремонт на второкласния път се извършва по проект лот 5 на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и се финансира чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Успешното приключване на проекта завърши с водосвет, на който присъстваха директорът на дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в Агенция „Пътна инфраструктура“ Николина Чапанова, заместник-областните управители на Добрич Живко Желязков и Красимир Николов, кметът на Добрич Йордан Йорданов и заместник-кметът на община Добричка Иван Иванов и др.
По ОП „Региони в растеж“ са рехабилитирани общо около 30 км от второкласния път. През август м. г. приключи ремонтът на 15,5 км от пътя в участъка Варна - Добрич, включен в лот 4 и на стойност 8,5 млн. лв. С проекта, който днес завършва общата инвестиция по двата обекта достига 23 млн. лв., каза Николина Чапанова.
Началото на рехабилитираната пътната отсечка в лот 5 е на около 300 м след разклона за село Стефаново, а краят е до кръговото кръстовище на Околовръстния път на Добрич и пътят за село Паскалево. Ремонтираното трасе преминава през Източната дъга на обходния път на гр. Добрич.
Рехабилитираният участък е с нова асфалтова настилка, хоризонтална маркировка, мантинели и вертикална сигнализация и е с подменени бордюри. Ремонтирани са 6 големи съоръжения - мост при 49-ти километър и 5 съоръжения в обхвата на пътен възел „Сердика“ при пресичането с третокласният път III-9701 за село Победа.
Последният основен ремонт на участъка е извършен преди повече от 10 години. С успешното завършване на проекта се осигурява бърз транспортен достъп на жителите от с. Стожер, с. Стефан Караджа, гр. Генерал Тошево, с. Кардам и с. Йовково до жп гара Варна, летище Варна, гр. Добрич и до границата с Румъния. Повишава се безопасността на движение, подобрява се връзката между населените места в региона и на всички пътуващи към ГКПП „Кардам“. По-добрата инфраструктура е предпоставка за увеличаване на инвестициите в региона и откриването на нови работни места, увеличат се възможностите за предоставяне на гражданите на качествени и конкурентни здравни, социални и образователни услуги.
Изпълнител на проекта лот 5 е „Инжстройинженеринг“ ЕООД. Стойността на договора е 13 813 919,64 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Трафик холдинг“ ЕООД. Техният договор е за 382 200 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт-22“ ООД. Договорът им е за 5 621,94 лв. с ДДС.
Общата стойност на проекта BG16RFOP001-7.001-0005, Лот 5 „Път ІІ-29 Добрич – Кардам от км 38+100.31 до км 52+168.81 с обща дължина 14,069 км, област Добрич“ е 14 454 665,97 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85% - 12 286 466,08 лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 15% - 2 168 199,89 лв. с ДДС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Георги Стратиев, ОПУ - Добрич: Ремонтът на второкласния път Добрич - Кардам не е закъснял, тъй като и преди него отсечката е поддържана

Инж. Георги Стратиев, ОПУ - Добрич: Ремонтът на второкласния път Добрич - Кардам не е закъснял, тъй като и преди него отсечката е поддържана

22 Април 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Добрич. Ремонтът на второкласния път Добрич - Кардам не е закъснял, тъй като и преди него отсечката е поддържана. Това заяви инж. Георги Стратиев, директор на Областно пътно управление (ОПУ) - Добрич, който присъства на официалната церемония по откриване на рехабилитирания 14-километров участък, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. И преди пътната отсечка е била в състояние, което осигурява безопасност на участниците в движението, „но все така беше назрял моментът да се извърши рехабилитация и е добре че Агенцията своевременно осигури готовността да се кандидатства и да се ремонтира този път и той да бъде много по-комфортен и безопасен“, допълни инж. Стратиев. Той посочи, че изборът на отсечка е свързан с приоритизирането на пътни направления, където през последните години трафикът е нараснал значително. Следващите месеци се очаква да започнат строителните дейности и по северната дъга на околовръстния път на Добрич. Стойността на инвестицията ще е около 5 милиона лева. Очаква се след преразпределяне на финансовия ресурс от страна на Агенцията ремонтът да започне и да приключи до края на тази година, допълни инж. Стратиев. Той каза още, че остава един километър участък да бъде завършен ремонтът на пътя за Албена. Там ще бъде положен последният износващ пласт асфалт. И към момента пътната отсечка е отворена за движение и осигурява комфортно пътуване. Инж. Стратиев не скри факта, че има много лоши пътища от третокласната мрежа в областта. Такива пътни отсечки има във всички добруджански общини. ОПУ е ангажирано с изкърпването на дупки по тях.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николина Чапанова, АПИ: Започва планирането по новия програмен период, възможно е за област Добрич да има за реализиране повече от два лота

Николина Чапанова, АПИ: Започва планирането по новия програмен период, възможно е за област Добрич да има за реализиране повече от два лота

22 Април 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Добрич. Тепърва започва планирането по новия програмен период възможно е за област Добрич да има за реализиране повече от два лота, както е било досега. Това каза Николина Чапанова, директор на Дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014 - 2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в Агенция „Пътна инфраструктура“, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Чапанова добави, че това е само по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР), което не означава че в цялостната програма на Агенция „Пътна инфраструктура” не се предвиждат други обекти. Според нея за момента всичко, което е предадено като проектни предложения по ОПРР, е одобрено и върви поетапната му реализация. Няма неодобрени проекти, има такива, с които Агенцията възнамерява тепърва да кандидатства при освобождаване на финансов ресурс.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Завърши рехабилитацията на 14 км от пътя Добрич – Кардам

АПИ: Завърши рехабилитацията на 14 км от пътя Добрич – Кардам

22 Април 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Добрич. Ще бъде открит рехабилитираният 14-километров участък от път II-29 Добрич - Кардам. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектът се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. На церемонията ще присъства директорът на дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в Агенция „Пътна инфраструктура“ Николина Чапанова, кметове от региона, областна администрация Добрич и др.
Основно ремонтираната отсечката е между разклона за с. Стефаново и кръговото кръстовище на Околовръстния път на Добрич и пътя за село Паскалево. Второкласният път е най-кратката връзка между Румъния с курортите по българското Черноморие и свързва Добрич и Варна.
Строително-монтажните работи на участъка Добрич - Кардам, включен в лот 5 от ОПРР, са изпълнени от „Инжстройинженеринг“ ЕООД. Стойността на договора е 13 813 919,64 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Трафик холдинг“ ЕООД. Техният договор е за 382 200 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт-22“ ООД. Договорът им е за 5 621,94 лв. с ДДС.
Официалното откриване на лот 5 е от 11.00 часа при изхода на град Добрич на път II-29 в посока Варна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.