НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Официално бе открит възстановеният бюст-паметник на композитора Панчо Владигеров в Борисовата градина (ОБЗОР)

Официално бе открит възстановеният бюст-паметник на композитора Панчо Владигеров в Борисовата градина (ОБЗОР)

22 Април 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов и внукът на големия композитор Панчо Владигеров - проф. Панчо Владигеров-младши участваха в официалното откриване на възстановения бюст-паметник на големия български творец в „Алеята на безсмъртните“ в Борисовата градина. Събитието е част от Националната програма за честване на 120-годишнината от рождението на Владигеров. Столичният кмет отбеляза, че опазването и предаването на паметта са ключови за възпитанието на младите хора и на обществото. Йорданка Фандъкова подчерта, че паметта на хората, градили България и тези, които я прославят и днес със своето творчество, дават примера и посоката за развитие на младите и талантливите хора, и духовните основи за развитието на цялата ни нация. Фандъкова посочи, че през последните години, с усилията на Столична община, Музеят за История на София и професионални и родолюбиви организации, са успели да реставрират 38 бюст-паметника, със средства, които са били предоставени на столична програма „Култура“. Проф. д-р Панчо Владигеров-младши, внук на композитора, също подчерта значението на новите скулптори, което е важно най-вече за новото поколение. По думите му те трябва да не се забравят и да се виждат. „Всяко нещо, което става, си има своята значимост и своята тежест“, заяви внукът на композитора Панчо Владигеров. „Когато беше 110-годишнината от раждането на Панчо Владигеров и говорехме за концерти и културни мероприятия, имаше едно огромно развитие. В момента се случват 3 или 4 пъти повече мероприятия в цялата страна. Много съм щастлив и развълнуван от всички тези хубави неща, които се случват“, изтъкна той. Доц. д-р Тодор Чобанов, който бе водещ на откриването на паметника, подчерта, че Борисовата градина е създадена и изграждана и като парк на паметта. Той обясни, че в Съюза на композиторите се пази липсващият бюст-паметник на Панчо Владигеров, за който той е позирал в натура приживе, така скулпторът Марин Марков е успял да направи негово копие, което да бъде поставено на оригиналното му място. Екипът на скулптора-реставратор Марин Марков изработва новата отливка, почиства съществуващия мраморен постамент, възстановява надписите и извършва цялостния монтаж на паметника, така че да върне оригиналната му визия и блясък. Автор на оригиналния бюст е скулпторът Тодор Първанов. Той го създава през 50-те години на миналия век. Паметникът е поставен в Борисовата градина през 1987/1988 г. по повод 10-годишнината от смъртта на композитора. Преди години паметникът е бил откраднат и в момента, чрез възстановяването си той живее втори живот.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: През последните години успяхме да реставрираме 38 бюст-паметника

Кметът на София Йорданка Фандъкова: През последните години успяхме да реставрираме 38 бюст-паметника

22 Април 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. През последните години успяхме да реставрираме 38 бюст-паметника. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на официалното откриване на възстановения бюст-паметник на Панчо Владигеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен опазването и предаването на паметта са ключови за възпитанието на младите хора и на обществото, като цяло“, заяви Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че паметта на хората, градили България и тези, които я прославят и днес със своето творчество, дават примера и посоката за развитие на младите и талантливите хора и духовните основи за развитието на цялата ни нация. „Вярвам, че запазването на духа и паметта на града е наш дълг, както пред великите ни предци, така и пред хората в София“, каза столичният кмет.
„През последните години, с усилията на Столична община, музеят за История на София, професионални и родолюбиви организации, успяхме да реставрираме 38 бюст-паметника, със средства, които предоставихме на столична програма „Култура“, посочи кметът на София.
По думите й Столичната община високо цени подкрепата на всички институции, допринесли за възстановяването на бюст-паметника на композитора Панчо Владигеров, като събитие, част от националната програма за честване на 120-годишнината от рождението му.

Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: „Борисовата градина“ е създадена и изграждана и като парк на паметта

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: „Борисовата градина“ е създадена и изграждана и като парк на паметта

22 Април 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. „Борисовата градина“ е създадена и изграждана с идеята да бъде не просто парк и красиво място с приятна възможност за прекарване на времето, но и като парк на паметта. Това каза зам.-кметът на София по направление „Култура, образование и превенция от зависимости“ доц. д-р Тодор Чобанов по време на официалното откриване на възстановения бюст-паметник на Панчо Владигеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тук, преди петнайсетина години, в обичаната ни „Борисова градина“ липсваха много от тези паметници. Именно за това, по инициатива на тогавашния заместник-кмет на Столична община Йорданка Фандъкова, започнахме да възстановяваме един по един тези бюстове и паметници на знакови личности от българската история, които да напомнят на хилядите софиянци, които прекарват тук свободното си време“, заяви Тодор Чобанов.
Той посочи, че благодарение на това, че в „Съюза на композиторите“ се пази липсващият бюст-паметник на Панчо Владигеров, за който той е позирал в натура приживе, скулпторът Марин Марков е успял да направи негово копие, коeто да бъде поставено на оригиналното му място.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Успяхме да възстановим напълно и да върнем блясъка на бюст-паметника на великия композитор Панчо Владигеров

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Успяхме да възстановим напълно и да върнем блясъка на бюст-паметника на великия композитор Панчо Владигеров

22 Април 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Благодарение на Инициативния комитет и всички други институции, отбелязваме 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров, успяхме да възстановим напълно и да върнем блясъка на бюст-паметника на великия композитор. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на официалното откриване на възстановения бюст-паметник на Панчо Владигеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато са изграждали „Борисовата градина“ са били изключително далновидни и са изградили тази „Алея на бележитите българи“, която за съжаление, в първите бурни години на прехода, беше оставена да се разрушава. Знаем, колко много бюстове бяха откраднати. Те бяха обречени на забвение, за това още когато станах заместник-кмет по култура на София, създадох една инициатива за възстановяване постепенно на всички паметници на културата в столицата и най-вече, като първа задача паметниците и „Алеята на бележитите българи“, заяви Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че това е изисквало много усилия и много партньорства. „Хубаво е, че в тези усилия, аз получих подкрепата на много институции, граждански организации и инициативни комитети“, посочи кметът на София.
По думите й заедно с възстановяването на „Борисовата градина“ има и нови алеи и поддържани пространства. „Тук, наистина, много софиянци и гости на столицата минават. Това е важно, защото чрез запазването и предаването на паметта, ние изграждаме и запазваме духовните основи на града ни и на нацията. Особено за младите хора, няма как да не трепне пламъчето на патриотизма и вдъхновението, когато видят тези паметници“, добави още тя.

Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Официалното откриване на възстановения бюст-паметник на композитора Панчо Владигеров ще се проведе в Борисовата градина

София: Официалното откриване на възстановения бюст-паметник на композитора Панчо Владигеров ще се проведе в Борисовата градина

22 Април 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. От 11.00 часа на Алеята на безсмъртните (до Лятната естрада) в Борисовата градина ще се състои официалното откриване на възстановения бюст-паметник на Панчо Владигеров. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Събитието е част от Националната програма за честване на 120-годишнината от рождението на големия български композитор.
На откриването ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова, доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община; проф. д-р Панчо Владигеров-младши, внук на композитора; Величка Владигерова, съпруга на Александър Владигеров – син на композитора; Надя Сотирова, директор на Къща музей „Панчо Владигеров“ в София; скулпторът-реставратор Марин Марков, представители на Инициативния комитет по възстановяването, на творчески съюзи, образователни и културни институции.
През 2018 г. е създаден Инициативен комитет за възстановяването на откраднатия преди години от Борисовата градина бюст-паметник на Панчо Владигеров. В комитета се включват наследниците на композитора и представители на образователни, творчески и културни институции в България - Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров”, Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Съюзът на българските композитори, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), Софийска филхармония, Къща музей „Панчо Владигеров” – София, Фондация „Духовно наследство на Панчо Владигеров” и Фондация „Панчо Владигеров”. Комитетът внася предложение и получава одобрението на Столичния общински съвет за повторното изграждане на паметника.
Автор на оригиналния бюст е скулпторът Тодор Първанов. Той го създава през 50-те години на миналия век, като Панчо Владигеров лично му позира за него. Паметникът е поставен в Борисовата градина през 1987/1988 г. по повод 10-годишнината от смъртта на композитора.
За щастие, преди години дъщерята на скулптора - Олга Първанова, дарява копие на Съюза на българските композитори, което и до днес се съхранява там.
След откриването на това единствено запазено копие на оригиналния бюст, с цялостното му възстановяването се заема скулпторът-реставратор Марин Марков. Неговият екип изработва новата отливка, почиства съществуващия мраморен постамент, възстановява надписите и извършва цялостния монтаж на паметника, така че да върне оригиналната му визия и блясък.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.