НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: Елена Йончева, „БСП за България“: Нашето членство в Европейския съюз е голям шанс за България, но ние не го използваме

Европейски избори 2019: Елена Йончева, „БСП за България“: Нашето членство в Европейския съюз е голям шанс за България, но ние не го използваме

3 Май 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Смолян. Нашето членство в Европейския съюз е голям шанс за България, но ние не използваме този шанс. Това заяви в Смолян водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Това не се чувства в домовете на хората, в техния град или село, посочи тя. По думите на Йончева, с еврофондове се оправят плочки и градинки, но не се инвестира в производство и средства, които да създават работни места, не се инвестира в принадена стойност. „Защо тези огромни средства и субсидии не стигат до българина, за да не емигрира. Всеки втори българин емигрира. Защото такава е политика на правителството, те не отделят внимание да финансират млади фермери. 70 % от европейските субсидии са дадени на под 100 фирми. В България има 90 000 регистрирани селскостопански производители. Как да се върнат хората на село, след като нямат шанс да стигнат до тези фондове. Трябва да попълнят 46 документа, за да кандидатстват по еврофондовети. Системата е направена така, че да не дава възможност за развитието на българското село и българите от чужбина да имат шанс за реализация в България“, категорична е Йончева.
Тя отбеляза, че правителството твърди, че в България има стабилност, но посочи, че в планинските райони на България, 48 % от населението е на прага на бедността и социалното изключване, а средният процент за страната е 40 %. „Кое и това правителство, което още управлява при подобна стабилност, то би трябвало да бъде пометено. Най-бързия начин да го направим е да гласуваме на 26 май. Това са избори за България. От 26 май можем да покажем, че те си отиват и това ще бъде необратим процес. Ще има нови парламентарни избори. Смятам, че това е пътят да се избавим от тази бенда която се разпада, защото хората видяха, че това е една огромна машина за грабежи“, подчерта Елена Йончева. Тя посочи, че за 12 години откакто България е ЕС, сме на всички последни места в ЕС. „Борисов не само постави България в кьошето на ЕС, той извади България от Европа“, категорична е Йончева.
Тя коментира и увеличаващата се бедност и обезлюдяването на селата. „Всяко 10-о село или е без жители, или е с по-малко от 10 жители. В образованието, за 10 г, 60 % от завършилите своето образование са функционално неграмотни. Политиката явно е насочена към заличаване на добрия български ген и заличаване на България. Социолозите казват, че след 10 години при тази тенденция, България ще се превърне в демографска пустиня. Това означава, че на 60 % от територията на страната ще живеят по-малко от 10 души на кв. км“, каза още Елена Йончева и подчерта, че хората няма да позволят това да се случи, ако гласуват на 26 май.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Елена Йончева, „БСП за България“: След победата на Левицата в България ще започнат промени, от които ще спечели всеки българин

Европейски избори 2019: Елена Йончева, „БСП за България“: След победата на Левицата в България ще започнат промени, от които ще спечели всеки българин

3 Май 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Смолян. „На Европейските избори на 26 май Левицата ще спечели, защото няма авторитарна власт в Европа, която дълго да издържи. Ако народът иска да премахне авторитарната власт, той ще успее. На 26 май започват промените в България. Аз съм убедена, че не само Левицата ще спечели, а в България ще започнат такива промени, в резултат на които всеки българин ще спечели, България ще спечели, но това ще е много трудна битка“. С тези думи водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева откри срещата с жителите на Смолян в Планетариума в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Тя отбеляза, че големият бич и проблем за България е корупцията. „11 млрд евро всяка година България губи в резултат на корупция и огромния грабеж, на който е подложена и това са данни на Европейския парламент. Знаете, че сме подавали много сигнали за корупция в прокуратурата. Много сигнали, на които няма отговор. Днес прокуратурата излезе със съобщение по повод на поредния сигнал, който сме внесли „Ало, Банов съм“, в който един министър на културата, в качеството си на зам.-министър г-н Банов опрощава на една фирма 700 хил. лв. като дава нареждане да бъдат фалшифицирани документи. Прокуратурата не дава ясен знак дали възнамерява да разследва тази афера. Нещо повече – прокуратурата отказа да образува досъдебно производство на първа инстанция като казва, че нямала оригиналния запис звуков файл на г-н Банов и каза, че това е основната причина“, поясни Йончева. Тя отбеляза, че са обжалвали и са предоставили на прокуратурата оригиналният звуков файл и допълнителни документи. „Не искаме да повярваме, че прокуратурата ще замете този случай отново така, както направи с аферата „Ало, Ваньо съм“, когато министър-председателя Борисов нареди на шефа на митниците да прекрати проверка в една фабрика, където се произвеждаше фалшив алкохол“, припомни Йончева.
Тя посочи, че по данни на последният доклад на Европейската комисия от февруари 2019 г. се казва, че разследвания за корупция на 2/3 от видни политически личности не стигат до съответните разследващи органи. Това са личности от управляващите, които всеки ден гледаме на телевизионния екран и държавата не предприема нищо. Йончева отбеляза, че тези 11 млрд евро всяка година, могат да отидат в пенсиите, в добри заплати, в икономиката, защото в България икономика на практика няма. „Този икономически растеж от 3,6 %, с който се хвалят е растеж на застоя. Той не е в резултат на производство, той е в резултат на фондовете и в резултат на средствата, които работещите българи изпращат в България. През 2008 г растежът в България беше над 6,5 %, а сега растежът е 3,6 % – това е растеж на развиващите се държави и гарантира бедност не само за това, но и за следващото поколение“, каза още Елена Йончева.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Елена Йончева, БСП: Не искаме да повярваме, че прокуратурата ще замете случая „Ало, Банов съм”

Европейски избори 2019: Елена Йончева, БСП: Не искаме да повярваме, че прокуратурата ще замете случая „Ало, Банов съм”

3 Май 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Смолян. „На 26 май ще спечелим изборите. Левицата ще спечели, защото няма авторитарна власт, която дълго да се задържи. На 26 май започват промените в България”. Това заяви водачът на листата на "БСП за България" за евроизборите Елена Йончева по време на среща с обществеността в град Смолян, съобщиха от пресцентъра на "БСП за България".
По думите ѝ големият бич за България е корупцията – 11 млрд. евро. България губи в резултат на корупция. „Днес прокуратурата излезе със съобщение по "Ало, Банов съм", скандал, в който един министър, в качеството си на зам.-министър на културата, опрощава на една фирма 700 хиляди лева, като дава нареждане да бъдат фалшифицирани документи. Няма ясен знак- дали прокуратурата ще разследва този случай. Тя отказа да образува досъдебно производство поради липса на оригинален звуков файл. Ние обжалвахме и предоставихме оригиналния звуков файл. Не искаме да повярваме, че прокуратурата ще замете случая „Ало, Банов съм”, както направи със случая „Ало, Ваньо съм”, заяви Йончева.
По мнението на водача на листата на "БСП за България" тези 11 млрд. евро, потънали в корупция, могат да отидат в пенсии, добри заплати и икономика. „3.6 процента икономически растеж – това е растеж на застоя, растежът на развиващите се държави и той гарантира бедност и за следващите поколения”, изрази мнение тя.
Йончева попита- защо средствата от еврофондовете не стигат до българина, за да не е принуден той да емигрира. Тя цитира статистиката, която казва, че всеки втори българин заминава в чужбина. „Правителството не финансира млади фермери и малки стопанства”, каза Йончева.
По повод важността на предстоящите избори, Елена Йончева коментира: „Това не са избори просто за Европейски парламент, а за България. Смятам, че това е пътят да се избавим от бандата на Борисов, която се разпада. Хората видяха, че това е една огромна машина за грабежи”.
„Имаме куража да кажем – стига толкова. От екраните ни казват „хванете ни, ако можете”, изтъкна тя. По думите ѝ трябва да се покаже, че е възможно да бъдат спрени ГЕРБ и да се премахне системата, която е в основата на безперспективността. „Хората трябва да гласуват, защото високата избирателна активност ще намали вероятността за изборни манипулации. Нека „Цветанов плюс” се превърне в Цветанов минус”, заключи Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура публикува пълния текст на постановлението за отказ да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов

Специализираната прокуратура публикува пълния текст на постановлението за отказ да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов

3 Май 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление. Предвид засиления обществен интерес, с разрешение на наблюдаващия прокурор и след заличаване на личните данни, пресцентърът на Специализираната прокуратура публикува пълния текст на постановлението за отказ.
Преписи от това постановление са изпратени на лицата, подали сигналите – на народния представител Елена Йончева, на Корнелия Нинова, като председател на Националния съвет на Политическа партия „Българска социалистическа партия“ и на Григор Здравков, като представител на НПО „Българска легия Антимафия“. Агенция „Фокус“ публикува текста на постановлението без редакторска намеса.
На 22.04.2019 г., на брифинг в централата на ПП БСП, г-жа Йончева е заявила, че ще представи на прокуратурата оригиналния запис от разговор с участието на Боил Банов, показала е мобилен телефон, с твърдение, че с него е направен този запис, както и разпечатка на същия. Заявила е, че „този път спецпрокуратурата няма да може да се измъкне от разследване на случая“. Следват още публични изявления на Елена Йончева – че това се прави, защото „ не искаме и този запис да изчезне.“
Постановлението за отказ на Специализираната прокуратура от 11.04.2019 г. не е обжалвано от Елена Йончева. Жалби срещу него са подадени от Григор Здравков – „Българска легия Антимафия“ /на 21.04.2019 г. в Специализираната прокуратура и на 25.04.2019 г. в Апелативната специализирана прокуратура/ и от Политическа партия „Българска социалистическа партия“, представлявана от председателя на Националния съвет Корнелия Нинова /на 25.04.2019 г./. Към тази жалба е приложен и запечатан плик, с посочване на съдържанието – мобилен телефон и разпечатка на запис от него, ведно с констативен протокол от нотариус за идентичност между съдържанието на записа в телефона и разпечатката на хартия.
До настоящия момент, в хода на проверката никое от лицата, от които са снемани обяснения /включително и народният представител Елена Йончева, като подател на сигнала/ не споменава за съществуването на въпросния мобилен телефон. В обясненията си г-жа Йончева твърди, че на 11.04.2019 г. намерила в своята пощенска кутия в Народното събрание оптичен носител /диск/, с неизвестен подател. След като презаписала файла от диска на флаш памет, унищожила диска, а флаш паметта със записания разговор предоставила на Специализираната прокуратура.
На 30.04.2019 г. Апелативната специализирана прокуратура е изискала преписката от Специализираната прокуратура, за да осъществи инстанционен контрол върху постановения прокурорски акт от 11.04.2019 г., по повод подадените жалби от Григор Здравков и ПП БСП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внесе оригинала на записа по случая „Ало, Банов съм” в Апелативна специализирана прокуратура

БСП внесе оригинала на записа по случая „Ало, Банов съм” в Апелативна специализирана прокуратура

25 Април 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
София. БСП внесе оригинала на записа по случая „Ало, Банов съм”, първоначално направен от служител на Министерството на културата, в Апелативната специализирана прокуратура, в запечатан и нотариално заверен плик. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите на Йончева неговата продължителност и съдържание отговорят напълно на електронния запис, предоставен на Специализираната прокуратура.
Законно установеният срок за произнасяне е едномесечен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се Елена Йончева да предостави оригиналния запис по „Ало, Банов съм“ на прокуратурата

Очаква се Елена Йончева да предостави оригиналния запис по „Ало, Банов съм“ на прокуратурата

24 Април 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се водачът на листата на БСП Елена Йончева да предостави оригиналния запис по „Ало, Банов съм“ на Апелативната специализирана прокуратура. В понеделник тя заяви, че след предоставянето на този запис Прокуратурата вече няма да може да се измъкне от разследване по случая. Според Йончева прокуратурата се опитва да покрие информацията по "Ало, Банов съм". Тя допълни, че партията ще предостави документи от МРРБ, които доказват, че това, което е изисквал Боил Банов, а именно да бъдат издадени документи с невярно съдържание, се е случило. По-късно през същия ден изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров посочи, че в момента, в който Елена Йончева реално предостави нещо по записа „Ало, Банов съм“, то ще се изследва, а дотогава всичко са само приказки пред камерите. „Когато тя предостави каквото и да е било, тогава може да се оценява дали е относимо, ново или не повтаря други данни, които ние сме събрали“, посочи Димитър Петров. „Трябва да се направи сравнение, дали това, което е дадено вече го имаме. Ще чуем какво има в този запис“, каза още той.
Агенция „Фокус“ припомня: На 11 април Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление. Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите – председателя на БСП Корнелия Нинова, говорителя на ПГ на БСП Елена Йончева и Григор Здравков. Предоставените от тях материали съдържат медийни публикации, в които се цитират изявления на Елена Йончева, че министър Боил Банов е съдействал за опрощаването на поне 700 хил. лева неустойка на фирмата-строител на втори и трети етап на „Ларгото". В прикачен аудиозапис на разговор се твърди, че участва министър Банов. Според прокурорската записка липсата на данни за извършено престъпление от общ характер е основание да се откаже образуването на досъдебно производство. Държавното обвинение не е успяло да разпита тайния свидетел, за когото говори Йончева, поради отказа ѝ да разкрие неговата самоличност. Елена Йончева обяви, че БСП ще обжалва решението на спецпрокуратурата. До въпросната проверка на прокуратурата се стигна, след като в края на януари говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева представи запис, за който твърди, че уличава министъра на културата Боил Банов в корупционни схеми със строителството на "Ларгото" по времето, когато е бил зам.-министър. Според Йончева записът представлява част от разговори на министър Банов от март 2016 г. По думите ѝ тогава той е опростил поне 700 хил. лева неустойка на фирма-строител, като е давал указания на служители от Министерството на културата от своя кабинет как да бъдат подправени документите. Министър Боил Банов отхвърли обвиненията на Йончева и обяви, че от четири години е рекетиран чрез записи от бивш служител на министерството. По думите му излъченият запис е монтаж, като различни думи са взимани от оперативки, които е правил със служители. Веднага след изнасянето на записа прокуратурата се самосезира и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че започват разпити на хора, които имат отношение към случая, станал известен като „Ало, Банов съм“. Първият, който беше разпитан, бе министър Банов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Ако прокуратурата откаже да си свърши работата по случая „Ало, Банов съм“, ще потърсим бъдещия европейски прокурор

Елена Йончева, БСП: Ако прокуратурата откаже да си свърши работата по случая „Ало, Банов съм“, ще потърсим бъдещия европейски прокурор

22 Април 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
София. Оригиналът на записа „Ало, Банов съм“, заедно със записващото устройство и документи по случая ще бъдат предоставени на Специализираната прокуратура в сряда. Това съобщи в Сливен водачът на евролистата на БСП Елена Йончева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Йончева поясни, че записът е бил направен с IPhone, а документите от МРРБ категорично доказвали, че Банов, като заместник-министър на културата през 2016 г., е съдействал за опрощаването на близо 700 хил. лв. неустойка на строителна фирма. След предоставянето на оригинала и документите, по думите на Йончева, ще отпадне мотивът, с който прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по случая срещу министъра на културата Боил Банов, а именно – липсата на оригиналът на записа. Елена Йончева допълни, че записът е поредното доказателство за това как у нас се усвояват обществените поръчки, как властта се договаря с бизнеса и една от причините у нас да няма преки чуждестранни инвестиции. Според Йончева е странно, че досега прокуратурата се интересувала повече от това, кой е направил записа, а не от неговото съдържание и дали в него има доказателства за корупционна схема. Според Елена Йончева, вероятно случаят „Банов“ ще последва съдбата на друг изнесен запис с участието на премиера Бойко Борисов и началникът на митниците Ваньо Танов. Йончева бе категорична, че ако българската прокуратура откаже да си свърши работата, ще бъде търсен бъдещият европейски прокурор, в чиито правомощия ще бъде да разследва корупцията и злоупотребите с еврофондовете.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще предостави оригиналния запис по „Ало, Банов съм“ на Специализираната прокуратура (ОБЗОР)

БСП ще предостави оригиналния запис по „Ало, Банов съм“ на Специализираната прокуратура (ОБЗОР)

22 Април 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще предостави оригиналния запис по „Ало, Банов съм“ на Специализираната прокуратура на 24 април. Водачът на листата на БСП Елена Йончева заяви, че след предоставянето на този запис Специализираната прокуратура няма да може да се измъкне от разследване. Йончева посочи, че в България прокуратурата се опитва да покрие информацията по "Ало, Банов съм". Тя допълни, че партията ще предостави документи от МРРБ, които доказват, че това, което е изисквал Боил Банов, а именно да бъдат издадени документи с невярно съдържание, се е случило. Във връзка със свидетеля по "Ало, Банов съм", Йончева коментира: „Дали той ще свидетелства е негово решение, факт е, че се страхува да го направи. България няма създадени условия, които да гарантират безопасността на хора, които свидетелстват за корупционни практики“. Тя изтъкна, че няма да издаде източника си, което й се позволява, както от Етичния кодекс на българските медии, подписан на 24 март 2015 г., така и от предварителното споразумение на ЕК от 12 март тази година за защита на източника на информация. Елена Йончева обяви, че на ход е Специализираната прокуратура и от нея зависи дали ще прикрие отново тези, които са на власт. Народният представител от ПГ на БСП Пенчо Милков заяви, че от документите, с които е разполагала прокуратурата, по достатъчно безспорен начин се установяват думите от записа по "Ало, Банов съм".
По-късно през деня изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров посочи, че в момента, в който Елена Йончева реално предостави нещо по записа „Ало, Банов съм“, то ще се изследва. А дотогава всичко са само приказки пред камерите. „Когато тя предостави каквото и да е било, тогава може да се оценява дали е относимо, ново или не повтаря други данни, които ние сме събрали“, посочи Димитър Петров. „Трябва да се направи сравнение, дали това, което е дадено вече го имаме. Ще чуем какво има в този запис“, каза още той.
Агенция „Фокус“ припомня: На 11 април Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление. Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите – председателя на БСП Корнелия Нинова, говорителя на ПГ на БСП Елена Йончева и Григор Здравков. Предоставените от тях материали съдържат медийни публикации, в които се цитират изявления на Елена Йончева, че министър Боил Банов е съдействал за опрощаването на поне 700 хил. лева неустойка на фирмата-строител на втори и трети етап на „Ларгото". В прикачен аудиозапис на разговор се твърди, че участва министър Банов. Според прокурорската записка липсата на данни за извършено престъпление от общ характер е основание да се откаже образуването на досъдебно производство. Държавното обвинение не е успяло да разпита тайния свидетел, за когото говори Йончева, поради отказа ѝ да разкрие неговата самоличност. Елена Йончева обяви, че БСП ще обжалва решението на спецпрокуратурата. „Очевидно е, че подготвят съдбата на „Ало, Банов съм“ да е същата, каквато бе съдбата на „Ало, Ваньо““, заяви тя. До въпросната проверка на прокуратурата се стигна, след като в края на януари говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева представи запис, за който твърди, че уличава министъра на културата Боил Банов в корупционни схеми със строителството на "Ларгото" по времето, когато е бил зам.-министър. Според Йончева записът представлява част от разговори на министър Банов от март 2016 г. По думите ѝ тогава той е опростил поне 700 хил. лева неустойка на фирма-строител, като е давал указания на служители от Министерството на културата от своя кабинет как да бъдат подправени документите. Министър Боил Банов отхвърли обвиненията на Йончева и обяви, че от четири години е рекетиран чрез записи от бивш служител на министерството. По думите му излъченият запис е монтаж, като различни думи са взимани от оперативки, които е правил със служители. Той подчерта, че е готов да подаде оставка веднага, ако тя му бъде поискана от премиера. Веднага след изнасянето на записа прокуратурата се самосезира и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че започват разпити на хора, които имат отношение към случая, станал известен като „Ало, Банов съм“. Първият, който беше разпитан, бе министър Банов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Елена Йончева ще внесе жалбата по аферата „Ало, Банов съм” на 24 април

БСП: Елена Йончева ще внесе жалбата по аферата „Ало, Банов съм” на 24 април

22 Април 2019 | 17:06 | Агенция "Фокус"
София. Подготвяме жалбата съобразно събраните доказателства, които включват и оригиналния звуков файл. В сряда жалбата ще бъде внесена в Апелативната специализирана прокуратура”, обяви водачът на листата на „БСП за България” Елена Йончева във „Фейсбук“ страницата си, съобщиха от пресцентъра на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Димитър Петров: Когато Елена Йончева предостави нещо по записа „Ало, Банов съм", ще го изследваме- дотогава има само приказки пред камерите

Прокурор Димитър Петров: Когато Елена Йончева предостави нещо по записа „Ало, Банов съм", ще го изследваме- дотогава има само приказки пред камерите

22 Април 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. В момента, в който Елена Йончева реално предостави нещо по записа „Ало, Банов съм“, ще го изследваме, дотогава са само приказки пред камерите. Това каза на брифинг Димитър Петров, изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура по повод изказването на говорителя на ПГ на БСП Елена Йончева, че прокуратурата се опитва да покрие информация по случая „Ало, Банов съм“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По-рано през деня Йончева заяви, че ще предостави в прокуратурата оригиналния запис по случая. „В момента, в който го предостави, мога да коментирам. Когато предостави каквото и да е било, може да се оценява дали е относимо, ново или не повтаря други данни, които ние сме събрали“, посочи Димитър Петров. „Трябва да се направи сравнение, дали това, което е дадено вече го имаме. Ще чуем какво има в този запис“, каза още той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: В България Специализираната прокуратура се опитва да покрие информацията по "Ало, Банов съм"

Елена Йончева, БСП: В България Специализираната прокуратура се опитва да покрие информацията по "Ало, Банов съм"

22 Април 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. В България Специализираната прокуратура се опитва да покрие информацията по "Ало, Банов съм". Това каза водачът на листата на "БСП за българия" Елена Йончева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". "В Европа има практика, когато даден запис на политици показва корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с власт и когато той стигне до медиите и му се даде публичност от това има последствия. Ще ви дам пример с Полша 2015 г., когато политици са записани и то в ресторант по време на разговор и от този запис става ясно, че те търгуват с власт и обсъждат корупционни практики. Този запис стига до медиите, в резултат на което подава оставка министъра на вътрешните работи, министъра на финансите, шефа на централната банка, а година по-късно и главният прокурор си подава оставката заради изтичане на информация по този случай. Никой не е търсил кой точно е направил този запис на политиците, а дали има извършено престъпление", заяви Йончева.
По думите й прокуратурата до този момент се интересува кой е извършил този запис, а не дали и как е извършено престъплението.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Милков, БСП: От документите, с които е разполагала прокуратурата, по достатъчно безспорен начин се установяват думите от записа по "Ало, Банов съм"

Пенчо Милков, БСП: От документите, с които е разполагала прокуратурата, по достатъчно безспорен начин се установяват думите от записа по "Ало, Банов съм"

22 Април 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. От документите, с които е разполагала прокуратурата, по достатъчно безспорен начин се установяват думите от записа по "Ало, Банов съм". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Пенчо Милков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус"
"Документите, които ви представяме са разделени на три части. Най-съществената от тях е да съпоставим документи с думи, за да видим дали трябва записът да е автентичен, за да може някой да се зачете по-внимателно. В началото на записа има едно изявление, че е налице забава в строителните работи с 33 дни и по отношение на размера на неустойката 700 хил. лв. Това е така е видно от доклада за проверка на място от МРРБ, която е проведена през месец март и доклада е от 12 март 2016 г. В него пише ясно, че това е така. В друго писмо на Министерство на културата те не оспорват, че има такава забава, единствено спорят каква е неговата продължителност", допълни още Милков. Той припомни, че в записа по "Ало, Банов съм" има изявление на министъра, в което той коментира актове 10 за спиране на строителството, за да се заличи забавянето. Милков посочи, че и за това има данни. "Има писмо от 6 април 2016 г. от министъра на културата, когато той внася тези актове образец 10 - пет наброй. Истината е ,че първите три акта от тези пет не се установяват в нито един документ, съставен във връзка със строителството", допълни още Милков.
Според него прокуратурата не е изследвала и събрала достатъчно данни. Той обясни, че от 12 април 2016 в писмо, подписано от министъра на културата е записано, че строително-монтажните работи са били приключили на 20 януари 2016 г. "Само че и към април, когато е писано това писмо има достатъчно данни, че строителството е продължавало месеци след това. Тези данни са документирани, защото има съставени актове образци 15 три месеца след януари. Явно недатирането на писмата е било нормално в тези отношения, защото при анализа на документите виждаме и нещо друго интересно. Има едно писмо на заместник-министъра на културата,с което той прави искането за окончателно плащане. Това писмо, за разлика от всички други документи по преписката е входирано не с дата и номер от деловодната система на министерството, а с номера на преписката на проекта. Това означава, че номер от деловодната система просто не е можело да му бъде даден", коментира още Милков. Той посочи, че БСП има още много доводи. "Всяка една дума от първоначалния ни сигнал и за злоупотреби с договора за отпускане на финансовите средства и по отношение на обществената поръчка сме ви посочили къде са неуредиците и кои документи го показват. Този анализ ще го представим в прокуратурата с нашата жалба", допълни Милков.
"Ние изискахме документи от МРРБ и от Министерство на културата. Документи ни бяха предоставени от МРРБ. Министерство на културата и до настоящия момент не ни е представило документи", уточни още Милков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Днес ще предоставим оригиналния запис по "Ало, Банов съм" на Специализираната прокуратура

Елена Йончева, БСП: Днес ще предоставим оригиналния запис по "Ало, Банов съм" на Специализираната прокуратура

22 Април 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Днес ще предоставим оригиналния запис по "Ало, Банов съм" на Специализираната прокуратура. Това каза водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". Според нея на ход е Специализираната прокуратура и въпросът е дали ще бъдат прикрити отново тези, които са на власт.
Тя припомни случилото се с аферата "Ало, Ваньо". "Знаете, министър-председателят поиска да бъде спряна проверка на Митниците. Същата съдба готвят на аферата "Ало, Банов съм". Надявам се да не им позволим това да се случи", допълни Йончева.
Във връзка със свидетеля по "Ало, Банов съм", Йончева коментира: "Дали той ще свидетелства е негова решение, факт е, че се страхува да го направи. България няма създадени условия, които да гарантират безопасността на хора, които свидетелстват за корупционни практики. Аз няма да издам своя източник и това ми позволява както етичния кодекс на българските медии, подписан на 24 март 2015 г., така и предварителното споразумение на ЕК от 12 март тази година. Става дума за предварителна директива за защита на източника на информация. Все още не е влязла в сила и това може би ще гарантира здравето и живота на източника".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Не съм унищожавала записа на Банов, беше ми изпратено копие

Елена Йончева, БСП: Не съм унищожавала записа на Банов, беше ми изпратено копие

14 Април 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. Сергей Станишев ще бъде част от евролистата, не защото той има повече номинации, а защото той е лицето, чрез което тази листа ще бъде много по-силна и аз вярвам в това. Той е най-успешният български политик в Европа, лидер на ПЕС, той е капитал не просто за българската левица, аз вярвам, че той е капитал за България”. Това каза депутатът от БСП и водач в листата на социалистите за европейските избори Елена Йончева в предаването „Тази неделя” по бТВ. „В левицата не се спускат отнякъде някакви списъци, както сме свидетели в някоя друга партия. В левицата има дебат. Този дебат може да бъде много аргументиран, много остър, но има дебат. И смятам, че това ще се случи днес – ще има дебат и накрая ще има гласуване, защото това решение се приема с гласуване”, коментира Йончева.
Следващата седмица Йончева ще внесе в прокуратурата нови документи по случая „Ало, Банов съм”. „От Министерството на културата не ни изпратиха никакви документи, МРРБ обаче ни изпратиха документи и следващата седмица ще ги покажем. Те потвърждават, че това, което е поискал господин Банов, това се е случило. И това е корупцията. Това не е моделът „Банов”. Това е моделът „Борисов” и затова го прикриват”, каза Йончева. Във връзка с информация, че е унищожила оригиналния запис, тя посочи, че няма как да го направи, защото не го е притежавала. „Притежавала съм аудиозапис на дигитален носител и това копие е занесено в прокуратурата. Прокуратурата е наясно с това, че на подобни дигитални записи навсякъде се прави анализ за тяхната достоверност. Може да се разбере дали е имало монтаж, външно влияние, дали гласът съответства на персонажите”, посочи Йончева.
Тя за пореден път отрече, че е замесена в схема за източване на пари чрез фалиралата КТБ. Отрече и да е познавала добре Цветан Василев: „Аз съм работила за ТВ 7 и тези средства, които ми бяха отпуснати – направени са 7 документални филма, купена е техника и всичко това е не само налично, то е излъчено”. На въпрос с препратка към изказването на Делян Добрев за политическото „доубиване” – какво би я убило нея политически, Йончева отговори: „Аз смятам, че съм достатъчно честна, откровена и правя това, в което вярвам. Защо нещо трябва да ме убива?”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата прекрати проверката по случая „Ало, Банов съм“, БСП ще обжалва решението (ОБЗОР)

Прокуратурата прекрати проверката по случая „Ало, Банов съм“, БСП ще обжалва решението (ОБЗОР)

13 Април 2019 | 01:57 | Агенция "Фокус"
София. На 11 април 2019 г. Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление. Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите – председателя на БСП Корнелия Нинова, говорителя на ПГ на БСП Елена Йончева и Григор Здравков. Предоставените от тях материали съдържат медийни публикации, в които се цитират изявления на Елена Йончева, че министър Боил Банов е съдействал за опрощаването на поне 700 хил. лева неустойка на фирмата-строител на втори и трети етап на „Ларгото". В прикачен аудиозапис на разговор се твърди, че участва министър Банов. Според прокурорската записка липсата на данни за извършено престъпление от общ характер е основание да се откаже образуването на досъдебно производство. Държавното обвинение не е успяло да разпита тайния свидетел, за когото говори Йончева, поради отказа ѝ да разкрие неговата самоличност. Елена Йончева обяви, че БСП ще обжалва решението на спецпрокуратурата. „Очевидно е, че подготвят съдбата на „Ало, Банов съм“ да е същата, каквато бе съдбата на „Ало, Ваньо““, заяви тя. „В аферата „Ало, Ваньо“ министър-председателят нареди да бъде спряна проверка на шефа на митниците. Разследващият прокурор, който трябваше да разследва случая, оглави антикорупционния орган“, припомни Йончева. Тя съобщи, че следващата седмица ще представи категорични доказателства за това, че министър Банов е наредил фалшификация на документи.
Агенция „Фокус“ припомня: До проверката на прокуратурата се стигна, след като в края на януари говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева представи запис, за който твърди, че уличава министъра на културата Боил Банов в корупционни схеми със строителството на "Ларгото" по времето, когато е бил зам.-министър. Според Йончева записът представлява част от разговори на министър Банов от март 2016 г. По думите ѝ тогава той е опростил поне 700 хил. лева неустойка на фирма-строител, като е давал указания на служители от Министерството на културата от своя кабинет как да бъдат подправени документите. Министър Боил Банов отхвърли обвиненията на Йончева и обяви, че от четири години е рекетиран чрез записи от бивш служител на министерството. По думите му излъченият запис е монтаж, като различни думи са взимани от оперативки, които е правил със служители. Той подчерта, че е готов да подаде оставка веднага, ако тя му бъде поискана от премиера. Веднага след изнасянето на записа прокуратурата се самосезира и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че започват разпити на хора, които имат отношение към случая, станал известен като „Ало, Банов съм“. Първият, който беше разпитан, бе министър Банов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Ако Прокуратурата действително желае да стигне до дъното на историята в „Ало, Банов съм“ - разполага с необходимите средства и механизми

Елена Йончева, БСП: Ако Прокуратурата действително желае да стигне до дъното на историята в „Ало, Банов съм“ - разполага с необходимите средства и механизми

12 Април 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. Ако Прокуратурата действително желае да стигне до дъното на историята в „Ало, Банов съм“- разполага с необходимите средства и механизми. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евровота Елена Йончева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка със свидетелите по случая „Ало, Банов съм“, говорителят на ПГ на „БСП за България“ коментира, че законът и Българската конституция ѝ позволяват да не назовава своя източник на информация. „Това е в интерес както на свидетеля, така и на разплитането на корупционните схеми в България. И вие журналистите, и ние журналистите не си назоваваме своя източник, за да може тези разследвания да станат възможни. Аудиозаписът, който сме дали на прокуратурата показва по един категоричен начин ясно, отчетливо, точно какво е говорил министър Боил Банов, как той нарежда, както на строителите, така и на независимия строителен надзор, така и на своите служители да подправят документи“, допълни още Йончева. По думите ѝ Прокуратурата и разследващите органи в България имат начин да се сдобият с оригиналния запис, ако решат да направят такова разследване. Йончева посочи,че е съдействала и се е отзовала при тях два път и е разказала в подробности това, което знае. „Ако те действително желаят да стигнат до дъното на тази история, разполагат с необходимите средства и механизми, с цялата мощ на държавата, за да стигнат до истината“, допълни говорителят на ПГ на „БСП за България“. Тя обърна внимание, че този сигнал е в ОЛАФ и посочи, че тези документи ще бъдат представени и до тях.
Според нея и за „Апартаментгейт“ ще се говорят общи приказки за морална отговорност и по думите ѝ това е огромното възмущение. „Когато двама души са оковани във вериги и са разкарвани из цяла София пред всички камери, защото има съмнение за корупция за 70 хил. евро, какво се случва с г-н Цветанов, който купува апартамент за 1,5 млн. и се говори за морална негова отговорност. Тук няма морална отговорност. Те трябва да понесат съдебна отговорност. В същото време Цветанов как е наказан, като се превръща по негови думи в „Цветанов плюс“. Той става още по-силен“, допълни още Йончева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата прекрати проверката по случая „Ало, Банов съм“, БСП ще обжалва решението (ОБЗОР)

Прокуратурата прекрати проверката по случая „Ало, Банов съм“, БСП ще обжалва решението (ОБЗОР)

12 Април 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. На 11 април 2019 г. Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление. Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите – председателя на БСП Корнелия Нинова, говорителя на ПГ на БСП Елена Йончева и Григор Здравков. Предоставените от тях материали съдържат медийни публикации, в които се цитират изявления на Елена Йончева, че министър Боил Банов е съдействал за опрощаването на поне 700 хил. лева неустойка на фирмата-строител на втори и трети етап на „Ларгото". В прикачен аудиозапис на разговор се твърди, че участва министър Банов. Според прокурорската записка липсата на данни за извършено престъпление от общ характер е основание да се откаже образуването на досъдебно производство. Държавното обвинение не е успяло да разпита тайния свидетел, за когото говори Йончева, поради отказа ѝ да разкрие неговата самоличност. Елена Йончева обяви, че БСП ще обжалва решението на спецпрокуратурата. „Очевидно е, че подготвят съдбата на „Ало, Банов съм“ да е същата, каквато бе съдбата на „Ало, Ваньо““, заяви тя. „В аферата „Ало, Ваньо“ министър-председателят нареди да бъде спряна проверка на шефа на митниците. Разследващият прокурор, който трябваше да разследва случая, оглави антикорупционния орган“, припомни Йончева. Тя съобщи, че следващата седмица ще представи категорични доказателства за това, че министър Банов е наредил фалшификация на документи.
Агенция „Фокус“ припомня: До проверката на прокуратурата се стигна, след като в края на януари говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева представи запис, за който твърди, че уличава министъра на културата Боил Банов в корупционни схеми със строителството на "Ларгото" по времето, когато е бил зам.-министър. Според Йончева записът представлява част от разговори на министър Банов от март 2016 г. По думите ѝ тогава той е опростил поне 700 хил. лева неустойка на фирма-строител, като е давал указания на служители от Министерството на културата от своя кабинет как да бъдат подправени документите. Министър Боил Банов отхвърли обвиненията на Йончева и обяви, че от четири години е рекетиран чрез записи от бивш служител на министерството. По думите му излъченият запис е монтаж, като различни думи са взимани от оперативки, които е правил със служители. Той подчерта, че е готов да подаде оставка веднага, ако тя му бъде поискана от премиера. Веднага след изнасянето на записа прокуратурата се самосезира и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че започват разпити на хора, които имат отношение към случая, станал известен като „Ало, Банов съм“. Първият, който беше разпитан, бе министър Банов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще обжалва решението на Спецпрокуратурата да не се образува досъдебно производство срещу Боил Банов и ще представи още документи по случая

БСП ще обжалва решението на Спецпрокуратурата да не се образува досъдебно производство срещу Боил Банов и ще представи още документи по случая

12 Април 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Ще обжалваме решението на Спецпрокуратурата да не се образува досъдебно производство по сигнала ни за Боил Банов и следващата седмица ще представим още документи по случая. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евровота Елена Йончева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Специализираната прокуратура днес отказа да образува досъдебно производство по наш сигнал срещу министъра на културата“, посочи тя. „Аудиозаписът показва, че Боил Банов е наредил да бъдат подправени документи. Документите доказват, че това, което е наредил Банов, се е случило“, подчерта Елена Йончева. „Очевидно е, че подготвят съдбата на „Ало, Банов съм“ да е същата, каквато бе съдбата на „Ало, Ваньо““, коментира тя. „В аферата „Ало, Ваньо“ министър-председателят нареди да бъде спряна проверка на шефа на митниците. Разследващият прокурор, който трябваше да разследва „Ало, Ваньо“, оглави антикорупционния орган“, припомни говорителят на ПГ на БСП. „Очакваме по същия начин последната афера „Апартаментгейт“ да бъде потулена и да не се потърси съдебна отговорност“, заяви Елена Йончева. Тя обяви, че следващата седмица ще представи категорични доказателства за това, че Боил Банов е наредил фалшификация на документи. „Получихме от МРРБ допълнителни документи, които доказват, че става дума за документално престъпление, за измама, за престъпление срещу финансовата система при изразходването на европейски средства“, каза още Елена Йончева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов

Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигналите срещу министъра на културата Боил Банов

12 Април 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. На 11 април 2019 г. Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнали срещу министъра на културата Боил Банов поради липса на данни за извършено престъпление. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.
Преписи от постановлението са изпратени на лицата, подали сигналите - Политическа партия „Българска социалистическа партия“, представлявана от Председателя на Националния съвет Корнелия Нинова, на народния представител Елена Йончева и на Григор Здравков.
Прокурорската преписка е № 202/19 г. по описа на Специализираната прокуратура е образувана по материали, изпратени по компетентност от ВКП ( техен №1210/2019 г.) за незабавна проверка.
Материалите съдържат медийни публикации (статии от електронното издание на „24 часа" и агенция „ПИК"), в които се цитират изявления на народния представител Елена Йончева, че министърът на културата Боил Банов е съдействал за опрощаването на поне 700 000 лева неустойка на фирмата - строител на втори и трети етап на „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика" („АККК-Сердика"), известен като „Ларгото". В прикачен аудиозапис на разговор се твърди, че участва министър Боил Банов.
Според прокурорската записка липсата на данни за извършено престъпление от общ характер е основание да се откаже образуването на досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.