НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Елена Александрова, Регионален исторически музей – Благоевград: Яне Сандански участва в първия голям общ конгрес след Илинденско-Преображенското въстание – Рилския от 1905 г.

Д-р Елена Александрова, Регионален исторически музей – Благоевград: Яне Сандански участва в първия голям общ конгрес след Илинденско-Преображенското въстание – Рилския от 1905 г.

22 Април 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Яне Сандански участва в първия голям общ конгрес след Илинденско-Преображенското въстание – това е Рилския конгрес от 1905 година. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Елена Александрова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград, по повод 104 години от убийството на революционера. Тя обясни, че на конгреса революционните дейци по някакъв начин не успяват да тушират различията във възгледите си, стига се до някакви компромисни варианти, но след убийството на Гарванов и Сарафов през 1907 година от Тодор Паница, отношенията между така наречената „Левица“, която гравитира около Яне Сандански и задграничните представители – Матов и Гарванов, който в последствие бива убит, се стига до окончателното сриване на отношенията и криза в отношенията във Вътрешната македоно-одринска революционна организация.
„На Кюстендилския конгрес от 1908 година, серските дейци не са поканени, свои представители не изпраща и Христо Чернопеев, който е ръководител в Струмишки революционен окръг, а Младотурската революция довежда до едни значителни промени в отношенията на революционните дейци, установяват се след нея две основни фракции, едната е Народно федеративната партия, начело на която застава Яне Сандански, а другата партия, която се създава от другата половина на революционните дейци с десни възгледи, това е Съюза на българските конституционни клубове“, каза още д-р Александрова. Тя допълни, че в навечерието на Балканските войни, Вътрешната македоно-одринска революционна организация успява да обедини всичките си членове и отново под знамената на македоно-одринското опълчени да се включат във войната в подкрепа и помощ на българската армия.
„Четата на Яне Сандански помага на 7-ма Рилска дивизия и действа по течението на река Струма, по посока Солун. Участва е Междусъюзническата война, но не успява да се включи в Първата световна война. Принципно той е бил против идеите на цар Фердинанд за присъединяване на България към тройния съюз. Убит е при засада на 21 април 1915 година в Пирин планина, там наблизо е и погребан – в местността Папаз чаир в присъствието на всичките му приближени и много хора от Мелнишкия регион“, добави д-р Александрова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Навършват се 104 години от убийството на революционера Яне Сандански

Навършват се 104 години от убийството на революционера Яне Сандански

22 Април 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Навършват се 104 години от убийството на революционера Яне Сандански. За Радио „Фокус“ – Пирин историкът и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград д-р Елена Александрова заяви, че през целия си живот Сандански преминава през различни периоди, еволюирайки във възгледите и идеологията си. „Това от своя страна провокира сериозен интерес на изследователите през годините, поради което има много разработки, свързани с неговият живот и дело. Самия той оставя спомени, записани от проф. Милетич след Илинденско-Преображенското въстание“, каза още д-р Александрова. По отношение биографията на Яне Сандански историкът посочи, че той е роден в село Влахи на 18 май 1872 година в изключително бедното семейство на Иван и Милка Сандански.
„Баща му се включва в Кресненско-Разложкото въстание от 1878 година, като след това се налага да напуснат родния си край. Яне Сандански и семейството му се установяват в Дупница, където той живее и израства, вече в рамките на свободното българско княжество. Поради недобрите финансови възможности на семейството Яне Сандански не получава твърде солидно и завидно образование, тъй като се налага твърде рано да напусне училище – само две години учи в прогимназията, а след това започва да се занимава с обущарския занаят, но под влияние на вуйчо си адвокат Спас Харизанов, той се занимава и с административна дейност в Дупница“, допълни д-р Александрова.
Тя отбеляза, че през 1894 година, с чин „ефрейтор“, той е разквартируван от 13 пехотен полк, който по това време се е намирал в Кюстендил, а през 1895 година в Дупница се създава Македонски комитет, в който са привлечени предимно младежи с произход от Македония, и Яне Сандански се включва в него. „Председател на комитета е адвокат Константин Змиярев. Изключително голямо значение за израстването на Яне Сандански в тези съвсем ранни за него младежки години има и Никола Малешевски, който е пунктов началник в Дупница“, заяви д-р Александрова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ярослав Качински обяви победа за
Ярослав Качински обяви победа за "Право и справедливост" на парламентарните избо...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.