НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Срокът на договора на управителя на болницата в Казанлък е продължен до края на годината

Срокът на договора на управителя на болницата в Казанлък е продължен до края на годината

22 Април 2019 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Срокът на договора на д-р Кети Маналова като управител на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ е удължен до 31 декември 2019 г. с решение на Общинския съвет в Казанлък, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. По време на заседанието председателят на Общинския съвет Николай Златанов посочи, че предложението е одобрено от комисиите, съображения са изразени от членове на Комисията по социални дейности. Съображенията си по проблема изрази общинският съветник от БСП Румяна Друмева, която предложи договорът да бъде удължен или до 30 април 2020 година, или за три години.
Николай Златанов заяви, че желанието на самата д-р Кети Маналова е срокът на договора да бъде до 31 декември 2019 година.
„Нашата позиция е принципна и смятам, че докато стига нашата отговорност на Общински съвет, дотогава трябва да бъде продължен договорът на управителя на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, заяви общинският съветник от ГЕРБ Галин Иванов.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общинският съвет в Казанлък ще проведе 53-тото си редовното заседание

Общинският съвет в Казанлък ще проведе 53-тото си редовното заседание

22 Април 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Общинският съвет в Казанлък ще проведе 53-тото си редовното заседание от 10.00 часа в зала „Инфра”, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. В дневния ред на сесията са включени 33 точки. В рамките на заседанието предстои да бъдат разгледани въпроси, свързани с Годишната програма за развитие на туризма в община Казанлък, отчет за Общинската програма за закрила на детето за 2018 година и приемане на програма за 2019 година, годишни отчети и доклади за дейността на читалищата на територията на общината.
Един от акцентите в дневния ред на 53-тото заседание на Общинския съвет в Казанлък въпросът свързан с осигуряване на финансиране за телемониторингово наблюдение в допълнение към проектно предложение „Патронажна грижа в община Казанлък” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Финансирането е в размер на 32 хиляди лева и е за извършване на дистанционен телемониторинг и последваща оценка на състоянието на потребителите по проект „Патронажна грижа в община Казанлък“.
Предложението за това е внесено от кмета Галина Стоянова, която в докладната си до Общинския съвет пояснява, че дистанционният мониторинг дава равен шанс за диагностично уточняване на пациенти с тежки хронични заболявания в неравностойно социално положение, независимо от тяхното функционално състояние, мобилност, финансови възможности, местоположение и отдалеченост от центровете за амбулаторна и болнична помощ. Стоянова посочва, че чрез финансовото обезпечаване на това наблюдение ще бъде осигурена нова, допълнителна, високотехнологична медицинска услуга за най-уязвимите в социален план групи от населението в община Казанлък.
32 хил. лв. за дистанционен телемониторинг са част от проекта на Община Казанлък за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания към Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Основната цел на този проект е да бъде подобрено качеството на живот на тези хора и възможностите за социалното им включване, чрез осигуряване на интегрирани почасови мобилни здравно – социални услуги по домовете на лица с увреждания и възрастни хора над 65-годишна възраст, които са в невъзможност за самообслужване. Общият размер на финансиране в проектното предложение е 366 536 лв.
На етапа на оценяване на проектното предложение Управляващият орган на Оперативната програма е изразил становище, че заложените разходи за телемониторинговото наблюдение не представляват част от здравно – социалните услуги, които ще се предоставят по домовете в рамките на проекта. Поради това проектното предложение е изменено според изискванията на Управляващия орган, като от него е изключено телемониторинговото наблюдение. Но Община Казанлък счита, че допълването на патронажната грижа с това наблюдение ще разшири комбинираната услуга и ще бъде в полза на хората в неравностойно социално положение.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.