НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Общинският съвет в Казанлък гласува 32 хиляди лева за диагностично уточняване при пациенти с тежки хронични заболявания в неравностойно социално положение

Общинският съвет в Казанлък гласува 32 хиляди лева за диагностично уточняване при пациенти с тежки хронични заболявания в неравностойно социално положение

22 Април 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Казанлък. В бюджета на Община Казанлък за 2019 година да бъдат заложени 32 хиляди лева за извършване на дистанционен телемониторинг и последваща оценка на състоянието на потребителите по проект „Патронажна грижа в община Казанлък“. Това реши Общинският съвет на 53-тото си заседание, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Предложението е внесено от кмета Галина Стоянова, която в докладната си до Общинския съвет посочва, че дистанционният мониторинг дава равен шанс за диагностично уточняване при пациенти с тежки хронични заболявания в неравностойно социално положение, независимо от тяхното функционално състояние, мобилност, финансови възможности, местоположение и отдалеченост от центровете за амбулаторна и болнична помощ. Стоянова пояснява, че чрез финансовото обезпечаване на това наблюдение, ще бъде осигурена нова, допълнителна, високотехнологична медицинска услуга за най-уязвимите в социален план групи от населението в община Казанлък. „Средствата не са големи и са във възможностите на бюджета на Община Казанлък“, каза кметът Галина Стоянова представяйки предложението си по време на днешното заседание на Общински съвет .
32 хил. лв. за дистанционен телемониторинг са част от проекта на Община Казанлък за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания към Оперативна програма „ Развитие на човешките ресурси“. Основната цел на този проект е да бъде подобрено качеството на живот на тези хора и възможностите за социалното им включване, чрез осигуряване на интегрирани почасови мобилни здравно-социални услуги по домовете на лица с увреждания и възрастни хора над 65 годишна възраст, които са в невъзможност за самообслужване. Общият размер на финансиране в проектното предложение е 366 536 лв. На етап на оценяване на проектното предложение Управляващият орган на Оперативната програма е изразил становище, че заложените разходи за телемониторинговото наблюдение не представляват част от здравно-социалните услуги, които ще се предоставят по домовете в рамките на проекта. Поради това проектното предложение е изменено според изискванията на Управляващия орган, като от него е изключено телемониторинговото наблюдение. Но Община Казанлък счита, че допълването на патронажната грижа с това наблюдение ще разшири комбинираната услуга и е в полза на хората в неравностойно социално положение.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Общинският съвет в Казанлък ще проведе 53-тото си редовното заседание

Общинският съвет в Казанлък ще проведе 53-тото си редовното заседание

22 Април 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Общинският съвет в Казанлък ще проведе 53-тото си редовното заседание от 10.00 часа в зала „Инфра”, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. В дневния ред на сесията са включени 33 точки. В рамките на заседанието предстои да бъдат разгледани въпроси, свързани с Годишната програма за развитие на туризма в община Казанлък, отчет за Общинската програма за закрила на детето за 2018 година и приемане на програма за 2019 година, годишни отчети и доклади за дейността на читалищата на територията на общината.
Един от акцентите в дневния ред на 53-тото заседание на Общинския съвет в Казанлък въпросът свързан с осигуряване на финансиране за телемониторингово наблюдение в допълнение към проектно предложение „Патронажна грижа в община Казанлък” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Финансирането е в размер на 32 хиляди лева и е за извършване на дистанционен телемониторинг и последваща оценка на състоянието на потребителите по проект „Патронажна грижа в община Казанлък“.
Предложението за това е внесено от кмета Галина Стоянова, която в докладната си до Общинския съвет пояснява, че дистанционният мониторинг дава равен шанс за диагностично уточняване на пациенти с тежки хронични заболявания в неравностойно социално положение, независимо от тяхното функционално състояние, мобилност, финансови възможности, местоположение и отдалеченост от центровете за амбулаторна и болнична помощ. Стоянова посочва, че чрез финансовото обезпечаване на това наблюдение ще бъде осигурена нова, допълнителна, високотехнологична медицинска услуга за най-уязвимите в социален план групи от населението в община Казанлък.
32 хил. лв. за дистанционен телемониторинг са част от проекта на Община Казанлък за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания към Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Основната цел на този проект е да бъде подобрено качеството на живот на тези хора и възможностите за социалното им включване, чрез осигуряване на интегрирани почасови мобилни здравно – социални услуги по домовете на лица с увреждания и възрастни хора над 65-годишна възраст, които са в невъзможност за самообслужване. Общият размер на финансиране в проектното предложение е 366 536 лв.
На етапа на оценяване на проектното предложение Управляващият орган на Оперативната програма е изразил становище, че заложените разходи за телемониторинговото наблюдение не представляват част от здравно – социалните услуги, които ще се предоставят по домовете в рамките на проекта. Поради това проектното предложение е изменено според изискванията на Управляващия орган, като от него е изключено телемониторинговото наблюдение. Но Община Казанлък счита, че допълването на патронажната грижа с това наблюдение ще разшири комбинираната услуга и ще бъде в полза на хората в неравностойно социално положение.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.