НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Елена Александрова, Регионален исторически музей – Благоевград: Яне Сандански участва в първия голям общ конгрес след Илинденско-Преображенското въстание – Рилския от 1905 г.

Д-р Елена Александрова, Регионален исторически музей – Благоевград: Яне Сандански участва в първия голям общ конгрес след Илинденско-Преображенското въстание – Рилския от 1905 г.

22 Април 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Яне Сандански участва в първия голям общ конгрес след Илинденско-Преображенското въстание – това е Рилския конгрес от 1905 година. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Елена Александрова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград, по повод 104 години от убийството на революционера. Тя обясни, че на конгреса революционните дейци по някакъв начин не успяват да тушират различията във възгледите си, стига се до някакви компромисни варианти, но след убийството на Гарванов и Сарафов през 1907 година от Тодор Паница, отношенията между така наречената „Левица“, която гравитира около Яне Сандански и задграничните представители – Матов и Гарванов, който в последствие бива убит, се стига до окончателното сриване на отношенията и криза в отношенията във Вътрешната македоно-одринска революционна организация.
„На Кюстендилския конгрес от 1908 година, серските дейци не са поканени, свои представители не изпраща и Христо Чернопеев, който е ръководител в Струмишки революционен окръг, а Младотурската революция довежда до едни значителни промени в отношенията на революционните дейци, установяват се след нея две основни фракции, едната е Народно федеративната партия, начело на която застава Яне Сандански, а другата партия, която се създава от другата половина на революционните дейци с десни възгледи, това е Съюза на българските конституционни клубове“, каза още д-р Александрова. Тя допълни, че в навечерието на Балканските войни, Вътрешната македоно-одринска революционна организация успява да обедини всичките си членове и отново под знамената на македоно-одринското опълчени да се включат във войната в подкрепа и помощ на българската армия.
„Четата на Яне Сандански помага на 7-ма Рилска дивизия и действа по течението на река Струма, по посока Солун. Участва е Междусъюзническата война, но не успява да се включи в Първата световна война. Принципно той е бил против идеите на цар Фердинанд за присъединяване на България към тройния съюз. Убит е при засада на 21 април 1915 година в Пирин планина, там наблизо е и погребан – в местността Папаз чаир в присъствието на всичките му приближени и много хора от Мелнишкия регион“, добави д-р Александрова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Елена Александрова, Регионален исторически музей – Благоевград: Яне Сандански е един от основните инициатори за провеждането на аферата „Мис Стоун“

Д-р Елена Александрова, Регионален исторически музей – Благоевград: Яне Сандански е един от основните инициатори за провеждането на аферата „Мис Стоун“

22 Април 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Яне Сандански е един от основните инициатори за провеждането на аферата „Мис Стоун“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Елена Александрова, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград, по повод 104 години от убийството на революционера. Тя обясни, че акцията се организира поради желанието на Сандански и други революционери да осигурят средства за въоръжаване, което е било необходимо за целта на водените борби. „В този си стремеж, Яне предприема една изключително авантюристична постъпка. 1901 година, през месец септември се извършва така наречената афера „Мис Стоун“, която е организирана от него и Христо Чернопеев, а в последствие към нея се включва като ръководител на преговорите Кръстьо Асенов, племенник на Хаджи Димитър, който е бил с изключително добро образование и е владеел отлично френски език, и се е налагало да води на френски преговорите. След приключването на акцията с аферата „Мис Стоун“ при която е отвлечена американската мисионерка Елена Стоун и една от спътничките и Екатерина Цилка, няколко месеца жените остават в четата и след дългите преговори американската страна се съгласява и изпраща на организацията сумата от 14 хиляди и 500 турски лири“, каза още д-р Александрова.
Тя отбеляза, че първоначалният план за откупа е бил 25 хиляди, но тъй като той не е бил одобрен и приет се стига до този компромисен и консенсусен вариант. „Яне Сандански продължава да действа по левия бряг на река Струма с четата си, установява се и се налага като един от основните ръководители на Серски революционен окръг. По време на Илинденско – Преображенското въстание заедно с четите на Върховния македоно-одрински комитет действа в Серско. В началото на септември 1903 година се осъществява конгреса в Серския революционен окръг, на което се взема решението въстанието да продължи и тук, тъй като то вече е избухнало в Битолско и Одринско. Дейците на Серския революционен окръг определят датата за въстание – 14 септември, това е Кръстовден 1903 година. Няколко дни по-късно тук се присъединяват и четите на Върховния комитет, предвождани от капитан Йордан Стоянов и поручик Любомир Стоенчев. В местността „Ливадката“, близо село Пирин капитан Стоянов и Яне Сандански си подават ръка“, добави д-р Александрова. Тя обясни, че между тях дълго време има вражда, поради различия в идеологията и тактиката на водене на борбата, но идеята за въстание ги обединява и сплотява. „Именно в Серския революционен окръг, четите на Върховния комитет и четите на Вътрешната организация действат в синхрон и единство“, коментира д-р Александрова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.