НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Общинският съвет в Казанлък гласува 32 хиляди лева за диагностично уточняване при пациенти с тежки хронични заболявания в неравностойно социално положение

Общинският съвет в Казанлък гласува 32 хиляди лева за диагностично уточняване при пациенти с тежки хронични заболявания в неравностойно социално положение

22 Април 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Казанлък. В бюджета на Община Казанлък за 2019 година да бъдат заложени 32 хиляди лева за извършване на дистанционен телемониторинг и последваща оценка на състоянието на потребителите по проект „Патронажна грижа в община Казанлък“. Това реши Общинският съвет на 53-тото си заседание, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Предложението е внесено от кмета Галина Стоянова, която в докладната си до Общинския съвет посочва, че дистанционният мониторинг дава равен шанс за диагностично уточняване при пациенти с тежки хронични заболявания в неравностойно социално положение, независимо от тяхното функционално състояние, мобилност, финансови възможности, местоположение и отдалеченост от центровете за амбулаторна и болнична помощ. Стоянова пояснява, че чрез финансовото обезпечаване на това наблюдение, ще бъде осигурена нова, допълнителна, високотехнологична медицинска услуга за най-уязвимите в социален план групи от населението в община Казанлък. „Средствата не са големи и са във възможностите на бюджета на Община Казанлък“, каза кметът Галина Стоянова представяйки предложението си по време на днешното заседание на Общински съвет .
32 хил. лв. за дистанционен телемониторинг са част от проекта на Община Казанлък за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания към Оперативна програма „ Развитие на човешките ресурси“. Основната цел на този проект е да бъде подобрено качеството на живот на тези хора и възможностите за социалното им включване, чрез осигуряване на интегрирани почасови мобилни здравно-социални услуги по домовете на лица с увреждания и възрастни хора над 65 годишна възраст, които са в невъзможност за самообслужване. Общият размер на финансиране в проектното предложение е 366 536 лв. На етап на оценяване на проектното предложение Управляващият орган на Оперативната програма е изразил становище, че заложените разходи за телемониторинговото наблюдение не представляват част от здравно-социалните услуги, които ще се предоставят по домовете в рамките на проекта. Поради това проектното предложение е изменено според изискванията на Управляващия орган, като от него е изключено телемониторинговото наблюдение. Но Община Казанлък счита, че допълването на патронажната грижа с това наблюдение ще разшири комбинираната услуга и е в полза на хората в неравностойно социално положение.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срокът на договора на управителя на болницата в Казанлък е продължен до края на годината

Срокът на договора на управителя на болницата в Казанлък е продължен до края на годината

22 Април 2019 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Срокът на договора на д-р Кети Маналова като управител на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ е удължен до 31 декември 2019 г. с решение на Общинския съвет в Казанлък, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. По време на заседанието председателят на Общинския съвет Николай Златанов посочи, че предложението е одобрено от комисиите, съображения са изразени от членове на Комисията по социални дейности. Съображенията си по проблема изрази общинският съветник от БСП Румяна Друмева, която предложи договорът да бъде удължен или до 30 април 2020 година, или за три години.
Николай Златанов заяви, че желанието на самата д-р Кети Маналова е срокът на договора да бъде до 31 декември 2019 година.
„Нашата позиция е принципна и смятам, че докато стига нашата отговорност на Общински съвет, дотогава трябва да бъде продължен договорът на управителя на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, заяви общинският съветник от ГЕРБ Галин Иванов.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.