НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Кипър протестира пред ООН срещу активността на Турция в ИИЗ на острова

Kathimerini: Кипър протестира пред ООН срещу активността на Турция в ИИЗ на острова

6 Март 2019 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Никозия. Кипър протестира срещу продължаващите турски сондажи в континенталния шелф на Средиземно море и в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
В писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, което бе публикувано късно във вторник, постоянният представител на Република Кипър Корнилос Корнилоу заяви, че Турция провежда сондажи в блоковете 1, 8, 9 и 12, като добавя, че Никозия вече е дала лиценз на енергийните гиганти Total и Eniда проучат и експлоатират запасите от нефт и газ в блокове 8 и 9.
Корнилиу допълни, че проучването на Турция нарушава суверенните права на Кипър и международното право, по-специално Конвенцията на ООН за морското право.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Газовите залежи на Кипър ще засилят на присъствието на Запада в региона

Kathimerini: Газовите залежи на Кипър ще засилят на присъствието на Запада в региона

4 Март 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Никозия. Съобщението от Никозия, че американският енергиен гигант ExxonMobil е открил значително газово находище в участък 10 на Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), се очаква да има дългосрочни търговски и геостратегически последици за самия остров и за по-широкия регион на Средиземноморие, отбелязват от редакцията на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
Според източници от САЩ и Кипър, сред най-значимите от тези последици е, че ExxonMobil ще остане в региона и впоследствие допълнително ще задълбочи интереса на Вашингтон в него.
Според изданието американският интерес към Кипър ще бъде демонстриран в рамките на участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в тристранната среща на върха на 20 март в Израел между министър-председателя Алексис Ципрас, президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис и техния домакин, премиерът Бенджамин Нетаняху. На нея ще бъде обсъдено изграждане на газопровода East Med, който ще прехвърля природен газ към Европа.
Присъствието на ExxonMobil, заедно с италианската компания ENI, означава все по-силно западно присъствие в региона.
Франция също е в напреднала дискусия с Кипър за голямо споразумение в областта на отбраната, с цел да защити енергийната си инфраструктура край острова.
Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който се противопоставя на енергийни планове на Република Кипър, заяви през почивните дни, че вторият сондажен кораб на Анкара ще започне работа в Средиземно море в най-скоро време.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Kathimerini: Кипърският парламент одобри инвестиционен фонд за бъдещия добив на природен газ

Kathimerini: Кипърският парламент одобри инвестиционен фонд за бъдещия добив на природен газ

3 Март 2019 | 07:07 | Агенция "Фокус"
Атина/Никозия. Ден след като компанията "Ексон Мобайл" обяви, че е открито значително находище на природен газ във водите край Кипър, етнически разделеният парламент на страната одобри специален инвестиционен фонд за всички бъдещи разходи по предстоящите хидрокарбонни разработки, пише гръцкият Kathimerini.
Авероф Неофитоу, лидер на консервативния Демократически съюз, обяви в петък на Associated Press, че "100 процента" от постъпленията във фонда ще се пазят за „бъдещите поколения“, т.е. няма да се използват по краткосрочни бюджетни причини.
Президентът на Кипър Никос Анастасиадес приветства идеята за такъв фонд на официалната си страница в Туитър. Според него самият факт, че фондът изключва разходи, предпазва също и правата на кипърските турци върху газовото богатство.
Кипърските турци не са съгласни да се правят проучванията, тъй като според тях така се пренебрегват техните права върху природните ресурси на Кипър.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini:  Какви са перспективите пред гръцко-американските отношения , на фона на регионалните аспирации на Атина

Kathimerini: Какви са перспективите пред гръцко-американските отношения , на фона на регионалните аспирации на Атина

2 Март 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Какви са перспективите пред гръцко-американските отношения , на фона на регионалните аспирации на Атина, пише англоезичната версия на гръцкия вестник Kathimerini.
След постоянните усилия на последователни правителства и с антиамериканизмa отляво на политическия спектър гръцко-американските отношения са доведени до безпрецедентно ниски нива, а Гърция изглежда се бори за геостратегическата роля, която смята, че заслужава на Балканите и в Източното Средиземноморие. Това беше отразено в паралелните дискусии в петък в Икономическия форум в Делфи, чиято централна тема беше засилването на гръцко-американските двустранни връзки и нарастващото влияние на Гърция в развитието на региона.
Форумът започна с дискусията между бившия външен министър Никос Коцияс с Атанасиос Платиас, професор по стратегия и директор в Департамента за международни и европейски изследвания на Университета в Пирея.
„Въпреки че в контекста на Европейския съюз сме средни до малки, на Балканите сме много мощни с БВП, който е многократно по-голям от този на всички страни от региона“, посочи Коцияс, добавяйки, че Споразумението от Преспа е отворило пътя към по-голяма дипломатическа и търговска експозиция за по-широкия регион. Запитан за ролята на САЩ по отношение на спора за името на Македония, Коцияс отрече да е бил подложен на натиск от чуждестранни посланици и дипломати. Позовавайки се на коментар за проамериканската позиция по време на мандата му, той каза строго: "Искам да повторя, че дори най-суровите режими - като този на Съветския съюз или Мао Цзедун - се съюзиха със САЩ."
Жизнеспособността на гръцко-американските връзки се е върнала на преден план в оживена дискусия за бъдещето на Източното Средиземноморие, по време на която е бил обсъден непредсказуемият характер на американския президент Доналд Тръмп.
Иан Лесър, вицепрезидент за външната политика на Германския фонд "Маршал" на САЩ, е казал, че американската политическа система минава през много проверки, които не позволяват само един човек да изготвя политиката. Той също така е пояснил, че развитието на връзките между Гърция и САЩ се подкрепя и от републиканците, и от демократите. САЩ се надяват Гърция да остане обърната към Запада, независимо кой е на власт след следващите общи избори. От своя страна секретарят на международните отношения на „Нова Демокрация“ Янис Смирлис е заявил, че консервативната партия очаква да подобри връзките със САЩ на всички нива, макар и не до степен на зависимост.
Рано следобед дискусията е разгледала въпроса за непредвидимите отношения на Турция с Европа и привидно сриващата се кандидатура за присъединяване към ЕС. Министърът в сянка на външните работи на Нова Демокрация Гиоргос Кумуцакос е заявил, че бъдещето е в изграждането на митнически съюз с Турция с ясни норми и условия.
Лесър е посочил, че нарастващият национализъм в Европа не й позволява да признае, че стратегически съюз с Турция е необходим и неизбежен.
В оживена реч, изпълнена с хумор, Кемал Кириши, турски изследовател в института Брукингс, е подчертал, че вярва, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е направил на Турция и Запада голяма услуга през 2002 г., когато отвори икономиката и интегрира страната си в Европейски пазар.
Той добави, че Панисламският дневен ред - а не нео-османският - на Ахмет Давутоглу се срина и светът е започнал да вижда, че отношенията между Турция и Европа могат да бъдат само от полза.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Майкъл Помпео ще вземе участие в срещата Гърция – Кипър – Израел през март

Kathimerini: Майкъл Помпео ще вземе участие в срещата Гърция – Кипър – Израел през март

2 Март 2019 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Майкъл Помпео ще вземе участие в срещата Гърция – Кипър – Израел през март в Израел, пише англоезичното електронно издание на гръцкия вестник Kathimerini.
След като енергийният гигант „Ексон Мобайл“ обяви, че е открил находище на природен газ в кипърския Блок 10, посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пият заяви, че държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео вероятно ще участва в следващата тристранна среща на върха между Гърция, Кипър и Израел, която ще бъде през март в Израел.
По време на разговор с главния редактор на английската версия на Kathimerini, Том Елис, на икономическия форум в Делфи, Пият потвърди, че се водят преговори за включване на Помпео в срещата.
Участието на първия дипломат на САЩ в срещата на върха ще изпрати силен сигнал за подкрепа на сътрудничеството между трите страни и Египет, но също и за необходимостта от развитие на по-широко сътрудничество в Средиземно море.
Посланикът каза, че последната част от Южния газов коридор ще бъде завършена благодарение на работата, инициирана от правителството на „Нова Демокрация“ и завършена от правителството на СИРИЗА, отбелязвайки, че Италия трябва да бъде убедена да продължи напред със собствената си част от тръбопровода.
Той приветства засилената роля на Гърция на Балканите, отбелязвайки, че Споразумението от Преспа е "най-очевидният израз" на това развитие, което ще възстанови историческата роля на Солун като космополитен кръстопът на Балканите.
Кипърският външен министър Никос Христодулидис приветства решението на Помпео да участва в преговорите.
Говорейки по-рано за кипърската редакция на вестника, висш правителствен източник в Никозия заяви, че тристранната среща ще се проведе на 20 март.
Същият източник заяви, че откриването на газ в кладенеца „Глаук-1“ ще увеличи интереса на САЩ към Кипър и присъствието им в Източното Средиземноморие.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Новооткритото газово находище в кипърската ИИЗ е на стойност 30-40 милиарда долара

Kathimerini: Новооткритото газово находище в кипърската ИИЗ е на стойност 30-40 милиарда долара

1 Март 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Никозия. Резервоарът за природен газ, открит от американския петролен гигант „Ексон Мобайл“ край бреговете на Кипър, е вероятно на стойност 30-40 милиарда долара, според първоначалните оценки, съобщи в петък кипърският вестник Phileleftheros, цитиран от англоезичното електронно издание на Kathimerini.
Според предварителните данни, обявени в четвъртък, кладенецът в кипърския блок 10 се оценява между 150 и 220 милиарда кубични метра газ, което означава, че то може да покрие енергийните нужди на острова за до 200 години, пише кипърският вестник.
„Ексон Мобайл“ заяви, че ще анализира данните през следващите месеци, за да получи по-ясна картина на потенциала на находището.
Откритието досега е най-голямото находище на газ в изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ).
„Находището е гигант. Това ще бъде едно от най-големите открития на годината ”, заяви старши изследователски анализатор за Европа Робърт Морис. "(То) запазва позицията на Източното Средиземноморие като една от най-важните световни изследователски точки."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Handelsblatt: Ресурсите на Кипър заплашват обединението на разделения остров

Handelsblatt: Ресурсите на Кипър заплашват обединението на разделения остров

1 Март 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Никозия. От Министерството на енергетиката на Република Кипър обявиха откриването на залежи на природен газ в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на страната. Находката е най-голямата за последните две години и новината щеше да бъде добра, ако пренебрегнем въпроса за това как тя ще се отрази на преговорите за обединяване на разделения остров, коментират в редакцията на германското икономическо издание Das Handeslblatt.
В доклада на Никозия се отбелязва, че залежите от природен газ са между 140 и 220 милиарда кубически метра. Тези данни, според вестника, може да предизвикат ново напрежение с могъщия съсед на Кипър – Турция, която поставя под въпрос собствеността на природните ресурси на острова. Анкара иска да има думата, когато става въпрос за сондажи за нефт и газ в Източното Средиземноморие.
Изданието подчертава, че газовият конфликт застрашава единството на Кипър. Припомня се, че само преди година имаше инцидент с проучвателните кораби на италианската компания „Ени“, които търсеха природен газ по южните брегове на Кипър. Малко по-късно енергийният гигант се изтегли от района. Инцидентът показа колко опасен е спорът за природните ресурси.
Обединението на Кипър би било начин да се предотврати напрежението около природните ресурси на острова. Но преговорите за разрешаване на кризата се сринаха през лятото на 2017 г., главно поради отказа на Турция да изтегли силите си от северната част на Кипър.
Статията заключава: „Президентът на гръцките киприоти Никос Анастасиадис се срещна във вторник с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджи, за да проучи възможностите за нови преговори. Но след разговора Анастасиадис заяви, че няма условия за възобновяване на преговорите“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini:  „Ексон Мобайл“  съобщи за наличие на значителни газови залежи в Кипър

Kathimerini: „Ексон Мобайл“ съобщи за наличие на значителни газови залежи в Кипър

28 Февруари 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Никозия. Американският петролен гигант „Ексон Мобайл“съобщи в четвъртък за откриването на "значителни газови залежи“ в кипърския блок 10, съобщава кипърската редакция на гръцкия вестник Kathimerini.
Компанията заяви, че ще анализира данните през следващите месеци, за да получи по-ясна картина на потенциала на находището.
Откритието е най-голямото находище на газ в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на страната , пише вестникът.
По-рано през деня вицепрезидентът на „Ексон Мобайл“ за проучвания Европа, Русия и Каспийско море, Тристан Аспрей, информира кипърския президент Никос Анастасиадес за първоначалната констатация на компанията.
„Ексон Мобайл“ и партньорът „Катар Петролеум“ започнаха сондажи в блок 10 на изключителната икономическа зона на Кипър в средата на ноември. „Нобъл Енерджи“ направи значимо откритие в областта „Афродита“ в страната през 2011 г., а миналия февруари италианската компания „ЕНИ“ откри газ в блок 6, въпреки че потвърждаващото сондиране все още не е приключило.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турция започна сондажи за нефт и газ в Средиземно море

ДХА: Турция започна сондажи за нефт и газ в Средиземно море

28 Февруари 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Адана. Турция започва сондажи за нефт и газ в Средиземно море в акваторията на околия Караташ на провинция Адана в Югоизточен Анадол, предаде информационната агенция ДХА.
Сондажните дейности ще продължат 4 месеца и се извършват с платформата „Rowan Norway”. Тя е „закотвена” в морето на разстояние, което може да се наблюдава от сушата в околия Караташ. Разработва се находището „Кузупънаръ – 1”, а сондажите са на 4 хиляди метра дълбочина, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипър обвинява турските сили за ново нарушение на границата

Kathimerini: Кипър обвинява турските сили за ново нарушение на границата

25 Февруари 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Никозия. Министерството на външните работи на Република Кипър обвини турските сили в северната част на острова в нови нарушения на границата, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като коментира, че напрежението ескалира на фона на надеждите за съживяване на преговорите за обединение на разделения остров.
Става въпрос за инцидент, при който турците на север поставят „нови пречки“ за гръцките киприоти, живеещи в село в близост до британска военна база. Нова ограда, издигната по селски път в Стровилия, блокира земеделските стопани да достигнат своите ниви, се казва в съобщение от външнополитическото ведомство в Никозия.
От редакцията припомнят, че Турция има 35 хил. военнослужещи в северната част от остров Кипър от 1974 г. насам, когато нахлува след преврат от поддръжниците на съюза с Гърция.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Cyprus Mail: Кипър няма да подкрепи разширяване на митническото споразумение между ЕС и Турция

Cyprus Mail: Кипър няма да подкрепи разширяване на митническото споразумение между ЕС и Турция

23 Февруари 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Никозия. Кипър няма да подкрепи разширяване на митническото споразумение между ЕС и Турция, освен ако Анкара не приложи изцяло съществуващото споразумение като цяло и специално по отношение на Република Кипър, заяви говорителят на външното министерство Деметрис Самуел в петък, цитиран от кипърското англоезично издание Cyprus mail.
Комисията по външни работи на Европейския парламент прие тази седмица изменен доклад за Турция, в който се призовава Европейската комисия и Европейския съвет да прекратят кандидатурата на Турция за членство в ЕС. Вместо това в доклада се призовава за специални алтернативни отношения , като същевременно се запази финансирането от ЕС на гражданското общество там.
Според Самуел призивът на доклада, приет от комисията по външни работи на ЕП, не е обсъждан от Европейския съвет и не представлява официална позиция на ЕС и неговите държави-членки.
"Взехме под внимание проектодоклада на Европейския парламент за Турция", каза Самуел пред Кипърската агенция за новини (CNA). Той каза, че правителството също е отбелязало, че Европейският парламент ясно е очертал основата за решаване на кипърския проблем и отбелязва, че това трябва да бъде в съответствие с международното право и да спазва принципите, на които се основава ЕС преди всичко.
Тъй като докладът подкрепя подобряването на митническия съюз между ЕС и Турция, Самуел заяви, че това е въпрос, по който „позицията на Република Кипър е кристално ясна и многократно е заявявана, че няма да дадем нашето съгласие за усъвършенстване на Митническия съюз, ако Турция не предприеме на първо място напълно и без дискриминация да приложи съществуващото споразумение, включително с Република Кипър.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет“: Турция започва сондажи за нефт и газ край Кипър

„Хюриет“: Турция започва сондажи за нефт и газ край Кипър

21 Февруари 2019 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция започва търсене на нефт и газ с два сондажни кораба във водите край остров Кипър, заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу в четвъртък, цитиран от електронното издание на вестник „Хюриет“.
„Нека тези, които идват в региона със своите компании от далеч, видят, че без нас, нищо не може да бъде направено в този регион. Без Турция в Средиземно море не може да бъде направено нищо, няма да го позволим“, заяви Чавушоглу по време на среща с бизнесмени в западната турска провинция Айдън.
Природните ресурси в Егейско море и Източното Средиземноморие, както и на остров Кипър, са „стратегически цели и национални въпроси“ за Турция.
Що се касае до отношенията между Анкара и Москва, турският външен министър отбеляза, че западните държави критикуват страната му за добрите й отношения с Русия, докато в същото време „повечето от тези страни-членки на НАТО имат по-добри отношения с Русия“. Той описа оплакванията на Запада от добрите руско-турски отношения като „двоен стандарт“.
„Днес ние получаваме 50% от газта си от Русия, Някои европейски държави получават по 80-90%. Това е причината, заради коят Доналд Тръмп наскоро разкритикува Германия. Няма проблеми, когато го получаваш ти, но се оказва, че има проблем, когато Турция строи стратегически отношения или „Турски поток“, подчерта първият дипломат на Анкара.
Както припомня „Хюриет“, Турция последователно критикува правителството на Република Кипър за едностранните му сондажи в Източното Средиземноморие, като настоява, че турците киприоти също имат права върху ресурсите в този район.
Анкара пусна първия си сондажен кораб в Източното Средиземноморие на 31 октомври 2018 година. Сондата „Фатих“ започна проучвателните си дейности край Анталия, в източната част на едностранно обявената Изключителна икономическа зона (ИИЗ) на Кипър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция предприема действия за добив на петрол и газ край Кипър

Kathimerini: Турция предприема действия за добив на петрол и газ край Кипър

21 Февруари 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще започне да добива петрол и газ близо до Кипър през следващите дни. Това обяви министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу, съобщава електронното издание на атинския вестник Kathimerini, като подчертава, че този ход може да предизвика напрежение със съседните на Турция Кипър и Гърция.
Турция и международно признатото правителство на гръцките киприоти имат припокриващи се претенции за юрисдикция за офшорни проучвания на нефт и газ в Източното Средиземноморие, регион, за който се смята, че е богат на залежи на тези природни ресурси.
„В следващите дни ще започнем да пробиваме с два кораба около Кипър“, заяви Чавушоглу в реч на бизнес конференция в провинция Айдън в Западна Турция.
„Нека тези, които идват в региона, както и техните компании, да видят, че нищо не може да се направи в този регион без нас. Нищо не може да се направи в Средиземноморието без Турция, няма да позволим това”, увери първият дипломат на Анкара.
Турция стартира първата си проучвателна мисия с кораба „Фатих“ през октомври миналата година. Втори кораб, който трябваше да оперира в Черно море, бе отклонен към района на Кипър.
Севернокипърската турска република, подкрепяна от Анкара, твърди, че всяко офшорно богатство принадлежи и на нея, като партньор в създаването на Република Кипър през 1960 година.
Островът е разделен през 1974 г. Безбройните миротворчески усилия се провалиха, а офшорното богатство все повече усложнява преговорите за обединяване на Кипър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): ExxonMobil ще обяви откритието на голям газов залеж край Кипър

Kathimerini (Гърция): ExxonMobil ще обяви откритието на голям газов залеж край Кипър

13 Февруари 2019 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Никозия. Очаква се американският енергиен гигант ExxonMobil да обяви откритието на голям залеж от природен газ в Блок 10 на Изключителната икономическа зона на Кипър следващата седмица, предава електронното издание на вестник Kathimerini, като се позовава на информация от кипърската новинарска мрежа Sigma Live.
Изданието, от своя страна, се позовава на съобщение на италианската Agenzia Nova, която цитира високопоставен кипърски източник, участвал в Egypt Petroleum Show (EGYPS) в Кайро, завършило в сряда.
Неназованият източник е заявил, че залежът не е по-голям от този на египетското находище „Зор“ (Zohr), но „е подобен“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Турция поддържа високо напрежението в Източното Средиземноморие

Kathimerini (Гърция): Турция поддържа високо напрежението в Източното Средиземноморие

13 Декември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Атина. В ход, чиято цел е да подчертае претенциите на Турция в Източното Средиземноморие, Анкара издаде три навигационни телекса (Навтекси 1291/18, 1298/18 и 1299/18), който запазват определени морски райони за военноморски маневри и проучване за природни ресурси от сондажния кораб Барбарос Хайредин паша, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Територията се простира от източния край на гръцкия континентален шелф край остров Кастелоризо, който според Атина и изданието се води част от Додеканезката група, до блокове 4 и 5 от изключителната икономическа зона (ИИЗ)на Кипър, като вестникът посочва, че навтексите са издадени с цел да оспорят твърдението на гърците, че ИИЗ на двете страни имат обща граница.
Вестникът забелязва, че увеличената активност на Турция в Източното Средиземноморие се придружава от информационен бараж в пресата за продължаващото милитаризиране на т.нар. Турска Република Северен Кипър, където Анкара посочи, че е възможно да започне да строи военноморска база догодина.
В тази връзка във вторник турският вицепрезидент Фуат Октай отсече, че Анкара няма да направи „никакъв компромис“ относно енергийните си планове в Кипър, Егейско и Средиземно море. В изказване пред местния парламент за бюджета за 2019 година, Октай заяви, че Гърция и Кипър са „развалени“ от Европейския съюз и добави, че Турция „в никакъв случай“ няма да толерира „мерки срещу нашата страна“.
„С решимост и дипломатически усилия ние демонстрираме нашата сила и енергийната си политика“, заяви той, според цитата на „Катимерини“.

На приложените карти може да се добие ясна представа за разминаванията между Турция и Гърция в Източното Средиземноморие, които засилват допълнително и от откритите там залежи на природен газ ("Фокус")

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция започва втори сондаж за търсене на газ

Daily Sabah: Турция започва втори сондаж за търсене на газ

11 Декември 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция започва втори сондаж за търсене на газ в Източното Средиземноморие, съобщава турският вестник Daily Sabah.
През октомври Анкара изпрати сондажния кораб „Фатих“, за да проучи крайбрежието на Турция като контрамерка на планираните сондажи от страна на Кипър, като заплаши чуждестранните енергийни компании, извършващи проучвания в изключителната икономическа зона на Кипър.
Според вестника вторият сондажен кораб, закупен от Турция, се очаква да пристигне в средиземноморски води до края на януари 2019 г., съобщи турският енергиен министър Фатих Донмез.
Донмез изтъкна продължаващите усилия на Турция в проучването на запасите от въглеводороди на сушата и в нейните териториални води като част от националната енергийна и минна политика, която има за цел да гарантира, че Турция ще посрещне енергийните си нужди от собствени източници.
"Очакваме вторият сондажен съд да пристигне в Средиземно море до края на януари (2019). С този кораб ще продължим нашите сондажни дейности както в Средиземно море, така и в Черно море ", каза той.
Министърът не посочи името на кораба или пристанището, от което се очаква да пристигне. Той каза, че двата сеизмични кораби на Турция „Барбарос Хайретин Паша“ и „МТА Оруч Рейс“, продължават да извършват сеизмични проучвания съответно в Черно море и Средиземно море.
Донмез каза, че Турция е започнала първото си дълбоководно сондиране в района на Анталия на брега на Средиземно море на 30 октомври с Фатих. В допълнение към дълбоководното сондиране при Анталия, Министерството даде началото на плитки сондажи в района на Мерсин в Средиземно море на 26 ноември.
"Дейностите за сондиране продължават и в плитки води край Мерсин (в южна Турция). Ще продължим да проучваме (резервите на нефт и газ) в този регион ", добави министърът.
Турският министър повтори, че без съгласието на Турция не може да се реализира никой енергиен проект в региона, като добави, че трансанадолският тръбопровод за природен газ (ТАНАП) и газопроводът „Турски поток“ превърнаха Турция в ключова страна за сигурността на енергийните доставки в Европа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Military Times: САЩ ще увеличат военното си присъствие в Гърция на фона на напрежението с Турция

Military Times: САЩ ще увеличат военното си присъствие в Гърция на фона на напрежението с Турция

7 Декември 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Атина. САЩ ще увеличат допълнително военното си присъствие в Гърция, като в това влиза увеличаване на американските кораби и самолети, както и разширяване на двустранните учения, заяви началникът на Обединените генерални щабове на САЩ Джоузеф Дънфорд, пише електронното издание Military Times.
„Ако погледнете географията и погледнете текущите операции в Либия и Сирия, потенциалните други операции в Източното Средиземноморие и географията на Гърция, възможностите са много големи“, посочи Дънфорд.
Американски официални лица, запознати с въпроса, са обяснили, че все още няма конкретни планове за бази, но главнокомандващият въоръжените сили на САЩ в Европа генерал Къртис Скапароти разглежда няколко варианта за разширяване на военновъздушните учения на САЩ, увеличаване на капацитета на капацитета на предно-разположените пристанища за ремонти и допълнителни многостранни маневри. „Това са разговори, които генерал Скапароти и други водят в момента, докато оглеждат района за това, къде могат да разположат силите“ в следващите 5 до 10 години, е казал един от тях, цитиран от изданието.
Плановете за разширяване на военното присъствие на САЩ идват, докато Гърция е изправена пред несигурност в своите отношения с Русия и Турция, посочва събеседникът на военната медия.
Гърция „оглежда своите съседи и вижда същата нестабилност ... която и ние“, добавя той. „Те винаги са имали притеснения от своя съюзник в НАТО Турция“.
Дънфорд заяви, че увеличеното използване на гръцките бази не е свързано с отношенията на САЩ с Турция и че САЩ очаква, че използването на въздушната база Инджирлик ще продължи.
Въпреки това отношенията между Вашингтон и Анкара се влошиха значително през последните няколко години поради разногласия относно политиката на САЩ в Сирия, неуспешния преврат в Турция през 2016 г. и закупуването от Турция на руската система за противоракетна отбрана С-400.
Дискусиите за разширяването идват в резултат на нарастващото използване на гръцки пристанища и военни бази от САЩ. Тази пролет американците започнаха да работят с невъоръжени дронове MQ-9 Reaper от гръцката военновъздушна база в Лариса. Транспортният пристанищен кораб „Ню Йорк“ на два пъти акостира в страната, а самолетоносачът „Труман“ пристигна през май. Американските военни заявиха, че военното и военновъздушното присъствие в залива Суда „в някои отношения е предпочитано сега, по отношение на подкрепата си за EUCOM, за AFRICOM, за TRANSCOM и дори SOCOM“ отчасти поради увеличения трафик в подкрепа на операциите в Сирия.
„Възползвахме се от залива Суда“, заяви Дънфорд. „Това там е ключова инфраструктура в региона“.
По думите на военния, САЩ не търсят нова, перманентна база, а обсъждат допълнителни възможности за военен транзит и допълнителни многостранни маневри.
Въпреки собствената си икономическа криза, Гърция продължава да изразходва 2% от своя БВП за отбрана, включително подписване на договор за $1,5 млрд. със САЩ за надграждане на авионика в 85 от 129-те си изтребителя F-16.
Споразумението бе подписано през пролетта, като окончателните подробности се очаква да бъдат завършени тази есен. Гърция също ще получи 70 хеликоптера OH-58 от американската Армия Киова чрез програмата за излишно американско военно оборудване и се е договорила да модернизира четири от своите разузнавателни самолети P-3 Orion.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Атина ще активира клаузата за солидарност на ЕС заради напрежението с Турция в Егейско и Средиземно море

Kathimerini (Гърция): Атина ще активира клаузата за солидарност на ЕС заради напрежението с Турция в Егейско и Средиземно море

3 Декември 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Заради увеличаващото се напрежение с Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие, изглежда, че Гърция търси начини да активира клаузата за взаимопомощ от Лисабонския договор на Европейския съюз, за да подсигури границите си, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.
Изданието конкретизира, че Атина призовава Брюксел да интерпретира параграф 7 на член 42 от Договора, за да се каже ясно, че морските граници на Гърция са и граници на Съюза.
Параграфът гласи, че държава от ЕС може да поиска помощ от останалите 26 държави-членки, ако бъде атакувана.
„Съюзът и неговите държави-членки действат съвместно в дух на солидарност, ако държава-членка е обект на терористична атака или жертва на природно или причинено от човека бедствие. Съюзът мобилизира всички инструменти, с които разполага, включително военните ресурси, предоставени от страните-членки“, се казва в клаузата.
Там обаче се отбелязва още, че „ако дадена държава-членка е обект на терористична атака или жертва на природно или причинено от човека бедствие, другите страни-членки я подпомагат по искане на нейните политически органи“
Франция беше първата държава от Европейския съюз, която поиска активирането на параграфа и това бе вследствие на смъртоносните терористични атаки в Париж през ноември 2015 г.
Предвид факта, че Париж вече подчерта необходимостта от по-нататъшно засилване на европейската отбрана, Атина се ползва от подкрепата на Франция, както и на други малки държави, които също биха желали да видят по-силен надзор на своите граници, особено в Черно море и Средиземноморието, отбелязва вестникът.
Длъжностни лица са изяснили, че Атина в никакъв случай не се опитва да подкопае ролята на НАТО в предоставянето на колективна отбрана и сигурност на Европейския съюз. По-скоро тя се стреми да увеличи възможностите си в лицето на усилия на страни като Турция, които искат да преразгледат съществуващите споразумения за границите, пише „Катимерини“.
Нещо повече, правителственият курс на действие няма за цел да попречи на усилията за укрепване на връзките със САЩ - подчертано от Стратегическия диалог между двете страни, който ще се състои във Вашингтон на 13 декември.
Тези връзки се укрепват още повече и от продължаващите усилия за формиране на обща система за сигурност и отбрана между Гърция, Кипър и Израел под егидата на САЩ, посочва още изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция обвини Турция в реторика, подкопаваща регионалната стабилност

Kathimerini: Гърция обвини Турция в реторика, подкопаваща регионалната стабилност

29 Ноември 2018 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото външно министерство заяви, че неотдавнашната реторика от Анкара относно правата на Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие подкопава регионалната стабилност, пише електронното издание на гръцкия вестник Katimerini.
"Турските провокации подкопават стабилността на региона в критичен момент и демонстрират недостатъците на правните аргументи на Турция", се казва в изявление на Mинистерството във вторник.
Изявлението на Mинистерството на външните работи последва изявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който предупреди Гърция и Кипър да не се държат "безразсъдно" по отношение на инициативите на Никозия за развитие на природните си ресурси в региона.
Турция твърди, че тези инициативи засягат нейните права в региона.
Министерството на външните работи в Атина обаче настоява, че Гърция "няма да бъде повлияна от изблиците на агресивна реторика на съседната страна".
"Напротив, като фактор за стабилност и сигурност в региона, Гърция ще продължи, в сътрудничество със своите съюзници и партньори, да защитава международното право и собствените си неотменими права", каза той, добавяйки, че "останалата част от страните в Източното Средиземноморие признават, че енергийните ресурси трябва да бъдат мост на диалог и сътрудничество в нашия регион. Вместо да отправя заплахи и да настоява за незаконните си претенции и предизвикателства, Турция трябва да се придържа към тази отговорна позиция. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Каthimerini: Гърция, Израел и Кипър искат да ускорят изграждането на газопровод по дъното на Средиземно море

Каthimerini: Гърция, Израел и Кипър искат да ускорят изграждането на газопровод по дъното на Средиземно море

28 Ноември 2018 | 23:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция, Израел и Кипър искат да ускорят изграждането на газопровод по дъното на Средиземно море, пише електронното издание на гръцкия Kathimerini.
Като знак за непрекъснато задълбочаващите се отношения между Гърция, Израел и Кипър, и трите страни се опитват да ускорят процедурите, които ще доведат до споразумение за прокарването на над 2000 километра тръбопровод за природен газ в Източно Средиземно море.
Според експерти проектът представлява сериозно техническо предизвикателство.
Преди срещата между Алексис Ципрас, Бенямин Нетаняху и Никос Анастасиадес на 20 декември в Ерусалим говорителят на кипърското правителство Продромос Продрому каза, че разговорите за тръбопровода са "в много добра насока", без обаче да разкрива подробности.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердгоан: Ще строшим оковите на империализма като търгуваме със собствените си валути

Реджеп Таийп Ердгоан: Ще строшим оковите на империализма като търгуваме със собствените си валути

28 Ноември 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган призова да се използват местните валути в търговията на 34-ата среща на Комитет за икономическо и търговско сътрудничество към Организацията за ислямско сътрудничество (COMCEC) в Истанбул в сряда, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
„Колкото повече увеличаваме търговията между членовете на организацията, толкова по-силни ще бъдем“, заяви турският лидер.
„За да строшим оковите на империализма, от изключителна важност е да използваме собствените валути в търговията помежду си“, добави той.
Изданието отбелязва, че COMCEC е един от четирите комитета към Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) и е основната многостранна икономическа и търговска платформа за сътрудничество в мюсюлманския свят.

Ердоган призова за регионално единство

Повече не трябва да се хващаме на игрите на тези, които ни изправят едни срещу други, като използват нашите различия, заяви Ердоган, като добави: „Повече не трябва да падаме в капаните, на тези, които действат с логиката, че капка петрол е по-ценна от капка кръв“.
„В регионите, където границите са начертани с кръв, ние не трябва да издигаме нови граници, нови стени в нашите сърца“, добави държавният глава.

Системата на ООН трябва да бъде променена

„Видях, че те не мислят толкова за сомалийските деца, колкото мислят за китовете на полюсите. Загрижени ли са те за тези, които умират, докато мигрират през Средиземно и Егейско море? Ние знам, че те не ценят почти нищо, освен парите и диамантите“, заяви Ердоган.
„Всички членове на ООН трябва да имат постоянен статут. Системата на ООН трябва да бъде променена“, добави турският президент.
Изданието припомня, че Ердоган отдавна призовава за реформиране на структурата на Съвета за сигурност на ООН, използвайки мотото: „Светът е по-голям от пет“ и критикува петте постоянни членки на СС – Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ.

Турция стои редом с Палестина, Ерусалим

Президентът заяви също, че „международните организации разочароваха мюсюлманите относно палестинците и гражданските войни и от това, че се натискат мюсюлманите да излязат с решения“.
„Докато мюсюлманите и хората, които защитават справедливостта и свободата същвествуват, Палестина също ще продължи да съществува“, увери Ердоган.
Турският лидер добави, че Анкара ще насърчава гражданите си да посещават Ерусалим, така че „нашествениците да не изгасят светлините на Свещения град“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция оспори границите на гръцкия континентален шелф  в поредица от навигационни телекси

Kathimerini: Турция оспори границите на гръцкия континентален шелф в поредица от навигационни телекси

28 Ноември 2018 | 00:43 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Турция оспори границите на гръцкия континентален шелф в поредица навигационни телекси, които игнорират югоизточния остров Кастелоризо. Документите внушават, че той няма никакво значение, когато става дума за очертаване на морските региони в Източното Средиземноморие, коментират в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
По-конкретно, Анкара е издала пет навигационни телекси (1153/18, 1154/18, 1155/18, 1156/18 и 1157/18), които запазват морските зони за военни учения в района от Фетие в Югозападна Турция, на юг до остров Касос, изток от него и оттам - на юг от Анталия.
Турските телекси са законни, тъй като резервират райони за учения в международни води. Въпреки това по същество те повтарят турските претенции в Източното Средиземноморие, тъй като Кастелоризо е отрязано от останалата част от островската верига на Додеканези. Гърция ги определя като източния край на нейния континентален шелф и Изключителната икономическа зона (ИИЗ).
Практически казано, с позицията си към Кастелоризо, Анкара отхвърля политиката на Гърция за Източното Средиземноморие, в която островът се явява ключов компонент, подчертават от редакцията.
Последното развитие съвпада с енергийните проекти, които се развиват около остров Кипър, и на които Анкара се противопоставя.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Гърция и Република Кипър се поставят под заплаха с безразсъдното си поведение в Средиземно море

Реджеп Таийп Ердоган: Гърция и Република Кипър се поставят под заплаха с безразсъдното си поведение в Средиземно море

27 Ноември 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган във вторник коментира някои от най-важните текущи въпроси от международния дневен ред на страната, включително напрежението в Източното Средиземноморие, ескалацията между Русия и Украйна и подкрепата на САЩ за сирийската издънка на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) – „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС/YPG) под претекста за борба с терористите от „Ислямска държава“, пише електронното издание на турския ежедневник Sabah.
Ердоган започна с предупреждение към Гърция и Република Кипър да се въздържат от „безразсъдни“ действия в Източното Средиземноморие.
„Безразсъдното поведение не Гърция и администрацията на гърците киприоти (в търсенето на въглеводороди в Източното Средиземноморие), насърчено от получената подкрепа от няколко европейски държави стана заплаха и опасност основно за тях самите“, заяви турският президент на заседание на парламентарната група на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“.
„Тъй като ние сме Турция, няма да направим и минимална концесия от нашите тези, нито в Източното Средиземноморие, нито в някой друг регион и ще защитаваме правата си до край“, добави той.
Изданието коментира, че Анкара постоянно оспорва сондажните дейности на Република Кипър във водите около острова на основание, че турците киприоти също имат права върху ресурсите в района.
„Сабах“ припомня, че на 18 октомври турската флота блокира гръцка фрегата, която се е опитвала да попречи на работата на първия турски сондажен кораб Барбарос Хайредин Паша. Инцидентът предизвика незабавна реакция от турските власти, които предупредиха Гърция да не предприема действия, които биха могли да взривят ситуацията в региона на Средиземно и Егейско море.
Ердоган коментира също и скорошната криза между Русия и Украйна в Керченския пролив. Той заяви: „Призоваваме руските и украинските приятели да разрешат проблемите си чрез диалог, колкото може по-скоро и да направят Черно море море на мира“.
„Турция иска да види братските страни Русия и Украйна една до друга, а не една срещу друга, в момент, когато светът е изправен пред сериозни заплахи“, обясни държавният глава.
Вестникът посочва, че, според твърденията на украинските Военноморски сили, руски кораби са открили огън и са задържали три от нейните артилерийски съда в неделя. Инцидентът предизвика остра ескалация на напрежението, което нараства между двете страни, след като „Москва анексира Крим от Украйна през 2014 година“.
Що се касае до терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия, Ердоган заяви: „В Сирия вече няма „Даеш“. Има само няколко малки бандформирования, обучени и държани в резерв, под прикритието, че са „Ислямска държава“, за да създават хаос в Турция и региона“.
„Ние, като Турция, се обвързваме да завършим ликвидирането на остатъците от тази организация в рамките на няколко месеца“, увери турският лидер.
Вестникът коментира, че САЩ си партнират със свързаните с ПКК ОНС в Сирия в своята борба срещу „Ислямска държава“. Материалната подкрепа и съвместните патрули между САЩ и ОНС тревожат Анкара, която предупреждава Вашингтон, че партньорството с една терористична групировка в борбата срещу друга няма да доведе до желаните резултати.
Турция е категорична, че ПКК и ОНС са органично свързани терористични групировки. САЩ, обаче, независимо, че включват ПКК в списъка си на терористите, подкрепя ОНС военно, под претекста, че се бори с „Ислямска държава“, обяснява изданието. Към момента, по данни на Sabah, САЩ са изпратили 4700 тежки въоръжения и бронирани машини на ОНС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Време е да се разгледат алтернативни решения на кипърския въпрос

Мевлют Чавушоглу: Време е да се разгледат алтернативни решения на кипърския въпрос

25 Ноември 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Никозия. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил, че е време да се обмислят алтернативни решения на кипърския въпрос извън двузоналната, двуобщностна федерация, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini
В интервю за кипърския вестник "Политис" Чавушоглу изразява готовността на Турция да обсъжда други решения като конфедерация или две отделни държави.
Припомняйки, че лидерът на кипърските турци Мустафа Акънчъ се противопоставя на каквото и да е решение извън първоначалната двузонална двуобщностна федерация, в която двете основни кипърски общности, гръцка и турска, ще управляват и контролират съответните си територии, Чавушоглу отговори, че това е личното мнение на Акънчъ.
Според турския външен министър провалът при съгласуването на плана на Анан през 2004 г. и миналогодишните разговори в Кран Монтана, Швейцария, показват, че федерацията е "неуспешно" решение. Той твърди, че Турция е направила отстъпки по въпросите на сигурността в Кран Монтана, но гръцко-кипърската страна не отстъпила в други аспекти. Чавушоглу също така настоява да се запази ролята на "гаранционни сили", установени с независимостта на Кипър от Британската империя през 1959 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция предупреди всички компании да не извършват сондажи в Източното Средиземноморие

Anadolu Agency: Турция предупреди всички компании да не извършват сондажи в Източното Средиземноморие

22 Ноември 2018 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на турския парламент Бинали Илдирим предупреди петролните компании да не провеждат проучвания в Източното Средиземноморие, включително и в изключителната икономическа зона на Кипър, преди да се постигне споразумение за етнически разделения остров, предава Anadolu Agency.
Той добави, че петролните компании, извършващи проучвания в региона, трябва да "преосмислят стъпките си", като заяви че Анкара ще отговори на плановете, които противоречат на интересите на общността на кипърските турци на разделения остров, съобщи агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция предявява претенциите си в Източното Средиземноморие с карти, изготвени преди 2012 година

Kathimerini: Турция предявява претенциите си в Източното Средиземноморие с карти, изготвени преди 2012 година

19 Ноември 2018 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Турция предявява претенциите си в Източното Средиземноморие с карти, изготвени преди 2012 година, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
На фона на сондажите в изключителната икономическа зона на Кипър изданието е получило достъп до седем карти, очертаващи претенциите на Турция в Източното Средиземноморие, разкриващи намеренията ѝ в региона.
Картите, цитирани през последните седмици от турския министър на отбраната Хулуси Акар, предполагат, че всички останали в региона, които обмислят демаркацията на морските граници, първо трябва да се консултират с Турция.
Очертанията на картите обаче отчитат само Турция и континенталните части на другите странi, игнорирайки островите между тях, като Родос, Карпатос и Крит, да не говорим за Кипър, пише изданието.
Картите са били изготвени между 2010 г. и 2012 г., неотчитайки споразуменията за демаркация на Кипър с Египет през 2003 г.,с Ливан през 2007 г. и с Израел през 2010 г, според изданието.
Тези договори позволиха на Кипър да очертае своята изключителна икономическа зона в южните и югоизточните си прилежащи води. Впоследствие Кипър раздели по-голямата си част на 13 части и продължи с международни търгове за тяхното проучване и експлоатация.
Считайки тези споразумения за правно невалидни и следователно незадължителни, Анкара приема всички морски региони на запад от Кипър като част от турския континентален шелф. Турция признава само териториалните води на Кипър.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Депутат от „Нова Демокрация“ поиска турските сонди да бъдат потопявани

„А1 Он“ (Македония): Депутат от „Нова Демокрация“ поиска турските сонди да бъдат потопявани

18 Ноември 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Депутатът от основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ Янис Андониадис поиска остър отговор от гръцкото Министерство на външните работи на Турция, а дори и потопяване на турски кораби, в случай, че Анкара започне да експлоатира природните ресурси в гръцката Изключителна икономическа зона, предава македонският портал „А1 Он“.
В хода на обсъждане на плановете на Турция за експлоатация на залежите от природен газ в икономическата зона, която Гърция смята за своя, Андониадис поиска Атина да даде категоричен отговор на Анкара.
„Изпратете ясно послание до Турция, че ако продължи с експлоатацията на природния газ в гръцката икономическа зона веднага ще бъдат потопени сондажните кораби „Фатих втори“ и „Барбарос“. Нямате право да отстъпвате и милиметър от суверенните права на страната. Очевидно не схващате, че всеки гръцки политик, който направи това, ще отговаря пред съда, пред историята и пред гръцкия народ“, пише депутатът от „Нова Демокрация“ във въпрос до Министерството на външните работи на Гърция, оглавявано от премиера Алексис Ципрас, какво ще направи ако турска сонда започне да експлоатира газта в гръцката или кипърската икономическа зона.
Част от гръцките медии тълкуват позицията и искането на народния представител като призив за война и добавят, че след реакция и интервенция на председателя на депутатската група на „Нова Демокрация“ Андониадис е оттеглил въпроса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.