НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бисера Борисова, психолог: Анорексичното разтройство може да бъде съпътствано с повишена тревожност и депресивитет

Бисера Борисова, психолог: Анорексичното разтройство може да бъде съпътствано с повишена тревожност и депресивитет

18 Април 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Анорексичното разтройство може да бъде съпътствано с повишена тревожност и депресивитет. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин психологът Бисера Борисова. Тя допълни, че също така сънят се променя неминуемо, тъй като вече и тялото започва да страда от недохранване. „Знаете, че всичко е свързано, така че един неспокоен сън е достатъчен факт, който води до обща умора. Това също са признаци, които могат да бъдат забелязани. Доста често хората, които страдат от това разтройство се натоварват с прекалено много спорт, с по-тежко натоварване и повече часове във фитнес залите или други видове активност“, заяви психологът.
Борисова добави, че е изключително важно да се наблюдават ритуалите, които са свързани с храненето, тъй като някои от хората избират да ядат само плодове и зеленчуци, съпътствано с прием на по-голямо количество течност, или някакви други ритуали, които са по отношение на храненето – може например буквално да сяда и да избутва храната от чинията, за да яде колкото се може по-малко, дори има и случаи, в които прехвърлят в чинията на някой друг собствената си храна. По думите й има и случаи, в които болните тайно изхвърлят храната си, без никой да разбере. „Много е характерен и един стремеж да хранят околните с колко се може по-калорична храна, сякаш искат този товар да бъде снет от раменете им и д бъде прехвърлен върху някой друг“, каза още тя.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бисера Борисова, психолог: Анорексията е състояние, което преминава извън някакви граници на подлагане на диети

Бисера Борисова, психолог: Анорексията е състояние, което преминава извън някакви граници на подлагане на диети

18 Април 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Анорексията е състояние, което преминава извън някакви граници на подлагане на диети с един „здравословен“ стремеж да изглеждаме добре. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин психологът Бисера Борисова. Тя отбеляза, че анорексия нервоза е психологическо разтройство, но и вид хранително разтройство. По думите й има много фактори, които влияят за възникването на заболяването, но точната причина за появата на анорексия все още в научните среди не е открита. Борисова посочи, че от анорексия страдат предимно хора от развитото общество, тоест там където социалните и семейните фактори са доста значими.
„Наблюдава се един стремеж към това да изглеждаме добре, да се справяме добре, да бъдем добре приети в обществото. Друг психологически фактор е ниската самооценка у лицето, което е предразположено да развие анорексия – ниското самочувствие. Има един стремеж към перфекционизъм – всичко да е както трябва, да изглежда блестящо, да се стигне до много високи постижения в работата и в личния живот, или пък в училище“, коментира тя. Психологът подчерта, че анорексията засяга още от ранна детска възраст, като дори вече се случва при 11-годишни момичета да се наблюдават изменения в тази посока.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.