НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Паркът в пловдивския кв. „Кършияка“ ще остане парк

Премиерът Бойко Борисов: Паркът в пловдивския кв. „Кършияка“ ще остане парк

6 Май 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Паркът в пловдивския кв. „Кършияка“ ще остане парк. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с протестиращите граждани от пловдивския кв. „Кършияка“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. „Първо да ви честитя днешния празник. Да сте живи и здрави! Това ни е един от най-хубавите празници“, заяви Борисов. „С колегите Томислав Дончев и Владислав Горанов сме по друга работа в Пловдив. И ако Господ даде, няма да казвам какво е, но ако стане – ще видите колко ще е добре“, каза министър-председателят. „Аз като кмет в София заварих същите неща - бяха си взели градинките пред Японския хотел, Южния парк. В плана на Пловдив това място е озеленено и остава парк. Така че това съм го разпоредил. Всеки, който си мисли, че може да граби така на хората парковете, е сгрешил“, заяви Бойко Борисов. Той посочи, че се работи и по създаване на околовръстно шосе на Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов се срещна с протестиращите жители на пловдивския кв. „Кършияка“

Премиерът Бойко Борисов се срещна с протестиращите жители на пловдивския кв. „Кършияка“

6 Май 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Премиерът Бойко Борисов се срещна с протестиращите жители на пловдивския кв. „Кършияка“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Преди няколко дни премиерът Борисов обяви, че иска на място да обещае на недоволните, че частният терен ще бъде запазен и озеленен.
„Разкрихме пъклените планове, че искаха нашият парк да се застроява. Реагирали сме навреме, създали сме комитет, два месеца се борим. Тъй като борбата е неравностойна – срещу нас стоят хора с много пари, се обърнахме към Вас, нашият премиер, за помощ. Лично ние вярваме само на Вас“, заявиха представители на инициативния комитет. На премиера бяха връчени всички документи, събрани от комитета, във връзка със строежа.
„Местната власт днес има много важна работа – пратил съм ги да посрещат гостите. Общината е по работа, иначе да е тук“, заяви Борисов в отговор на въпрос на присъстващите защо на срещата няма представители на Община Пловдив, освен районния кмет.
През март жителите на кв. „Кършияка“ излязоха на протест срещу застрояването на парка и масовата сеч на дървета там. Тогава протестиращите се подписаха под петиция, в която се настоява общината да си върне собствеността на парка, да го облагороди и да бъдат наказани виновните за поголовната сеч на дървета в него, извършена през последните дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Премиерът Бойко Борисов е приел поканата да се срещне с протестиращите от квартал „Кършияка“

Пловдив: Премиерът Бойко Борисов е приел поканата да се срещне с протестиращите от квартал „Кършияка“

3 Май 2019 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Премиерът Бойко Борисов е приел поканата да се срещне с протестиращите от квартал „Кършияка“ в Пловдив. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пловдив председателят на Инициативния комитет на протестиращите Асен Костов. Срещата ще се проведе в парка в квартал „Кършияка“ от 13.30 часа на 6 май. „Надеждите ни са големи, само и единствено в него, да изкорени корена на злото в Пловдив“, коментира Костов. Той се е свързал лично с премиера и е получил съгласието му да дойде.
Според протестиращите Паркът на 9-ти пехотен Пловдивски полк, както го наричат жителите на квартала, трябва да остане такъв и в бъдеще, без да се застроява.
Към момента подписката в защита на зелената площ от 16-дка е подкрепена от над 7000 души. Вече близо два месеца Инициативният комитет се бори с институциите, за да спаси от застрояване парка, закупен от частно лице.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Арестуваха защитниците на парка в кв. „Кършияка“ по време на залесяването му

Пловдив: Арестуваха защитниците на парка в кв. „Кършияка“ по време на залесяването му

22 Април 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Арестуваха защитниците на парка в кв. „Кършияка“ по време на залесяването му и то точно в Световния ден на Земята - 22 април. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Асен Костов, председател на Инициативния комитет на протестиращите граждани, който е бил сред тримата арестувани днес. Те са били отведени в 3 РУ на полицията и след като са им снели обяснения, са били освободени. Причина за ареста става малка машина – багер, собственикът на който доброволно и безвъзмездно решава да помогне на съкварталците си в изкопаването на дупки за засаждане на дървета при поредната залесителна акция в парка. Самите дървета са били подарени лично от областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Хората се борят повече от месец за запазване на зелената площ от 16 дка от застрояване. Втори ден продължава залесителната акция. В парка вече са засадени различни видове дървета и храсти, както и много цветя. „В полицията се опитаха да ни обвинят в самоуправство“, разказа Асен Костов. Според него най-вероятно полицията е била сигнализирана от собственика на терена. "В момента подготвяме жалба за служебна проверка до министъра на вътрешните работи по случая. Нито сме уплашени, нито сме притеснени! Ще се борим за каузата до пълна победа", каза Костов. Хората се възмущават от факта, че полицията е пристигнала бързо за залесяването, а когато бе извършена поголовната сеч на 64 дървета в парка не е реагирала така бързо, за да го предотврати.
Въпреки днешния арест протестиращите граждани смятат, че залесителните акции трябва да продължат, а парка непременно да бъде запазен като такъв за бъдещето на децата им. „Когато каузата е благородна много хора с чисти сърца няма да се страхуват да я подкрепят“, пишат хората в групата за защита на парка в социалната мрежа. Там подписката в подкрепа на каузата набъбва с всеки ден.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Арестуван е инспектор, опитал да обследва общинската тоалета в парка зад хотел „Санкт Петербург“ без разрешение

Пловдив: Арестуван е инспектор, опитал да обследва общинската тоалета в парка зад хотел „Санкт Петербург“ без разрешение

16 Април 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Арестуваха мъж, опитал да обследва общинската тоалетна на територията на парка зад хотел „Санкт Петербург“, заради който протестират жителите на кв. „Кършияка“, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Благодарение на бързата и адекватна намеса на протестиращите граждани, мъжът бе задържан. В началото той отказа да се лeгитимира пред представителите на Инициативния комитет, но благодарение на момчетата, които ежедневно пазят парка от посегателства и ново изсичане на дървета там, той призна, че е инспектор „Фирмен контрол“ във ВиК и е изпратен там, след подадено заявление от фирмата на Байрям Солак, собственик на имота. Молбата била да се обследва дали има вода в общинското съоръжение, което представлява изоставена градска тоалетна. Адвокатът на Байрям Солак също беше дошъл в парка, като също не можа да защити правото си да влязат в общинското съоръжение. Това се случва след посещението на омбудсмана Мая Манолова в парка, която обяви, че ще настоява общината да защити собствеността си, което на практика ще намали стойността на имота, в случая че реши да си го откупи заради хората.
След поголовното изсичане на 64 дървета в парка протестиращите днес не позволиха на нито един от двамата мъже да влезе в тоалетната, като казаха, че това е неправомерно и може да стане само, ако имат официално разрешение от общината. Близо половин час продължиха пререканията между тях снощи, докато не дойде полиция, извикана и от двете страни. В крайна сметка мъжът, опитал се да влезе в общинското съоръжение, без да има разрешение за това, бе отведен от полицаите в 3-то Районно управление.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 97-годишният ветеран от Втората световна война Борис Гърнев се включи в протеста срещу застрояването в парка в кв. „Кършияка“

Пловдив: 97-годишният ветеран от Втората световна война Борис Гърнев се включи в протеста срещу застрояването в парка в кв. „Кършияка“

14 Април 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Към протестиращите срещу застрояването на парка в квартал „Кършияка“ се включи и ветеранът от Втората световна война 97-годишният Борис Гърнев, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Подполковникът от запаса се радва на добро здраве и живее на метри от спорния парк, където през 90-те години на 19 век са били построени първите казарми на 9-ти пехотен пловдивски полк. Борис Гърнев участва в Първата и Втората фаза на войната срещу Германия като артилерийски наблюдател в състава на 11-ти дивизионен артилерийски полк. Сражава се на територията на Македония и Унгария. Награден е с орден „За храброст“.
„Живея тук от 55 години“, каза с развълнуван глас дядо Борис пред протестиращите и пред омбудсмана Мая Манолова, която дойде да ги подкрепи днес. „Преди да дойда тук бях орач, оставих остена, взех пушката и воювах в състава на 9-ти пехотен полк, бихме се и победихме“, заяви Борис Гърнев. Преди да даде думата на Борис Гърнев, Стойчо Андреев от Инициативния комитет на протестиращите обяви, че гражданите предлагат паметника на Борис Дрангов, който сега се намира в градинката на хотел „Санкт Петербург“, да бъде върнат в парка, където му е мястото. „Защото по тези алеи е вървял славният командир Борис Дрангов“, подчерта Андреев. Борис Гърнев предложи до паметника да бъде изградена и чешмичка, която да бъде стопанисвана от близките до парка детска градина и училище. Стойчо Андреев добави, че протестиращите от квартала няма да позволят да бъде разрушавана единствената останала сграда от 9-ти пехотен полк – бункерите. „Няма да позволим да бъде разрушавана военната история на България, категорични сме“, подчерта Андреев. Някои от присъстващите предложиха в бункера да бъде направен музей на полка, "защото те го заслужават".
Борис Гърнев остана с протестиращите докрая и поздрави хората за всички усилия, които полагат, за да запазят историята на полка. В групата в защита на парка в социалната мрежа се срещат и мисли на полк. Дрангов като "Животът не се мери по дължина, а по съдържание".
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за изсичането на дървета в парка зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за изсичането на дървета в парка зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив

14 Април 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за начина, по който безобразно са били изсечени 67 дървета в парка зад хотел „Санкт Петербург“, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „Виновните трябва да си понесат отговорността и трябва да има поне един наказан, за да спрат да секат вече“, заяви Мая Манолова пред жителите на пловдивския квартал „Кършияка“ по време на протест срещу застрояването на терена. Според нея е факт, че е имало опит да се промени статутът на парка от зелена площ към терен за застрояване. Омбудсманът ще поиска пълна проверка за това дали кметът на Пловдив Иван Тотев е изпълнил своите ангажименти по Закона за устройство на територията, дали дърветата са били надлежно картотекирани и дали в публичния регистър на общината за картотекиране на всички зелени площи и дървесна растителност са били отбелязани тези дървета, кой и как е издал разрешителните за строеж. „Защото няма как да бъдат толерирани подобни безобразия“, изтъкна Манолова.
Институцията на омбудсмана ще направи пълна проверка на място в община Пловдив на документите и ще отправи съответните препоръки- мястото да бъде отбелязано като парк и като зелени площи и да не се правят никакви опити да се подменя предназначението му. По думите на Манолова стъпка към такъв опит е било изсичането на дърветата, което пък, от своя страна, е предупредило гражданите, че се посяга на парка и те са реагирали. „Хората от Инициативния комитет за един месец са свършили огромна част от работата, толкова, колкото институциите у нас не могат да свършат за три години и 30 дни“, посочи Мая Манолова. „С моя екип направихме проверка за това как изглежда имотът в кадастралната карта, какво е предвидено и по ОУП. Мога да кажа, че наистина е имало опит и намерения да се промени предназначението от зелена площ в обслужващо строителство и парка да бъде застроен“, каза Манолова. Тя отбеляза, че ще работи и за това да бъде установено защо двата публични обекта на територията на парка – бункерите, които са на МО и обществената тоалетна, която е на общината, мистериозно са изчезнали от кадастралната карта. „Би следвало те да имат своите кадастрални номера и да са отбелязани по предвидения за това ред“, обяви Манолова и добави, че ще настоява това да бъде направено, а държавата и общината да си влязат във функциите и да защитават своята собственост. Според Мая Манолова, ако това бъде направено и ако процедурата за окончателно одобряване на ОУП и на ПУП каже, че това място ще бъде единствено и само парк, то това съществено ще повлияе на цената за този имот и ако общината си го откупи от частника, то цената за данъкоплатците няма да бъде много висока. Пред гражданите Мая Манолова още веднъж изтъкна, че с екипа си ще настоява и в ОУП и в ПУП това място да си остане парк и никой повече да не прави опити за променя предназначението му. Това бе посрещнато с бурни аплодисменти от хората, сред които много възрастни хора и деца. Тя пое ангажимент да следи казуса докрай до окончателното му разрешаване. Манолова отбеляза, че в Пловдив има още много работа, която трябва да се свърши, като ще посети и ще види какво се случва с тепетата на Бунарджика, като е имало опити да бъдат разрушавани. Омбудсманът изтъкна, че за първи път се сблъсква с такава висока ефективност на гражданска кампания и похвали хората от Инициативния комитет в квартал „Кършияка“ за направеното само за 30 дни.
Председателят на Инициативиня комитет и неговият заместник - Асен Костов и Стойчо Андреев помолиха Мая Манолова да поеме и още един ангажимент - да следи за спазването на върховенството на закона в случай, че собственикът обжалва и заведе дело. Тя обеща и заяви, че много се надява, че с работата по този казус ще се повиши доверието към работата на институциите и на съдебната система, защото гражданите стоят по-високо от всички тях.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с протестиращите от кв. "Кършияка", които искат да запазят от застрояване парка зад хотел "Санкт Петербург"

Пловдив: Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с протестиращите от кв. "Кършияка", които искат да запазят от застрояване парка зад хотел "Санкт Петербург"

14 Април 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с протестиращите от кв. "Кършияка", които искат да запазят от застрояване парка зад хотел "Санкт Петербург". Това съобщи за Радио „Фокус“- Пловдив председателят на Инициативния комитет Асен Костов. От институцията на омбудстмана също изпратиха съобщение за предстоящата визита на Манолова в Пловдив днес от 14.00 часа.
Повече от месец продължава битката на гражданите за запазване на зелената площ. В тази борба се установи съществуването на разнопосочна документация за предназначеинето на терена, който е частна собственост. Инициативният комитет се срещна с представители на различни министерства, на няколко пъти присъства на заседания на Общинския съвет в Пловдив, за установяване на статута на терена. Техните искания са общината отново да си върне терена и той да остане парк, тъй като квартала е най-гъсто застроеният в града и хората нямат въздух от бетон. Протестите на хората не стихват, след като там бяха изсечени поголовно 64 здрави дървета. Това взриви обществения мир. Кметът на общината възложи независима оценка на имота и обяви няколкократно, че започва преговори за закупуване на терена, но и досега няма данни да се е срещал със собственика на имота.
Оказа се, че в границите на този имот има обекти, които са общинска и държавна собственост, които с годините са били заличени от „доброжелатели“. Това със сигурност е причина да се бави застрояването на терена, което е явната цел на собственика. В петък представители на инициативния комитет се срещнаха и с омбудсмана в София, за да подадат жалба и да я поканят на протеста си днес. Мая Манолова прие поканата и похвали гражданския инициативен комитет за направеното до момента в борбата им за запазване на парка.
Днес хората са в трескава подготовка за посрещането на Манолова. Те са разлепили целият квартал и целият град със съобщения, а в парка се развява българският флаг. Всички са решени да стигнат докрай в битката си по две причини – заради голямата нужда от чист въздух в квартала и заради историческия факт, че на този терен са били първите казарми на 9-ти пловдивски пехотен полк.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне в Пловдив с граждани, които се борят да запазят от унищожаване и застрояване зелените площи на парка в кв. „Кършияка“

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне в Пловдив с граждани, които се борят да запазят от унищожаване и застрояване зелените площи на парка в кв. „Кършияка“

14 Април 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне в гр. Пловдив с граждани, които се борят да запазят от унищожаване и застрояване зелените площи на парка в кв. „Кършияка“, зад хотел „Санкт Петербург“. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Срещата ще се проведе в 14.00 часа. В петък представители на инициативния комитет се срещнаха с омбудсмана в институцията, за да подадат жалба и да я поканят на протеста.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.