НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иво Христов: В България има автокрация и ако не успеем да съхраним демокрацията, скоро няма да можем да избираме своите управници

Иво Христов: В България има автокрация и ако не успеем да съхраним демокрацията, скоро няма да можем да избираме своите управници

21 Април 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. В България има автокрация и ако не успеем да съхраним демокрацията, скоро няма да можем да избираме своите управници. Това каза кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за Българи" и бивш началник на кабинета на държавния глава Иво Христов в предаването „Неделя 150“ по БНР. „Факт е, че тези, които не са съгласни с констатацията, че статуквото е корупционно, са Делян Добрев, Цветан Цветанов, Бойко Борисов, който щял да хване чук и да троши тераси, Обединените патриоти и т.н. Нормално е да не са съгласни, но масовото усещане не е това“, заяви Христов. „Изборът да се кандидатирам е мой, тъй като считам, че това е първа стъпка към предсрочни избори – кой ще се яви на тях и кой ще го спечели, е въпрос на друга кампания“, каза още той.
Иво Христов коментира, че България е в авторитарен режим. „Днес повечето хора избягват да го нарекат така, както се нарича – а това е автокрация. Режим, в който дори бюджетът се упражнява еднолично от премиера на републиката“, заяви кандидатът за евродепутат.
Христов коментира и изказването на Бойко Борисов, че БСП разчита на къса памет и ниско образовани хора и затова трябва да се инвестира в образование: „Това от висотата на своя образователен и актуален стандарт ли го обявява? Това е твърде високомерно изказване. Аз намирам, че и академик трябва да говори по-смирено, когато става въпрос за целокупния български народ. Сега изведнъж премиерът обявява стотици хиляди българи за ниско образовани и късопаметни. Мисля, че той самият разчита на късата памет, защото когато променяш мнението си по няколко пъти на ден, тук трябва наистина да разчиташ на много късопаметни избиратели, за да не бъдеш санкциониран“.
Христов посочи, че БСП е постигнала много в последно време и заяви, че партията крачи към правилната посока в момента. „С времето се убедих, че ключовият проблем в България е съхраняването на българската демокрация. Ако ние изгубим правото да избираме своите управници, което завоювахме преди 30-тина години, то всякакви други патоси губят смисъл, тъй като не можем да санкционираме управниците и да изискваме от тях отговорност. А скоро ще загубим това право. Когато медиите на 80% зависят от държавно финансиране, можем ли да разчитаме на достоверна информация? Не. Когато управляващите владеят не само изпълнителната власт, но са подчинили и службите, правораздаването – демокрацията става бутафорна. И ако не я съхраним, скоро няма да можем да избираме своите управници. В регионите на много места това вече е постигнато“, заяви Христов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Христов: Премиерът премина във фалцет, така че очаквам ожесточена кампания

Иво Христов: Премиерът премина във фалцет, така че очаквам ожесточена кампания

21 Април 2019 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът премина във фалцет, така че очаквам ожесточена кампания. Това каза кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България“ и бивш началник на кабинета на държавния глава Иво Христов в предаването „Неделя 150“ по БНР. „Според мен нямаме надежда за особено диалогична и цивилизована кампания. Това не е българския политически бон тон, никога не е било - или пък сега, когато обществените нрави са много изострени, политическият дебат е истеричен. Виждаме, че премиерът премина във фалцет последните дни, тъй че очаквам ожесточена кампания“, заяви Христов.
Христов посочи, че „Визия за Европа“ е доста компактен документ, който предстои да бъде представен на гражданите. „Ще спомена само няколко водещи приоритета – документът предвижда стимулиране на публичните инвестиции, както и по-ефективна и по-малка европейска администрация. Предвижда и европейски данък върху финансовите транзакции, както и законодателство срещу избягването на данъци и срещу офшорните зони“, заяви той. „ЕНП през последните години се превърна в това, което е партията-държава в България – ГЕРБ. Тя се намесва дори и в националните политики. Например Мониторинговият механизъм се използва от сегашната ЕК, която е продукт на ЕНП, като инструмент за подкрепа на партийната посестрима на националната сцена. И събитията опровергаха нейната оценка, затова ЕНП трябва да намали своето влияние на национално ниво. Европа има нужда от завой наляво, защото ако не завие наляво, рискува да завие на крайно дясно – там, където вече покълват радикални национализми. А национализмът рано или късно води до война“, заяви Христов.
На въпрос какъв знак носи преминаването на президентския съветник в листата на опозицията, Христов посочи, че това свидетелства за нуждата от радикална промяна. „Моята причина да приема тази покана е, че считам, че тази битка в момента е решаваща, защото от нея зависи дали ще се създаде нова политическа ситуация в България и възможност за обрат. Тъй като очевидно статуквото е корупционно и не удовлетворява“, каза още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.