НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ваня Йорданова, етнолог: На Лазаровден в Родопите освен лазаруване, се е изпълнявал и обичаят за дъжд „пеперуда“

Ваня Йорданова, етнолог: На Лазаровден в Родопите освен лазаруване, се е изпълнявал и обичаят за дъжд „пеперуда“

19 Април 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Смолян. Лазаровден или Лазарица е винаги в събота и се чества една седмица преди Великден. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Ваня Йорданова – етнолог в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. Основен компонент на обредността е моминския обичай „лазаруване“, посочи Йорданова. Тя поясни, че в родопските селища са лазарували девойки или момиченца, които са облечени в нови дрехи и с венци от цветя на главата обхождат махалите и пеят лазарски песни. С големи шарени кърпи в ръцете те играят в домовете на стопаните. Те пък ги даряват с брашно, царевица и яйца, които после се разпродават от момичетата. Често лазарските групи са водени от учителите по места, разказа Йорданова. Тя посочи, че за съжаление към средата на 20-ти век, този обичай постепенно започва да отмира в нашия край.
По думите на Йорданова, в Средните и Източните Родопи се забелязва и известна специфика, тъй като тук обичаят „лазаруване“ се свързва и с обичаят за дъжд „пеперуда“. „Главни участници в него са децата, които в източно и среднородопските селища се наричат лазарки. Основната обредна роля в случая се изпълнява от едно момиче-сираче, които се избира за пеперуда. То се окичва цялото в зеленина най-често бъз и под зеленината то е голо или облечено в окъсана стара риза. Приготвянето на това момиче става в двора на вдовица, откъдето го повеждат останалите участници в шествието. Те обикалят всички къщи като са посрещнати от стопаните и докато групата пее, пръскат пеперудата с вода и я даряват с брашно и с царевица. След като се обиколят всички домове, децата отвеждат сирачето на реката, палят зеленината от него и го изкъпват. Те самите също се пръскат помежду си с вода. През това време вдовицата е изпекла питка, която разчупва и раздава на децата“, посочи Йорданова. Обичаят „пеперуда“ в другите селища на страната се прави по време на лятна суша, каза още етнологът.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.