НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„МКД“ (Македония): Йоханес Хан очаква ЕС да даде положителна препоръка за Македония

„МКД“ (Македония): Йоханес Хан очаква ЕС да даде положителна препоръка за Македония

27 Април 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за германска агенция предупреди, че отлагането на започването на присъединителните преговори с държавите от Западните Балкани, постигнали напредък в изпълнението на поставените критерии, като Северна Македония, може да дестабилизира целия регион, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.
Хан даде интервю преди среща в Берлин в понеделник, организирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон с представители на страните от Западните Балкани.
„Отлагането или непризнаването на обективния напредък на страните кандидатки би имало драматични последици за засегнатите страни и за целия регион като цяло. Това вероятно ще доведе до отрицателен ефект на доминото, каза Хан.
Той очаква в края на следващия месец Европейската комисия да даде положителна препоръка за Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство въз основа на единодушно приетите от държавите-членки критерии.
Става дума за доверието в ЕС, като държавите-членки определиха юни като месец за решение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания и че всяко забавяне или непризнаване на напредъка ще има пагубни последици.
Би било особено рисковано, ако започването на преговори за членство на Северна Македония бъде отхвърлено или се отложи, каза Хан, добавяйки, че ако тази страна сега е разочарована след трийсетгодишния спор за името въпреки въведените реформи, съществува опасност от вътрешна дестабилизация със сериозни последствия за целия регион.
Държавите-членки на ЕС ще вземат решение въз основа на настоящата политическа оценка, като например разрешаването на дългогодишния спор за името с Гърция в случая със Северна Македония и напредъка в съдебните реформи в случая с Албания.
Еврокомисарят отбеляза също, че основната цел на Берлинската среща трябва да бъде намирането на решение на блокирането на диалога между Сърбия и Косово. Той приветства инициативата на Париж и Берлин и техния интерес към региона, но предупреди, че решението на въпроса не може да бъде наложено отвън.
„Ясно е, че двете страни(Сърбия и Косово – бел.ред.) трябва да вземат устойчиво решение, което в крайна сметка трябва да доведе до възможно споразумение и да го представят на своите граждани. Външно наложено решение не може да действа,” каза Хан в интервю за германската агенция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ВВС на ЛНА нанесоха удари по оръжейни складове в Триполи

ТАСС: ВВС на ЛНА нанесоха удари по оръжейни складове в Триполи

23 Април 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Триполи. Бойната авиация на Либийската национална армия (ЛНА) във вторник нанесе удари по западните предградия на Триполи, съобщи телевизионният канал Al Hadath, предава ТАСС.

Според неговите данни, военновъздушните сили са ударили лагерн на формированията на Правителството на националното съгласие (ПНС, начело с премиера Файез Сарадж) в района на Джанзур. Целта на бомбардировките са били намиращите се там складове с оръжия и боеприпаси. Както предава телевизионният канал на мястото на въздушната атака са прогърмяли няколко мощни взрива.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Затвориха действащото международно летище в Триполи

ТАСС: Затвориха действащото международно летище в Триполи

21 Април 2019 | 04:26 | Агенция "Фокус"
Триполи. Единственото действащо международно летище Митига в Триполи е затворено след съобщения за възможен въздушен удар от Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар, според информация публикувана в социалната мрежа „Фейсбук“ от летищната администрация, цитирана от TACC.
"Гражданската въздухоплавателна администрация затваря въздушното пространство над (Митига) до по-нататъшни инструкции от съображения за сигурност", се казва в текста. Отбелязва се, че сградата на летището не е повредена.
По-рано информационната агенция Reuters, позовавайки се на очевидци, информира, че в района на Триполи е била извършена стрелба от неидентифициран самолет, както и че са чути звуци от стрелба в близост до града.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започнали са ожесточени боеве в района на международното летище в Триполи

ТАСС: Започнали са ожесточени боеве в района на международното летище в Триполи

20 Април 2019 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Триполи. Започнали са ожесточени боеве в района на международното летище в Триполи, което вече не функционира от няколко години, съобщава новинарския портал Afrigatenews, цитиран от TACC.
Според постъпващата информация, сраженията в близост до магистралата, водеща към летището, се водят от формирования на министър-председателя Фаез Сарадж, който е базиран в столицата и на силите на фелдмаршал Халифа Хафтар, командир на Либийската национална армия (ЛНА). От двете страни се използват артилерийски оръдия и тежки картечници. В резултат на боевете има загинали и ранени, но броят им не е уточнен.
Летището вече е преминавало неколкокртано в ръцете на двете воюващите страни няколко пъти и доскоро се контролираше от отряди на базираното в Триполи правителство на националното съгласие (ПНС) на премиера Фаез Сарадж, което е признато от световната общност.
Участващите в операция „Вулкан на гнева“ сили на ПНС срещу ЛНА на Хафтар, през деня твърдяха, че са започнали контраатака и са притиснали врага във всички посоки. Междувременно от ЛНА обявиха, че продължават офанзивата срещу столицата, въпреки атаките на военновъздушните сили, които са лоялни към правителството в Триполи.
Според Afrigatenews, сблъсъци има в района Аин Зара в южните покрайнини на столицата. Също така се съобщава, че ЛНА е достигнала центъра на Ал-Азизия в близост до столицата
На 4 април Хафтар обяви започването на офанзива срещу Триполи с цел, както каза той, да освободи столицата на страната от терористичните групи, действащи там. Сарадж, от своя страна, даде заповед на всички военни единици под негов контрол да бъдат готови за отбрана, а по-късно въоръжените сили, базирани в столицата, обявиха старта на кампанията „Вулкан на гнева“, за да се противопоставят на атакуващите войски на Хафтар.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият Дом: Доналд Тръмп и Халифа Хафтар са говорили по телефона

Белият Дом: Доналд Тръмп и Халифа Хафтар са говорили по телефона

20 Април 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Белия Дом съобщиха в петък, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е говорил по телефона по-рано през седмицата с командващия „Либийската национална армия“ (ЛНА) маршал Халифа Хафтар и е обсъдил с него „текущите контратерористични операции“, предава Reuters.
В момента ЛНА провежда настъпателна операция срещу либийската столица Триполи, където заседава международно признатото „Правителство на националното единство“ (ПНЕ) на премиера Файез Сарадж.
В съобщението се казва, че Тръмп е „признал важната роля на фелдмаршал Хафтар в борбата срещу тероризма и в обезопасяването на либийските петролни резерви и двамата са обсъдили възгледите си за прехода на Либия към стабилна и демократична политическа система“.
Не се разбира обаче защо от Белия Дом са изчакали няколко дни преди да съобщят за разговора.
„Ройтерс“ припомня, че и.д. министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан е заявил, че „Либия не се нуждае от военно решение“ и е подчертал, че подкрепя „ролята на Хафтар в борбата с тероризма“. Той е казал също, че Вашингтон се нуждае „от подкрепата на Хафтар за изграждането на демократична стабилност в региона“.
Запитан дали Тръмп се е свързал с него преди да се обади на Хафтар, Шанахан каза, че Пентагонът и Белият дом „са в пълно взаимодействие по отношение на Либия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Хашим Тачи определи срещата в Берлин като „рутинна“, твърди, че решението е в писмото на Тръмп

Gazeta Express (Косово): Хашим Тачи определи срещата в Берлин като „рутинна“, твърди, че решението е в писмото на Тръмп

19 Април 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи пренебрегна значението на срещата на върха на Западните Балкани, която ще се проведе на 29 април в Берлин, определяйки я като „просто рутинна“, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Международни медии, като например австрийският вестник Der Standard, съобщиха, че срещата на лидерите на Западните Балкани в Берлин, организирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, ще „погребат" идеята за корекция на границите между Косово и Сърбия. Тачи, който в продължение на повече от една година популяризира идеята, твърди, че във федералната германска столица не се очаква „нито погребение, нито раждане".
Според Тачи без участието на САЩ няма да има решение на косовския въпрос, като добави, че „решението за него се съдържа в писмото на президента на САЩ Доналд Тръмп", изпратено до него и сръбския му колега Александър Вучич.
Тръмп изпрати две писма до лидерите на Косово и Сърбия с много ясно послание за постигане на споразумение тази година. Затова Тачи заяви, че в Берлин ще поиска от френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел да либерализират визите за Косово. „Няма да има диалог, преговори или преки срещи със сръбски представители в Берлин. Това, което очаквам, е потвърждение от канцлера Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон, че те подкрепят либерализирането на визовия режим за Косово“, поясни Тачи.
На срещата на върха в Западните Балкани в Берлин ще присъстват Тачи и премиерът Рамуш Харадинай. Само Косово и Сърбия са представени с двама лидери на срещата на върха в Берлин, което подхранва спекулациите с медиите, че въпросът за нормализирането на отношенията между двете страни ще бъде основният акцент на срещата на върха.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Сръбският ултиматум няма да доведе до премахване на 100-процентовите мита

Zeri (Косово): Сръбският ултиматум няма да доведе до премахване на 100-процентовите мита

19 Април 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Няма никакви признаци, че ултиматумът на сръбския президент Александър Вучич за отмяна на 100-процентовите мита за внос на стоки в Косово ще бъде изпълнен от управляващите в най-младата държава на Балканите, пише водещият прищински ежедневник Zeri.
Депутатите от партията на премиера Рамуш Харадинай – „Алианс за бъдещето на Косово“, бяха категорични, че няма да бъдат приети никакви условия от Сърбия и че митата ще останат в сила. „Правителството на Косово ще продължи да прилага тарифите. Нямаме ново развитие, докато не бъде постигнато споразумение, което да доведе до взаимно признаване между двете страни”, каза депутатът Расим Селманай от управляващата партия.
Вучич даде срок на Прищина до 6 май, за да отмени митата, в противен случай Белград ще предприеме ответни мерки.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegrafi (Косово): В Берлин не се предвижда двустранна среща с представители на Прищина и Белград, твърди Марко Джурич

Telegrafi (Косово): В Берлин не се предвижда двустранна среща с представители на Прищина и Белград, твърди Марко Джурич

19 Април 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Белград. На срещата на лидерите на Западните Балкани на 29 април във федералната германска столица Берлин не се предвижда двустранна среща между представители на делегациите на Прищина и Белград. Това поясни Марко Джурич, директор на Службата за Косово към сръбското правителство, съобщава прищинският ежедневник Telegrafi.
В политически аспект „няма място за дискусии с представители на Прищина, докато не се откажат от платформата си за диалог“, допълни Джурич.
Говорейки за настояването на международната общност за Сърбия да признае Косово, Джурич заяви, че за Белград постигането на компромис трябва да включва оптималното запазване на интересите на страната му в Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Австрия): Срещата в Берлин: Меркел и Макрон искат да оформят политиката на Балканите, целта е да се погребе идеята за размяна на територии

Der Standard (Австрия): Срещата в Берлин: Меркел и Макрон искат да оформят политиката на Балканите, целта е да се погребе идеята за размяна на територии

19 Април 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. На 29 април канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон канят в Берлин лидерите на страните от Западните Балкани. Поканени са всички държавни глави в региона и премиерите на Словения и Хърватия, както и президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи. Голямата цел на инициативата е да се погребе идеята за размяна на територии в региона на етнически принцип, твърди австрийският национален ежедневник Der Standard, като се позовава на източници от дипломатическите кръгове.
Концепцията беше подкрепена от Върховния представител на Европейския съюз за външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, комисаря по разширяването и политиката за добросъседство Йоханес Хан, американския съветник по сигурността Джон Болтън, Австрия и Унгария.
Меркел се противопостави на плановете. Канцеларията в Берлин сега иска да предложи Северно Косово да получи специален статут – нещо, което е заложено в идеята за Общността на сръбските общини, приета от Белград и Прищина с подписването на Брюкселското споразумение от 2013 г. То обаче все още не е приложено. Дори и откровен поддръжник на идеята за размяна на територии, какъвто е политическият съветник Иван Кръстев, сега казва: „Впечатлението ми е, че преговорите са загубили инерцията си.В този смисъл няма да има териториален обмен.
Идеята за териториален обмен провокираха страхове от разселване, особено сред сърбите в южната част на Косово. Междувременно, според дипломати, САЩ също са се въздържали от оказване на подкрепа за предложението, тъй като са признали, че това ще бъде свързано с правни трудности и заплахи за сигурността . Членовете на Съвета за национална сигурност на САЩ са се върнали от Европа „замислени“. Може да се разменят гори и ливади, но е невъзможно това да се случи за територии, населени от хора.
В Берлин се подчертава, че е по-важно да се стигне до „добро споразумение" между Сърбия и Косово, отколкото до бързо. Франция също е на мнение, че първи приоритет на Балканите е развитието на правовата държава. Целта на споразумението между Косово и Сърбия е да се нормализират отношенията между двете страни в контекста на сближаването с ЕС. Вучич обаче иска Сърбия да получи нещо в замяна на признаване на Косово. Претенциите му бяха подкрепени от редица европейци, което в крайна сметка доведе до концепцията за „територия срещу статут". Срещата в Берлин е свързана и с изпращането на ясен сигнал за възпрепятстване на Могерини, която подкрепи промяната на границата.
Германският „зелен“ депутат Мануел Саразин казва: „Границите в Западните Балкани са неприкосновени, а неотдавнашната присъда срещу военния престъпник Радован Караджич болезнено ни напомни какво се случва, когато политиците преследват целта си за етнически чисти територии. Това е презрение към всички жертви на войната и е опасно за мира в Европа". Австрийският дипломат Алберт Рохан, който е съавтор на плана на Марти Ахтисаари, залегнал в основата на Конституцията в Косово, на свой ред подчертава: „Приехме, че може да се очаква от хората на Балканите, че през XXI век са в състояние да преодолеят средновековното племено мислене и да са способни да живеят в мултиетнически общества".
Ако планът на Ахтисаари бъде унищожен чрез териториален обмен, всички права на малцинствата и цялостната рамка по въпроса също ще бъдат поставени под въпрос, предупреди Рохан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ и Русия няма да подкрепят резолюция на ООН, призоваваща за примирие в Либия

Reuters: САЩ и Русия няма да подкрепят резолюция на ООН, призоваваща за примирие в Либия

19 Април 2019 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. САЩ и Русия обявиха в петък, че в момента не могат да подкрепят резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за примирие в Либия, предава Reuters.
Според дипломатически източници на британската агенция, Русия не е съгласна с това, че изготвения от Великобританяи документ посочва лидера на Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар за виновник за насилието, докато САЩ не са обяснили каква е причината за позицията им по проекторезолюцията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външните министри на Франция и САЩ са обсъдили Нотр Дам и Либия

ТАСС: Външните министри на Франция и САЩ са обсъдили Нотр Дам и Либия

19 Април 2019 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Париж. Министрите на външните работи на Франция и САЩ Жан-Ив льо Дриан и Майк Помпео са провели телефонен разговор в четвъртък вечерта, в хода на който са обсъдили пожара в катедралата Парижката Света Богородица и ситуацията в Либия, се казва в съобщение, публикувано на сайта на френското дипломатическо ведомство, предава ТАСС.
„Държавният секретар на САЩ, от свое име и от името на своята страна, изрази солидарността на Съединените щати във връзка с пожара в катедралата Нотр Дам“, се казва в изявлението. „Министърът на външните работи на Франция благодари на своя колега и изрази благодарността на Франция за подкрепата от страна на САЩ“.
В съобщението се подчертава, че страните също така са обсъдили ситуацията в Либия. „Двамата министри отбелязаха пълното сходство в мненията (по този въпрос) и призоваха за възможно най-скорошно примирие и неотложно възобновяване на политическия процес под контрола на ООН“, добавят от френското МВнР.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Италианският премиер предупреди, че ситуацията в Либия може да предизвика увеличаване на терористите

AFP: Италианският премиер предупреди, че ситуацията в Либия може да предизвика увеличаване на терористите

18 Април 2019 | 23:51 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският премиер Джузепе Конте предупреди в четвъртък, че влошаващата се ситуация в Либия може да доведе до увеличаване на екстремизма и тероризма в северноафриканската страна, предава AFP.
„Ситуацията на хаос и насилие силно увеличава риска от възобновяване на терористичния феномен, който продължава да присъства в Либия“, каза министър-председателят пред парламента в Рим.
„Борбата срещу тероризма и потока на чуждестранни бойци... продължава“, добави Конте.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Париж отрече да подкрепя Хафтар

AFP: Париж отрече да подкрепя Хафтар

18 Април 2019 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция отхвърли твърденията на министър от международно признатото правителство на Либия, че подкрепя Халифа Хафтар, като „напълно неоснователни“, предава AFP.
По-рано в четвъртък министърът на вътрешните работи на Правителството на националното единство (ПНЕ) обвини Франция, че активно подкрепя Либийската национална армия (ЛНА), която в момента провежда операция срещу Триполи.
„Твърденията на Триполи за подкрепа и дипломатическа поддръжка на Хафтар са абсолютно неоснователни“, заяви представител на френското външно министерство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Лавров и Чавушоглу ще съдействат за примирие в Либия

МВнР на Русия: Лавров и Чавушоглу ще съдействат за примирие в Либия

18 Април 2019 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Министрите на външните работи на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу потвърдиха в хода на телефонен разговор в четвъртък желанието си за мирно разрешаване на конфликта в Либия, гласи съобщение на Министерството на външните работи на Русия, предава ТАСС.
Страните са обменили мнения за текущата ситуация в северноафриканската страна и са „изразили опасенията си от сериозното изостряне на обстановката и постоянните сблъсъци между различните въоръжени групировки в Триполи, довели до множество жертви:. „Руската страна е подчертала, че дълбоката криза, която е обхванала Либия е следствие от интервенцията на НАТО през 2011 година“, отбелязват от дипломатическото ведомство.
„Потвърдено е съвместното желание да се съдейства за прекратяване на бойните действия и постигането на примирие между воюващите страни изключително по пътя на политико-дипломатически диалог на основата на Плана за действие на ООН за разрешаване на сирийския конфликт“, се казва в съобщението.
В момента в Либия има две правителства: международно признатото Правителство на националното единство (ПНЕ) на министър-председателя Файез Сарадж в Триполи и временният абинет на министрите Абдула Абдурхман ал-Тани, действащ в източната част на страната заедно с избран парламент, който е подкрепен от Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар. На 4 април Хафтар обяви началото на офанзива срещу Триполи. Сарадж от своя страна даде заповед на всички военни подразделения под негов контрол да бъдат готови за отбрана.

Създаване на сирийската конституционна комисия

Страните също така обсъдиха необходимостта от започване на работата на сирийската конституционна комисия.
„Разгледан е ходът на подготовката за следващата среща на високо равнище в астанинския формат за Сирия (на 25-26 април в Нурсултан (Астана)), на която акцент ще бъде възможно най-бързото започване на работата на конституционния комитет с цел изпълнение на Резолюция 2254 на СС на ООН и решенията на Конгреса за сирийски национален диалог“, отбелязват от руското МВнР.
Министрите са обсъдили редица практически теми от двустранното сътрудничество, включително в контекста на резултатите от състоялото се на 8 април в Москва заседание на руско-турския Съвет за сътрудничество на високо равнищи.
Предишната среща на високо равнище за Сирия в столицата на Казахстан с участието на заместник-министри на Руската федерация, Иран и Турция се проведе на 28-29 ноември 2018 година. Основни теми бяха положението в провинция Идлиб и създаването на конституционен комитет. Решението за неговото сформиране бе взето на Конгреса за сирийския национален диалог в Сочи на 30 януари 2018 година. Предполага се, че комисията ще включва делегати от сирийското правителство, опозицията и гражданското общество.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Вътрешният министър на Либия обвини Франция, че подкрепя Хафтар

AFP: Вътрешният министър на Либия обвини Франция, че подкрепя Хафтар

18 Април 2019 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Триполи. Министърът на вътрешните работи на международно признатото либийско правителство за първи път в четвъртък обвини директно Франция, че подкрепя Халифа Хафтар, чиято Либийска национална армия (ЛНА) в момента провежда настъпление срещу Триполи, предава AFP.
Фати Бач Ага нареди „прекъсване на всички отношения между министерството и френската страна... заради позицията на френското правителство в подкрепа на престъпника Хафтар“, се казва в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Австрия): Промените на границите на Балканите – идея с опасни последствия, която показва липса на познания за региона и историята му

Der Standard (Австрия): Промените на границите на Балканите – идея с опасни последствия, която показва липса на познания за региона и историята му

18 Април 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрийският национален ежедневник Der Standard публикува статия, в която предупреждава, че промените на границите на Балканите е идея, която ще има опасни последици.
Фактът, че идеята за териториален обмен отново се обсъжда – при това сериозно, крие опасности. Обсъждането на предложението за размяна на територии между балканските страни на равнище ЕС е историческа грешка, която се основава на повърхностност и плашеща липса на познания за региона и на миналото му. Дори канцлерът на Австрия Себастиан Курц не се противопостави на тази концепция, макар че онези, които познават Балканите, винаги са предупреждавали да не се отворя кутията на Пандора.
Сред тях е бившият австрийски дипломат Алберт Рохан, който говори за „дестабилизиращ ефект" и настоява за ясен отказ на всякакви дискусии по темата. Може да се предположи обаче, че онези, които подкрепиха разграничаването по етнически критерии, са прочели джобната книжка на „Партията на свободата на Австрия“ за 2013 г. В нея се казва следното: „За да се умиротворят Балканите за постоянно, е необходимо частично преначертаване на границите и обмен на територии". Но партията не осъзнава, че войните от 90-те години на миналия век избухнаха именно заради идеята за създаване на етнически хомогенни държави и че именно поради тази причина повече от 100 000 души бяха убити. Фактът, че сега идеята се обсъжда сериозно, крие опасности и рискове от щети, категорични са от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Струва ми се, че шансът за постигането на каквото и да било споразумение с Косово е погребано

Александър Вучич: Струва ми се, че шансът за постигането на каквото и да било споразумение с Косово е погребано

18 Април 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич сподели усещанията си, че всички в региона – хората в Сърбия, но и тези в Брюксел, са „погребали“ всички шансове за постигането на каквото и да било споразумение за нормализиране на двустранните отношения с Косово, съобщава електронното издание на белградския Kurir, като се позовава на изявление на президента на западната ни съседка пред друга местна медия.
Въпреки това Вучич увери, че страната му прави всичко възможно за постигане на компромис със страната, чиято територия някога бе част от Сърбия.
„Важното е, че Сърбия е показала, че е готова да говори, че е готова за компромис, но няма да приемем в замяна да не получим нищо. Струва ми се, че всички в региона, както и хората в Сърбия, в Европа и по целия свят, погребаха всякакъв шанс за каквото и да било споразумение”, привежда изданието думите на сръбския президент.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Косово Хашим Тачи: Няма тайна програма за срещата на Западните Балкани в Берлин

Президентът на Косово Хашим Тачи: Няма тайна програма за срещата на Западните Балкани в Берлин

18 Април 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че срещата на лидерите от Западните Балкани в Берлин на 29 април няма за цел постигане на споразумение ил представяне на план за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, отбелязва електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express.
Берлинската среща, организирана от канцлера на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, няма тайни цели и на нея няма да бъде постигнато споразумение, увери Тачи в съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
„Като президент съм в непрекъснати консултации с международни партньори относно развитието на ситуацията в Косово и Западните Балкани. Берлинската среща е просто продължение на всеобхватния интерес на Германия и Франция към Косово и региона. Ние приветстваме тази инициатива. Въз основа на досегашните консултации няма да бъде представен план за споразумението между Косово и Сърбия. Освен това няма тайна програма за тази среща”, гласи съобщението на Тачи.
Той обясни, че след срещата във федералната германска столица ще бъде разпространена декларация, потвърждаваща европейската перспектива както на Косово, така и на Сърбия. „Очакваме, че в края на срещата да бъде издадена съвместна декларация, съгласувана от всички участници, която наред с други неща ще потвърди поне европейската перспектива на нашия регион, задълбочаването на реформите, особено по отношение на върховенството на закона, и да подчертава необходимостта от нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия“, обясни Тачи.
„За Косово би било разочароващо Франция и Германия да не успеят да хармонизират позицията си за либерализиране на визовия режим за гражданите ни по време на тази среща. Косово остава най-изолираната страна в Европа. Затова да говорим за европейска перспектива на Косово, било то само реторично, е повече от лицемерие!“, категоричен бе държавният глава на най-младата държава на Балканите.
По-рано изданието съобщи, че на срещата в Берлин на 29 април Франция и Германия ще представят проект на споразумение между Косово и Сърбия, което до известна степен ще се съобрази с исканията на Белград, но изключва разделянето на най-младата държава на Балканите.
Източник на вестника разкри, че на срещата на лидерите от Западните Балкани, домакини на която са германският канцлер Ангела Меркел и държавният глава на Франция Еманюел Макрон, лидерите на Косово и Сърбия ще получат предложение за двоен суверенитет.
„Съобщава се, че ще бъде предложен двоен суверенитет. Косово ще запази териториалната си цялост непокътната, докато Сърбия ще се ползва от един вид суверенитет над сърбите в Косово и над сръбските православни църкви“, цитира изданието източник. Съгласно думите му, Прищина най-вероятно ще се съгласи да прехвърли част от суверенитета си на Брюксел, а ЕС на свой ред – на Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Според Ивица Дачич, Белград не може да защити интересите си без Русия

„Б92“ (Сърбия): Според Ивица Дачич, Белград не може да защити интересите си без Русия

17 Април 2019 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Белград. „Сърбия не може да защити държавните си интереси без помощ от страна на Русия“, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич след преговорите с руския си колега Сергей Лавров в Москва, предава белградската медия „Б92“.
Освен това той потвърди, че преди организираната от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон среща за Западните Балкани в Берлин, на която ще участват президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи, сръбският държавен глава ще се срещне с Владимир Путин в Пекин.
Дачич посочи, че Сърбия няма да предприеме никакви действия, когато става въпрос за трайно решение на косовския проблем, без да се консултира с Русия.
„Те искат да спрем да лобираме за оттеглянето на признавания на независимостта на Косово - в замяна на връщането на масата за преговори“, отбеляза сръбският министър.
Ръководителят на сръбската дипломация не отговори конкретно на въпроса на агенция Бета за това как вижда перспективите за решение за Косово и какво очаква Сърбия от Русия в настоящите обстоятелства.
Говорейки за външната политика на Белград, Лавров заяви, че уважава решението на Сърбия да бъде военно-неутрална държава, която, по негово мнение, допринася за мира и стабилността в Европа и че оценява сътрудничеството на Сърбия с Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), военен съюз, оглавяван от Русия.
Лавров каза още, че очаква продължителен натиск от американската администрация върху Белград да реши проблема с Косово, за да постигне „колкото е възможно повече“ преди следващите избори.
Дачич и Лавров подписаха в сряда междуправителствена програма за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката, спорта и политиката за младежта за следващите две години.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Няма да подписваме договор в Берлин

Хашим Тачи: Няма да подписваме договор в Берлин

17 Април 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският президент Хашим Тачи отрече, че на срещата в Берлин в края на април ще бъде подписван какъвто и да било договор или проектодоговор, предава македонската агенция „Макфакс“.
Държавният глава написа във „Фейсбук“, че е в постоянна комуникация с международните партньори за развитието на ситуацията в Косово и Западните Балкани.
Тачи отбеляза, че на срещата няма да има никакви тайни договори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Дачич отказа да коментира изявелнието на Хан, че Брюксел одобрява размяна на територии между Белград и Прищина

Blic (Сърбия): Дачич отказа да коментира изявелнието на Хан, че Брюксел одобрява размяна на територии между Белград и Прищина

17 Април 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър и първи вицепремиер на страната Ивица Дачич показа предпазливост в коментара си за изявлението на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан относно възможността за „размяна на територии“ като част от бъдещото споразумение между Белград и Прищина. В интервю пред белградското издание Blic, той заяви, че Прищина, която през ноември м.г. наложи 100-процентови мита върху вноса на сръбски стоки в Косово, с което, по неговите думи, блокира диалога, трябва да направи първата стъпка.
„Нека първо разрешат въпроса за митата, а след това ще видим какво ще се случи в Берлин на 29 април“, заяви Дачич, визирайки срещата между лидерите на Сърбия и албанците, организирана от Германия и Франция.
В интервю пред Washington Post, публикувано по-рано тази седмица, европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви, че „възможна размяна на територии може да е последното парче от по-големия пъзел“.
„Единственото предварително условие, което сме поставили, е, че двустранното споразумение трябва да допринася за повече мир и стабилност в региона“, заяви той за позицията на Брюксел.
Що се отнася до „възможна корекция на границите“, Хан „подчерта, че правно обвързващото споразумение между двете страни трябва да покрива и обласи извън граничния въпрос и че „един от ключовите елементи в бъдещото споразумение трябва да бъде признаването на правата на малцинствата“, написа WP.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Моята Европа: Последната битка на Меркел се провежда на Балканите

Deutsche Welle: Моята Европа: Последната битка на Меркел се провежда на Балканите

17 Април 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бодо Вебер, старши сътрудник на базирания в Берлин политически съвет за демокрация, заяви пред медийната компания Deutsche Welle, че конфликтът между Косово и Сърбия поставя под въпрос наследството на германския канцлер Ангела Меркел. По неговите думи, Германия се противопоставя на идеята за корекция на границите между Косово и Сърбия като „злополучен съюз на двама балкански авторитарни лидери с ръководителя на външната политика на ЕС и непредвидимата администрация на Тръмп“.
Той пише, че тайните преговори между Белград и Прищина служат на президента на Сърбия Александър Вучич като начин да се използва политическата слабост на ЕС, за да извлече колкото се може повече от Диалога за нормализация на отношенията между Сърбия и Косово. „В същото време той се стреми да отклони вниманието от вътрешнополитически проблеми“. Що се отнася до президента на Косово Хашим Тачи, той „приватизира преговорита“ въпреки съпротивата на всички политически партии „с надеждата, че ще избегне заплахата от присъда от Специализирания трибунал в Хага за Косово. Междувременно върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини „отчаяно се опитва да превърне неуспеха си в успех, като превърне липсата на принципи в принцип“, добавя Вебер.
Според него потенциалните регионални последици от размяната на територии ще бъдат „невъобразими“. За германския канцлер Меркел настоящите събития представляват своеобразна окончателна битка във външната и европейската политика. В ЕС, Меркел и нейния външен министър, социалдемократът Хайко Маас категорично се противопоставиха на идеята. Тази позиция се подкрепя от мнозинството държави-членки, включително Испания и Словакия, които не признават Косово“, пише специалистът.
Той отбелязва, че за да се предотврати споразумение за замяна на територии между Сърбия и Косово, Меркел трябва да поеме отново водещата си роля в политическия диалог. „В същото време, тя трябва да обяви публично и на Белград, и на Прищина, че ако бъде подписано споразумение за териториален обмен, перспективата за членство в ЕС ще бъде отложена за дълго време поради заплахата за мира и демокрацията в Западните Балкани“.
„Освен това Берлин ще трябва да се обедини с други страни-членки на ЕС, за да събере подкрепа за рестартиране на диалога в първоначалните му рамки. Остава да се види, дали срещата на върха на 29 април, организирана от канцлера Меркел и френския президент Еманюел Макрон, ще бъде първата стъпка в тази посока“, заключва Вебер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зери“ (Косово): Брюксел насърчава политическата битка в Косово

„Зери“ (Косово): Брюксел насърчава политическата битка в Косово

17 Април 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Изявлението на европейския комисар по разширяването Йоханес Хан, че размяната на територии може да е възможност, ако и Косово, и Сърбия се съгласят с нея,наля масло в огъня на политическата битка в Прищина, пише на първа страница в броя си в сряда прищинският ежедневник „Зери“.
Първият реагирал на думите на комисаря е косовският премиер Рамуш Харадинай, който отново се противопостави категорично на този вариант и определи изявлението на евробюрократа като „деструктивно“ и „безнадеждно“. В същото време, Ахмет Исуфи, от „Алианса за бъдещето на Косово“ (ААК), заяви, че идеята за промяна на границите е призив за война. По неговите думи, не само, че идеята е неприемлива за правителството на Косово, но и за всички политически партии, включително и бившата фракция на държавния глава Хашим Тачи – „Демократическата партия на Косово“ (ПДК).
Абдула Хоти, от основната опозиционна партия „Демократическа лига на Косово“ (ЛДК), заяви, че териториалния интегритет на страната не подлежи на преговори. Той счита, че преговорите със Сърбия трябва да целят нормализация на отношенията, но преди това Белград трябва да се извини за военните престъпления, извършени от сърбите в Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ивица Дачич пристига на посещение в Москва за обсъждане на двустранни проекти и ситуацията около Косово

ТАСС: Ивица Дачич пристига на посещение в Москва за обсъждане на двустранни проекти и ситуацията около Косово

17 Април 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич пристига на посещение в Москва, където заедно с руския си колега Сергей Лавров ще обсъдят ключови аспекти от двустранното сътрудничество и ще сверят позициите си по различни въпроси, включително за ситуацията около Косово, предава TACC.
„В хода на разговорите се планира обсъждане на ключови области за руско-сръбското сътрудничество, начини за изпълнение на съвместни проекти, както и размяна на мнения по актуални въпроси от балканските и паневропейските теми", поясниха от Министерството на външните работи на Руската федерация.
Двамата министри ще обърнат специално внимание на ситуацията около действията на властите в Прищина. Агенцията припомня за решението на косовските власти да въведат 100-процентови мита за сръбския внос в страната и да трансформират силите си за сигурност в армия. „Както беше отбелязано в руското външно министерство, САЩ и ЕС не успяха да променят "разрушителната линия на поведение на косоварите", отбелязва ТАСС.
„Ще продължим да оказваме на Сърбия подкрепа въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН в решаването на косовския проблем. Ние заявяваме, че ЕС, който според резолюцията на Общото събрание на ООН играе ролята на посредник в диалога между Белград и Прищина, не успя да се справи с функциите си", подчертаха от външнополитическото ведомство в Москва.
Продължава положителната тенденция в руско-сръбското търговско и икономическо сътрудничество. Така, според статистиката на руските митници, през 2018 г. обемът на търговията между двете държави възлиза на 2,1 млрд. долара - с 1,9% повече в сравнение с 2017 година.
Най-важният отрасъл на сътрудничество между двете страни е енергетиката - през 2018 г. доставките на руски природен газ за Сърбия възлизат на 2,1 млрд. куб. м. Предвижда се до 2023 г. те да достигнат 3,5 млрд. куб. метра. Междувременно изграждането на сръбската част от газопровода „Турски поток” навлиза в активна фаза. Руското външно министерство изрази надежда, че работата по него ще приключи през декември 2019 година.
Реконструкцията и модернизацията на сръбските железници също напредва успешно, след като Москва отпусна заем на Белград в размер на 800 милиона долара.
Важен аспект на сътрудничеството между Русия и Сърбия са културните и хуманитарните връзки. По-специално, в рамките на посещението на Дачич се планира да се подпише програма за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката, спорта и политиката за младежта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Германия и Франция ще предложат проектоспоразумение за косовския въпрос, предвижда се „двоен суверенитет“

Gazeta Express (Косово): Германия и Франция ще предложат проектоспоразумение за косовския въпрос, предвижда се „двоен суверенитет“

16 Април 2019 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express съобщава ексклузивно, че на срещата в Берлин на 29 април Франция и Германия ще представят проект на споразумение между Косово и Сърбия, което до известна степен ще се съобрази с исканията на Белград, но изключва разделянето на най-младата държава на Балканите.
Източник на изданието разкрива, че на срещата на лидерите от Западните Балкани, домакини на която са германският канцлер Ангела Меркел и държавният глава на Франция Еманюел Макрон, лидерите на Косово и Сърбия ще получат предложение за двоен суверенитет.
„Съобщава се, че ще бъде предложен двоен суверенитет. Косово ще запази териториалната си цялост непокътната, докато Сърбия ще се ползва от един вид суверенитет над сърбите в Косово и над сръбските православни църкви“, цитира изданието източник. Съгласно думите му, Прищина най-вероятно ще се съгласи да прехвърли част от суверенитета си на Брюксел, а ЕС на свой ред – на Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Оттеглянето на САЩ означава, че Балканите се връщат към нормалното

Йоханес Хан: Оттеглянето на САЩ означава, че Балканите се връщат към нормалното

16 Април 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Около оценките, че оттеглянето на САЩ от водеща позиция в политиката към Западните Балкани може да дестабилизира региона, еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан предлага различен подход, пише авторитетното издание The Washington Post, цитирано от македонското електронно издание "МКД".
"Това е един вид лесно завръщане към нормалното", каза Хан, добавяйки, че 75% от търговията в региона е със страните от ЕС. Според Хан това е по някакъв начин реакция на ситуацията на място, защото Съединените щати нямат почти никакви бизнес интереси в региона.
"Съединените щати преди това бяха лидери поради намесата на НАТО. Ситуацията се промени. Ако погледнем по-широка времева рамка, в региона има напредък. Например, ако имаше някакво напрежение между Сърбия и Косово на място, то лесно би довело до насилие в миналото, докато днес лидерите използват телефони, за да разговарят помежду си ”, каза Хан пред The Washington Post.
Той каза, че по време и непосредствено след войните през 90-те години Вашингтон, а не Брюксел, са били лидери в политиката в региона, но днес това е различно. Съединените щати подкрепят ЕС в региона, но Хан вярва, че Вашингтон е щастлив, че Брюксел е лидер.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Франция и Германия ще направят конкретно предложение за Косово на срещата в Берлин

Gazeta Express: Франция и Германия ще направят конкретно предложение за Косово на срещата в Берлин

16 Април 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. По време на срещата на лидерите от Западните Балкани на 29 април, която ще се проведе в Берлин, домакини на която са германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, се очаква да бъде предложен проект на споразумение между Косово и Сърбия. На срещата ще присъстват президентите и премиерите на Косово и Сърбия, пише базираният в Прищина албански вестник Gazeta Express.
Германският канцлер Меркел се противопоставя на идеята за преначертаване на границите на Балканите и лично се занимава с косовския въпрос. Gazeta Express научи, че по време на срещата в Берлин ще бъде предложен проект, насочен към постигане на окончателно споразумение между Косово и Сърбия. Новият рамков договор не включва размяна на територии, което се насърчава от президента на Косово Хашим Тачи, но няма да бъде в полза на Косово, според изданието. Най-вероятно ще бъде предложено Сърбия да упражни своеобразен суверенитет в някои територии на Косово.
Германското правителство в отговор на Gazeta Express потвърди, че целта на канцлера Меркел и френския президент Макрон е стабилността в региона, като се фокусира върху диалога между Косово и Сърбия. „Стабилността и положителното развитие в региона са от голямо значение за канцлера и президента. Целта им е да обсъдят с гостите специалните предизвикателства, пред които е изправен регионът, като се фокусира върху отношенията между Косово и Сърбия ”, заяви говорител на германското правителство.
Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът Рамуш Харадинай отиват в Брюксел без единна позиция. Тачи се срещна в понеделник с еврокомисаря Йоханес Хан, докато Харадинай от Косово обвини Хан и шефа на външната политика на ЕС Федерика Могерини, че са изгубили година с изявленията си за обмен на територии между Косово и Сърбия. Мелиза Харадинай, съветник на премиера Рамуш Харадинай, заяви в понеделник в социалната мрежа „Фейсбук“, че косовският въпрос ще бъде във фокуса на регионалната среща в Берлин и призова институционалните лидери да представят единна позиция пред Меркел и Макрон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Армията на Косово може да провокира нова криза на Балканите

МВнР на Русия: Армията на Косово може да провокира нова криза на Балканите

16 Април 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Нова криза на Балканите може да бъде провокирана от действията на Армията на Косово, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от РИА Новости.
През декември косовския парламент утвърди пакет законопроекти за трансформиране на леко въоръжените Сили за сигурност на Косово (ССК) в пълноценна армия. Планира се въоръжените сили на Прищина да наброяват 5 хиляди активно служещи войници и 3 хиляди резервисти. В бюджета на страната за 2019 година са предвидени 58,5 милиона евро за въоръжаване, оборудване и обучение на въоръжените сили.
„Каква е добавената стойност от членството в НАТО на страни, като Черна гора и Северна Македония? А те от кого трябва да се защитават? Единствената дестабилизираща сила в региона в момента е т.нар. армия на Косово, която във всеки един момент с одобрението на натовците може да провокира нова криза на Балканите“, заяви Грушко в интервю пред РИА Новости.
Той отбеляза, че Русия така и не е чула от НАТО никакви коментари във връзка със заявленията на албанското ръководство, че решението на косовския проблем е само едно – присъединяването на Косово към Албания.
Руската агенция припомня, че „Гърция и Македония подписаха споразумение през юни 2018 г., което разрешава дългогодишния спор за името на бившата югославска република и отваря пътя на Скопие към НАТО и ЕС, но той предизвиква критики както в Гърция, така и в самата Македония. Договорът беше подложен на референдум в Македония на 30 септември, но той фактически се провали, защото само около 37% от избирателите излязоха на изборите, а бяха нужни 50%, за да стане той действителен. От тези, които взеха участие в гласуването, 91,5% бяха за споразумението.
В началото на юни 2017 г. Черна гора официално стана 29-тият член на Северноатлантическия съюз. Значителна част от населението на тази бивша югославска република се противопостави на присъединяването към Алианса и в страната се проведоха протести“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Офанзивата срещу Триполи

„Експерт“ (Русия): Офанзивата срещу Триполи

16 Април 2019 | 04:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Осемте години, минали след падането на либийската Джамахирия и варварската разправа с Муамар Кадафи, не донесоха на тази разпаднала се северноафриканска държава дори и подобие на стабилност. Напротив, хаосът не свършва, бандите на „демократите“, ислямистите и криминалните елементи продължават борбата за ресурси и контрол над най-важните находища и логистическите възели, пише руското официозно списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.
В столицата на Либия, Триполи, заседава международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС), оглавявано от премиера Файез Сарадж. Впрочем, тази организация може да се нарича правителство само условно, защото контролира неголяма част от страната. Тук се намира също и Новият Всеобщ национален конгрес, който изпълнява ролята на парламент. В него влизат основните ислямистки партии, които загубиха изборите през 2014 година, организираха въстание и изгониха своите светски колеги от законодателния орган, а и въобще от града. Тези „парламентаристи“ са близки до прокатарските „Братя мюсюлмани“.
Избягалите победители от изборите през 2014 година се установиха в Тобрук, нарекоха се Палата на представителите и днес подкрепят командващия Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар. Това е третата страна в конфликта. Именно Хафтар днес има инициативата на фронта и провежда мащабно настъпление срещу Триполи.
Настъплението се развива едновременно по няколко направления. Вече са взети редица градове в близост до столицата, конкретно Гарян и Сурман, както и международното летище Митига. В отговор ПНС нанесе въздушни удари по армията на Хафтар, а от град Мисрата (бившият Мисурата) на помощ на ПНС се притекоха бойни формирования. В хода на настъплението ЛНА използва и бойна авиация. Жертвите от двете страни се измерват с десетки. Бежанците започнаха да се спасяват от столицата във всички посоки.
На този фон американското командване проведе спешна евакуация на своя контингент от Триполи. Призивите на ООН за сдържаност бяха ингорирани, което се превърна в традиция през последните години. Предложената от британците резолюция за свикване на спешно съвещание на Съвета за сигурност на ООН бе блокирана от Русия, която настоя, че призивът за прекратяване на военните действия вече е изпратен до всички страни в конфликта.

Пътят на фелдмаршала

Личността Халифа Хафтар е вписана в историята на Либия с кърваво мастило и без сегашното настъпление срещу Триполи. През 1969 година той участва в свалянето на краля на Либия Мохамед Идрис ас Сануси и в продължение на дълги години се счита за един от приближените на полковник Муамар Кадафи. Но през 1987 година, в хода на либийско-чадската война за стратегически участък от границата, либийската армия претърпя поражение (Чад бе подкрепен от Франция), а самият Хафтар, който тогава командва силите на Либия, попада в плен.
Кадафи, не желаейки да признае, че има отношение към конфликта, се отрича от Хафтар. Смята се, че именно този инцидент довежда до това, фелдмаршалът да тръгне срещу своя лидер. По-късно той се опитва да атакува позициите на Кадафи, използвайки като плацдарм Чад. Но след преврата в тази страна през 1990 година Хафтар е принуден да бяга първо в Заир, а след това в Кения. Разбира се, такъв ценен кадър не може да не попадне в полезрението на ръководствата и спецслужбите на западните страни. Хафтар е прибран в САЩ. Именно в Лангли (щаб-квартирата на ЦРУ) се занимават с такова опекунство, използвайки подопечните в нужното време. Дори и след 20 години.
Когато в началото на 2010-те години колективният Запад участваше активно в серията държавни преврати от „арабската пролет“, Либия стана една от първите й жертви и понесе най-големите разрушения. Западните разузнавателни служби успяха да подкупят част от военните от обкръжението на лидера на Джамахирията, което до голяма степен им позволи да съкрушат либийската армия. Кадафи бе убит, а върху отломките на страната се проведоха „демократични избори“, завършили с война всеки срещу всеки. След свалянето на бившия либийски владетел Хафтар не успя да оглави процеса и да стане лидер, способен да обедини страната. Реалните му успехи на либийското политическо поле дойдоха чак през 2014 година и, разбира се, не без подкрепа отвън. На първо място трябва да се отбележи помощта от страна на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Египет. Фелдмаршалът получи подкрепата и на Франция.

На кръстопътя на противоречията

ПНС се опира на „Братя мюсюлмани“ и други организации от рода на Специалните сили за сдържане (състоят се от салафити-мадхалити), Бригадата на революционерите на Триполи, Централните сили за сигурност „Абу Салим“ и бригадата „Наваси“. В градовете-държави, като Мисрата и Зинтан, властта основно е децентрализирана и включва множество бригади. Част от тези партии и групировки са инструмент на външната политика на Катар и до някаква степен на Турция.
Навсякъде, където присъстват интересите и влиянието на Катар, включително в Либия, има „Братя мюсюлмани“ или свързани с тях структури. По правило в тези страни се наблюдава директно противопоставяне между Катар и неговия най-заклет враг – Саудитска Арабия, както и близките й режими, като ОАЕ. В момента нещо подобно се случва в Йемен и Сирия.
От друга страна, Палатата на представителите в Тобрук, както и самият Хафтар, са подкрепяни от Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ. По този начин, всеки от стопаните се стреми чрез своите прокси-сили в Либия да получи максимален, а в идеалния случай – пълен контрол над либийските земи.
Разбира се, нещата не се ограничават до противоборството по оста Катар – Саудитска арабия. Между редица групировки и ПНС съществуват собствени противоречия и една от причините за разногласията е в това, че Сарадж няма достатъчно голям бюджет, за да купува лоялността на командирите на формированията.
Наистина, на страната на Сарадж е и Рим. Италианските спецподразделения помагат активно на ПНС. Италия също участва във формирането на системата за сигурност в Триполи. Всъщност, върви недиректен конфликт между нея и Франция, която е на страната на Хафтар. Интересите им се пресичат по редица направления, включително миграционната бариера. Поради географското си положение италианците трябва да действат особено ревностно, за да предотвратят още по-голяма дестабилизация в Либия. В противен случай е гарантирана нова порция от мигранти.
Освен това, Рим е кръвно заинтересован в контрола над Триполи, тъй като от там започва газопроводът Greenstream, по който природният газ отива в Сицилия. Между другото, именно в сицилийският град Палермо през ноември миналата година се състоя конференцията, където бе уговорен да отиде и Хафтар (както се смята, за да се види с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси). Само че на конференцията не бяха взети никакви важни решения.
За Франция засилването на влиянието в Либия има както външнополитически, така и вътрешнополитически смисъл. При президента Еманюел Макрон Париж се активизира в Северна Африка. Но за Италия нейната бивша колония Либия е традиционна сфера на влияние и затова засилването на Париж на това направление се възприема враждебно. Също така, между европейските страни постоянно се води борба за петрол. Ненапразно през 2016 година силите на ПНС с поддръжката на италианците и американците изтласкаха терористите от „Ислямска държава“ от Сирт и т.нар. Нефтен полумесец в Северна Либия. На свой ред, през 2018 година Хафтар превзе от свързаните с „Ал Кайда“ елементи стратегически важния пристанищен град Дерна. Получавайки контрола над неговите терминали, Хафтар първо ги блокира, но след това Либийската национална компания (NOC) успя да се говори за вдигането на блокадата. Западът работи само с NOC и контролът над тези съоръжения даде на фелдмаршала възможност да влияе още повече на ситуацията в Либия, като заедно с това получи част от нефта. Освен това Хафтар успя да вземе под свой контрол най-голямото петролно находище Ел Шарара в Южна Либия, от което ислямистите добиваха по 315 хиляди барела на ден.

Геополитическите интереси

Разбира се, и други регионални играчи имат интереси в Либия. Египет, който е в тесни отношения с Рияд и Абу Даби, залага на Хафтар под диктовката на собствените си интереси, за да създаде единоначалие в Либия и по този начин да спомогне за относителната й стабилизация. След свалянето на Хосни Мубарак на власт в Египет до 2013 година беше Мохамед Морси, начело на „Партията на свободата и справедливостта“, израснала от поддържаните от Катар „Мюсюлмански братя“. След контрапреврата, не без подкрепата на саудитите, египетските военни успяха да вземат контрола от Морси и да върнат властта в свои ръце. По този начин Саудитска Арабия успя да премахне хората на Катар от Египет, през който минава стратегически важният Суецки канал. Но проблемите не изчезнаха: в Триполи продължават да са активни контролираните от Доха „Братя мюсюлмани“ и терористите от групировката „Ансар Бейт ал-Макдис“, която действа и на Синайския полуостров.
Голяма роля играе и борбата за влияние в Себхе, съединяващ Либия с Алжир, Чад и Нигер логистически възел. Там редовно има сблъсъци между неподконтролните на нито една страна племена тубу и клана Авлад Сюлейман. Сарадж, с подкрепата на италианците, се опитва да изгради връзки с тях, засега безуспешно. Освен това през града се осъществява търговия с хора (съобщава се за продажба в робство по цена 800 долара на човек), контрабанда на оръжие и наркотици. Веднага щом „арабската пролет“ премина през Магреб, наркотрафикът се засили рязко. Потокът на кокаин през Западна Африка към Европа се сравнява с този към Северна Америка. Съответно, който контролира Либия, той контролира важните транзитни маршрути и колосалните потоци от наркотици.
Не може да не се отбележи и ролята на Алжир, който си взаимодейства активно с племената както в Южна Либия, така и в Чад, опитвайки се да влияе на процесите в собствените си интереси. Наличието на терористически конгломерати и банди край границата тревожи алжирското ръководство, особено на фона на разгръщащата се вътрешна криза. Ненапразно началникът на Генералния щаб на Алжир Ахмед Гаид Салах обръща специално внимание на ситуацията на границите: рискът от инфилтрация на бойци-радикали от Либия остава висок. Фактът, че през последните години тази заплаха се е увеличила се потвърждава от предаването на контрола върху границите на въоръжените сили през 2014 година. По-рано това бе прерогатив на Министерството на вътрешните работи. Разгарящата се схватка за столицата на Либия, независимо от нейния изход, заплашва да доведе до увеличаване на потока на терористи през алжиро-либийската граница.

Неясните перспективи на Хафтар

Получилият сериозна военно-политическа подкрепа фелдмаршал Хафтар обяви, че трябва да вземе контрола столицата и да обедини Либия под свое началство. Има обаче съмнения, че той ще може да постигне такъв стратегически резултат. През последните осем години нито една от страните в либийския хаос не успя да получи решаващо предимство. В лагера на Хафтар има противоречия, той има проблем с привличането на своя страна на редица племена и кланове. Като цяло, фелдмаршалът няма стопроцентови шансове да нанесе поражение на силите в Триполи, Мисрата и другите неподконтролни градове.
Нормализирането на ситуацията в страната би било възможно, ако всички външни сили бъдат консолидирани и подкрепят един от участниците във войната. В действителност такова обединение е възпрепятствано от непреодолимите различия между всички страни в конфликта и техните спонсори. Трябва да се отбележи, че настъплението срещу Триполи започна малко преди националната конференция, насрочена за 14-16 април под егидата на ООН в Гадамес, където трябваше да се реши въпросът за всеобщите избори.

Русия и конфликтът

От руска страна, ключовите интереси в Либия са видими в нефтегазовата сфера. През 2018 година в кулоарите на форума „Руска енергийна седмица“, директорът на Либийската национална компания NOC Мустафа Санала обсъди с представителите на дъщерна компания на „Газпром“ възстановяването на сътрудничеството в сферата на добиването на петрол и газ. Руските компании са заинтересовани да се завърнат в Либия, откъдето се наложи да си тръгнат при свалянето на Кадафи.
Освен това в западната преса много години се разпространяват слухове за присъствието на представители на руските частни военни структури в Либия. Например, през 2017 година се обсъждаше информация, че на страната на Хафтар се бие RSB-Group, макар че, според заявленията на неин представител, нейните бойци не са вземали непосредствено участие във военните действия. Тяхната дейност е била концентрирана в разминирането, а в боевете те са участвали само в качеството на самозащита. В края на 2018 година се появиха непотвърдени данни за присъствието в Либия на т.нар. ЧВК „Вагнер“, която според твърденията се е била на страната на Хафтар и е била разположена в бази в Тобрук и Бенгази. Предполага се, че присъствието на такива частни военни организации, чиято дейност официално е забранена от руското законодателство, позволява да бъдат решавани специфични задачи, съпроводени с риск.
За Русия най-логично сега е да играе на противоречията между участниците във войната, които преди осем години единодушно свалиха лидера на Либия и сега се сблъскаха в борба за нейните осколки. Признавайки ПНС, Москва продължава да контактува с Хафтар, който е преминал обучение в СССР и е добре известен на руските компетентни структури. След свалянето на Кадафи фелдмаршалът нееднократно е говорил с руски военни от най-висок ранг. През май миналата година той е преговарял с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов. През януари 2017 година фелдмаршалът е посетил руският самолетоносач „Адмирал Кузнецов“, където е бил посрещнат от вицеадмирал Виктор Соколов. Засега Русия продължава да се държи над схватката, участвайки в нея само като посредник.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Косовският парламент не успя да забрани на Хашим Тачи да преговаря за размяна на територии

„МКД“ (Македония): Косовският парламент не успя да забрани на Хашим Тачи да преговаря за размяна на територии

16 Април 2019 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Поради липса на кворум, косовският парламент не успя да гласува да се наложи забрана на президента на страната Хашим Тачи да преговаря с Белград за размяна на територии между Белград и Прищина в рамките на диалога под егидата на Брюксел, предава скопското електронно издание „МКД“.
По-рано в понеделник парламентът одобри формирането на комисия за утвърждаване на военните престъпления, извършени от Сърбия по време на войната в Косово през 1998-1999 година.
След обсъждането на проекторезолюцията, която забранява на косовския президент Хашим Тачи да говори за обмен на територии или корекция на границите, когато диалога със Сърбия продължи , в парламента нямаше гласуване поради липса на кворум.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Едва ли може да се очаква реален резултат от срещата между лидерите на Косово и Сърбия на 29 април

Ген. Кирчо Киров: Едва ли може да се очаква реален резултат от срещата между лидерите на Косово и Сърбия на 29 април

15 Април 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Едва ли може да се очаква реален резултат за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия на предстоящата в Берлин на 29-ти април среща на високо равнище. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. „Въпросът е, дали това е възможно. Струва ми се, че на този етап в обстановката между Прищина и Белград от една страна и между западните сили в лицето на ЕС и САЩ и Русия от друга, разбирателството между Косово и Сърбия остава в сферата на добрите пожелания. Методологията за постигането на това е насочена предимно към това Сърбия да бъде принудена да направи отстъпки в диалога си с Прищина“, каза той. На по-глобално ниво целта е да се минимизират влиянията и възможностите на Русия на Балканите, каза още ген. Кирчо Киров. Той прогнозира, че натискът върху Сърбия за признаване на Косово ще продължи, непризнаването на Косово от съседната ни страна е основна пречка за приемането й в ЕС, обясни той.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовският премиер реагира на изявление на Йоханес Хан: Предложенията за размяна на територии са деструктивни

Косовският премиер реагира на изявление на Йоханес Хан: Предложенията за размяна на територии са деструктивни

15 Април 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай реагира на изявленията на комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, който заяви, че Брюксел ще подкрепи потенциалната размяна на територии между Косово и Сърбия, ако двете страни постигнат съгласие по този въпрос, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express.
Харадинай подчерта, че изявлението на косовския политик е направено броени дни преди срещата на лидерите от Западните Балкани в Берлин. Съгласно думите му, подобни коментари са деструктивни. „Разглеждането на неосъществената идея за размяна на територии от страна на Йоханес Хан само няколко дни преди срещата в Берлин, е безнадежден и деструктивен опит да бъде прокарана през задната врата", коментира Харадинай.
„Правителството и гражданите на Ковосо изразяват големи надежди, че ръководството на столиците на ЕС ще отхвърли категорично призивите за нови трагедии на Балканите и наистина са решени да постигнат окончателно споразумение за мир и помирение със Сърбия", подчерта Харадинай.
В интервю за The Washington Post Йоханес Хан заяви, че ЕС може да подкрепи потенциална размяна на територии между Косово и Сърбия. „Единственото условие, което поставихме, е всеки вид двустранно споразумение да допринесе за повече мир и стабилност в региона”, заяви Хан пред американското издание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан в интервю за The Washington Post: ЕС може да подкрепи размяна на територии между Косово и Сърбия

Йоханес Хан в интервю за The Washington Post: ЕС може да подкрепи размяна на територии между Косово и Сърбия

15 Април 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз би могъл да подкрепи размяна на територии между Сърбия и Косово. Това заяви комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан в интервю за американското издание The Washington Post.
„Възможната размяна на територии може да бъде във всеки случай, ако искате, последния щрих от по-голямата картина. Единственото условие, което поставихме, е каквото и да било двустранно споразумение трябва да допринесе за повече мир и стабилност в региона. Политическото споразумение, което е за сметка на другите, ще бъде неприемливо за ЕС“, поясни австрийският политик.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовският премиер Рамуш Харадинай: Могерини и Хан пропиляха една година на ЕС и Балканите заради дискурса им за корекция на границите

Косовският премиер Рамуш Харадинай: Могерини и Хан пропиляха една година на ЕС и Балканите заради дискурса им за корекция на границите

15 Април 2019 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай отправи обвинения срещу Върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини и комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, съгласно които заради дискурса им за корекция на границите са пропилели една година както за Общността, така и за Балканите, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express.
Според Харадинай Косово и Сърбия „вероятно щяха да постигнат споразумение, ако нямаше дискурс от Могерини и Хан за размяна на територии“.
Съответното изявение косовският премиер направи в отговор на молба от журналист да коментира думите на Хан,съгласно които той не изключва Белград и Прищина да включат в дневния ред на преговорите въпроса за корекция на границите.
„С настоящия дискурс на служителите на ЕС няма да има напредък“, привежда изданието ответните думи на Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи за The Guardian: Споразумението със Сърбия е възможно още тази година

Хашим Тачи за The Guardian: Споразумението със Сърбия е възможно още тази година

15 Април 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Постигането на споразумение за нормализиране на двустранните отношения между Косово и Сърбия по подобие на историческия договор между Гърция и Северна Македония все още е възможно през настоящата година, въпреки сериозните неуспехи през последните месеци. Това подчерта държавният глава на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи пред британския вестник The Guardian.
Сърбия отказа да признае Косово като независима държава, след като бившата й провинция се отдели през 2008 г. след почти десетилетие на международно управление след кървава война през 1998-1999 г., припомня изданието.
„Войната, предизвикана от бруталните репресии от страна на сръбските сили срещу косовските сепаратистки етнически албанци, коства живота на 10 000 етнически албанци, преди стартиране на 78-дневна кампания на НАТО за бомбардиране на Югославия, която сложи край на конфликта. Стотици сърби бяха убити в ответните атаки“, пише The Guardian.
„Трябва да седнем на масата за преговори с нашите безмилостни врагове, но без никакви предварителни условия, и да се опитаме да се вслушваме един в друг", подчерта Тачи пред британски вестник.
Преговорите между двете страни бяха прекратени от ноември, когато Косово наложи 100-процентови мита за внос на стоки от Сърбия. Тачи каза, че не се планира премахване на тарифите, но подчерта необходимостта от бърз напредък.
Международните колебания и смесените послания „създават пространство за националисти и популисти от двете страни на границата. Твърде често това се свежда до его и сблъсъци на личности, а ние рядко чуваме за принципи, стандарти и ценности", коментира Тачи.
Косовският президент бе категоричен, че е инвестирал целия си политически капитал, натрупан през последните две десетилетия, в преговорите с Белград, добавяйки, че провалът на преговорите ще бъде пагубен за целия регион.
„При сегашните обстоятелства, с всички напрежения, не виждам защо чуждестранен инвеститор ще дойде да инвестира в нашия регион. Само един мирен договор може да донесе просперитет“, смята Тачи.
Сегашният статут на Косово, означава, че неговите граждани са единствените европейци на запад от Беларус, които се нуждаят от виза за пътуване в Шенгенското пространство. Тези ограничения не се прилагат за други страни от Балканите. Една трета от трудоспособното население на Косово е безработно..
Тачи, бивш ръководител на Армията за освобождение на Косово, който се бореше за независимост, обвинява някои държави-членки на ЕС за усложняване на процеса. Той приведе като пример начина, по който Германия, за разлика от САЩ, се противопоставя на аспектите на предложенията му за опциите за постигане на споразумение със Сърбия, особено за тази, което той се описа като „гранична корекция“.
Неофициално бяха оповестени планове за присъединяване към Сърбия на предимно населения със сърби регион в Северно Косово около Митровица. Косово трябва да получи населената с албанци Прешевска долина в Сърбия. На практика регионът на Северно Косово има двоен суверенитет с влияние от Косово и Сърбия, коментират от редакцията.
Тачи е застъпник на идеята за размяна на територията, но срещу нея се противопостави Германия, която се опасява, че това би могло да отприщи и други искания за преначертаване на етническите линии на други географски граници на Балканите, включително в доминираните от сърби части на Босна. САЩ са по-отворени по отношение на плана.
Тачи поясни, че „корекцията на границата“ може да бъде част от всяко цялостно споразумение за взаимно признаване. Но той подчерта, че „не може да има граници по етнически признак. Това е невъзможно. Както Косово, така и Сърбия ще останат мултиетнически държави".
В края на 2018 г. Косово наложи 100% тарифи върху сръбските стоки и заяви, че Белград настоява за тяхното отстраняване като предварително условие за възобновяване на преговорите. Налагането на митата доведе до оставката на четирима кметове в провинциите в Северно Косово.
„Косовските сърби са се оттеглили от политическия живот в Косово, включително от полицията и съдебната система в северната част на страната. Никой няма отговор как да се продължи напред, а най-големите жертви са косоварите и по-специално косовските сърби", бе заключението на Тачи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Тачи демонстрира оптимизъм за постигане на споразумение със Сърбия до края на годината

A1 On (Македония): Тачи демонстрира оптимизъм за постигане на споразумение със Сърбия до края на годината

15 Април 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Прищина. Споразумение между Прищина и Белград е възможно още през тази година, въпреки сериозното забавяне на преговорите през последните месеци. Това заяви държавният глава на Косово Хашим Тачи, предава македонската електронна медия A1 On.
„Трябва да седнем на масата за преговори с нашите безмилостни врагове, но без никакви предварителни условия, и да се опитаме да се вслушваме един в друг", подчерта Тачи пред британски вестник.
Косовският президент бе категоричен, че е инвестирал целия си политически капитал в диалога с Белград, добавяйки, че провалът на преговорите ще бъде пагубен за целия регион.
„При сегашните обстоятелства, с всички напрежения, не виждам защо чуждестранен инвеститор ще дойде да инвестира в нашия регион. Само един мирен договор може да донесе напредък“, смята Тачи.
Той отново повдигна темата за корекция на границата между Косово и Сърбия, като заяви, че тя може да се регулира от „всеобхватно споразумение за взаимно признаване".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Тачи се среща с Хан, единствената тема са митата за сръбския внос

B92 (Сърбия): Тачи се среща с Хан, единствената тема са митата за сръбския внос

15 Април 2019 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина. В първия ден на новата седмица комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан ще се срещне в Брюксел с държавния глава на Косово Хашим Тачи, предава белградската електронна медия B92, като се позовава на съобщение от ЕК.
Единствената тема, която двамата ще обсъдят, е премахването на 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в Косово. В рамките на еднодневно си посещение в Брюксел Тачи ще се срещне и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Косово е готово да продължи диалога със Сърбия

А1 On (Македония): Косово е готово да продължи диалога със Сърбия

15 Април 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Съпредседателят на косовския екип за преговори Фатмир Лимай каза, че Косово е готово да продължи диалога за споразумение за нормализиране на отношенията със Сърбия, пише македонският информационен портал A1 On.
Косово е готово да продължи диалога във всеки един момент, но това зависи от сръбската страна, каза Лимай в интервю за агенция Kosovapress.
„В момента смятаме, че сме изпратили послание към международната общност, че сме готови. Те трябва да работят със Сърбия, за да я подготвят да седне на масата. Когато Сърбия е готова и ние сме готови. Зависи не само от нас, но и от другата страна ”, добави Лимай.
Той каза, че ангажиментът на Косово по въпроса за изчезналите по време на войната е основната тема в преговорите и обеща, че няма да има окончателно споразумение, без да се разкрие съдбата на изчезналите и да се разследват случаите на сексуално насилие по време на войната в Косово.
"Такава национална тема като разговорите със Сърбия в миналото се осъществяваше без отговорност, без платформи, без идеи, без прозрачност и резултатите са известни", смята Лимай.
Според него митата като пречка за Сърбия за продължаване на диалога ще бъде премахнат, когато изчезнат причините за неговото въвеждане.
"Ето защо единственият начин за решаване на проблемите между нашите две страни е сериозен диалог, който ще доведе до признаване на Косово от Сърбия, и на практика с признаването на Косово всичко ще бъде решено", заключи Лимай.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: От Триполи заявиха, че са свалили самолет на ЛНА

AFP: От Триполи заявиха, че са свалили самолет на ЛНА

14 Април 2019 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Триполи. Международно признатото правителство на Либия, известно като Правителството на националното съгласие (ПНС), заявиха, че са свалили самолет, принадлежащ на Либийската национална армия (ЛНА), оглавявана от генерал Халифа Хафтар, южно от столицата в неделя, съобщава AFP.
„Самолет от Либийската армия свали вражески летателен апарат, който се приготвяше да нанесе удари по района на Уади ал Араби“, заяви говорителят на ПНС Мохамед Гнуну пред „Франс прес“Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Косовският проблем остава главното препятствие по пътя на Сърбия към НАТО и ЕС

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Косовският проблем остава главното препятствие по пътя на Сърбия към НАТО и ЕС

14 Април 2019 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Белград. В началото на тази година на поредната среща на върха на НАТО бе прието решение за влизане на Северна Македония в Алианса. На Запад то предизвика фурор. Стигна се дотам, че премиерът на Гърция и неговия македонски колега Зоран Заев бяха издигнати за Нобелова награда за мир за 2019 година за успешното преодоляване на разногласията относно името на бившата югорепублика Македония, пише руското електронно издание „Фонд за стратегическа култура“ в материал, представен без редакторска намеса.

Генералният секретар на блока Йенс Столтенберг нарече документа, откриващ пътя на Македония към НАТО, исторически. При това той не скри, че задачата се свежда до пълното изтласкване на Русия и свеждането на влиянието на Москва на Балканите до минимум. След това ще дойде ред и на Сърбия. Трябва да се отбележи, че сръбският президент Александър Вучич отново демонстрира чудеса от дипломатическа гъвкавост и се присъедини към Столтенберг, приветствайки ратификацията на Преспанския договор.

Усилията за включване на Сърбия в НАТО и ЕС започнаха с насилственото сваляне на президента Слободан Милошевич през 2000 г., в което участваха пряко западните разузнавателни служби. На власт в Белград последователно бяха поставяни ориентирани на Запад либерали, които, сменяйки едни други, решаваха поставените пред тях задачи. Един от първите съвместни проекти с НАТО стана унищожаването до 2003 година на 28 хиляди единици стрелково въоръжение и леко въоръжение, както и ликвидацията на 1,4 милиона снаряда и други боеприпаси в рамките на радикално съкращаване на националните въоръжени сили наред с практически пълния демонтаж на предприятията от военно-промишления комплекс (ВПК).

На 18 юли 2005 г. е подписано споразумение с НАТО за транзитно преминаване на войски от блока през територията на Сърбия с използване на летища, магистрали, железопътни линии и други обекти на транспортната инфраструктура, както и информационни и комуникационни системи. През февруари 2006 г. беше сформирана Групата за реформа на отбраната на Сърбия / НАТО, която да предоставя съвети и помощ на сръбските власти за реформата и модернизацията на сръбските въоръжени сили, а през декември тази година Белград се присъедини към програмата на НАТО "Партньорство за мир", В сръбската столица бе открито военното звено за връзка на НАТО.

От 2007 г. Сърбия участва активно в програмата на НАТО "Наука за мир и сигурност" (Science for Peace and Security), чиято официална цел е "решаване на възникващи проблеми със сигурността и подкрепа на операциите под ръководството на НАТО, прогнозиране и предотвратяване на кризи". През декември 2007 г. сръбският парламент прие решение за военния неутралитет на страната, но от 2008 г. насам започнаха активни мероприятия за реформиране на сръбската армия по отношение на подготовката й за членство в НАТО.

През 2011 г. беше подписано споразумение за приемане от страна на Сърбия на кодификационната система на НАТО, като в същото време сръбският министър на отбраната и представителите на НАТО подписаха споразумение за информационна сигурност, според което специалните служби на блока получават пълен достъп до „чувствителна информация“. През същата година беше завършен и 5-годишният проект за преквалификация на бивши служители на сръбската армия, на който Международната организация по миграция (МОМ) се оказа странен изпълнител. През 2013 г. изследователският център на сръбските въоръжени сили по химични, биологични и радиологични елементи в град Крушевац бе преобразуван в „учебен и образователен партньорски център и напълно отвори дейността си за съюзници и партньори”.

През януари 2015 г. беше подписан IPAP (Individual partnership action plan) - индивидуален партньорски план за действие, който предвижда по-нататъшно разширяване на сътрудничеството с НАТО във всички области на военната дейност. Месец по-късно парламента ратифицира споразумението с НАТО Status of Forces Agreement, в резултат на което войските на НАТО получиха правото не само свободно да преминават през сръбската територия, но и да получат от сръбските власти всичко, което Алиансът има нужда за транспорт, техническа помощ и доставки. Същевременно военнослужещите от НАТО получиха дипломатически имунитет и бяха освободени от отговорност в случай на щети и дори смърт на сръбски граждани. Александър Вучич, който тогава беше министър-председател, обясни, че НАТО е необходим на Сърбия като съюзник в "защитата на сръбския народ в Косово", а външният министър Ивица Дачич заяви, че отричането на сътрудничеството с НАТО е предателство за националните интереси на Сърбия.

На 12 февруари 2016 г. на извънредно заседание на сръбската скупщина, депутатите приеха Закон за ратифициране на споразумението за сътрудничество в областта на логистичната подкрепа между правителството на Република Сърбия и НАТО. „За“ него гласуваха 157 депутати, а един „срещу“. През същата година началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Сърбия Любиша Дикович подписа в Брюксел нота за присъединяването на Сърбия към бойната тактическа група „Хелброк“ (БТГ) на Европейския съюз, в която участват Гърция, Кипър, България, Румъния и Украйна. През ноември 2017 г. Александър Вучич и Йенс Столтенберг отново обсъдиха взаимодействието между Белград и НАТО. Генералният секретар на блока похвали сръбските власти за курса и отбеляза, че "партньорството на съюза със Сърбия включва повече от 100 събития годишно".

Що се отнася до ЕС, Сърбия кандидатства за членство в тази организация през 2006 г. и през 2012 г. официално получи статут на страна-кандидат. На 30 ноември 2009 г. Брюксел реши да отмени визите за сръбски граждани за пътувания в страни от ЕС (с изключение на Великобритания и Ирландия). През 2018 г. Европейската комисия обяви намерението си да ускори процеса на присъединяване на Сърбия към ЕС, но Белград ще трябва да сключи „правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията с Косово“.

Проблемът с Косово е основното препятствие за Сърбия по пътя към НАТО и ЕС и натискът на Запада да направи сръбското ръководство по-сговорчиво нараства. Във всички сръбски министерства чуждестранните експерти работят постоянно и с голяма власт. През 2015 г. Тони Блеър, един от вдъхновителите на бомбардировките от 1999 г., стана съветник на премиера А. Вучич. До октомври 2017 г. мисията на ЕС в Сърбия беше оглавена от Майкъл Дейвънпорт, който през 2010-2013 г. беше британски посланик в Белград и многократно правеше изявления, подобни на директиви.

Англо-саксонците постоянно казват, че Белград няма друг избор - Косово и Метохия са загубени, а Камарата на лордовете на Великобритания през миналия век прие резолюция, която одобрява отделянето на Войводина от Сърбия. Освен това през последните години се провежда активна работа по подготовката за отделянето на южните общини Прешево, Буяновац и Медведжа от Сърбия.

Използвайки подкрепата на Запада, Прищина, в нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, започна да създават собствена армия и да предприема реални стъпки към интеграция с Албания (друга държава-членка на НАТО). Косоварите стигнаха до там, че започнаха да отправят ултиматуми на Сърбия. Наскоро бяха направени десет искания, включително признаването от страна на Белград на документи, лицензи, баркодове за косовски продукти, косовски регистрационни номера и паспорти, т.е. приближаване на признаването от Сърбия на независимостта на „Република Косово“.

Сръбският управляващ елит, който е сътрудничил с НАТО в продължение на много години, все още се бои (и съвсем разумно), че няма да получи подкрепа от населението тук - сърбите в по-голямата си част имат лошо отношение към този блок и са много добре настроени към Русия. В този случай Западът има старо изпитано и изпитано средство - британският принцип на „разделяй и владей“, който в съвременните условия се превръща в политика на „контролиран хаос“. От декември 2018 г. всяка събота в Белград се провеждат антиправителствени демонстрации. Вече имаше сблъсъци с полицията, опит да се завземе телевизионно студио и блокада на президентската резиденция. Ситуацията може да изглежда парадоксална - президентът Вучич напълно устройва Запада (иначе той не би станал президент), но опозицията разчита и на западната помощ. Всичко е много просто - трябва да държите сръбското ръководство "в добра форма" и периодично да му напомняте в каква посока трябва да се движи; иначе обвинения в корупция, митинги, протести и др.

Що се отнася до Русия, тя се стреми да развива сътрудничеството със Сърбия във военната, икономическата и политическата сфера, като осигурява безкористна помощ. Така в рамките на военно-техническите връзки от 2016 г. безплатно са доставени 30 танка Т-72 и същият брой бронетранспортьори БРДМ-2. Сърбия също получи на символична цена 12 изтребителя МиГ-29, а през 2019 г. се очакват седем ударни хеликоптера Ми-35 и три транспортни хеликоптера Ми-17.

Един от най-големите икономически проекти в последно време е продължаването на „Турски поток“ през Сърбия. На 17 януари, по време на посещението си в Белград, президентът Путин каза: "Готови сме да инвестираме в инфраструктура в Сърбия, примерно около 1,4 млрд. долара, и започнахме да го правим“.

Безспорно на преден план е продължаващата политическа подкрепа на Русия за Сърбия по такъв ключов въпрос за сърбите като Косово. Въпреки това, Руската Федерация в продължение на много години неуспешно се опитва да закрепи договора и да даде подходящ статут на Хуманитарния център на Министерството за извънредни ситуации в град Ниш. В същото време Русия не среща с разбиране по редица други въпроси. Например, миналия юни президентът Вучич заяви, че Сърбия не може официално да признае Крим за руснки, защото тогава, казва той, Белград ще трябва да се откаже от претенциите си за Косово, което сръбската нация не може да си позволи. Ако направим това днес (да признаем Крим за руска територия), ще получим аналогия с Косово. Ще ни кажат, че по този принцип Косово е независимо и че ние повече нямаме право да се борим за него. Смятам, че всеки нормален човек, дори в Русия, а и във всяка друга страна, ще рабере това“.

В заключение, друг цитат от Вучич: „Ако Русия има по-добър приятел, който при по-трудни условия запазва приятелството и любовта си към Русия и руския народ, кажете ми коя е тази страна е и къде се намира”. Тук обаче си спомняме думите на император Александър III: “В целия свят имаме само два верни съюзника - нашата армия и флот. Всички останали, при първа възможност, ще се обърнат срещу нас“.Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Халифа Хафтар е обсъдил войната в Либия с президента на Египет в Кайро

Reuters: Халифа Хафтар е обсъдил войната в Либия с президента на Египет в Кайро

14 Април 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Кайро. Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси се срещна с главнокомандващия на Либийската национална армия (ЛНА), която в момента провежда настъпателна операция срещу Триполи, Халифа Хафтар в Кайро, където двамата са обсъдили последните събития в Либия, предава Reuters, като се позовава на съобщение от египетското президентство.
В изявлението не се привеждат повече подробности за срещата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Най-малко 121 убити и 600 ранени в резултат от боевете в Либия

AFP: Най-малко 121 убити и 600 ранени в резултат от боевете в Либия

14 Април 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Триполи. В резултат от боевете в Либия са загинали 121 души и са пострадали още 561 души. Това се случи след като по-рано този месец Либийската национална армия (ЛНА), оглавявана от маршал Халифа Хафтар, започна офанзива за овладяване на столицата Триполи, предава AFP.
Според публикуваната от Световната здравна организация в неделя информация, в момента се изпращат медицински персонал и медикаменти към Триполи. Освен това СЗО опроверга съобщенията за „постоянни атаки срещу линейки“ по време на бовете, започнали на 4 април.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Силите на Хафтар удариха военен лагер в Триполи

Yeni Safak: Силите на Хафтар удариха военен лагер в Триполи

14 Април 2019 | 06:13 | Агенция "Фокус"
Триполи. Силите, лоялни на Халифа Хафтар, извършиха въздушен удар в Южен Триполи, информират местни медии.
Атаката е била насочена към военен лагер на милиция, подчинена на подкрепяното от ООН правителство на националното единство.
Няма информация за жертви.
Местните жители казаха, че няколко военни самолета са били наблюдавани да летят над столицата от ранната сутрин.
Миналата седмица Хафтар започна военна кампания за превземане на Триполи, където се намира щабквартирата на правителството.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: САЩ призоваха сърби и албанци да се върнат към преговорите за Косово

EA Daily: САЩ призоваха сърби и албанци да се върнат към преговорите за Косово

12 Април 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ призоваха Белград и Прищина да се върнат на масата за преговори в името на постигането на „възможно най-доброто споразумение“ за Косово. Съответното заяви заместник помощник-държавният секретар на САЩ Матю Палмър в интервю за албанската редакция на Voice of America, предава руската информационна агенция EA Daily.
„За САЩ е важно споразумението да бъде такова, каквото двете страни може да подкрепят и при което двете страни да считат, че са защитили интересите си“, поясни Палмър.
Съгласно думите му, въпросът за границите между двете съседни страни може да бъде част от това споразумение, „но не и основната“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kosova Sot (Косово): В навечерието на срещата в Берлин – посланикът на Германия в Прищина призова за отмяна на 100-процентовите мита

Kosova Sot (Косово): В навечерието на срещата в Берлин – посланикът на Германия в Прищина призова за отмяна на 100-процентовите мита

12 Април 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Прищина/Берлин. Броени дни преди планираната среща в Берлин посланикът на ФРГ в Косово Томас Шийб призова страната да отмени 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната, съобщава вестник Kosova Sot.
Съгласно думите му, идеята на срещата на лидерите от Западните Балкани в Берлин на 19 април е да се постави основата за възобновяване на диалога между Сърбия и Косово. „Надяваме се скоро митата върху сръбските продукти да бъде премахнат и да се създадат условия за продължаване на диалога", подчерта Шийб.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Рамуш Харадинай оптрави послание към сръбския президент

МКД (Македония): Рамуш Харадинай оптрави послание към сръбския президент

12 Април 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай изпрати призив към държавния глава на Сърбия Александър Вучич чрез съобщение в официалния си профил в социалната мрежа „Туитър“, предава скопското електронно издание МКД.
Не може да има помирение без приемане на истината за миналото, е посланието Харадинай.
„Това, че президентът на Сърбия Александър Вучич отрича клането в Рачка разкрива опасната действителност на сръбския национализъм. Не може да има без приемане на истината за миналото“, предупреждава премиерът на най-младата държава на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай за RTK: През 2019 година Косово не е само проблем на Балканите

Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай за RTK: През 2019 година Косово не е само проблем на Балканите

12 Април 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. В изявление за националната RTK ицепремиерът на най-младата държава на Балканите Енвер Ходжай предупреди, че през 2019 г. Косово не е само проблем на Балканите, но и на Европейския съюз и дори – на цялата международна общност.
„Към настоящия момент няма ново развитие с оглед на митата, но не изключвам възможността за международно решение, което да деблокира диалога. През 2019 г. Косово е не само важен проблем на Балканите, но и голям европейски и глобален въпрос. Нуждаем се от политическо съзнание за това как да използваме този шанс”, посъветва Ходжай.
„Срещата в Берлин може да даде нов обрат. Германците и французите се подготвиха за успеха на тази среща. Мисля, че там ще има предложения и конкретни дати за бъдещето на Балканите”, каза той.
„В момента диалогът със Сърбия е мъртъв. Обстоятелствата са известни, Сърбия блокира диалога поради митата, а нашите партньори не ги притискат по въпроса. Но аз вярвам, че диалогът ще се възобнови. Това, което трябва да разберем, е, че 2019 г. е година на големи възможности за Косово“, увери Ходжай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bota Sot (Косово): Корекцията на границата е „лоша идея“

Bota Sot (Косово): Корекцията на границата е „лоша идея“

12 Април 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според директора на Програмата за изграждане на мир и права на човека към института на Колумбийския университет Дейвид Филипс идеята за корекция на границата между Косово и Сърбия е „лоша идея“, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Bota Sot.
Аргументът му в подкрепа на твърдението, е, че при подобен сценарий Косово ще отстъпи част от своята територия, без да получи нищо в замяна. В същото време сръбският президент Александър Вучич няма да бъде в състояние да осигури достатъчно гласове в парламента в Белград, за да въведе промени в Конституцията и да признае Косово за независима държава, добави Филипс.
Съгласно думите му, САЩ трябва да поемат по-активна роля в диалога между Белград и Прищина и че диалогът си струва да се поднови, само ако Сърбия приеме конструктивен подход: „Ако не, диалогът трябва да бъде спрян. На Сърбия трябва да бъде отказано членство в Европейския съюз в обозримо бъдеще”, предложи Филипс, добавяйки, че вместо да оказват натиск върху Косово за премахване на 100-процентовите мита, САЩ трябва да работят в посока убеждаване на Сърбия да признае най-младата държава на Балканите в рамките на утвърдените й граници.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Санкт-Петербургские ведомости“: В Либия с нова сила се разгоря огъня на гражданската война

„Санкт-Петербургские ведомости“: В Либия с нова сила се разгоря огъня на гражданската война

12 Април 2019 | 05:12 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. На многострадалната земя на Либия, която не знае покой, откакто бе свален Муамар Кадафи през 2011 година, с нова сила се разгаря огъня на гражданската война. Въпреки че през всички тези години сблъсъците между различните въоръжени групировки на територията на страната не са спирали, сегашният поход към Триполи е най-големият конфликт между двете най-важни политически групировки, контролиращи Либия, пише вестник „Санкт-Петербургские ведомости“ в материал, представен без редакторска намеса.
До скоро в страната цареше двувластие. Голяма част от Източна Либия и ключовите петролни находища бяха под контрола на т.нар. Либийска национална армия (ЛНА) под ръководството на фелдмаршал Халиф Хафтар. Гръбнакът на неговите воински подразделения е съставен от бивши военнослужещи в армията на Кадафи. Западната територия на страната със столица в Триполи се намираше под властта на оглавяваното от Файез Сарадж Правителство на националното съгласие (ПНС) – временна структура, формирана с подкрепата на Съвета за сигурност на ООН през декември 2015 година.
Досега и двете политически сили, макар че не изпитваха особена любов една към друга, не прибягваха до военни сблъсъци. Нещо повече, с активното участие на ООН през последните няколко месеца с пълен ход вървеше подготовката за провеждане на специална международна конференция за разрешаване на сирийския конфликт, в който трябваше да участват двете страни. Но две седмици преди началото й, неочаквано за властите в Триполи, а и изглежда за цялата международна общност, фелдмаршал Хафтар със своите „нукери“ започна настъпление срещу столицата. Без да среща особено съпротивление, за три дни той стигна до Триполи, завзе международното летище и чак след това започнаха сериозните сблъсъци с военните формирования, подкрепящи ПНС.
На 5 април в Ню Йорк се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Според резултатите от него е прието съвместно изявление, в което се призовава Хафтар да избягва въоръжен сблъсък. „Не може да има военен начин за разрешаване на конфликта“, каза Кристоф Хезген, постоянен представител на Германия, председателстваща сесията на ООН. Русия в либийския конфликт си сътрудничи с всички политически сили с цел мирно уреждане. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров. „Ние сме в контакт с всички либийски политически сили и им изпращаме същите сигнали. Никога не сме се опитвали, както се казва, да залагаме на някого. Убеден съм, че това е начинът да се действа в настоящия случай“, каза той.
Американците също изразиха загриженост за събитията в Либия. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Халифа Хафтар да спре атаката срещу Триполи. „Ясно дадохме да се разбере, че се противопоставяме на военната офанзива на Халифа Хафтар и призоваваме за незабавно прекратяване на военните операции срещу либийската столица. Силите трябва да се върнат на предишните си позиции“, се казва в изявлението на Помпео, публикувано на уебсайта на Държавния департамент.
Ръководителят на американската дипломация отбеляза: всички страни в конфликта в Либия трябва да отговарят за деескалацията, която по-рано бе призната от СС на ООН и външните министри на страните от Г-7. Според мнението на държавния секретар, противостоящите си фракции в Либия трябва да се върнат на масата за преговори. „Либийският конфликт няма военно решение“, подчерта Помпео. Наистина, в същото време САЩ взеха решение да изтеглят своя контингент от Либия, като обясниха това със заплахата за сигурността на войниците, което е много характерно.
Кирил Семьонов, ръководител на Центъра за ислямски изследвания към Института за иновативно развитие, смята, че фелдмаршалът се опитва да установи "военно управление" в страната. „Доколкото ми е известно, след края на конференцията Хафтар би могъл да получи портфейл на министър на отбраната или друга висока позиция в правителството и по този начин да узакони позицията си. Такива предложения обаче не му подхождаха. По мое мнение командирът на ЛНА разчита на повече - най-високата длъжност в държавата“, сигурен е експертът.
Сергей Балмасов, експерт от Института за Близкия изток, е скептично настроен към възможността за бърза и пълна победа на маршала и неговите войски. „Малко вероятно е Хафтар да направи блицкриг. Невъзможно е да се постигне този триумф в Либия без договор с племенните съюзи. В тази област Хафтар не е много успешен. Например, той си позволи редица прибързани забележки за берберите. Не е известно как ще се държат либийските ислямисти и такива страни като Алжир, Франция и Италия“, смята Балмасов. В същото време експертът отбеляза, че Хафтар провежда сравнително компетентна външна политика, установявайки връзки с повечето заинтересовани чужди страни, включително Русия.
Политическият анализатор, специалист по проблемите на Близкия изток Григорий Лукянов разглежда възможната роля на Руската Федерация като посредник в разрешаването на политическата криза в Либия. „Русия е готова да преговаря с всички страни в конфликта в Либия, с всички правителства и да насърчава диалога, като предоставя своята платформа и своя опит в политическото урегулиране“, подчерта експертът. Според Лукянов Москва като посредник в преговорите може да бъде много привлекателна за либийците, защото Русия не е била колониална сила, не е идвала в либийска земя с оръжие и не е участвала в бомбардировките на страната през 2011 година. „Властта на Русия е достатъчно значителна и може да се използва за изграждане на основа за политическо споразумение в Либия. Но руското ръководство няма да разпръсква този ресурс без полза за себе си“, обобщава политологът.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Емисари на Хафтар пристигнаха в Рим, ЛНА бомбардира войската на ПНС край Триполи

EA Daily: Емисари на Хафтар пристигнаха в Рим, ЛНА бомбардира войската на ПНС край Триполи

11 Април 2019 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Рим. Делегация, представляваща командващия Либийската национална армия (ЛНА) маршал Халифа Хафтар, проведе преговори с италианския премиер Джузепе Конте в Рим, съобщи на 11 април вестник Repubblica, който твърди, че в италианската столица са пристигнали синът на маршал Хафтар и неговият главен съветник, предава руската агенция EA Daily.
Отбелязва се, че Италия подкрепя международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС) на Файез Сарадж, но при това води диалог с всички страни в конфликта. По-рано италианското правителство вече предостави на двамата либийски лидери площадка за преговори под егидата на ООН.
Междувременно от Либия идват съобщения за продължаване на военните действия между ЛНА и верните на ПНС войски. Телевизионният канал Sky News Arabia в четвъртък вечерта предаде за удари на авиацията на ЛНА по военна база на ПНС в района на Триполи.
„ЛНА нанесе въздушен удар по военната база „Митига“ на североизток от Триполи“, се казва в съобщението.
В момента авангарда на ЛНА се намира на около 10-11 км от центъра на Триполи, отбелязва агенцията.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.