НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Опера в цирка закрива фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново

Опера в цирка закрива фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново

3 Октомври 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. „Палячи“ – Опера в цирка поставя финала на тазгодишното издание на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.
От там уточняват, че продукцията се приема като едно от най-ярките събития в оперна България. Спектакълът е иновативен и същевременно напълно в оперната традиция, смел и провокативен, без да излиза от рамките на добрия вкус – едно необичайно и същевременно абсолютно обосновано и логично съжителство на двете велики изкуства – операта и цирка.
Идеята за Опера в цирка е на световно признатия тенор Калуди Калудов, прегърната възторжено и осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Изборът на заглавието е без колебание – операта „Палячи“ на Руджиеро Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай, разказващ за живота и личната драма на артиста. В постановката на операта „Палячи“ – пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“.
Спектакълът в старата столица ще дирижира маестро Владимир Бошнаков. Художници на костюмите са Каталин Йонеску – Арборе /Румъния/ и Салваторе Русо (Италия).
Номерата са прецизно подбрани от творческия екип, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера.
IV Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново и е под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Събитието е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация.
Спектакълът на Държавна опера – Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“ е от 19.00 часа на 4 октомври под шапитото на цирковата площадка в квартал „Колю Фичето“. Билети се предлагат в туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Велико Търново: С операта „Бохеми“ продължава Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2019 в града

Велико Търново: С операта „Бохеми“ продължава Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2019 в града

31 Юли 2019 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С операта „Бохеми“ продължава Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2019. Поради очакваните лоши метеорологични условия спектакълът ще бъде представен на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“, вместо на крепостта Царевец. Това обобщи в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ режисьорът Георги Симеонов. Той уточни, че това е първата премиера на заглавието в Русенската опера. „Бохеми“ е трогателна история за любовта от пръв поглед, за чистосърдечното приятелство, за младежките пориви и по детски наивните мечти, за всеотдайността и за жертвоготовността. „Сюжетът пренася публиката в бохемската мансарда, издигнала се високо над Париж, по-близо до звездите, към които са полетели стремленията и мечтите на няколко приятели – бедни студенти, подвластни на музите на изкуството. Музиката на гениалния майстор на веристичната опера Джакомо Пучини ще оживее с брилянтните умения на оркестъра и хора на Русенската опера. Тя ще бъде интерпретирана от диригента маестро Сунай Муратов “, отбеляза още Симеонов. В спектакъла ще участват Петър Костов (Родолфо), Галина Стоянова (Мими), Добромир Момеков (Марсел), Момчил Миланов (Колин), Георги Димитров (Шонар), Даниела Караиванова (Мюзета), Владимир Маринов (Беноа), Стоян Стоянджов (Алсиндоро), Стефан Пенчев (Митничар), Иван Пенчев (Перпиньол), оркестър, хор и балет на Държавна опера – Русе.
На търновска сцена „Бохеми“ ще бъде представена на 3 август, от 21.00 часа.
„Сцена на вековете“ 2019 продължава на 10 август с Вердиевото заглавие „Симоне Боканегра“ на Театрално-музикален продуцентски център-Варна.
Билети за всички спектакли, включени в програмата, се предлагат в мрежата на www.evenim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Шестметрова вятърна мелница е издигната на сцената на хълма Царевец за спектакъла „Теменужката от Монмартър“

Велико Търново: Шестметрова вятърна мелница е издигната на сцената на хълма Царевец за спектакъла „Теменужката от Монмартър“

26 Юли 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Със спектакъла „Теменужката от Монмартър“ Музикално-драматичен театър (МДТ) „Константин Кисимов“ се включва в Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” във Велико Търново. За представлението на сцената на хълма Царевец е издигната шестметрова вятърна мелница – светещата емблема на бохемския парижки нощен живот. Това разказа за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на театъра Васил Вълчев.
„Теменужката от Монмартър” е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на „краля на оперетата“ – австро-унгарецът Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл. За първи път в България великотърновският театър поставя спектакъла в оригиналната версия на либретото, написано от Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд. За основа е послужила една малка книжка – „Сцени от живота на бохемата”. Това е своеобразен бестселър за времето си, написан от Анри Мюрже. По различни части от нея са създадени още две произведения, върхове в историята на оперното изкуство – оперите „Бохеми” от Джакомо Пучини и Леонкавало.
Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, а диригент-постановчик – Игор Богданов. Сценографията е на Лидия Къркеланова, хореографията - на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова. В постановката участват солисти, оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов”. На сцената ще излязат солистите Симона Кодева, Теодора Петрова, Момчил Караиванов, Георги Гърланов и др.
Представлението започва от 21.00 часа. Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.
Луиза ТРАНЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Велико Търново: Вечната история за принцеса Турандот и музиката на Пучини оживяха на Царевец

Община Велико Търново: Вечната история за принцеса Турандот и музиката на Пучини оживяха на Царевец

21 Юли 2019 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Вечната история за китайската принцеса Турандот и безсмъртната музика на италианския композитор Джакомо Пучини оживяха на Царевец. Крепостта бе преобразена в естествен декор за прочутата опера, чиято постановка бе част от афиша на оперния фестивал „Сцена на вековете”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Спектакълът зарадва многобройната публика, пристигнала от цяла България и чужбина, за да се наслади на оперното изкуство под открито небе и на неповторимите емоции и преживявания, които фестивалът „Сцена на вековете” оставя. Изпълнението бе на Държавна опера – Бургас, а диригент бе маестро Найден Тодоров.
В ролята на принцеса Турандот излезе Габриела Георгиева, а Валерий Георгиев пресъздаде принц Калаф. Ролята на Лиу изпълни Мария Цветкова-Маджарова, а Пинг, Панг и Понг бяха Александър Крунев, Георги Динев и Любомир Тодоров. Режисьор е Нина Найденова, сценограф – Борис Стойнов, а художник на костюмите – Цветанка Стойнова. Участваха също солисти, хор и оркестър на Бургаската опера.
Още пет впечатляващи заглавия са включени в афиша на фестивала „Сцена на вековете 2019″. На откритата сцена на Царевец на 26 юли Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ ще представи оперетата „Теменужката от Монмартър“ на Имре Калман. На 3 август Държавна опера-Русе ще гостува с операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини, а шедьовъра на Джузепе Верди - „Симоне Боканегра“, на 10 август ще покаже Театрално-музикален продуцентски център – Варна. На 30 август ще е симфоничният концерт на Русенската филхармония, посветен на 120 г. от рождението на Панчо Владигеров. Финалът на сезона ще е на 3 октомври с опера в цирка – „Палячи“ от Руджеро Леонкавало. Продукцията е на Държавна опера – Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“.
IV Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ е организиран от Община В. Търново и е под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Събитието е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация.
Билети за всички спектакли, включени в програмата, се предлагат в мрежата на www.evenim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Над 1300 души посетиха спектакъла „Лебедово езеро” на Имперския руски балет, с който беше открит фестивалът „Сцена на вековете”

Велико Търново: Над 1300 души посетиха спектакъла „Лебедово езеро” на Имперския руски балет, с който беше открит фестивалът „Сцена на вековете”

14 Юли 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 1300 души аплодираха Имперския руски балет, с чиято постановка на Царевец бе открито 12-ото издание на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Прочутата в цял свят формация представи шедьовъра „Лебедово езеро” по музика на Пьотър Чайковски, а с гостуването, което е по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов, музикално-театралният форум вече е с международен характер.
По време на откриването на фестивала приветствени думи отправиха заместник-кметът проф. Георги Камарашев, заместник-министърът на културата Румен Димитров, артистичният директор маестро Владимир Бошнаков и художественият ръководител на Имперския руски балет Гедиминас Таранда.
Проф. Камарашев заяви, че „Сцена на вековете” е от онези запомнящи се събития, които правят Велико Търново столица на културния туризъм в България и извън пределите на страната. Гедиминас Таранда благодари на Даниел Панов за възможността да сбъдне една своя мечта – да играе под откритото небе на Царевец.
И през настоящата година „Сцена на вековете” продължава чак до есента с репертоарен план, включващ общо седем впечатляващи заглавия - балет, опера, оперета и за първи път - симфоничен концерт. Своите спектакли на откритата сцена на крепостта "Царевец" ще представят оперите от Бургас, Варна и Русе, МДТ "Константин Киисимов" - Велико Търново.
Програмата на фестивала продължава на 20 юли с постановката „Турандот” от Джакомо Пучини, която ще бъде представена от Държавна опера – Бургас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Имперският руски балет ще открие летния оперен фестивал „Сцена на вековете 2019“

Велико Търново: Имперският руски балет ще открие летния оперен фестивал „Сцена на вековете 2019“

13 Юли 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Имперският руски балет ще открие летния оперен фестивал „Сцена на вековете 2019“ на сцената на крепостта Царевец във Велико Търново от 21.00 часа. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново. Тя уточни, че белетристите идват в града, след гастрол в Бразилия. Балетната постановка, която ще бъде представена, ще е „Лебедово езеро“ по музика на Пьотр Чайковски. Участието в „Сцена на вековете“ е реализирано по инициатива на кмета Даниел Панов, който е предложил в престижния фестивал да има чуждестранно участие. Самият Гедиминас Таранда, директор на Имперския руски балет от самото му създаване, при една обиколка на страната ни, поразен от величието на Царевец, споделя, че мечтата му е да танцува пред царския дворец. В балетния шедьовър „Лебедово езеро“ на историческия хълм ще танцуват 45 артисти, които по време на спектакъла ще сменят 180 костюма. Към класическата постановка са добавени няколко нови елемента – валс, неаполитански и унгарски танц. В нея ще участват два шута, ролята на принца ще бъде изпълнена от двама солисти, а белият и черният лебед ще танцува една балерина. Финалният танц на лебеда ще е с изцяло нова хореография, специално адаптирана за двореца на старопрестолната крепост.
Билети за всички спектакли, включени в програмата на „Сцена на вековете 2019“, се предлагат в мрежата на www.evenim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.
Преди спектакъла във Велико Търново Гедиминас Таранда и водещи солисти от Имперския руски балет ще имат майсторски клас за деца, занимаващи се с това изкуство. Откритият урок ще е от 10.00 часа в НЧ „Надежда“ и в него ще се включат 10 деца от школите за класически балет във Велико Търново и Горна Оряховица.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.